automaticky - internet v mobilu na den

O síťových operátorech a jejich službách (O2, T-Mobile, Vodafone a další)

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod kennnnny 20. 5. 2025 11:10

Dobrý den, rád bych se poradil.
Hledám vhodné řešení pro záložní připojení k internetu (tzv. failover), které bych realizoval přes USB modem se SIM kartou. Potřebuji, aby vše fungovalo automaticky – tedy aby se záložní připojení aktivovalo jen v případě potřeby (např. při výpadku hlavního připojení).

Ideální by pro mě byla předplacená SIM karta, kde se data účtují pouze tehdy, když se opravdu použijí – např. formou „internet na den“ za jednorázový poplatek. Nechci platit žádný měsíční nebo roční paušál.

Zároveň mi ale účtování po MB přijde jako nesmyslně drahé a pro tento účel nepoužitelné.

Nabízí některý z operátorů takové řešení?
kennnnny
Junior

Odeslat příspěvekod špecifickýtrh 20. 5. 2025 11:32

Záleží, jak často by se to zapínalo a kolik dat by to sežralo. Napadá mě třeba předplacenka od Kaktusu - aktivovat si nějaký měsíční balíček dat (nejlevnější je 1 giga za stovku, v dobíječce za pade), kde se nespotřebovaná data převádí do nekonečna.

TM má na předplacence neomezený internet na den (s omezenou rychlostí) za 69 Kč, ale to je potřeba vždy aktivovat v apce.
špecifickýtrh
Junior

Odeslat příspěvekod HT MS 20. 5. 2025 12:13

Z popisu požadované funkčnosti by mohlo fungovat využití služby "Neomezený internet na den" od Tesco Mobile za 49 Kč na den. Podle těchto podmínek https://tescomobile.cz/legal/InternetnaDen.pdf se to zapíná až při použití...

O2, v jehož síti Tesco Mobile jede, má něco podobného, ale tam se to musí myslím zapínat v samoobsluze.

Služba mobilní internetové připojení:
• Pokud si účastník neaktivuje některý z balíčků Tesco Mobile Internet v mobilu, Za dobití, nebo jiný balíček Tesco
Mobile, který obsahuje (základní) objem dat, jsou data přenesená prostřednictvím Mobilní sítě zpoplatněna dle
aktuálního čerpání (objemu dat), a to sazbou tarifu Neomezený Internet na den.
• Tarif Neomezený internet na den („Tarif“) je aktivován automaticky, pokud se Vaše koncové telekomunikační zařízení
připojí prostřednictvím Mobilní sítě k síti Internet a současně nemáte (v danou chvíli) aktivní žádný z balíčkůTesco Mobile
se základním datovým objemem. Tarif umožňuje uskutečňovat datové přenosy (stahovat a odesílat dat) v rámci ČR bez
datového limitu a dále v roamingu v rámci Zóny 1 (přičemž pro Zónu 1 platí podmínky Čerpání služeb v zahraničí viz níže).
• Doba platnosti Tarifu činí 24 hodin od jeho aktivace. Nárok na čerpání dat v rámci Tarifu zaniká (a to bez náhrady)
(a) uplynutím doby platnosti Tarifu, (b) přerušením poskytování služeb na SIM kartě a/nebo (c) aktivací některého
z balíčků se základním objemem dat (okamžikem aktivace takového jiného balíčku dochází k automatické
deaktivaci Tarifu).
HT MS
Junior

Odeslat příspěvekod elefor 20. 5. 2025 13:11

Tesco mobile jak bylo psáno výše to umí automaticky. Jen by mě zajímalo jak to jako chceš technicky udělat, jedině Mikrotik s nějakým skriptem který v případě potřeby zapne interface nebo USB modem.
elefor
Junior

Odeslat příspěvekod Jean_Valjean 20. 5. 2025 13:35

To umí prakticky každý LTE router s WAN portem. Akorát bych měl obavy, aby se to na data nepřepínalo tak často, že z těch 49 Kč na den nakonec bude tisícovka měsíčně. To už je lepší platit nějaký ten paušál, když je nutnost záložního připojení.
Jean_Valjean
Junior

Odeslat příspěvekod kennnnny 20. 5. 2025 14:12

elefor píše:Tesco mobile jak bylo psáno výše to umí automaticky. Jen by mě zajímalo jak to jako chceš technicky udělat, jedině Mikrotik s nějakým skriptem který v případě potřeby zapne interface nebo USB modem.

řešit to planuji pomocí multiWAN u Unifi. Funkce tz. failover.
kennnnny
Junior

Tento příspěvek byl odstraněn.
Pičusek obecný

Odeslat příspěvekod Tomplee 21. 5. 2025 00:24

Vodafone předplacená karta 30. Začne se účtovat 3 Kč za 10 MB, ale za den nestrhne víc než 30Kč a za to je max 1 GB do půlnoci
Tomplee
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JayDeeSq 21. 5. 2025 01:30

by bylo fajn nadhodit i třeba předpokládané datové objemy i časovou frekvenci, protože být to 5x do měsíce třeba na 15 minut, tak se ty denní tarify nevyplatí a spíš by se vyplatilo koupit možná něco ročního, T-Mobile má roční data 20 GB 649, 50 GB 999,-, 250 GB 1449,-, 500 GB 1899,-. S tím, že při vyčerpání dat se balíček může obnovit i dříve a nemusí se čekat na výročí, lze i automaticky, resp . je to výchozí nastavení.
JayDeeSq
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kennnnny 21. 5. 2025 07:26

očekávám max. třeba 5x za rok. V tu chvili tam muže procest i X GB, o rychlost ani tak nejde.
kennnnny
Junior

Odeslat příspěvekod hauzz 22. 5. 2025 13:00

Denní neomezená data omezenou rychlostí 3Mbit má i T-Mobile Twist. Apropo u předplacenky (i Tesco) se další balíček bez dobití neaktivuje toliko k tisícovým útratám. Tesco mělo problém s účtováním denního balíčku na mobilech s vypnutými daty (pár bajtů NTP server). Slovenské O2 to má ošetřené že účtuje denní balíček až po pár kB. Ovšem český ovčan cálen sie bitte...
hauzz
Pokročilý

Odeslat příspěvekod JayDeeSq 22. 5. 2025 14:04

tak technicky vzato je to problém uživatele, proto já osobně bych volil datovou formu zálohy, ale nevím co si mám představit pod pojmem X GB, když rychlost je jedno, předpokládám výpadky spíše krátkodobé, tak to při malé rychlosti by stejně moc dat neproteklo, pokud se jedná o připojení s dlouhodobými výpadky, tak bych se spíše podíval po jiném připojení, já znám max minutové výpadky a za posledních cca 15let jsem bez internetu byl nejdéle asi jednou cca 2hodiny, ale těch minutových znám docela dost.. stačí vydatný déšť a síť T-M na chvíli zkolabuje.
JayDeeSq
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kennnnny 24. 5. 2025 16:55

Obrázek

vubec v administraci Tesco Mobile, nemužu nikde najit možnost aktivovat ten Internet na den / 49 Kč.
Dobíjel jsem 300 Kč.
kennnnny
Junior

Odeslat příspěvekod Milos 24. 5. 2025 17:17

Balíček "Neomezený internet na den" se aktivuje sám automaticky, viz. info z ceníku:

Neomezený internet na den je základní datový tarif určený pro uskutečňování datových přenosů v rámci ČR a v roamingu v rámci Zóny 1 (EU) prostřednictvím veřejné mobilní komunikační sítě. Tento základní datový tarif je aktivován automaticky, pokud se koncové telekomunikační zařízení účastníka připojí prostřednictvím Mobilní sítě (SIM karty Tesco Mobile) k síti internet a účastník současně nemá aktivní žádný z balíčků obsahující základní objem dat, jak jsou uvedeny v tomto Ceníku níže. Je-li takový (jiný balíček obsahující základní objem dat) aktivován po dobu platnosti základního datového tarifu Internet na den, dochází k automatické deaktivaci základního datového tarifu (a to bez náhrady), a to i v případě, že doba platnosti základního datového tarifu doposud neuplynula. Základní datový tarif Neomezený internet na den je možné čerpat, pouze pokud je zůstatek Kreditu větší než nula.
Milos
Pokročilý