Existují stále anonymní předplacené SIM?

O síťových operátorech a jejich službách (O2, T-Mobile, Vodafone a další)

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Bobanowicz 4. 7. 2025 16:56

Dnes v jedné diskuzi na novinkách jsem se dočetl info, že prý v Česku už několik let neexistuje možnost koupit si anonymní předplacenou SIM. Prý je zákonná povinnost vždy dotyčnou SIM svázat se svou osobní identitou.
Přiznám se, že mě to velmi překvapilo, protože běžně vídám např. v Bille, nebo třeba v Tescu u kasy různé předplacenky.
Předplacenku jsem nepoužil snad už 20 let a přiznám se, že se mi nechce ztrácet čas a peníze nákupem nějaké jen proto abych si ověřil zda je to pravda nebo je to hloupost.
Když jsem kolem toho googloval, tak jsem nacházel info zejména o tom, že někdy snad kolem roku 2020 povinnou registraci zkoušeli prosadit dva poslanci z ANO. Ale nenašel jsem nic konkrétního, že by ve své snaze byli úspěšní.

Když jsem AI položil dotaz "Je v Česku možná anonymní SIM?" obdržel jsem odpověď
-------------------
"V České republice je možné zakoupit si anonymní SIM kartu, ale není to zcela bez omezení. Předplacené SIM karty lze koupit bez registrace osobních údajů, ale operátoři si je evidují a mohou je používat v případě potřeby. Některé zdroje uvádějí, že anonymní SIM karty jsou zneužívány organizovaným zločinem a teroristickými skupinami, proto existují snahy o zpřísnění regulace.
Podrobnější informace:

Anonymní SIM karty:
V Česku je možné si koupit předplacenou SIM kartu bez nutnosti registrace osobních údajů u prodejce. To znamená, že není nutné uvádět jméno, adresu ani další osobní údaje"
-------------------------

Nicméně když však jsem té samé AI položil dotaz "Je v Česku možné koupit SIM bez ověření identity?" pro změnu jsem obdržel odpověď:
-----------------------
V České republice není možné koupit SIM kartu bez ověření totožnosti. Podle českých zákonů a podmínek mobilních operátorů je nutné při nákupu SIM karty prokázat svou totožnost, obvykle pomocí občanského průkazu nebo jiného platného dokladu totožnosti. Toto opatření je zavedeno z důvodu bezpečnosti a prevence zneužití mobilních služeb.
Podrobnosti:

Povinné ověření:
Mobilní operátoři v České republice vyžadují ověření totožnosti při aktivaci nové SIM karty.
-----------------------------

Jaká je tedy realita?
Bobanowicz
Junior

Odeslat příspěvekod oldschooltrancer- 4. 7. 2025 17:31

Pokud se jedná o vážný dotaz a ne trolling, odpovím. Ano je možné.
V každý trafice, v každým krámku. Zaplatím hotově a nikdo po mně nic nechce.
oldschooltrancer-
Junior

Odeslat příspěvekod krothgu 4. 7. 2025 17:41

Když položím zdarma dostupnému https://chatgpt.com tento dotaz, odpoví naprosto správně, včetně uvedení zdrojů (odkazy na nákup anonymních sim v internetových obchodech) a pěkného shrnutí problematiky.

Takže: není jedno které "A.I." se ptáš, některá si ráda vymýšlí. Ty seriózní uvádějí ZDROJE. I tak často vyvodí nesprávné závěry.
Přílohy
anonymniSIM.png
krothgu
Junior

Odeslat příspěvekod Bobanowicz 4. 7. 2025 18:04

oldschooltrancer- píše:Pokud se jedná o vážný dotaz a ne trolling, odpovím. Ano je možné.
V každý trafice, v každým krámku. Zaplatím hotově a nikdo po mně nic nechce.

Díky za info. Není to žádnej trolling.Mě to tvrzení překvapilo, ale pak jsem zjistil, že
a) vlastně netuším jak se věci skutečně mají, protože poslední předplacenku jsem koupil před mnoha lety
b) když jsem kolem toho googloval, tak jsem nenašel jednoznačnou odpověď ano, nebo ne.
c) diskuzní příspěvky na novinkách sice bývají nedůvěryhodné, ale tyhle zněly tak, že mě prostě zviklaly jak to vlastně je.
d) Navíc jsem si matně vzpomenul, že nějaké takové diskuze v parlamentu opravdu před lety probíhaly.

-- 4. 7. 2025 18:06 --

krothgu píše:Takže: není jedno které "A.I." se ptáš, některá si ráda vymýšlí. Ty seriózní uvádějí ZDROJE. I tak často vyvodí nesprávné závěry.

Pod pojmem "AI" jsem měl na mysli AI, která je teď pár týdnů součástí odpovědí od Google.
------------------------
Jinak připouštím, prostě jsem trapně někomu naletěl na nesmysl, což jsem mohl na diskuzi v novinkách očekávat.
Naposledy upravil Bobanowicz dne 4. 7. 2025 18:15, celkově upraveno 1
Bobanowicz
Junior

Odeslat příspěvekod oldschooltrancer- 4. 7. 2025 18:08

OK, v tom případě to tak neberu. Úplně v pohodě je možný koupit SIM anonymně. Nejlíp cash a někde v trafice.
oldschooltrancer-
Junior

Odeslat příspěvekod Bobanowicz 4. 7. 2025 18:18

Kaju se. Prostě jsem naletěl na nesmysl. Doufám, že fakt, že jsem vůbec byl ochoten připustit, že by v diskuzi na novinkách mohla být relevantní informace, není známkou mojí počínající senility. :D
Bobanowicz
Junior

Odeslat příspěvekod pulmann 4. 7. 2025 18:55

Myslím, že úplně anonymní nebudou. Represivní státní orgány asi můžou sledovat a ztotožnit uživatele.
pulmann
Junior

Odeslat příspěvekod aaaa 4. 7. 2025 19:29

Nemuzou sami prolamovat telekomunikacni tajemstvi.

https://www.epravo.cz/top/clanky/telekomunikacni-tajemstvi-17706.html
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
Junior

Odeslat příspěvekod P3p3k 4. 7. 2025 21:26

Sledovat tě může každý, kdo na to bude mít povolení.
P3p3k
Junior

Odeslat příspěvekod steve 5. 7. 2025 09:40

SIM kartu v EU anonymne kúpiť vieš, ale ju aktivovať a používať dokážeš len po registracii /je povinná od r. 2020/. Dnes sa to dá vraj obísť už len krádežou identity inej osoby, takže bacha.
steve
Junior

Odeslat příspěvekod corpsegrinder 5. 7. 2025 10:14

Takže teď si z.m.r.d.i z celýho světa jezděj pro SIMky k nám...
corpsegrinder
Junior

Odeslat příspěvekod oldschooltrancer- 5. 7. 2025 10:15

Steve... je to nesmysl. Ve všech státech EU to neplatí. Na Slovensku ano, u nás ne.
oldschooltrancer-
Junior

Odeslat příspěvekod P3p3k 5. 7. 2025 10:31

Málokterý stát je tak tolerantní � U nás si každý může dělat co chce. Sice se o tom jednalo, ale pak to utichlo. U nás se dost věcí zavádí až po výstraze z EU, kdy se nám nepodaří vyjednat další odklad :-)
P3p3k
Junior

Odeslat příspěvekod davsopl 5. 7. 2025 13:36

V ČR bez registrace, v Rakousku se musejí předplacené SIM registrovat od roku 2019. Slovensko od roku 2023. Polsko od roku 2017, v Německu to samé.
davsopl
Junior

Odeslat příspěvekod chellko 6. 7. 2025 18:09

@davsopl neviem kde si zobral ze Slovensko od 2023 :D ? Na SK sa predplatene sim povinne registruju uz vyse 10 rokov ( uz ked zacinalo O2 na SK bolo povinne ich zaregistrovat ). Neviem presne aky rok ale strasne vela rokov. Ono kupit ju mozes bez registracie v istej siete trafik alebo v tescu atd ale kartu musis potom tak ci tak zaregistrovat inak je nepouzitelna ...

Ja som registroval predplatenu kartu este za cias GLOBTEL-u ( terajsi orange ) a to je vyse 20 rokov, ale ci to bolo poviine alebo to vyzadoval tento op neviem.
BNESIM.com Zlava 5€ kod D3KVPN7E
chellko
Junior