Firsty - cestovní eSIM s daty zdarma za reklamu

Vše o internetu v mobilu a mobilním surfování

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Ředitel ČTÚ 28. 5. 2024 16:51

Tohle se na léto bude hodit. První cestovní eSIM s mobilními daty zcela zdarma, jen musíte strpět reklamu

irsty vám nadělí 100 MB bezplatných dat na eSIM
Od 2,5 EUR na den si zaplatíte prodloužení rychlých dat
Pomalá mobilní data dostanete výměnou za krátkou reklamu

Firsty hned po stažení a instalaci zpřístupní v podporovaných zemích 100 MB bezplatných dat „na rozkoukání“, poté vás přepne do bezplatného tarifu. V něm můžete pomalá mobilní data čerpat hodinu a pak musíte zhlédnout půlminutovou reklamu. Pokud tuto podmínku splníte, můžete omezenou rychlostí datovat další hodinu. Jak moc je však tato eSIM karta použitelná v praxi?

Aplikace Firsty je bezplatně dostupná na Google Play a App Storu. Po jejím stažení a spuštění (první trvá opravdu dlouho) bude nutná registrace, a to, buď prostřednictvím vašeho Gmailu/Apple ID, a nebo pomocí telefonního čísla. V druhém případě budete muset do aplikace přepsat jednorázové heslo, které stvrdí vaši registraci. Hned na úvodní obrazovce aplikaci si následně přidáte bezplatnou eSIM kartou, ke kterém vám Firsty nadělí 100 MB bezplatných dat. Stačí jen z další obrazovky vykopírovat aktivační kód, z něhož se v systémovém nastavení stane eSIM karta. V případě Galaxy S24 Ultra jsem kód vložil přes Nastavení – Správce SIM – Přidat eSIM – Skenovat QR kód, kde jsem stiskl tlačítko Zadejte aktivační kód.

https://play.google.com/store/apps/deta ... firsty.app

https://apps.apple.com/nl/app/firsty-tr ... 28?l=en-GB

:D

Firsty je průkopníkem pomalých mobilních dat, která vám nabídne výměnou za reklamu. Po vyčerpání 100MB dat začne v mobilní aplikace běžet interval 60 minut, po kterých musíte zhlédnout půlminutovou reklamu, abyste nepřišli o datovou konektivitu. Na nutnost zhlédnutí reklamy vás krátce před koncem intervalu upozorní notifikace, pokud však chcete, můžete povinnou reklamu absolvoval už dříve a nečekat až na konec intervalu.

Ano, nebude to bez háčků. Rychlost mobilních dat je skutečně hodně omezená. V liště nám sice svítí „5G“, ale Speedtest ukazuje rychlost downloadu 0,09 Mbps a upload ještě horší (0,6 Mbps), a to jsou hodně výrazné mantinely, mimo které se bez zaplacení nedostanete. V praxi však můžeme potvrdit, že tato rychlost tak tak stačí na odeslání či příjem e-mailu, jen to chvíli potrvá. Chodí i zprávy přes Messenger nebo WhatsApp a dokonce chvilkově funguje i přehrávání hudby přes YouTube Music. Jednou za pár minut se ale pozastaví, aby se mohly načíst další skladby.

Zdroj:
https://mobilmania.zive.cz/clanky/tohle ... fault.aspx
Ředitel ČTÚ
Vrátnej na ČTÚ

Odeslat příspěvekod myšpulín 28. 5. 2024 17:05

Dobrá služba pro šetřílky co nechtějí za data platit a všude shánějí jen WiFi.
Akorát ti většinou nemají mobil s eSIM.
myšpulín
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod eetm 28. 5. 2024 17:10

0,09 Mbps že je horší než 0,6 Mbps ???
eetm
Junior

Odeslat příspěvekod jenik3 28. 5. 2024 18:46

Jak je cílová zákaznická skupina pro tuto službu?
jenik3
Junior

Odeslat příspěvekod hauzz 28. 5. 2024 18:52

Ředitel ČTÚ ;-)
hauzz
Pokročilý

Odeslat příspěvekod P3p3k 28. 5. 2024 19:09

Cílovka je člověk, co týden hledá způsob, jak ušetřit pět korun � Pak si těch karet pořídí pět a má radost jak s nima vyběhl �
P3p3k
Junior

Odeslat příspěvekod anonymius 8. 6. 2024 17:01

V Egypte funguje, pres nejakyho cinskyho operatora :-D
anonymius
Junior

Odeslat příspěvekod 12341234 9. 6. 2024 15:14

A v CR?
12341234
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod P3p3k 9. 6. 2024 19:17

Ja to mel v roamingu VDF. Jen mi nejak neslo nacist tu reklamu, protoze jsem byl po hodine bez netu. Musel jsem se na ten obrazek podivat pres wifi a pak to zase naskocilo. Ale urcite jsem to delal spatne. Tezko by nekdo pravidelne koukal na reklamu kazdych 59 minut 24/7.
Alcatel OT - Alcatel 301 - Samsung Monte + Xperia E15i - Lumia 620 - Lumia 820 - Lumia 1020 - Pixel 3a - Pixel 4a - Pixel 7a
P3p3k
Junior

Odeslat příspěvekod m.x. 2. 9. 2024 14:33

Taky mi to běží přes Vodafone CZ roaming, APN KPN Internet (MCC/MNC 204/08).

Reklamy jsem ještě neviděl (spotřeba zatím kolem tuctu MB), ale v té aplikaci to vypadá, že se "Free Bytes" získávají sháněním novách uživatelů ("Friends") přičemž dalších 100 MB k těm výchozím tam jde naklikat i bez toho.
m.x.
Junior

Odeslat příspěvekod m.x. 15. 10. 2024 19:39

Objevil se mi tam nějaký Comfort+, tak jsem to využil. Podle dostupných info je to trochu zpomalené oproti First Class, ale naměřil jsem 100/50 Mbps.

Nevím, jestli jsem si to zasloužil všetečnými technickými (ne úplně zodpovězenými) dotazy na supportu, nebo šlo jen o shodu okolností.

Aktivoval jsem to kvůli tomu "1 day remaining", ale je možné, že tím fikaně mysleli těch 24 h trvání toho ~dema, ne expiraci nabídky …

Screenshot_20241015_104354_Firsty__crop.png

Screenshot_20241015_105333_Firsty__crop.png

UPDATE: později v noci to vytáhlo dokonce >120 Mbps UP, ale hned mi v apce přišlo upozornění, že bych asi potřeboval upgrade na onen zmiňovaný lepší produkt.

Při příštím měření druhý den, kdy mi to ukazovalo zbývajících 25 minut, už byla rychlost 0,1 Mbps. To už, dle vícero indicií (vzhled, čas), zřejmě byl šnečí 1h-reklamní režim, který se následně automaticky aktivoval (ale popletly mě zmatené/opožděné notifikace o zbývající hodině a půlhodině toho 24h dema).
m.x.
Junior

Odeslat příspěvekod dj.kure 28. 10. 2024 12:12

Ahoj, funguje vám Firsty v ČR? Před pár dny mi ještě fungovalo, ale dnes má problém. Není možné shlédnout reklamu, píše to, že nemám aktivní spojení. Když zapnu wifi, shlédnu reklamu a wifi vypnu, tak jsem stále offline. Zvláštní, že na tabletu problém nemám. Zkoušel jsem i vymazat eSIM a nainstalovat ji znovu. Bez úspěchu. Měnil jsem i APN z internet na firsty.movedata.mobi, ale též bez úspěchu.

Edit: zajímavé, nechal jsem vypršet časový limit, a chvíli na to už reklama přes data jde a připojení též.
Naposledy upravil dj.kure dne 28. 10. 2024 13:12, celkově upraveno 1
dj.kure
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Bond0007 28. 10. 2024 12:57

Přesně stejný problém se snažím od rána řešit s jejich supportem. Zatím dávají jen rady "vypnout/zapnout", ale vypadá to tedy, že problém nebude jen u mě...
Bond0007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bnone 28. 10. 2024 12:58

dj.kure
Taky jsem měl ten problém. :-)
Pak jsem pochopil, že se musí vždy znovu registrovat přes sms. Registrace je totiž platná jen 30 dní a pak se v případě potřeby musí provést znovu opět s platností 30 dní.
Blbé je, že pokud je v telefonu čeština, aplikace píše německy a já německy neumím, tak jsem taky nevěděl, co dělat.
V chatu jsem jim to psal aby tam jako default dali ne němčinu, ale angličtinu, že prý to dá vývojovému týmu. Ale jsou to francouzi, tak možná mají s angličtinou problém.
edit:Asi to opravili, už je to anglicky. Firsty mi jede. Roaming přes VF.
Bnone
Junior

Odeslat příspěvekod dj.kure 28. 10. 2024 13:14

Registraci přes SMS jsem zatím neřešil (Firsty mám asi dva týdny). Každopádně stačilo počkat na countdown, SIM ponechat chvíli aktivní a pak najednou začalo fungovat zobrazení reklamy i samotné spojení pro internet.
dj.kure
Mírně pokročilý

Další stránka