Jaká je skutečná odolnost IP 54?

Pokud nenaleznete vhodnější přihrádku

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Parafín 20. 11. 2024 09:08

Lacinější mobilní telefony mívají čím dál častěji deklarovanou odolnost IP 54, například Vivo 40 SE, Poco M6 Pro, nějaké Motoroly atd. Norma říká, že je to odolnost proti stříkající vodě a nějakému tomu prachu. Máte někdo zkušenost, co takový telefon opravdu vydrží - například zda je bezpečné se s ním vydat do deště?
Parafín
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ze.us 20. 11. 2024 10:22

wikipedie píše:IP x4 Chráněno proti stříkající vodě. Voda stříká ve všech úhlech v množství 10 litrů za minutu a při tlaku 80–100kN/m² po dobu nejméně 5 minut.

Staci ti definice deste takto?
ze.us
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Parafín 20. 11. 2024 10:34

Definici znám, ale zajímá mě praktická zkušenost, konkrétně zda je telefon s IP 54 opravdu utěsněn a jestli někomu vydrží v dešti, anebo se jedná jen o "vodoodpudivou" úpravu, platnou asi jako deštník v hurikánu. Telefony s deklarovanou IP 54 mají mimo jiné běžně díru na 3,5 mm jack, která by také musela být uvnitř utěsněna atd.
Parafín
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JohnyHD 20. 11. 2024 10:54

Pokud výrobce neodflákl konstrukčně a výrobně utěsnění, přístroj IP54 musí vydržet až běžný déšť. Rozhodně už bych ho nezkoušel v průtrži, případně podpořenou větrem.
JohnyHD
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Alpenflair 20. 11. 2024 10:55

Kdysi jsem míval Nokii 8.3 5g, ktera tusim mela tuto odolnost. V horách me chytnul nekalikahodinovy silny dest a mobil sem nechal v promocene kapse - k veceru jsem ho uz nezapnul. A tim pro me i definitivne skoncila era Nokie a presel sem na Google Pixel.

Kamarad mel zas Xiaomi 10tpro, myslim ze take ip54 a ten zas chytnul ve Spanelsku privalovej dest a dostala se mu voda pod displej.

Mozna ma nekdo pozitivni zkusenosti, ale ja tedy rozhodne ne
Alpenflair
Junior

Odeslat příspěvekod JohnyHD 20. 11. 2024 10:57

Co se jacku týče, standartně má mít nasazenou patřičně odolnou těsnící krytku nebo pokud je do něj připojen konektor, toto spojení má být též natolik utěsněné, aby splnilo příslušné IP, což už v reálu ovšem málokdy.

-- 20. 11. 2024 11:02 --

Horská služba používá často vysílačky Motoroly s IP54. Při jízdě na sněžném skůtru, čtyřkolce apod. jsem jim doporučil, ať si vysílačku, pokud jí mají vně oděvu, zabalí do igelitového pytlíku a kolem antény utěsní gumičkou. Stačí i na slejvák se silným nárazovým větrem. Podobně i u jiných situací, kdy uživatel je vystaven nepříznivému počasí. Jak prosté, milý Watsone :-P

-- 20. 11. 2024 11:09 --

Pokud chci nosit zařízení ve venkovním prostředí bez dodatečné ochrany i v silném dešti s větrem, je naprosté minimum IP55, lépe pak IP66.
JohnyHD
Kolemjdoucí