Výměna cca 5,5 staré SONY Xperia XZ2 Compact

Srovnávání telefonů a hodnocení obchodů s telefony

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Morti 18. 9. 2023 14:59

Zdravím,
už více než půl roku se snažím najít náhradu za dosluhující/ již dosloužený mobil XZ2 Compact který mám od vydaní. (cca 5.5 roku) Pravidelně sleduji jak fórum zde, tak např. novinky na GSMareně ale jsem ve svém rozhodování velmi ,,nerozhodný,,. Tak proč se nezkusit zeptat/nechat si poradit i tady.

Problémy se současným telefonem: po tom čase už baterie není co bývala, na dnešní dobu malé úložiště, lehce poškrábaný a naprasklé sklo displeje, žádná podpora jak bezpečnostní tak systémová atd. (asi nemusím více rozepisovat prostě starý telefon).

Rozpočet: tady je celkem volnost s maximem okolo 25K(+- 2-3k dle akcí výběru apod.)

Telefon je využíván na téměř všechny myslitelné věci (sledování filmů/seriálů/videí, focení a natáčení videí, poslech hudby, navigace do auta, samozřejmě volání, sms, všemožné appky jako záchranka, whatsapp, bankovnictví - chci se naučit používat pořádně nfc na telefonu abych nemusel pořád vytahovat kartu, apod.)

Vlastnosti/očekávání od nového zařízení:
Velikost: asi max. do 6,5´´ ( současný telefon byl kompakt takže nevím jak si budu zvykat na velké telefony protože tak malé a výkonné se prostě už nedělají)
Odolnost: určitě potřebuji něco aspoň trochu odolného takže samozřejmost je nějaká pořádná gorila na displeji + jiné než plastové tělo + prachu/vodě odolnost IPXX
Vnitřní úložiště: min. 128GB ale raději více, nebyl by k zahození slot na SD kartu (ale pokud by měl např. telefon více než 256GB tak by karta nebyla tolik potřeba)
raději novější telefon kvůli podpoře do budoucna.
bezdrátové nabíjení by se docela šiklo, standardní nabíjení okolo 30W, NFC, 5G, nemusí být 3.5mm jack
OS Android (nejsem moc fanoušek nakouslého jablka) pokud možno bez nějakých šílených nástaveb
rád bych aby se to nepřehřívalo jako některé telefony z minulého roku

pokud jsem na něco zapomněl tak rád cokoliv zodpovím/doplním
Morti
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jiri.filip 18. 9. 2023 15:15

Pokud nechceš zvýšit částku rozpočtu, připadají v úvahu SONY XPERIA 5 V, nebo 10 V (oba mají displej 6,1'').
Nebo počkej na Black Friday a kup 1 V (displej 6,5'').
DAP: SONY NW-WM1Z | NW-WM1A | NW-ZX300 | NW-A55
Headphones: Beyerdynamic Avento Wired | T51i | KOSS Porta Pro
IEM: SONY IER-Z1R

Mobile: SONY XPERIA PRO-I
jiri.filip
Junior

Odeslat příspěvekod Nick Cave 18. 9. 2023 16:02

Samsung S23 nebo počkat na Pixel 8
Nick Cave
Moderátor

Odeslat příspěvekod panrt 18. 9. 2023 16:55

Buď počkat na Pixel 8 nebo vzít S23ku..
panrt
MobilManiak

Odeslat příspěvekod l00ki 18. 9. 2023 17:12

Tak z toho zadání je to skoro jasné. Pixel 8 256GB. Dlouhá podpora, menší velikost, minimální nadstavba, slušná kamera, ip68. Zatím nebyl představen, ale toto se ocekava. Nevýhoda je, že nemá oficiální zastoupení v ČR. VoLTE a 5G u nových modelů už jede.
l00ki
Junior

Odeslat příspěvekod Dzejn Dočk 18. 9. 2023 17:32

Ahoj, měl jsem P6 PRO a spoko byla veliká, vadilo mi jen zahřívání a slabší jas. P7 popř. p7 PRO to řeší. Teď mám S23 a taky fajn ale Pixel byl lepší nejen ve foto ale i tím, že měl 12GB RAM - vypnul mi app snad jednou za celou dobu a byl celkové tak nějak lepší. Časem půjdu do P8 PRO. Zkus počkat na P8 či P8 PRO nebo popřemýšlet zdali zvládneš Ultru....
Dzejn Dočk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Morti 19. 9. 2023 12:52

Super díky moc za pár tipů!
Morti
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hurec 19. 9. 2023 14:33

Jj , já bych počkal. Těch neduhů co měl p6p i p7p bylo dost. Od slabé baterie, soc co topil jak topinkovač, po ztrácejícím se signálu.
hurec
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod DRDR321 20. 9. 2023 14:41

Morti píše:Zdravím,
už více než půl roku se snažím najít náhradu za dosluhující/ již dosloužený mobil XZ2 Compact který mám od vydaní. (cca 5.5 roku) Pravidelně sleduji jak fórum zde, tak např. novinky na GSMareně ale jsem ve svém rozhodování velmi ,,nerozhodný,,.

Rozpočet: tady je celkem volnost s maximem okolo 25K(+- 2-3k dle akcí výběru apod.)

Telefon je využíván na téměř všechny myslitelné věci (sledování filmů/seriálů/videí, focení a natáčení videí, poslech hudby, navigace do auta, samozřejmě volání, sms, všemožné appky jako záchranka, whatsapp, bankovnictví - chci se naučit používat pořádně nfc na telefonu abych nemusel pořád vytahovat kartu, apod.)

Vlastnosti/očekávání od nového zařízení:
Velikost: asi max. do 6,5´´ ( současný telefon byl kompakt takže nevím jak si budu zvykat na velké telefony protože tak malé a výkonné se prostě už nedělají)
Odolnost: určitě potřebuji něco aspoň trochu odolného takže samozřejmost je nějaká pořádná gorila na displeji + jiné než plastové tělo + prachu/vodě odolnost IPXX
raději novější telefon kvůli podpoře do budoucna.
bezdrátové nabíjení by se docela šiklo, standardní nabíjení okolo 30W, NFC, 5G, nemusí být 3.5mm jack
OS Android (nejsem moc fanoušek nakouslého jablka) pokud možno bez nějakých šílených nástaveb
rád bych aby se to nepřehřívalo jako některé telefony z minulého roku

Upřímně, pokud to sleduješ tak, jak říkáš, tak poradit nepotřebuješ.
jen:
- bral bych mnohem výkonnější nabíjení, aspoň 60W, je to dobrá věc, pokud nepotřebuješ/nechceš, dáš to na 18W adaptér, ale občas to prostě oceníš
- velikost - neřešil bych, zvykneš si rychle (u 4,5 palců jsem si říkal, je to až až.. pak 5, pak 6, teď 6,7, a menší bych nechtěl)

k tipům co tu padly:
- Samsung ti musí sedět, jejich nadstavba je hodně specifická a docela těžká (neříkám, že špatná, jen ne každému sedí)
- Pixel - (podle mě) aktuálně taky vhodné jen pro někoho, čistý android (pro někoho plus, pro mě mínus), předražený HW, a SW podpora je už dneska téměř všude stejně dlouhá.

Podíval bych se na Xioami 13, je to příjemný "kompakt" (ale pouze za předpokladu, že jsi ochoten nahodit custom ROM, např. MIUIos.cz) a OnePlus 11 (absence bezdrátu).
DRDR321
Junior

Odeslat příspěvekod Morti 20. 9. 2023 16:04

Čtu sleduju a vím že skoro všude se doporučuje samsung A54/A32/S23 v ruznych verzi dle požadavků lidí.
Vím že kvůli focení je tu vždy zmíňka o PIXEL 6/7 v různých verzích
Problém je že telefon nosím v monterkách nebo v bundě v práci a fakt je problém s prachem a bordelem obecně takže scháním něco ,,odolnějšího,, (ne nechci žádný DOGEE, CAT, Ulefone a podobný odolný telefony)
Vozím sebou telefon na hasičský zásahy na nějaký drobný focení do našeho archivu a občas se člověk taky nevyhne vodě a pod.
Ale zároveň nepotřebuju nic o velikosti a váze prkýnka na krájení.....
Další problém je že skoro 18 let valím jen na telefonech SONY (a Sony Ericskon) a i když mají lidi v okolí nějaký samsungy a Xiaomi a pod. tak prostě s tím nemám zkušenosti a trošku obavy tam prostě jsou no
Morti
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod DRDR321 20. 9. 2023 23:05

Pokud jsi zvyklý na Sony, kup si zase Sony (Samsung, Xiaomi a spol ti nesednou, ty nadstavby jsou opravdu masivní, příjemnou/lehkou nadstavbu má třeba OnePlus, ale to OP11 je větší kousek). Sony Xperia 5 V je podle všeho povedený telefon a do rozpočtu se snad vlezeš.
DRDR321
Junior

Odeslat příspěvekod Nick Cave 20. 9. 2023 23:57

Morti píše:Další problém je že skoro 18 let valím jen na telefonech SONY (a Sony Ericskon) a i když mají lidi v okolí nějaký samsungy a Xiaomi a pod. tak prostě s tím nemám zkušenosti a trošku obavy tam prostě jsou no

vůbec nemusíš mít opět Sony, jiné značky mají prakticky stejné menu a nastavení, spíše jiná bude verze novějšího androidu, a také přidané funkce a aplikace, pokud zvolíš smartphone s nadstavbou, v případě Pixelu a Motoroly jednodušší, protože jsou bez bloatware a masivní nadstavby

co se týče Motoroly, tak velmi oceňuji gesta co umí, nejvíce když potřebuji něco vyfotit tak dvojitým pohybem spustím bleskurychle fotoaparát a fotím, když je přítmí, tak jednoduchým gestem mávnutím zapnu svítilnu apod.
tady je to pro názornost zmíněné:
https://www.mobilenet.cz/clanky/jak-fot ... -ois-48929
Nick Cave
Moderátor

Odeslat příspěvekod DRDR321 21. 9. 2023 00:27

Já si dovolím nesouhlasit. Motoroly bloatware mají, nicméně, dneska už to není žádný problém. Na xda jsou (funkční) debloat listy, a je to záležitost 3 minut přes ADB...
DRDR321
Junior

Odeslat příspěvekod Nick Cave 21. 9. 2023 07:25

nejprve si musíme ujasnit, co je považováno za bloatware, jak je zde uvedeno na příkladu Samsungu, z toho vyplývá, že Motorola žádný bloatware NEMÁ, čili nemá zdvojené nebo zbytečné aplikace, minimální nadstavba MyUX obsahuje gesta a jednoduché nastavení uživatelského prostředí, to je vše
https://samsungmagazine.eu/2023/07/23/c ... kosystemu/
Nick Cave
Moderátor

Odeslat příspěvekod DRDR321 21. 9. 2023 15:58

Jasně, pokud to definuješ takto, tak s tebou ve při nejsem ;-)
Já mluvím o něčem trochu jiném, ale snad se chápeme.
DRDR321
Junior