Polská předplacenka - co nejmenší náklady na udržení čísla

O zahraničních operátorech a jejich službách

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod libol 22. 2. 2025 08:18

Ahoj,
potřebuji polskou předplacenku více méně jen na příjem. Doteď mám Orange, náklady na rok byly 9 PLN (prodloužení platnosti). Teď jsem zjistil, že mne to bude stát 29 PLN. Existuje lepší alternativa?
Potřebuji eSIM
Kdyby se dalo jednoduše přenést číslo z Orange, bylo by super.
Díky
libol
Junior

Odeslat příspěvekod Letadlo 25. 2. 2025 23:47

Polské předplacenky mají trochu odlišný způsob chápání platnosti kreditu a účtu (čísla) než čeští operátoři. Platnost účtu se obvykle rozděluje na dobu, kdy je možné uskutečňovat hovory a psát SMS (a datovat), tehdy je platný i kredit, a platnost, kdy lze na daném čísle jen hovory a SMS příjimat.

Toho využívám pro udržování mého čísla u Plusu. Za dobití kreditu 5 zlotých se mi platnost čísla pro příjem prodlouží o (asi) měsíc. Nicméně platnost pro příchozí služby se tím prodlouží o dva roky. Plus sice má poplatek za nevyužívání služeb strhávaný každých 30 dní, ale pouze do nulového zůstatku kreditu. (Takže pokud těch pět zlotek okamžitě nevyužiju, Plus mi je sežere tak jak tak.) Suma sumárum za 5 zlotek mám 2 roky funkční číslo na příjmu.

Potom asi ještě Fakt Mobile, polská obdoba Blesku. Ta má platnost kreditu rok a platnost pro příchozí i odchozí služby taky rok. Dobití od 5 zlotých.
Letadlo
Junior

Odeslat příspěvekod libol 27. 2. 2025 11:34

Díky za ten Plus, to mne nenapadlo - takže opravdu stačí 5 PLN (které mi to sežere) na 2 roky a potom stačí dalších 5PLN (nebo kolik bude minimální za dva roky ;-))?
Fakt mobile je fajn, ale nemá eSIM :-(
libol
Junior

Odeslat příspěvekod Letadlo 27. 2. 2025 23:21

Čistě prakticky je to 17520 hodin platnosti příchozích služeb. Ale jo. Mám tarik Plus Elastyczna na Karte (čistě protože mě to moc nezajímá, používám to pouze na různé Paczkomaty, DHLy a Pocztexy), ale mají to tam snad všechny tarify. Stačí se podívat do podmínek, mělo by tam být:

pk_elastyczna_na_karte.png
Podmínky tarifu Plus Elastyczna na Karte

Tady je třeba obrázek z internetové samoobsluhy mého čísla. (Nenechávám to plné dva roky. Spíš rok a pak když si vzpomenu, tak dobiju.)

pkkredit.png
Ukázka internetové samoobsluhy

A dívám se, že jsem si to pamatoval blbě. Těch 5 zlotek to prodlouží jenom na 120 hodin.
Letadlo
Junior

Odeslat příspěvekod libol 28. 2. 2025 10:05

OK, díky
libol
Junior

Odeslat příspěvekod mareka 8. 3. 2025 17:01

Pokud potřebuju polské číslo jen pro občasný příjem SMS - je nejjednodušší cesta opravdu předplacenka, nebo existuje i např VOiP číslo apod?

Pokud předplacenka, která aktuálně nabízí nejdelší možnost příjmu SMS s minimálním nákladem?
mareka
Junior

Odeslat příspěvekod libol 8. 5. 2025 08:00

Ještě jsem u Plus našel toto: https://www.plus.pl/starter-kwr - Konto wazne rok.
Měly by být rok příchozí i odchozí hovory po dobití 5PLN (plus pro mne mají esim a mělo by jít migrovat původní číslo z Orange)
Je tam nějaký háček? Nebo je to úplně novinka? Moc jsem k němu nedohledal ani na polských fórech, přitom na udržení čísla se mi to zdá OK.
libol
Junior

Odeslat příspěvekod Letadlo 8. 5. 2025 12:44

Akce "Rok ważności konta" je celkem stará a sám jsem ji v minulosti používal. Byla kdysi zdarma, pak za nějakých 29 zlotek, dneska se dívám, že by mohla být za deset zlotých ročně.

Problémem je, že to pářád naráží na podmínky více méně všech Plusích předplacenek (přeloženo strojově):

Poplatek za údržbu čísla

1. Společnost POLKOMTEL je oprávněna účtovat poplatek za vedení čísla v síti ve výši uvedené v Ceníku. Poplatek za vedení čísla v síti bude účtován od 07.02.2023. Poplatek za vedení čísla v síti bude účtován po 30 dnech (tj. 720 hodinách) od posledního výdaje na účtu karty účastníka, pokud během těchto 30 dnů (720 hodin) celkové výdaje nepřesáhnou 5 PLN. Částka 5 PLN zahrnuje:
A. Problémy z účtu Celková min. hodnota 5 PLN (MIN/SMS/MMS/Internet),
b. Dobití účtu,
C. Nákup služeb/balíčků (přičemž užívání zakoupených služeb/balíčků není na Účtu držitele karty považováno za výdaj).

2. Pokud nebude proveden žádný z výše uvedených výdajů nebo z Hodnoty účtu Účastníka na Kartě bude utraceno méně než 5 PLN, bude Poplatek za vedení čísla v síti snížen o součet těchto výdajů (např. bude činit 1 PLN, pokud bude z Hodnoty účtu Účastníka utraceno celkem 4 PLN).

3. Pokud je zůstatek Hodnoty účtu Účastníka na Kartě v době účtování Poplatku za vedení čísla v síti nižší než výše tohoto Poplatku uvedená výše, je poplatek účtován ve výši Zůstatku na účtu Účastníka.

4. Akce „Platnost účtu na jeden rok“ vás nezbavuje povinnosti platit poplatky za vedení čísla v síti. Pokud vám vyprší platnost účtu pro odchozí hovory, bude poplatek účtován z blokovaných prostředků.

Takže bez spotřeby se ti ten kredit stejně požere.

Pokud to číslo chceš mít jakž takž funkční i pro odchozí služby s nějakým minimálních kreditem, co ti umožní operativně někam občas zavolat, chtělo by se to porozhlédnout po nabídkách bez Opłaty za utrzymanie numeru w sieci. (Tvůj problém je trochu nutnost toho eSIM.)
Letadlo
Junior

Odeslat příspěvekod libol 9. 5. 2025 10:16

Díky moc, já jsem si říkal, že tam bude háček (jen jsem tak daleko nedočetl - mají to fikaně: utrzymanie numeru w sieci 5 zł (ale nějak jim vypadlo měsíčně ;-) - bral jsem to, že to je ten roční poplatek).
Navíc v Orange jsem ho kdysi taky platil (když jsem si zapomněl poslat 1sms za měsíc ;-)), ale přestali ho účtovat (a prachy vrátili) na základě dohody s úřadem na ochranu spotřebitelů - tak nějak jsem předpokládál, že se to bude dotýkat všech operátorů.
Každopádně dík - holt nechám 29 zł Orange a mám to bez starosti
libol
Junior