Výměna iPhone 12 Pro za 16 nebo 16 Pro

Srovnávání telefonů a hodnocení obchodů s telefony

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Sebasten44 4. 12. 2024 19:45

Ahoj všem,

aktuálně mám iPhone 12 Pro a po 4 letech se začíná odporoučet. A zvažuji koupi nového telefonu - pouze iPhone, leč zvažuji zda-li koupit 16 Pro nebo obyčejnou 16ku.

Důvody jsou asi prosté - poměrně zásadní cenová úspora v kombinaci s poměrně výborným hodnocením ,,obyčejné” 16ky. Telefon používám relativně běžně - volání, sms, maily, sociální sítě, internet a pod. Jediný zásadní je, že vše fotim na telefon. Fotim rad, fotim hodně a fotim vše � A i v tomto kritériu ,,obyčejná” 16 je v zásadě dobrá.

Je tedy nějaký důvod proč ji nevzit a jít do 16 Pro ? (Kromě displeje, který je u ,,obyčejné” 16ky asi jediný(?) nedostatek).

Díky všem :)
Sebasten44
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod orgáč 4. 12. 2024 20:44

Běž někam, kde je mají oba vystavené a pohraj si s nima a rozhodni se sám.
orgáč
Junior

Odeslat příspěvekod hurec 4. 12. 2024 21:38

To se rozhodni sám.
hurec
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jirkash 4. 12. 2024 21:42

Takové rozhodnutí je jen na tobě.
Google Pixel 8 Pro 12GB/256GB Obsidian, Android 15, Spigen Thin Fit
Linn Nexus, Monitor Audio, Yamaha, Sony, Onkyo, Teac, Dual, JVC, Akai.
Jirkash
Junior

Odeslat příspěvekod haens 4. 12. 2024 23:00

zkus někde sehnat novou 15 Pro
Samsung S23
haens
Junior

Odeslat příspěvekod pikropikro 11. 12. 2024 13:49

Tak já ti do toho hodím ještě jedny vidle...

Začnu popořadě... Co se týče běžného použití, tak je prašť jako uhoď 16 nebo 16 Pro. Jak píšeš jen displej a to je i mě vcelku jedno, jestli 60 nebo 120Hz.

Nicméně zásadní rozdíl je v tom, co nejčastěji fotíš? Jestli krajinky nebo lidi a objekty jen tak, tak je to taky jedno. Pokud ale fotíš fakt hodně lidí nebo zvířata či jakékoli jiné předměty na bokeh efekt, tak bych zkusil sehnat 15 Pro.

Vysvětlím... Všude se píše, jaká to není výhra u 16 Pro, že má konečně zase stejný foťák jako 16 Pro Max. Ale ono to právě na ty portréty není až tak super. 5x zoom totiž není na portréty nějaká výhra!

Zaprvé musíš jít fakt jako hodně daleko od foceného objektu, což se kolikrát ani nedá. Ale HLAVNĚ - ekvivalent 3x zoomu na portréty je asi 77mm. Kdežto u 5x zoomu je to cca 120mm.

Proto jsem ani neuvažoval o přechodu na iP16 Pro z iP15 Pro. Ono ten 5x zoom zase neznamená, čím více nasobný zoom, tím více Adidas. Všichni jsou z toho odvaření, ale já tedy rozhodně ne.

Proto bych šel raději do 15 Pro. Pokud ti je ale tohle jedno, tak asi bude úplně stačit obyč 16. Taky jsem viděl, jak to hodně lidí chválí kvalitou fotek.

Více info k těm ohniskum pak zde:

https://www.fotoguru.cz/iphone-15-pro-max-a-objektiv/
pikropikro
Junior

Odeslat příspěvekod hurec 11. 12. 2024 14:30

Já teda 5x zoom používám skoro pořád a všude, kde to jde. Oproti 3x zoom co jsem měl. Takže ano, já odvařený z toho jsem a portréty jsem fotil asi 3x za rok. Takže já jsem cílovka.
hurec
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pikropikro 11. 12. 2024 18:37

Však jasně, každý využívá telefon jinak. Proto jsem psal a ptal se tazatele, co nejčastěji fotí.
pikropikro
Junior

Odeslat příspěvekod lubosxl 26. 12. 2024 07:40

rozdily mezi 16 a 16 pro a 16 pro max jsou obri, jak cenove tak i rozdilove v kvalite a kdo tvrdi, ze nepoznas rozdil, tak je uplne mimo....
lubosxl
Junior