iPhone 13 Pro nebo iPhone 15 převážně na focení?

Srovnávání telefonů a hodnocení obchodů s telefony

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod davidasis 6. 12. 2024 11:02

Zdravím všechny,
potřeboval bych poradit, jsem začátečník co se týče iPhonů. Rozhodnul jsem se, že budu fotit iPhonem, protože při srovnání kvality fotek z mé trcadlovky Canon 2000D jsou fotky z iPhone minimálně stejné ne-li kvalitnější, druhá věc je, že stejně zrcadlovku netahám sebou třeba po lese nebo při náhodilé procházce narozdíl od mobilu, který mám prakticky stále při sobě. Fotím převážně krajinu, žádné nastavování, už nepoužívám ani stativ, předvolený režim krajina, to je vše. Občas dělám nebo chci dělat večerní fotky.

Naskytla se mně možnost od manželky známého odkoupit iPhone 13 Pro ve výborném stavu, baterie 88%, nepoškozený, úložiště 512 GB, jako nový, za 11tisíc. Ale mám dilema v rozlišení fotoaparátu, které je jen 12mpix, iPhony 15 a výš mají 48mpix, což je docela znát. Rozhoduji se, jestli si nemám radši pořídit klasickou 15tku, ne Pro( na tu nemám), nebo jestli je lepší ta 13tka ve verzi Pro. Fakt už nevím. Pokud by na tohle moje focení, podle případných vašich komentářů, stačila klasická verze, tak nová 13tka je za necelých 13tisíc nová a nad tím bych už opravdu přemýšlel, jestli vzít tu použitou, ale momentálně opravdu nevím, rozhodující budou vaše zkušenosti ohledně těch fotoaparátů v jednotlivých verzích.

Děkuji předem
davidasis
Junior

Odeslat příspěvekod Fery54 6. 12. 2024 11:43

Ahoj, fotograf nejsem, takže v tomhle neporadím, i když se mi moc nezdá úvaha, že foto ze zrcadlovky a telefonu je kvalitativně stejné. Pokud rozumím správně, tak výhoda foťáku je ta, že foto pak můžeš dodatečně upravit. To můžeš pochopitelně i z IPhonů, ale nemyslím, že třeba ořezy a tím pádem detaily budou vypadat lépe. Nicméně k věci.

Co se týče telefonu, zvolil bych 13 Pro. Momentálně ti z nej píšu i tuhle odpověď :) Ten telefon zestárnul od uvedení jen minimálně, tím spíše v porovnání s novějšími Iphony. Přestože 15 je novější, tak 13 Pro má navíc 120hz displej (což považuji za hlavní a opravdu diametrální výhodu) a možná tě bude zajímat i teleobjektiv :) Foto z něj lezou stále parádní.

Baterie je také ok. Jsem na 87% procentech a v pohodě vydrží den. Zrovna 13 Pro je teď asi nejlepší cena poměr/výkon. Osobně mi třeba chybí USB-C, ale ten displej bych za něj neobětoval.

Ještě bych pouvyžoval i o jiné značce, ale pokud chceš vyloženě iOS, tak můj názor znáš :) Třeba ti to trochu pomůže.

Tož tak! :)
Fery54
Junior

Odeslat příspěvekod davidasis 6. 12. 2024 16:52

Díky za postřehy.
Jak jsem psal, srovnával jsem fotky ze zrcadlovky a iPhonu a fakt to tak je. Já fotím tak, abych fotky nemusel upravovat, dříve za éry kinofilmu se muselo fotit na "první dobrou", já se toho držím. Pokud něco, tak max. šum, nic víc a ani výřezy nedělám.

Mně nějak 120Hz nechává chladným, k čemu? Na mobilu si když tak zahraji pár krát do roka nějakou logickou hru, na filmy se dívám na TV či velkém monitoru.
Ohledně teleobjektivu, tak to považuji snad za jediné pozitivum, proč chtít verzi Pro. Ale na druhou stranu ho válcuje 48mpix u 15tky, díky kterým budou fotky detailnější a nebudu omezen rozlišením pro případný tisk.

Proč chci Apple? Protože jsem ještě nezažil, aby se třeba po 3 aktualizacích mobil zasekal tak, aby se nedal skoro používat, narozdíl od Androidu,i když ho považuji za lépe uživatelky přívětivější systém.

Není tady někdo, kdo by fakt měl možnost ze své vlastní zkušenosti porovnat fotky z 13tky Pro a 15tky? Nejlépe třeba udělat stejnou fotku a hodit sem odkaz, moc by mně to pomohlo :-)
davidasis
Junior

Odeslat příspěvekod majkom 6. 12. 2024 18:15

Vem 16 nonpro, mas tam oorsd slevu 2500 pri vykuoe nejakej starej sunky, tym se dostanes temer na cenu 15ky..
majkom
Junior

Odeslat příspěvekod davidasis 6. 12. 2024 18:36

Hoď pls link
davidasis
Junior

Odeslat příspěvekod majkom 6. 12. 2024 18:50

Jako jaky link? Se koukni do obchodu, kazdy ofiko reseller to ma u 16tek, vcetna datartu a alzy
majkom
Junior

Odeslat příspěvekod davidasis 7. 12. 2024 12:10

Ať dělám co dělám, tak i s nějakou slevou se na cenu 15tky nedostanu.
davidasis
Junior

Odeslat příspěvekod majkom 7. 12. 2024 12:22

Datart 15ka 19 tisic, 16ka 21.5 tisic po odecteni vykupneho bonusu.. psal jsem temer..

Edit: tak na 15 je taky buyback bonus, polovicny, tak to mas 17.75k vs 21.5k, tak si sam rekni jestli je to moc nebo malo:)
majkom
Junior

Odeslat příspěvekod davidasis 7. 12. 2024 12:27

Nj, jenomže iPhone co mám tedka není ve stavu, abych dostal takovou slevu na výkup.
davidasis
Junior

Odeslat příspěvekod davidasis 7. 12. 2024 14:23

Tak jak jsem koumal, tak pro moje účely musí být to větší rozlišení, tedy 48mpix, už jen kvůli fotkám krajin. Těch 12mpix je málo.
davidasis
Junior

Odeslat příspěvekod majkom 7. 12. 2024 15:39

A v jakem je stavu, pokud neni rozsekany na srot, tak slevu dostanes
majkom
Junior