Dnes v jedné diskuzi na novinkách jsem se dočetl info, že prý v Česku už několik let neexistuje možnost koupit si anonymní předplacenou SIM. Prý je zákonná povinnost vždy dotyčnou SIM svázat se svou osobní identitou.
Přiznám se, že mě to velmi překvapilo, protože běžně vídám např. v Bille, nebo třeba v Tescu u kasy různé předplacenky.
Předplacenku jsem nepoužil snad už 20 let a přiznám se, že se mi nechce ztrácet čas a peníze nákupem nějaké jen proto abych si ověřil zda je to pravda nebo je to hloupost.
Když jsem kolem toho googloval, tak jsem nacházel info zejména o tom, že někdy snad kolem roku 2020 povinnou registraci zkoušeli prosadit dva poslanci z ANO. Ale nenašel jsem nic konkrétního, že by ve své snaze byli úspěšní.
Když jsem AI položil dotaz "Je v Česku možná anonymní SIM?" obdržel jsem odpověď
-------------------
"V České republice je možné zakoupit si anonymní SIM kartu, ale není to zcela bez omezení. Předplacené SIM karty lze koupit bez registrace osobních údajů, ale operátoři si je evidují a mohou je používat v případě potřeby. Některé zdroje uvádějí, že anonymní SIM karty jsou zneužívány organizovaným zločinem a teroristickými skupinami, proto existují snahy o zpřísnění regulace.
Podrobnější informace:
Anonymní SIM karty:
V Česku je možné si koupit předplacenou SIM kartu bez nutnosti registrace osobních údajů u prodejce. To znamená, že není nutné uvádět jméno, adresu ani další osobní údaje"
-------------------------
Nicméně když však jsem té samé AI položil dotaz "Je v Česku možné koupit SIM bez ověření identity?" pro změnu jsem obdržel odpověď:
-----------------------
V České republice není možné koupit SIM kartu bez ověření totožnosti. Podle českých zákonů a podmínek mobilních operátorů je nutné při nákupu SIM karty prokázat svou totožnost, obvykle pomocí občanského průkazu nebo jiného platného dokladu totožnosti. Toto opatření je zavedeno z důvodu bezpečnosti a prevence zneužití mobilních služeb.
Podrobnosti:
Povinné ověření:
Mobilní operátoři v České republice vyžadují ověření totožnosti při aktivaci nové SIM karty.
-----------------------------
Jaká je tedy realita?