Zatím jsou, předpokládám ale, že se to rychle může změnit ve prospěch 5G. Pokud mám být ve většině světa uměle omezen na 4G, tak jsem si vůbec nemusel kupovat nový telefon s 5G.
Ano, byla chyba, že jsem prošel asi jen deset recenzí a nepřečetl stovky příspěvků, kde bych se to dozvěděl. Takový nesmysl mě opravdu nenapadl, když už, tak bych ho čekal spíše u Apple
Ještě bych chápal, kdyby to mělo nějakou technickou příčinu, ale žádná taková není.
Ve skutečnosti je to podle diskusí prý daleko horší. Celá "podpora" 5G v dané zemi někdy znamená, že odblokují jen jednoho operátora z mnoha a už vůbec ne virtuální operátory, kteří se nedostanou do seznamu, protože jsou pod rozlišovací schopností Google. Kdyby šlo o jen pár zemí neřeším to, jenže takhle je zablokovaná celá Jižní Amerika a Asie s výjimkou Singapuru a Thajska. Na oficiálním webu Google je poznámka, že dostupnost 5G závisí na pokrytí operátora, ale ani slovo tom, že bude záměrně blokované v nadpoloviční části světa, kde jinak všechny ostatní telefony fungují. Divím se, že to v EU ještě někdo nenapadl, tohle je jasné klamání zákazníka. Řešení to žádné nemá, protože operátoři a Google se prý při dotazech vzájemně obviňují kdo za to může, přitom problém je jasně na straně Google.
Názorná ukázka jak nesmyslným marketingem zabít jinak velmi dobrý produkt
EDIT podle některých komentářů Google dokonce před pár měsíci zcela odstranil z webu přesný seznam podporovaných operátorů, aby to ještě více skryl. Takhle si opravdu nepředstavuji zákaznickou podporu u telefonu za 15 tisíc. To je trapné. Mezitím
u Samsungu ...