5G připojení na doma - je to udržitelné?

Vše o internetu v mobilu a mobilním surfování

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Bryan007 19. 11. 2024 17:11

Ahoj,
okresní město: optika není, metalika v domě není, LTE/5G - T-Mobile a O2 nic, jediný, kdo se tu chytá je na 5G Vodafone (průměrně jede tak 270/70). Tak jsem vzal ten jejich premium 5G tarif a SIMku dal do Archera NX200.

Běhá to většinu času pěkně, pod 100Mbit nespadne nikdy, ale je to dlouhodobě udržitelné jak "konečné řešení" internetu na doma? Jde mi o to, jestli s přibývajícím počtem lidí na vysílači to může padnout někam do sféry nepoužitelnosti nebo jestli se nějak průběžně navyšuje kapacita podle poptávky.
U Cetinu jsem tři týdny zpátky požádal o přivedení metaliky do domu - "investiční akce" tomu říkají, ale nikdo se neozývá a O2, které to zadávalo nic neví. Jenom to, že to může dopadnout jakkoliv a neznámo kdy.

Potřebuju stabilní připojení kvůli full remote práci programátora.

Díky za jakékoliv postřehy k věci!
O.
Bryan007
Junior

Odeslat příspěvekod lilalo123 21. 11. 2024 03:39

"ale je to dlouhodobě udržitelné jak "konečné řešení" internetu na doma?"
myslím si, že ano, např. O2 věší nové fixní služby jen do 80% kapacity většiny BTS a zbylých 20% si nechávají jako "polštář" pro případ špiček apod., v mé lokalitě jsem si musel hlídat dostupnost služeb průběžně asi rok, než se uvolnila kapacita a pustili mě s fixním LTE internetem

btw primárně jsem v mé lokalitě chtěl fixní LTE od T-m, ale nepustili mě ze stejného důvodu jako O2, přitom v telefonu mám ve špičce +/- 150mbit a mimo špičku +250 mbit

takže si myslím, že je velmi nepravděpodobné, že by se ti ten net měl skokově zhoršit nebo že by to v čase mělo mít nějakou tendenci směřující do "séfery nepoužitelnosti"
lilalo123
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jean_Valjean 21. 11. 2024 06:11

U Vodafone je tarif Bez kabelu Naplno 5G 150/30 Mbps s měsíčním datovým limitem 600 GB. To by vyhovovat mohlo.
Jean_Valjean
Junior

Odeslat příspěvekod anonymius 21. 11. 2024 06:58

5G ktery jede na 270 neni zadny 5G ale naky obyc osekany LTE... o jakou adresu se jedna ??
Samsung Galaxy S23, S21, S7, S2, A34
anonymius
Junior

Odeslat příspěvekod Jean_Valjean 21. 11. 2024 07:30

5G v ČR je pouze NSA, takže v podstatě jenom nadstavba 4G/LTE. Ale každopádně ani skutečné 5G SA nemusí nutně znamenat nějaké závratné rychlosti, je to spíš o efektivitě využití pásma a připojení jednotlivých klientů.
Jean_Valjean
Junior

Odeslat příspěvekod anonymius 21. 11. 2024 07:44

Tak o2 to jede klidne i 1200mbit diky 3.5GHz pasmu. Tomu uz se da rikat radoby "5G"
Samsung Galaxy S23, S21, S7, S2, A34
anonymius
Junior

Odeslat příspěvekod jenik3 21. 11. 2024 09:37

Ja pochopil tazateluv dotaz v tomto smyslu. Mam jedinou moznost funkcniho internetu od VF. Bude to fungovat pro pripojeni domacnosti = vic uzivatelu (a hlavne programator)?
Fungovat to bude. Pokud nemaji uzivatele znacne naroky na rychlost (alespon 100Mbs) a zpozdeni (pod 20 ms), tak je takove reseni pripojeni k internetu funkcni na nekolik let.
jenik3
Junior

Odeslat příspěvekod Bnone 21. 11. 2024 10:17

U mne na sídlišti přímo u BTS VF je rychlost nad ránem 50Mbit, přes den 10-20Mbit, večer 5-15. Dle vyjádření VF je to prý zcela v pořádku.
To jen pro doplnění, co lze čekat do budoucna. Nezájem.

TM/O2 BTS na vedlejší střeše 200-500 Mbit.
Je ještě jedna možnost - Starlink, je ale dražší.
Bnone
Junior

Odeslat příspěvekod Jean_Valjean 21. 11. 2024 11:07

A u tazatele zase O2 a TM ani ťuk a má tam jenom VF, takže než cosi očekávat do budoucna je asi lepší řešit, co je teď.
Jean_Valjean
Junior

Odeslat příspěvekod Bryan007 21. 11. 2024 13:40

Díky za reakce.

> U Vodafone je tarif Bez kabelu Naplno 5G 150/30 Mbps s měsíčním datovým limitem 600 GB.

Viděl jsem, ale nelíbí se mi ten FUP. Asi bychom se do toho vešli, ale nechce se mi to průběžně sledovat a počítat.

No nakonec VF a Starlink zbyly jako jediná možnost. Cetin volal, že investiční akce vychází na asi 100 tis. Kč a že bych musel 85 z toho zaplatit. Přitom až na pár výjimek je tu metalika v každým domě v ulici (navíc jsou to malý řadovky), Cetin skříň je asi o tři baráky dál.

> U mne na sídlišti přímo u BTS VF je rychlost nad ránem 50Mbit, přes den 10-20Mbit, večer 5-15. Dle vyjádření VF je to prý zcela v pořádku. To jen pro doplnění, co lze čekat do budoucna. Nezájem.

Jo, přesně proto jsem se ptal. Tak až to bude takhle, tak asi Starlink.
Bryan007
Junior

Odeslat příspěvekod jenik3 21. 11. 2024 17:36

Pochopitelene, ze nikdo z nas nevi "co bude".
Ale...dnes tam je v miste pouzitelny pouze Vodafone. Pokud se pochlapi ti dva, co sdili sit (O2 a TM), tak v miste nebudou vsichni spolehat na Vodafone a cast simkaret odejde jinam. Uvolni se kapacita site Vodafone.
V case (mesice, roky) operatori navysuji kapacitu vysilacu. Jednak pridavaji dalsi frekvencni pasma a prepojuji vysilace na optiku, ktera kapacitu ma. Pokud spusti Vodafone v miste frekvenci 3500 MHz, tak bude 5G svistet hodne pres 300 Mbs.

Nebal bych se vzit ten tarif od Vodafone a nejaky tyden na tom bezet = testovat.

Davam k dobru, ze jsem v Praze na nadrazi Vrsovice nameril na obyc 5G telefonu 1.2Gbs (T-mobile).
jenik3
Junior

Odeslat příspěvekod Bryan007 22. 11. 2024 08:08

Kdo ví. Vysílače O2/T-M je tady totiž 300 metrů daleko na stožáru na kopci, ale zdá se, že je to situace, kdy pod svícnem je tma. Z vedlejší ulice už se O2 chytá LTE na 150Mbit.
Nejde mi o rychlosti, 250Mbit by byl nice to have, přežijeme se 100Mbit, ale potřeboval bych aby to bylo stabilní a předvídatelné a DSL tohle splňovala.
No ještě se mi přihlásil Nordic se 60GHz, ale moc tomu nedávám.
Bryan007
Junior

Odeslat příspěvekod jenik3 22. 11. 2024 15:43

Stabilni a predvidatelne je u mobilni site znacne problematicke, coz je dano jeji charakteristikou. V jeden cas, na jedom miste muze byt pripojeno vice simkaret nez je obvykle a ty sdileji kapacitu vysilace, ktera se v case nemeni. Pak muze rychlost klesnout na jednotky Mbs.
Ze zivota: Stalo se nam na Slovensku v lete. U jedne motorkarske akce dosahovala rychlost site 4G/5G o2 až 0.5 Mbs. Pomohlo prepnuti na 3G...s 10 Mbs.
S tim jednoduse operator nic neudela. Bylo tam moc lidi na vikend a vsichni telefony nastavene na 4G/5G. Prepnuti na 3G muj problem vyresilo, ale v CR jsou 3G site jiz vypnute, takze tudy cesta nevede. Nicmene jako ilustrace toho, jak moc mobilni sit muze nefungovat to staci.
jenik3
Junior

Odeslat příspěvekod aaaa 22. 11. 2024 17:43

Tak operatori na takovych akcich s vysokou ucasti lidi standardne posiluji, privezou tam dalsi vysilace.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
Junior

Odeslat příspěvekod cooltour 3. 12. 2024 15:16

Zdražil nám lokální poskytovatel netu a tak jsem se rozhlížel po mobilním řešení (optika ani dsl není). TM v mé lokalitě nenabízí nic, O2 s kombinací AB je mi známo, ale co VF s jejich "bez kabelu naplno 5G", jde se tam dostat na nižší ceny než za ofiko 577,-? Upřednostnil bych jej kvůli možnosti přenosnosti na chatu, u O2 bych zřejmě musel mít dva tarify.
cooltour
Junior

Další stránka