BNE SIM - data bez expirace

Vše o internetu v mobilu a mobilním surfování

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Ladislav_2 1. 8. 2024 06:39

Chybí tu informace o celkem zajímavém řešení pro nízkou spotřebou dat.

bnesim.com nabízí esimky bez expirace dat, například
CZ 1GB stojí 2,09€,
Evropa 1GB stojí 2,10€ (pozor, nekryje se s EU, například chybí Polsko)

Dají se sehnat jednorázové slevové kódy až 50%. Mají referral program, kde doporučující a doporučený dostane 7€

esim lze nahrát na fyzickou SIM od 5ber - cena 12$ (2 downloady, další za 3$ za 3 downloady)
respektive 25$ bez omezení

Po stažení je potřeba jednou ručně změnit APN. Data se pak dobíjí na už staženou esim, tzn. není potřeba stahovat další esim profily pro stejnou oblast.

Jejich profil roamuje v síti O2 a Vodafone. Údajně balíček pro CZ podporuje 5G, ale to nemám vyzkoušené.

Spotřeba dat se dá hlídat v jejich aplikaci nebo na webu, kde se dokupují balíčky.

Používám několik měsíců v dual SIM mobilu se spotřebou cca 100MB měsíčně a vychází mi to líp než třeba Kaktus a hlavně je to bezúdržbové.

Ztráta SIM by se ale prodražila.
Ladislav_2
Junior

Odeslat příspěvekod myšpulín 1. 8. 2024 07:22

I ty další balíčky vypadají zajímavě pro někoho s nepravidelnou spotřebou dat, třeba moji rodiče, jeden měsíc jim stačí 100 MB jindy i přes 1GB, záleží jestli jsou někde na cestách nebo doma.
Koupit jim třeba 10 GB za necelou 500 Kč a mají to na déle než rok, hlavně nic nepropadá a jiný měsíc nemusí řešit dokup dat.

Až budou měnit mobil tak musí mít eSIM, to je jasné.
myšpulín
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Jiří P 1. 8. 2024 09:32

Zrovna včera mi přišla karta od eSTK.me a jako testovací profil jsem si pořídil 1GB na měsíc od BNEsim za 0.90 EUR.
Pro prarodiče by to bylo ideální akorát je nevýhoda že do internetu je provoz terminován z americké IP adresy (když jsem to testoval před pár měsíci tak to bylo z britské) takže to možná bude na některých stránkách dělat binec. Pro Signal/WhatApp by to ale mohlo být v pohodě.

Ještě mám objednanou tuhle eSIM kartu z TSBohemia https://www.tsbohemia.cz/lenovo-thinkpa ... 27087.html Nejde na ní nahrávat profily z Android aplikace jako u eSTK/5ber ale jde to na PC s čtečkou čipových karet.

Až trochu otestuji tu eSTK kartu a přijde ta Thales karta tak napíšu nějaké krátké recenze.

-- 1. 8. 2024 11:30 --

Ještě dodám pro ty co se taky zajímají od fyzické eSIM/eUICC karty tak dobré zdroje infomací jsou:
https://translate.google.com/translate? ... sical-SIM/
https://euicc-manual.osmocom.org/
Přílohy
20240801_091917.jpg
eSTK karta
Jiří P
Junior

Odeslat příspěvekod Bnone 1. 8. 2024 14:00

Zkusil jsem a roaming je u mne v O2 v 5G.

Že to nejede v Polsku je dáno patrně tím, že jde zdá se o sim polského operátora Play. Alespoň je takhle v mobilu pojmenovaná a i APN je takto defaultně nastaveno a je nutné jej proto změnit.

Mám sice neomezená data VF, ale vzhledem k tomu O2 se mi občas hodí na místech, kde VF má jen 3G či nic a O2 jede krásně. Podobně se hodí předplacenka TM s jejich automatickým balíčkem myslím 150MB/12Kč. Tím člověk pokryje všechny operátory pro každý případ a nestojí to moc.

Pro zajímavost Xiaomi 13T PRO má limit 5 esim. Musel jsem jednu starou už nepoužívanou smazat.
Bnone
Junior

Odeslat příspěvekod Ladislav_2 1. 8. 2024 18:16

BNE SIM profily nemají českou IP, to je pravda. Ale to bude vadit hlavně u streamovacích služeb a tam se budou hodit asi spíš klasický operátoři.

Díky za další tipy na fyzické esim. Já znal jen esim.me a ten levnější 5ber, který přijde s poštovným zdarma z Číny.
Ladislav_2
Junior

Odeslat příspěvekod Ladislav_2 1. 8. 2024 19:43

@myšpulín já fandím dual SIM s fyzickou esim, protože při výměně telefonu se ta esim dá vyndat. Se zabudovanou esim spousta těch datových profilů nejde přesunout.
Ladislav_2
Junior

Odeslat příspěvekod Bnone 2. 8. 2024 07:14

Do fyzicke esim některé esim nejdou nainstalovat, není plná kompatibilita. Z mých např. Firsty https://www.firsty.app/ , základní konektivita kolem 100 kb ve 120 zemích světa zdarma, zdá se to pomalé, ale stačí dokonce i na volání přes Whatsup, vyzkoušeno. Plná rychlost 1 EUR/den. U nás roaming přes VF.
Bnone
Junior

Odeslat příspěvekod Jiří P 2. 8. 2024 13:01

A s jakou kartou jsi to testoval?

Zatím jsem se setkal/četl o dvou typech "nekompatibility":
1. eSIM služba/operátor neposkytuje instalační QR kód a vyžaduje použití jejich aplikace pro stažení rovnou do telefonu se zabudovaným eSIM (v telefonu bez eSIM podpory aplikace nedovolí eSIM objednat). Tohle dělá GoMoWorld nebo britský Giffgaff. Dá se to komplikovaně obejít.

Odbočka: Každý eUICC čip, který v telefonu s podporou eSIM nebo ve fyzické eSIM kartě má (zjednodušeně řečeno) unikátní certifikát podepsaný výrobcem čipu a GSM Asociací, takže tyto certifikáty není možné nijak podvrhovat.

2. eSIM služba/operátor má certifikát určitého výrobce eUICC čipů na černé listině. To je problém u eSIM.me a 5ber, protože eUICC čipy pro obě tyhle karty vyrábí výrobce Eastcompeace. Tyhle eUICC čipy jsou trochu nestandartní, aby podporovali správu přes jejich Android aplikace.
Tohle by ale nemusel být problém u té Lenovo Thales karty, protože ta má Thales certifikát a pochybuje že bude v hledáčku operátorů jako eSIM.me. U eSTK.me by to taky neměl být problém, protože ti používají standartní eUICC čipy jako se používají v mobilech (moje má čip stejný jako iPhone/se stejným certifikátem výrobce) takže je není jednoduše množné dát na blacklist.

Pro zajímavost eSTK řeší správu přes Android aplikaci bez nestandartního eUICC tak že mezi eUICC a telefonem je ještě další čip. Oba čipy se ale vlezou do nanoSIM formátu.
Jiří P
Junior

Odeslat příspěvekod Bnone 2. 8. 2024 13:37

Já to netestoval, mají to napsáno na svých stránkách. Asi to bude ten první případ.
Bnone
Junior

Odeslat příspěvekod Ladislav_2 4. 8. 2024 10:38

Firsty mám na 5ber fyzické SIM. Jediný zádrhel bylo aktivační kód převést na QR kód a pak to šlo v pohodě načíst oficiální apkou 5ber. Jejich postup počítá s tím, že se opíše aktivační kód do android instalátoru a QR kód nepoužívají.

Thales (dříve Gemalto) je renomovaný výrobce smart card čipů, co normálně používají banky a mobilní operátoři, takže tam asi blacklist výrobce jen tak nehrozí. Ale nesetkal jsem se s tím, že by mi něco na 5ber nešlo stáhnout, protože operátor to bloknul. Spíš že instalační apka služby sim nenajde (Revolut).
Zaznamenal jsem že holafly přestalo fungovat s esim.me, to by mohl být ten případ blokace operátora.

u eSTK.me mě zaujala možnost správy SIM přes sim toolkit. Ale zase to skryje ten původní toolkit od operátora, ale to se dnes už moc, aspoň u nás nepoužívá.

@Jiří P: máš tu "plnou" estk.me, nebo lite? Koukal jsem, že lite není skladem, ale asi by na běžné použití mohla stačit včetně opakovaného stažení profilů v mobilu, a je o dost levnější. Jakákoliv nutnost dávat SIM do PC je dost nepraktická.

Jinak u 5ber mi už proběhl update firmaru eSIM jejich oficiální aplikací (co tam měnili nikde nepíšou :) ). eSTK.me píšou, že to se musí dělat v PC.
Ladislav_2
Junior

Odeslat příspěvekod Jiří P 4. 8. 2024 11:02

Lite verze teprve půjde do výroby takže mám plnou verzi.

K Sim Toolkit menu eSIM profilu se dá s eSTK dostat. V menu eSTK je možnost "bypass STK menu" která zpřístupní menu profilu dokud neproběhne restart telefonu.

Stahování profilů přes eSTK menu jsem zatím nezkoušel protože tato funkce vyžaduje aktivní profil s mobilními daty a připojuje se k serveru výrobce který zprostředkovává komunikaci mezi eSTK a poskytovatelem eSIM profilu.
Server je ale možné si sám hostovat. Potřebný kód je open source a existují už dokonce i komunitní servery.

Instalace profilů přes Android aplikaci server ani data (je potřeba alespoň Wi-Fi) nepotřebuje. Akorát je teď v ní nějaký bug kterému se nelíbí profily českého T-Mobile. Už to ale řeším s vývojářem. Instalce na PC funguje.

U eSTK je nutné dělat aktualizace na PC se čtečkou. Je to dáno tou dvou čipovou architekturou.

U eSTK ještě pozor ceny jsou samozřejmě bez DPH a doprava je docela drahá. Já objednal tři ks s tím že jeden prodám až opraví ten bug v aplikaci.
Jiří P
Junior

Odeslat příspěvekod Ladislav_2 9. 8. 2024 06:11

5ber má ceny s DPH a doprava je zadarmo.

Zaznamenal jsem na fórech, že se na 5ber dají nahrát profily přes čtečku v PC, případně s root v androidu, obejde se tím limit u levnější varianty na počet stažení. Přepínat profily by pak mělo normálně jít v aplikaci.

Jen jsem nepochopil jaký sw se na PC používá.
Ladislav_2
Junior

Odeslat příspěvekod Jiří P 9. 8. 2024 08:25

Používá se na to stejný software jako u eSTK nebo Lenovo Thales karty a to lpac který se používá na příkazovém řádku nebo EasyLPAC který k lpac přidává uživatelské rozhraní.
Na lpac je založené i OpenEUICC/EasyEUICC pro Android, které se dá používat buď s root pro karty jako Thales nebo 5ber a bez root pro karty co přímo podporují EasyEUICC jako eSTK.

5ber eUICC čip má ale podle čínských fór bug který 5ber řeší ochranou v jejich aplikaci a lpac tuto ochranu nemá. Pokud se do 5ber čipu přes lpac nahrajou profily, které dohromady překračují dostupné uložiště v eUICC čipu tak se přepíše část firmware v čipu a je na vyhození. Správně by eUICC mělo předčasně ukončit proces instalace posledního profilu který není možné kompletně uložit.

Mám pochyby o tom, že cena 5ber je včetně DPH. Spíše používají dopravu, která zařídí že se balíček magicky objeví v EEA.
Jiří P
Junior

Odeslat příspěvekod Ladislav_2 9. 8. 2024 20:53

Díky, užitečný info. S tou velikostí to jsem nevěděl, takže používat levnější 5ber kartu pomocí lpac může dopadnout špatně, protože dopředu nevím jak je nový profil velký (a vlastně ani nevím kolik místa na 5ber kartě je celkem a aktuálně k dispozici)

Koukám ještě jednou na popis objednávky a máš pravdu, je tam cena "exclduing VAT", ale z karty se to tak strhlo a zásilka normálně dorazila bez dalšího papírování.
Ladislav_2
Junior

Odeslat příspěvekod Jiří P 9. 8. 2024 21:16

Je to trochu riskantní ale úplně šílené to není. lpac je schopen přečíst volné místo na eUICC. Velikost profilu sice není možné dopředu znát (leda by jsi měl už nainstalovaný profil od stejného operátora) ale profil větší než 100 KiB není úplně běžný. Pokud teda necháš na 5ber cca posledních 100 KiB volných tak by to mělo být OK.

Velikost eSIM profilů některých operátorů je tady: https://sim.obdo.cc/esim-size
Zvláštní je poznámka dole že na 5ber kartách jsou velikosti profilů větší. Asi další 5ber bug.
Jiří P
Junior

Další stránka