Zdravím všechny, přešel jsem z Viva X90Pro na Vivo X100Pro a musím říct, že ve většině aspektů vidím drobné zlepšení, někde velké zlepšení a ústupky jsou jen malé. Ale pojďme postupně.
Design a konstrukce - Přední strana beze změn, vzadu - fotomodul je asi o třetinu nebo možná i polovinu větší ale je symetricky na středu - beru jako plus. Materiál zad je nějaký typ broušeného skla, vypadá to elegantně s drobnými odlesky, nevypadá to ale vůbec lacině. Na omak jsou záda neskutečně jemná, hebká ale taky kluzká jak sviňa. X90Pro měla veganskou kůži vzadu, ta byla taková měkčená, neklouzala ale zas člověk z toho měl trošku takový retro pocit a kamarádi říkali, že je to vzhledově mobil pro lidi ve věku 50+. Mně osobně to ale nevadilo a mobil byl díky tomu originální. K Vivu X100Pro ale dostanete super kryt (černý s protiskluzovou úpravou, hezky padnoucí jak na mobil tak do ruky), opravdu mnohem lepší kryt, než který byl u X90Pro (tam byl průhledný levný *****, který byl až hřích dávat na takový mobil). Jinak váha není problém - nepoznám rozdíl. A celkově bych tady viděl že mezi mobily remízu.
Baterie a výdrž - Vivo x100Pro má rozhodně lepší výdrž než X90Pro. Pocitově tak o třetinu lepší. Mé běžné dny na mobilu jsou téměř jako vejce vejci a tak s X90Pro jsem obvykle večer končil s tak 5-10% baterie, s Vivo X100Pro je to 35%. Zapnuta obrazovka může atakovat 7 hodin, s Vivo X90Pro jsem se nedostal ani na 5hodin (obvykle 4,5hodiny).
Nabíjení - chtěl bych uvést na pravou míru jak to s Vivo x100pro skutečně je protože viditelně mnoho recenzentů v tom tápe. Takže k Vivo x100pro dostanete stejný 120W adaptér jak X90Pro, akorát že výkon, kterým se X100pro nabíjí je jen 100W, kdežto u X90pro byl 120W. Důsledkem je o něco pomalejší nabíjení (způsobené i větší kapacitou baterie u x100pro). Tudíž na první pohled jde o ústupek - downgrade. Nicméně rozdíl je v řadě několika minut a není dramatický. Navíc si myslím, že Vivo k tomuto kroku přistoupilo kvůli snížení opotřebení baterie i samotného adaptéru. Já třeba musel po tři čtvrtě roce používání reklamovat u X90pro nabíjecí adaptér - bezdůvodně přestal dobíjet. Mohlo to být právě tím, že adaptér nabíjel opravdu na hraně a tak se po nějaké době pokazil (pravděpodobně jsem nebyl sám). Ještě bych chtěl doplnit, že u x100Pro funguje o něco lépe bezdrátové nabíjení a telefon disponuje i bezdrátovým reverzním nabíjením! To např. taky mnoho recenzí zmiňuje chybně a recenzenti píší že mobil reverzní nabíjení nemá, což je lež.
Displej - je u X100pro jednoznačně a bez diskuse lepší, jednak je LTPO - X90pro LTPO neměla, což taky mnoho recenzentů vůbec nereflektuje! Dále má daleko lepší barvy - X90pro je měla celkově laděna víc do žluta a tepla a ani nastavení barev plně problém nespraví. Navíc u X100Pro je nastavení barev displeje mnohem širší - lze např. ladit přímo v koláči jednotlivých barev, což u x90pro nebylo. Dále samozřejmě jas je vyšší a jde to poznat, není to jen na papíře. Černá je o něco černější a třeba u videa a při focení se ve tmě neukazují takové ty černé artefakty (nevím jak přesněji to popsat. Do toho X100Pro má nově režim přizpůsobení barev dle okolního světla.
Výkon - papírově u X100Pro rozhodně lepší ale v praxi sem to nepoznal a hry moc nehraji, takže v tomto aspektu je to pro mě úplně stejný pocit z obou mobilů.
Věci co jsou naprosto totožné jsou: čtečka otisků prstů, software (Funtouch), subjektivně i repráky, volání, haptika, všemožné nastavování, příjem signálu, příjem wifi, mobilních dat, GPS, NFC, bluetooth, automatický jas (ten v minimech případů umí pozlobit - hlavně v úplné tmě někdy nenastaví jas na minimum).
Foto, video: Napsalo se toho o nich už hodně, kdyby byl zájem mám pár fotek, které jsem fotil stejně na x100Pro i na x90Pro, tak můžu poskytnout na srovnání.
Hlavní 1palcový snímač by měl být totožný ale fotky z něho lezou fakt dost jiné, v některých situacích úplně jiné. x90Pro fotí víc prosvětleně, vyšší expozice a nižší kontrast, z x100Pro jsou kontrastnější fotky, podle mě na první pohled hezčí a věrnější. X90Pro fotí trošku přeostřeně v některých situacích a působí tak víc tvrdě, ovšem některé detaily jsou na něm přece jen znatelnější. Co sem na x90Pro neměl rád bylo focení různých žlutých trav, hustých stromů a větévek bez listí - po přiblížení to vypadalo tak nějak domalovaně, rádoby ostře ale na úkor věrnosti.
Noční režim - x90pro podává světlejší fotky, někdy až možná moc přesvětlené ale člověk díky tomu může vidět víc detailů - x100Pro má výstup tmavší ale podle mého úsudku věrnější a hezčí - líbivější.
Ultraširoký senzor i teleobjektiv jsou o parník lepší. Tam ani nebudu psát víc to se moc nedá srovnat. Možná přiblížení 2x je na X90Pro tak nějak srovnatelné ale dál už je to prostě jiná liga.
Selfie - je lepší na x100Pro ale ne nějak zásadně. prostě je o něco lepší ale úplná výhra to není, iphone 15 nebo samsung galaxy 24 ultra mají selfie lepší.
Makro: o tom se taky nemusím vůbec bavit. X90Pro mě na makro fotky dost zklamalo a vyfotit dobré makro byl dost oříšek, s X100Pro to jde krásně s hezkým bokeh efektem, ale taky se s tím člověk musí naučit protože nevím proč ale je tam nějak víc makro režimů a krom toho můžete makro fotit i jen přiblížením nebo ultraširokým - je to taková trochu věda a člověk musí zkoušet za jakých podmínek a kdy z jakého režimu vzniknou lepší makro fotky.
Video - moc nenatáčím ale z porovnání musím říct, že x100Pro je prostě lepší s lepší stabilizací a automatickým ostřením a rychlejším přeostřováním.
Jinak samotný aplikace fotoaparátu je na první pohled stejná, prostředí je stejné ale skrývá mnohem víc možností nastavení všeho možného a focení lze tak lépe uzpůsobit.
Na závěr bych chtěl zmínit, že x100Pro je na začátku své cesty a určitě příjdou aktualizace a situaci ve foťácích zlepší (např. má přijít natáčení videí 4k na selfie kameru a zlepšení zadní kamery v portrétním režimu a nebo zlepšení čistoty/jasnosti fotek ze zadních fotoaparátů.
Pan Kája: Ano vyšší rozlišení jde opravdu nejspíš nastavit jen v režimu "pro" a režimu vysokého rozlišení, nikde jinde sem tuto volbu nenašel. Problémy se změnami expozice jsem zatím nezaznamenal - moc jsem to ale popravdě ještě netestoval.