Návody k flashování telefonů Nokia ve Phoenixu - diskuze

O mobilních telefonech značek Nokia i Microsoft

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod exander 31. 10. 2008 22:03

Když jsem se začátkem tohoto týdne rozhodl změnit firmware sve Nokie 6234 na 6233 zjistil jsem, že v češtině není skoro žádný pořádný návod a i ty v angličtině jsou zbytečně komplikované a používají zbytečně staré nástroje (SW). Tak jsem se rozhodl napsat, co nejjednodušší návot jak flashovat firmware BB5 Nokii v domacím prostředí.

Tutorial
Nokia 6234 to 6233 firmware flash (BB5)
Nokia Phoenix Service

Co budeme potřebovat?
  • HW:
    • Počítač
    • USB kabel CA-53 (nebo kompatibilní)
    • Mobilní telefon Nokia 6234 (nebo jiný, který chceme flashovat)
  • SW:
    • Operační systém Windows (nejlépe XP SP2/SP3)
    • Balík Phoenix od PhoenixSlayera
      Phoenix 2008.34.6.35199 v souboru Phoenix_2008_34-V1.exe obsahuje:
      • MSXML 6.0 Parser
      • Visual C++ 2005 Redistributable
      • Nokia Connectivity Cable Driver
      • Nokia Flashing Calbe Driver
      • Nokia Service Tool Driver
      • Phoenix Service Software 2008.34
      • Phoenix Dongle Patch
    • Nokia 6233 firmware (který chcete naflashovat)
      Balík firmware pro tuto Nokii je označený obvykle takto RM-145_verzefw_verzebaliku_6233.exe u jiných BB5 Nokii je to obdobné. Já jsem využil balík RM-145_0560_v147_6233.exe.
    • FLS-4Drv1.34.exe - pro případnou odinstalaci opatchovaného Phoenixu

Krok za krokem
  1. Možná bude nutné předem odinstalovat některé programy od společnosti Nokia, ale nemusí to být vždy nutné, to zjistíme až z předchozího bodu (obvykle to bývá Nokia Connectivity Cable Driver)
  2. Nainstalujte balík Phoenix, některý antivirus (například NOD32) může označovat patch s názvem fixer.exe jako virus, proto doporučiji zastavit před instalací antivirus a po jejím dokončení ho opět zapnout
  3. Nainstalujte balík firmware do adresáře kam jsme nainstalovali Phoenix, podadresáře \Products
  4. Spustíme Phoenix (například pomocí zástupce na ploše)
  5. Připojte kabel s telefonem
  6. V Phoenixu zvolíme File\Scan Product, pokud se ve stavovém řádku Phoenixu oběví informace o našem telefonu je všechno v pořádku
  7. Zavřeme Phoenix
  8. Odpojíme kabel s telefonem
  9. Spustíme Phoenix (například pomocí zástupce na ploše)
  10. V Phoenixu zvolíme File\Open Product do políčka Name Filter vepíšeme Nokia 6233 (ne Nokia 6234!)
  11. V Phoenixu zvolíme Flashing\Firmware Update
  12. V Phoenixu v otevřené nabídce Firmware Update stiskneme tlačítko se třemi tečkami ... u Product Code položky
  13. Pokud jsme nainstalovali správný balík firmware do správného adresáře uvidíme před sebou nabídku Product codes avaiable in current Data-Package plnou různých variant firmware
  14. Pro český (slovenský firmware) zvolíme firmware obsahující písmeno velké D, já volím Euro_D_Latin__Silver_Alloy označný 0532310
  15. , potvrdíme a u položky Product Code v předcházející nabídce se objebí 0532310: Euro_D_Latin__Siler_Alloy
  16. Připojte kabel s telefonem
  17. Zvolíme:
    • Restore User Product
      Změní pouze firmware, neodstraní uživatelský obsah ani některé pevně dané části, například loga operátora, atd... nezmění Product Code.
    • Refurbish
      Změní naprosto všechno, jako by telefon slel z výrobní linky, smaže telefoní seznam, veškerý uživatelký obsah. Doporučuji tuto volbu.
  18. Čekejte než se dokončí flashování
  19. Ukončete Phoenix
  20. Pro případnou odinstalaci opatchovaného Phoenixu nainstalujte FLS-4Drv1.34.exe a pak Phoenix odinstalujte pomocí Ovládacích panelů/Přidat nebo odebrat programy

21. Uživejte dobře svůj telefon s novým firmware.

Poznámka: V tuto chvíli mám úspěšně nainstalované Nokia Phoenix Service, Nokia Nemesis Service, Nokia PC Suit, Nokia Software Updater; všechny programy fungují a zdá se, že bez jakéhokoli konfliktu.

Případné dotazy rád zodpovím zde na fóru, vyjma dotazů ohledně získání daného software - máte google...

V žádném případě neručím za žádné škody spojené s použitím tohoto návodu.
V žádném případě nedoporučuji změnu firmware jiným způsobem než zamýšlel výrobce.
V žádném případě nenabádám k porušování autorských práv.

eXander
Naposledy upravil exander dne 1. 11. 2008 02:42, celkově upraveno 7
Divide et Imperia
exander
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod sandra 31. 10. 2008 22:09

Ano, my už to tady měli. Zapomněl jste zdůraznit, že se ztrácí záruka na telefon a je velké riziko požkození telefonu.
iPhone Xs :-*
sandra
Poslední varování

Odeslat příspěvekod exander 31. 10. 2008 22:21

Se ztrátou záruky je to komplikovaná záležitost. Nejsem právník, mám pouze pár let práva. Pokud telefon reklamuji z jiných důvodů než je problém s firmware, nic mi nebrání abych tam naflashoval originální firmware. Pokud mi také odejde display, tak nevidím důvod proč by reklamace ze zákona neměla být uznána. Pokud tam flashuji firmware určený pro můj telefon, tak je to stejné jako bych používal NSU. Pokud něco selže, reklamuji. Pokud něco selže při flashování firmware, který není určený pro můj telefon, to už je jiná věc. Nevím proč bych nepoužil Dead Phone Flashing a nedal tam originální firmware. A pokud to selže, tak si za to mohu sám, ale nejsem si vědom, že by se dala BB5 Nokia flashováním firmware nenávratně pokazit. Znáte takový případ?

Riziko poškození vidím pouze v tom, že mi vypnou při flashování proud (použiji raději notebook nebo UPC záložní zdroj) nebo se mi přeruší kabel, ale v tom případě jsme zpět u Dead Phone Flashing. Znáte nějaký jiný důvod, proč by se mělo něco pokazit?
Divide et Imperia
exander
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod sandra 31. 10. 2008 22:24

A z jakého důvodu by to normální člověk měl riskovat?
iPhone Xs :-*
sandra
Poslední varování

Odeslat příspěvekod exander 31. 10. 2008 22:30

Měl jsem dojem, že tohle je technické fórum? Mýlil jsem se? Vaše otázka je spíše filosofická. Proč bych neměl riskovat, když chci? A proč bych lidem, kteří chtějí riskovat neposkytl informace, které by jim zaručily největší šanci na úspěch?

Já jsem člověk svobodné vůle a žiji v demokratické společnosti. Dělám co chci a kdy chci a se vším, co dělám musím očekávat následky.
Divide et Imperia
exander
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jannnn 1. 11. 2008 00:22

Já myslím, že takový návod se hodí. I když tu několik podobných návodů máme, tento je jasně a stručně napsaný, předpokládám že už používá i trochu jiné softy než při prvotním experimentování.

Pokud to někomu pomůže, má to tu své opodstatnění. Odkaz na návod přidávám i do FAQ Nokia. Tímto autorovi děkuji a vítám ho zároveň u nás na fóru :).

(A další diskuzi prosím k tématu ;))
jannnn
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod exander 1. 11. 2008 00:29

Děkuji. Tenhle návod jsem napsal hlavně proto, že využívá nejnovější verzi programu Phoenix a není třeba instalovat deset různých věcí, stačí jenom balík Phoenix od Phoenix Slayera a firmware pack a flashuje se.
Divide et Imperia
exander
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod amok 1. 11. 2008 00:50

Známe:) největší riziko je mezi klávesnicí a židlí. V jiné diskuzi se někdo ptal, že našel jakýsi phoenix bios editor, tak to je hodně mimo;) Je to hlavně o tom, že je línej si o problematice něco najít. Taky jsem si našel potřebný info sám, nenarodil jsem se s tím.
Jinak návod je dobrej:-)
Siemens C25 > Nokia 5110 > Nokia 3310 > Nokia 3330 > Nokia 6210 > Nokia 6310i > Nokia 6021 > Nokia 6300 > Nokia 5230 > Samsung GT-S5830 > Samsung 6802 > Samsung S2 I9100
amok
Junior

Odeslat příspěvekod Agent0019 1. 11. 2008 10:54

Mohol by som si flashnut nokiu 6233 na napriklad 6300 alebo 5310 expres music??dost by sa mi to hodilo nakolko nemozem v 6233 vytvarat playlisty
Agent0019
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Agent0019 1. 11. 2008 15:06

a keby som to cez ten Phoenix nahral, co by sa stalo s MT??
Agent0019
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod seterwohipikule 1. 11. 2008 15:23

Agent0019: Myslím, že bys to ani nenahrál. Je to blbost.
Bablbam.
seterwohipikule
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod exander 1. 11. 2008 18:18

Agent0019 píše:a keby som to cez ten Phoenix nahral, co by sa stalo s MT??

No já si osobně myslím, že přes Dead Phone Flashing tam nahrajes skoro cokoliv, ale telefon by se urcite nerozbehl vzhledem k odlisnosti hardware.
Divide et Imperia
exander
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod amok 1. 11. 2008 19:12

Agent0019 píše:Mohol by som si flashnut nokiu 6233 na napriklad 6300 alebo 5310 expres music??dost by sa mi to hodilo nakolko nemozem v 6233 vytvarat playlisty

Tak tohle bych fakt nezkoušel. Nebude to fungovat. V minulosti byly mobily, které byly prakticky stejné, lišily se právě jen použitým softwarem, tam to zaměnit šlo. Výrobci to dělají dost často, že softwarově omezí některé funkce a mají s minimálními náklady rázem dva modely. Viděl jsem to i u foťáků a je možné že se to děje i u jiných přístrojů.
Siemens C25 > Nokia 5110 > Nokia 3310 > Nokia 3330 > Nokia 6210 > Nokia 6310i > Nokia 6021 > Nokia 6300 > Nokia 5230 > Samsung GT-S5830 > Samsung 6802 > Samsung S2 I9100
amok
Junior

Odeslat příspěvekod Agent0019 1. 11. 2008 19:35

a este otazka na nokiu 6020, ten by sa dal flashnut na niaky iny model ktory je dostupny na nete? lebo ani novy FW na 6020 tam neni
Agent0019
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Deleted user 1. 11. 2008 19:52

Takové psí kusy můžeš provádět jen tehdy, pokud máš dva hardwarově totožné modely. Což neplatí o žádném z výše jmenovaných, takže na to můžeš rovnou zapomenout.

Další stránka