Nenáročný telefon s dlouhou životností

Srovnávání telefonů a hodnocení obchodů s telefony

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Dulík 18. 6. 2025 15:33

Zdravím,

obracím se na Vás s prosbou. Sháním nenáročný telefon, který používám hlavně na mapy, placení, internet apod. Nepotřebuji na něm hrát nadupané hry. Stejně tak focení stačí na momentky dětí apod., nepotřebuji perfektní fotky v noci a tak. Pro srovnání, nyní mám přes 4 roky Redmi 9T, aale už trochu přestává stíhat, mám poškozený foťák a baterka už má také to nejlepší za sebou.

Původně jsem měl představu do 4 000, celkem se mi líbili zde doporučované Motoroly. Nicméně jestli jsem to našel správně, třeba G84 končí už letos podpora. Vzhledem k tomu, že mobil používám i na mobilní bankovnictví a tak, a klidně bych si ho (co se týká hw parametrů) nechal 5 let nebo i déle, pokud bude stíhat a fungovat, nebude to pak velké riziko? Srovnávám to s tím, jak se to píše o W10/11, že po konci podpory to může být nebezpečné.

Dávalo by smysl se například plácnout přes kapsu a pořídit nový Pixel, který slibuje 7 let podporu? Zas aby pak stejně neodešla baterka.

Díky moc za případně podněty.
Dulík
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod aaaa 18. 6. 2025 17:37

Nebezpecny je hlavne hloupy uzivatel, nikoliv software, zadna podpora vyrobce nezachrani uzivateli ani 1 korunu, kdyz je hloupy a podlehne socialnimu inzenyrstvi. Jedinym rizikem jsi ty jako uzivatel, nikoliv telefon bez softwarove podpory.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
Junior

Odeslat příspěvekod Jirkash 18. 6. 2025 17:46

Presne jak pise AAAA, jinak u Pixelu opravdu dostanes 7 let spickove podpory a baterie se snad da vymenit a nestoji to majlant. Sam jsem takto po cca 4.5 letech menil baterku u Galaxy Note 9, ktery slouzi perfektne dodnes.
Google Pixel 8 Pro 12GB/256GB Obsidian, Android 15, Spigen Thin Fit
Linn Nexus, Monitor Audio, Yamaha, Sony, Onkyo, Teac, Dual, JVC, Akai.
Jirkash
Junior

Odeslat příspěvekod zivan 18. 6. 2025 18:52

Pokud nevadi nadstavba od Xiaomi (doted mel Xiaomi telefon), tak by podporou zajimava mohla byt rada Note 14 s podporou aktualizaci 6 let:
https://new.c.mi.com/cz/post/16763

A LTE varianta se do tech 4 tisic vejde.
Naposledy upravil zivan dne 18. 6. 2025 21:17, celkově upraveno 1
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Nick Cave 18. 6. 2025 20:12

Dulík píše:Původně jsem měl představu do 4 000, celkem se mi líbili zde doporučované Motoroly. Nicméně jestli jsem to našel správně, třeba G84 končí už letos podpora. Vzhledem k tomu, že mobil používám i na mobilní bankovnictví a tak, a klidně bych si ho (co se týká hw parametrů) nechal 5 let nebo i déle, pokud bude stíhat a fungovat, nebude to pak velké riziko? Srovnávám to s tím, jak se to píše o W10/11, že po konci podpory to může být nebezpečné.

Používám Moto G51 5G přes rok nemá už žádné aktualizace, nainstalované 3 bankovní aplikace a žádné riziko jsem nezaznamenal
Marantz 1060, Harman/Kardon HD750, Kenwood GE- 7030, Focal JMLab Chorus 707
Nick Cave
Administrátor

Odeslat příspěvekod bandolier.wz 19. 6. 2025 04:09

To že je tazatel paranoidní neznamená že po něm nejdou...
Aneb další co bez aktualizací nemůže žít :-)
Přesně jak píše AAAA, pokud podlehne sociálnímu inženýrství, žádná aktualizace ho neochrání
Stačí číst seznam: lidé sami nesou zloději peníze v hotovosti, dají přístup do bankovnictví, pošlou peníze neznámo kam, atd
bandolier.wz
Junior

Odeslat příspěvekod Dulík 19. 6. 2025 09:15

Pánové díky za rady.

Nemyslím si že bych byl paranoidní, koneckonců teď také používám telefon co je 2,5 roku bez aktualizací. Nicméně realisticky jsem si zhodnotil, že tomu nerozumím natolik, abych si to rozhodl sám. Protože naopak u Windowsů všude čtu, jaké to má být riziko používat verzi po ukončení podpory.

Prosím o uzavření vlákna.
Dulík
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hamayaan 19. 6. 2025 09:41

bandolier.wz

Nepřijde mmi fér pokud sem někdo v dobré víře zavítá o radu aby ho zde různí chytrolíni
napadali.
Ano většinou se ani u telefonu bez podpory nic nestane a ano většinou lidi přijdou o peníze vlastní blbostí. Nicméně faktem je, že určité riziko, že systém má nějakou díru, kterou u nepodporovaného telefonu hackeři objeví a zneužijí třeba nasazením malveru a zcizí citlivé údaje, tady je. Někdy to ovšem mohou stihnout i u podporovaných telefonů, než se udělá aktualizace. Takže myslím, že to riziko je opravdu malé.
hamayaan
Junior

Odeslat příspěvekod bandolier.wz 19. 6. 2025 23:03

hamayaan: nikoho nenapadám
pokud někdo ujíždí na aktualizacích, může nahodit LOS, tam chodí akt každý týden
jenže pak zas musíš "ošetřit" aby se mobil tvářil jako neROOTnutý
Dulík píše:Protože naopak u Windowsů všude čtu, jaké to má být riziko používat verzi po ukončení podpory

tak to chtějí výrobci sw , aby si uživatelé mysleli
:hmm: CW DAC 1 NG basic + BVaudio A300SE + VMA-II S :hmm:
bandolier.wz
Junior

Odeslat příspěvekod yndezit 20. 6. 2025 16:30

Bohužel aktualizace potřebuje.
Ne proto, že by byly skutečně potřeba, to nejsou, jakkoli mohou jiní nesouhlasit.
Ale speciálně bankovní aplikace se chovají tak, že už dnes vyžadují minimálně Android 8, jinak se nová verze appky nenainstaluje. A bohužel taky už po půl roce přestane pak fungovat, protože banka staré verze nenechá připojit. A to dlouhou dobu bylo minimem 4, pak chvíli 6.
Čistě z dlouhodobého hlediska má být vhodnou volbou Fairphone, byť je předražený, ale starší verze se dají sehnat za lepší cenu. Výměnné má kde co, i když si to nechá zaplatit.
Ale jinak se vyplatí koupit něco levného, a holt častěji měnit.
yndezit
Junior

Odeslat příspěvekod hamayaan 20. 6. 2025 22:41

Teoreticky bych s tebou souhlasil. Nicméně tvé argumenty kulhají. Uvádíš, že aktualizace jsou nutné a že bankovní aplikace chtějí minimálně Android 8.
Ale uvaž, že aktuální android je 14 a telefony 4-5 let staré mají 11, nebo 12. Tedy tel s androidem 8 už budou hodně staří stařečci. Komu vydrží tel 8 a více let? Pokud budu uvažovat o tak starém telefonu, tak to je jako by jsi řekl, že aktualizace vlastně potřeba nejsou.
hamayaan
Junior

Odeslat příspěvekod yndezit 20. 6. 2025 23:00

Ano a ne.
Sám mám model nižší třídy z roku 2017, ještě
s výměnnou baterií, takže jen kupuju nové baterie, železo stačí zhruba na to, na co se tazatel ptal. Tenkrát vyšel s Androidem 7.
Až donedávna systém nikdo neřešil, většině sw stačil 4.4 Kitkat. Takže nic mne nenutilo upgradovat, už proto že dnes jsou k mání jen samá pádla.
Ale nyní je krok v požadavcích podstatně rychlejší, takže očekávám, že příští rok už nebudu moci některé apky použít, protože víc jak 8 mít nemohu.
Pokud se stane minimem 10, pak rychlost bude vpodstatě co rok, to jedna verze.
Takže pesimistický odhad je 6 let výdrže. A to je málo.
yndezit
Junior

Odeslat příspěvekod standavfr 21. 6. 2025 07:04

Tak to musíš k Samsungu, tam maš u střední třídy jistotu 8 let. Jaksi není možné požadovat něco co na trhu není.
standavfr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod yndezit 21. 6. 2025 08:10

A jeho střední třída je za cca 4000kč, s výměnnými bateriemi, které mají jinak životnost 2-3 roky? Asi ne.
Tazatel si může spočítat u každého modelu mobilu cenu za odžitý morální rok ovšem.
yndezit
Junior

Odeslat příspěvekod standavfr 21. 6. 2025 08:38

Baterka jde vyměnit u každého mobilu, mám doma dva Samsungy, jeden šest let starý, druhý čtyři, baterka pořád v pohodě. Pozorně si přečti mojí poslední větu z předchozího příspěvku. Střední třída není u žádného výrobce za 4000. To je lepší nebo horší základ všude.
Charakteristika střední třídy:
Cena:
Ceny se pohybují obvykle v rozmezí od zhruba 7 000 Kč do 15 000 Kč, ale mohou se lišit v závislosti na konkrétním modelu a výrobci.
standavfr
Mírně pokročilý

Další stránka