Mám pocit,
že debata se zvrhla v boj o to, které mapy, jestli on line, nebo offline - tema je Aktuálnost map TomTom.
Muj názor:
Mám mapy /nové a legální/ v TOMTOM a zárověň téměř rok používám Waze.
Tvrdím,
že co se týká dlouhodobých uzavírek, které indikuje
http://www.dopravniinfo.cz je indikace jak ve Waze, tak v RDS-TMC tak ve službě LIVE TOMTOM přibližně stejná a odhaduji, že na Dálnících a Rychlostních silnicích je to cca 90 procent.
Co se týká dynamických změn, tedy aktuální nehody, mimořádné události, tak WAZE zpravidla reaguje rychleji, někdy prakticky ihned, má ovšem problém s udržením hlášení, které někdy po cca půlhodině zmizne, přestože problém trvá.
Naopak RDS-TMC trvá poněkud déle, cca 10-15 minut než záležitost ohlásí, ale pak je indikace v poořádku, někdy indikuje i po odstrranění události.
Pořád mám pocit, že se tu pod pojmem online mapy bavíme o dvou rozdílných věcech, debata s zde točí kolem hlášení dopravních problémů.
Ale to přeci není online mapa, to je online přenos dopravních informací.
Tex píše, že Trojský most atd - samozřejmě, my co už dlouho sledujeme tema na
http://www.poi.cz víme, že CEDA má určitý výrobní cyklus, víme, že se v minulosti stalo, že TOMTOM velmi pravděpodobně některé aktualizace CEDA vynechal, protože Gallen psal, že OK, a v aktualizaci data nebyla.
TAké víme, že nové úseky se ve WAZE objeví v pořádku a včas, aktualizace je cca co 3 dny. Samozřejmě, v tomto má WAZE velkou výhodu, otázkou je /a na tomto krachuje služba LIVE TomTom/, jaké minimální množství aktuálně WAZE používá.
Přes den, kdy je dálnice plná a kdy vidím ve WAze kolem sebe spostu lidí je indikace OK, v noci ve dvě ráno, kdy jedu pravděpodobně sám je také indikace o ničem, nemá kdo data dodat.
TAkže se nedohadujme o tom, jestli online WAZE nebo offline jiné navigace,
Já to vidím na fakt, že online mapy defacto neexistují, v principu je jedno, jestli se daný úsek objeví za 3 dny /WAZE/ nebo jako uzavřený kdykokoli, který si přes MApShare otevřu /TOMTOM/.
Obojí má své pro a proti.
Problém nevidím až tak v neaktuálnosti map, protože po novém obchvatu mne povedou značky a staré úseky se bourají minimálně, takže navigovat je kudy.
Probém je v těch dynamických změnách, kdy JSDi není schopen své aktuální informace protlačit do navigací se spolehlivostí jako v A nebo D.
Jestli je to specifikum česka nebo problém navigací, přenosu dat přes české radiokomunikace nebo čeho vlastně/???/ nevím - ale to, co funguje na jih a západ od nás vidím jako cíl - on line přenos relevantních dopravních informací.
Navigaci jako takovou v česku v podstatě nepotřebuji - umím jezdit i podle značek nebo když něco potřebuji, i mapa pomůže /samozřejmě, že navi tento proces urychluje a zjednodušuje/.
Co potřebuji jsou relevantní dopravní informace - a ty zatím česko neumí.
A k tomu potřebuji navigaci.