5G pevný internet od O2/Vodafone/TM nebo VDSL?

Vše o internetu v mobilu a mobilním surfování

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Paleandr 1. 11. 2024 11:00

Ahojte,

jdu s prosíkem o radu. Pravděpodobně mě čeká stěhování. Na nové adrese je buď k dispozici VDSL 50down/5up což mi přijde extrémně málo na počet zařízení, které u nás běží a nebo 5G pevné připojení od libovolného operátora většinou o rychlosti 100-150 down / 20-30 up. Cena v podstatě na korunu stejná.

Má někdo předně zkušenost s připojením na ty aktuální 5G sítě s modemem, co velká trojka dodává? Funguje to? Je tam nějak výrazně větší latence? Je to hodně ovlivněné počasím? A umí i montovat anténu ven, pokud je to potřeba, nebo prostě jen dodají modem, který se uvnitř někam postaví a je to?

Debatuju sám se sebou, jestli jít do poloviční či třetinové rychlosti internetu v rámci VDSL kabelem a nebo jít do 5G vzduchem.

Budu moc rád za jakékoliv praktické zkušenosti. Díky.
Paleandr
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod polda 1. 11. 2024 12:23

VDSL 50 nejde použít Terminátor na 100? 5G vzduchem lze doporučit/nedoporučit pouze na místě jinak je to věštění z křišťálové koule.
polda
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Paleandr 1. 11. 2024 13:30

Netušil jsem, co je to Terminátor, tka jsem si to pohledal. Dokážu si to zajistit sám, nebo mi to musí potvrdit někdo z technické podpory dodavatele?

Jasně, chápu, že 5G je to určitě podle signálu na místě, ale řekněme, že signál je dobrý (na mobilu jsem chytal 5G v pohodě). Má v takovém případě smysl 5G připojení vzduchem řešit? Porovnával třeba někdo latence?
Paleandr
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod peta809 1. 11. 2024 14:40

Zavoláš svému poskytovateli, sdělíš mu svou žádost, on prověří, zda je to na tvé přípojce možné, pak ti nabídne možné termíny a zařízení sám nainstaluje.
peta809
Moderátor

Odeslat příspěvekod MacLuke2 1. 11. 2024 15:36

Kdyby tam nebyl dostatečný 5G signál, tak bych kvůli rychlosti vzal v úvahu i Starlink.
MacLuke2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod polda 1. 11. 2024 15:50

5G je dobrá malá vzdálenost od vysílače, přes den může být signál OK ale večer to může být nepoužitelné a to bez vyzkoušení nepoznáš.
Terminátor potvrdí poskytovatel, laicky prvním info poznáš podle telefonní zásuvky ,zda máš zavedené 2 páry drátů
polda
Pokročilý

Odeslat příspěvekod hauzz 1. 11. 2024 18:20

S terminátorem mají nejlepší zkušenosti při pořízení od O2. Vyzkoušet jejich promo nabídku a dál si vyjednat pokračování slevy nebo přecházet v rámci promo akcí O2/T-Mobile á 6 měsíců (ale u T-Mobile se tu ozvali lidí co s tím měli hodně problémů-s tím terminátorem). Každopádně i 20Mbit VDSL mě překvapilo svou použitelností a stabilitou.
hauzz
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Paleandr 1. 11. 2024 20:55

Tak nakonec to vypadá, že by skutečně mělo jít zapojit terminátor a dosáhnout na VDSL 100mb/s. Vůbec jsem netušil, že toto existuje. Zkusím jít tedy nejprve touto cestou a pak se uvidí, jestli bude potřeba řešit něco dále. Díky moc, Poldo, za tip a všem ostatním za pomoc v diskuzi. :)
Paleandr
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod polda 1. 11. 2024 21:08

Pozn. Vodafone Terminátor nedělá. Jinak je to úplně fuk jaký provider, zapojí to ve finále borec od Cetinu.
polda
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ze.us 2. 11. 2024 13:03

zapojí to ve finále borec od Cetinu

Protoze IN v nazvu firmy je zkracene infrastruktura...
ze.us
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jenik3 2. 11. 2024 21:54

50 Mbs down je obstojně dostačující pro rodinu. Horší je upload 5Mbs. 100/10 je o poznání lepší.
Lze předpokládat, že za nějaký čas cetin dovede optiku, kde jsou rychlosti výrazně vyšší a latence výrazně nižší.
Než se tak stane, nebál bych se vzít pevné připojení přes mobilní síť 4G/5G.
jenik3
Junior

Odeslat příspěvekod PierreUSA87 6. 11. 2024 10:53

Zdravim,

Moc se v technologiich nyni neorientuji, mam proto mozna laicky dotaz. Lze O2 5G Box (ZTE MC801A CAT22) pouzivat jako router bez LTE SIM? Tedy pokud mam tedy doma opticky internet a ethernet. kabel bych pripojil k tomuto 5G boxu?
PierreUSA87
Junior

Odeslat příspěvekod HT MS 6. 11. 2024 13:33

Lze O2 5G Box (ZTE MC801A CAT22) pouzivat jako router bez LTE SIM? Tedy pokud mam tedy doma opticky internet a ethernet. kabel bych pripojil k tomuto 5G boxu?

Podle popisu se jeden z těch 2 LAN portů dá nastavit jako WAN a použít pro širokopásmový vstup.
HT MS
Junior

Odeslat příspěvekod Stosun 6. 11. 2024 19:13

PierreUSA87 píše:Zdravim,

Moc se v technologiich nyni neorientuji, mam proto mozna laicky dotaz. Lze O2 5G Box (ZTE MC801A CAT22) pouzivat jako router bez LTE SIM? Tedy pokud mam tedy doma opticky internet a ethernet. kabel bych pripojil k tomuto 5G boxu?

Jde v pohodě.
Stosun
Junior