Optimalizované nabíjení 80% - iPhone 15 Pro

Diskuze o telefonech iPhone a tabletech iPad

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Zabral68 3. 4. 2024 16:39

Zdravím všechny na fóru.

Nedávno jsem si zakoupil nový "iPhone 15 Pro".
Chtěl jsem se jen ujistit v nabíjení, abych byl co nejšetrnější k nové baterii.
iPhone vlastním asi 14 dní a od počátku jeho užívání jsem nastavil optimalizované nabíjení baterie na 80%.
iPhone nechávám každý den vybít užívaním na 30% a pak ho nechám optimalizovaným nabíjením dobít na 80%.
Denně nejvíce volám a občas hraji hry (celkově hraji cca hodinu denně).
Můžete mi někdo poradit, jak ještě dlouho mám mít nastavené optimalizované nabíjení baterie na 80%?
Kdy si mám nastavit bezlimitovaný limit nabíjení?
Popř. mi můžete poradit obecný postup do budoucna aby baterie netrpěla a vydržela co nejdéle.
Budu každému vděčný za užitečnou radu.

:tleskani
Zabral68
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod myšpulín 3. 4. 2024 16:49

Používal bych tento režim pořád pokud pokud mě to neomezuje. Pokud se chystám třeba na delší výlet, cestu letadlem tak si telefon nabiju na 100 %.
Já třeba nabiji telefon večer na 80 %, v práci ho pokládám na bezdrátovou nabíječku když to jde, někdy nabíjím i v autě. Nečekám na nějakou nízkou hodnotu, klidně pokládám telefon na nabíječku s 50 %.
myšpulín
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Zabral68 3. 4. 2024 17:01

1. užitečná rada.
Samozřejmě si nechám poradit od dalších uživatelů.
:hm
Zabral68
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod elefor 3. 4. 2024 17:20

Na androidu mám tuhle věc v custom rom zapnutou permanentně už snad třetí mobil, nevím jak moc to pomáhá zachovat baterii, protože po dvou letech jí stejně vyměním za novou originální dokud se prodává - je to pár stovek a udělám si to doma sám. Každopádně pokud je možnost tak bych nabíjel vždy pomalu, ne přes ty rychlo nabíječky a nenechával mobil přes noc na kabelu.
Baterie stárne i časem, čas nezastavíš. Lepší je asi omezit to rychlo nabíjení
elefor
Junior

Odeslat příspěvekod 5uch 3. 4. 2024 17:55

Přijde mi, že telefon by měl sloužit člověku a ne naopak. Tohle bych fakt neřešil.

Osobně bych nabíjel podle potřeby, klidně na 100%. Na nabíječku při 20-30% jen pokud mne to neomezí a když si náhodou vzpomenu včas.

Život baterce prý zkrátí i to, že prošla nabíjecím cyklem. I z toho důvodu se také doporučuje telefon z nabíječky po nabití sundat. A ty vlastně nabíjíš 2x tak často, když nabíjíš po spotřebování 50% kapacity.
Moderátor, co pamatuje Siemens ME45
5uch
Moderátor

Odeslat příspěvekod myšpulín 3. 4. 2024 18:07

Mě třeba nabíjení na 80 % neomezuje. Telefon prostě odkládám na bezdrátovou podložku kterou mám doma vedle postele, v práci na pracovním stole.

Na cykly se dávno nehraje, jak by asi fungovaly elektroauta, která nabíjí při brzdění? Životnosti nevadí dobíjení 20x za den pokud se baterie nepřehřívá nepřebijí nebo nevybíjí k nule.
myšpulín
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod komplik 3. 4. 2024 19:11

5uch píše:Život baterce prý zkrátí i to, že prošla nabíjecím cyklem. I z toho důvodu se také doporučuje telefon z nabíječky po nabití sundat. A ty vlastně nabíjíš 2x tak často, když nabíjíš po spotřebování 50% kapacity.

Ano baterie se nabíjením opotřebovává to je pravda a samozřejmě nabíjecí cykly hrají roli, když baterie projde 1000 cykly bude víc optřebená než baterie co projde 100 cykly.

Ale nabíjecím cyklem se rozumí nabití 100% kapacity, tzn. když z 0 na 100% nabiju baterii bude to jeden nabíjecí cyklus, když nabiju 10x po 10% bude to zase jeden nabíjecí cyklus. Už dávno neplatí, že jakmile baterie začne nabíjet = nabíjecí cyklus nehledě zda se nabije celá nebo jen trošku.

-- 3. 4. 2024 19:20 --

Zabral68 píše:Budu každému vděčný za užitečnou radu.

Telefon slouží tobě, tak ho používej jak ti vyhovuje, někomu to nabíjení na 80% nebude vyhovovat, někdo to neregistruje protože tolik telefon nevyužívá.

Kdybych třeba měl pravidelně telefon na nabíjecí stanici na stole, v autě apod. tak si to určitě zapnu ať to zbytečně nepřebíjím. Pokud tohle dělat nebudu tak to nechám nabít klidně na 100% a budu nabíjet méně často i když nabití na 80% by mě neomezilo.

Určitě je fajn jednou za čas tu baterii projet na 100% ať "nezapomene". Třeba u Macbooku, když je delší dobu na nabíjení, nabíjení odpojí, nechá vybít baterii na 90%, tam ji chvíli nechá a pomalu dobije zase na 100%, udělá to tak po pár dnech a pak to takhle opakuje +- každý den. Tam ale funguje dobře i to optimalizované nabíjení, pokud to má pravidelný řád, přes den zadokovaný, večer se odpojí a ráno zase na dok. Po pár dnech to pochopí a pak se po zadokování nabije na 80% hned, pak zastaví a na 100% se nabije cca hodinu před typickým časem odpojení. Dokonce to umí přizpůsobit schůzce v kalendáři, která je v jiné lokalitě, pak to nabije na 100% před tou schůzkou, pokud se nepletu, dokáže podle aktuální dopravní situace vhodně spočítat i čas potřebný na transport a na 100% je to nabité před odchodem na tu schůzku.
Daily driver: Macbook Pro 14" M1 Pro, Surface Pro X
Gadgety: Galaxy Tab S8+, Galaxy S23 Ulta, GW4 Classic, iPhone 16 Pro, iPad 9.gen, AW7
Gaming: Desktop PC (5800x3D, RTX3060Ti). XBOX Series S
komplik
Junior

Odeslat příspěvekod Dzejn Dočk 3. 4. 2024 20:18

5uch píše:Přijde mi, že telefon by měl sloužit člověku a ne naopak. Tohle bych fakt neřešil.

Osobně bych nabíjel podle potřeby, klidně na 100%. Na nabíječku při 20-30% jen pokud mne to neomezí a když si náhodou vzpomenu včas.

Život baterce prý zkrátí i to, že prošla nabíjecím cyklem. I z toho důvodu se také doporučuje telefon z nabíječky po nabití sundat. A ty vlastně nabíjíš 2x tak často, když nabíjíš po spotřebování 50% kapacity.

Nabíjecí cyklus = nabití o 100%. Tj 5*20% = cyklus. 1*20%+1x80% = jeden cyklus. Když pominu extrémy jako poškozený kablík, kde se to během nabíjení 1000krat odpojí/připojí je tohle častější nabíjení OK.
Dzejn Dočk
Junior

Odeslat příspěvekod 5uch 3. 4. 2024 20:43

Může být.
K čemu je ale pak optimalizované nabíjení, kdy se telefon nabije na 80%, pak skončí a až těsně před časem ukončení nabíjení (podle pravidelného zvyku nebo nastaveného budíku) se nabije na 100%?

Podle mne to je proto, aby nedocházelo opakování cyklu 100% - vypnutí nabíjení, nabití klesne na 99% - nabíjení se znovu zapne a jede na 100%... a to pořád dokola.
Moderátor, co pamatuje Siemens ME45
5uch
Moderátor

Odeslat příspěvekod dj.mirRa 22. 9. 2024 16:04

5uch píše:Může být.
K čemu je ale pak optimalizované nabíjení, kdy se telefon nabije na 80%, pak skončí a až těsně před časem ukončení nabíjení (podle pravidelného zvyku nebo nastaveného budíku) se nabije na 100%?

Podle mne to je proto, aby nedocházelo opakování cyklu 100% - vypnutí nabíjení, nabití klesne na 99% - nabíjení se znovu zapne a jede na 100%... a to pořád dokola.

Takhle to nefunguje. Optimalizované nabíjení nezahájí nabíjení znova po poklesu ze 100 na 99%.

Optimalizované nabíjení drží (obvykle) přes noc na nabíječce nabití na 80 % maximálně a dobije to do 100% na o něco dřívější čas, než jaký má z dřívějška naučeno, že telefon odpojujete z nabíječky. Není to špatná funkce, funguje to docela dobře a kdybych neměl verzi iPhone, kde si mohu maximální nabití nastavit napevno, používal bych to i nadále.

Doteď jsem používal omezení na 80%, po upgrade na iOS 18 je možné nastavit nějaké omezení po nějakých krocích, myslím, že 80/90/95 %, nastavil jsem 95. Tím mám kdykoli ráno nabito prakticky naplno, nemusím se o to už vůbec starat, a pořád baterii šetřím víc, než kdybych nabíjel na 100.
MB Gigabyte K8NF9-Ultra, AMD A64 3000+, 1024 MB RAM DDR 400 MHz, GF 6600GT256MBDDR3, HDD WD 1600JS, Monitor Samsung SyncMaster 740B, case Arctic Cooling Silentium T2, zdroj Seasonic 350W...+ Olympus E-500 (Zuiko 1445, 4015, FL-36) samá kvalita ;),
dj.mirRa
Junior