4G na 900MHz vlastně provozoval Vodafone (společně s 2G) a bylo to tehdy super, protože v místech, kde člověk užíval Edge najednou frčelo LTE s naprosto použitelnou rychlostí. A 5G v 700MHz bude vlastně téměř to samé, jen s lepším pokrytím.
Je to 5G Non Stand Alone, na jádru 4G. Ping 19ms je slušný, ale 5G jádro by mělo dodat okolo 10ms. Podobné hodnoty jsem naměřil u TM v Praze vrš.nadrazi. 1.2 Gbs a ping 16ms. Gigabit v mobilu...
Já vím. Ale jsem zahlcen reklamou o rychlé 5G síti, kde si rychle stáhnu film Jenže bych si rád tu 5G síť zkusil. Co to třeba bude dělat s baterií v mobilu atd.
Tak reklama snese vechno mozne i nemozne. Ze je radiova cast site 5G rychla ukazuji mereni vyse v textu. Nicmene je nutno zminit, ze 5G neni jen o rychlosti, ale take o poctu pripojenych zarizeni a nizke latency rate. Pro gigabitove rychlosti uz 5G funguje i v CR.
Vždyť jo. 5G má význam jen kvůli té latenci. V průmyslu, komunikace aut. Ale nikdo tu o to nemá zájem, tak nás operátoři krmí tou rychlostí. Jako by mobil s 5G dokázal něco víc než s LTE. Pořád proto čekám jestli se u nás objeví 5G síť. Ta zpráva z Brna vypadala nadějně, ale opět jen přeznačené LTE.
Obávám se, že pro pracujíci lid nebude v dohledné době nic jiného než 5G rádio na 4G core. Vlastně mohlo by se zlepšit pokrytí doposud slabě pokrytých míst.