LCD na iPhone s OLED

Diskuze o telefonech iPhone a tabletech iPad

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Alpha8520 17. 5. 2020 22:59

Zdravím všechny, nevěřím, že tu někdo bude mít zkušenosti, ale třeba někdo pomůže s odkazem na někoho, kdo má zkušenost.
Na ali se prodávají náhradní displeje na iPhone, většina OLED, ale dají se najít i IPS s nic moc kvalitou. Chci se zeptat, je to reálné dostat od někoho z Číny jinou technologii displeje v rozumné kvalitě? Pokud by někdo vyrobil opravdu kvalitní IPS, jaké umí Apple, nebude s tím mít třeba problém elektronika?
Moje situace: Vzhledem k tomu, že jsem náchylný na blikání OLED displejů a bolí mě z nich hlava po chvilce používání, vyhledávám IPS displeje. Používám iPhone 11, ale situace kterou řeším je, že ty LCD displeje většinou mají stejnou jemnost, jako OLED, tedy lepší jak 11 a hlavně, kdybych sehnal něco použitelného, mohl bych si dovolit větší mobil (třeba 11 Pro Max). Tedy pokud uvažujeme to, že by se opravdu Číňanům povedlo vyrobit excelentní IPS displej na iPhony s OLED, dalo by se polepšit jak v jemnosti displeje, tak v úhlopřičce.
Problém je, že kdykoliv najdu IPS displej na ali a podobných webech třeba na XS, jde o absolutní odpad a jakékoliv lepší displeje už jsou OLED. Proto se ptám, jestli se na to třeba nějaký Číňan nespecializuje, že by produkoval IPS místo OLEDů, i když chápu, že by s tím neměl absolutně žádný úspěch.
Jinak je mi jasné, že dojde ke zvětšení rámečků, to jde vidět i u toho XSka s IPS, ale stejně mi přijdou menší, jak ty od Applu na 11.
Alpha8520
Junior

Odeslat příspěvekod orgasmic 18. 5. 2020 12:02

Přitom si stačí položit otázku a selským rozumem si na ni odpovědět...opravdu myslíš, že bude někdo ztrácet čas a finance, aby nabídl náhradní display pro nějaké zařízení v jiné technologii a ještě vysoké jakkosti tam, kde není žádná reálná poptávka?

Nevím, jestli jsi byl pod nějakým vlivem, když si ten dotaz položil...pevně věřím, že jsi měl něco dobrého a veselého.

Každopádně, jestli máš určitý budget, tak ti to na míru v Číně uklohní a můžeš na tom zkusit založit byznys :D
NEevlim, tedy jsem.
orgasmic
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Alpha8520 18. 5. 2020 12:14

Tak třeba zde prodávají jak OLED, tak LCD
https://www.aliexpress.com/item/3301565 ... web201603_
Ten LCD displej třeba na Max stojí okolo 2500 korun (což si myslím, že je částka, za kterou by měl mít už dobrou kvalitu), někteří dokonce v komentářích poslali fotky. Nevypadá to zle, rámečky menší jak u Applu na 11, barevně z fotky vypadá ok, ale kdo ví, jak to je ve skutečnosti.
Co jsem četl nějaké názory na youtube u IPS displejů na Xka, tak tam docela nadávali na extrémní spotřebu baterky, což je třeba věc, kterou na tom nechápu. Ale to byly krámy za 20 dolarů, podle mě by tenhle, co jsem poslal, nemusel být vyloženě špatný ani v tomhle ohledu.
Proto se ptám jestli někdo nezkoušel nebo nezná někoho, kdo by ho měl. Třeba někdo zkušenosti má.
Alpha8520
Junior

Odeslat příspěvekod orgasmic 18. 5. 2020 14:40

Ćínským fotkám může věřit jenom blázen, kort na alíku apod webech.
Není nic jednoduššího, než když si to objednáš a vyměníš.

Tyhle díly stejně pochází z iPhone klonů.
NEevlim, tedy jsem.
orgasmic
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Alpha8520 18. 5. 2020 14:51

To nejsou čínské fotky, jsou to recenze a hodnocení od reálných zákazníků
Alpha8520
Junior

Odeslat příspěvekod Pan Kája 18. 5. 2020 17:39

Něco mi tu hapruje. Nahoře píšeš o kvalitních IPS displejích, ale odkaz vede na TFT displej. Ostatně po internetech se v drtivé většině případů objevuje také TFT displej (někdy napíší jen LCD... což obvykle znamená TFT, protože zmínka IPS technologie přináší plusové body v každém letáčku). Kontrast a barvy i pozorovací budou s pravděpodobností blížící se jistotě o třídu horší. K tomu přičti možnost, že automatická úroveň podsvětlení nemusí fungovat korektně, displej může dorazit poškozený či se poškodit při montáži (ale v tomhle ohledu to bude asi menší risk jak u amoledu z ebay).

Recenze na Čínských obchodech bych bral s velkou rezervou. Nejlepší je zaměřit jen na ty nejkritičtější. Ostatně i v rámci ČR jsem například četl výborné recenze na rádobyluxusní značku oblečení, kterou v krámě prodávali jakože s 50% slevou (a i tak to bylo drahé) a lidi byli schopní napsat, že jedna nohavice u kalhot je užší jak druhá a přesto ty kalhoty vychválit. Vlastně tam byla spousta vynikajících hodnocení...často zakončená větou ...nic moc, ale když to byl takový výhodný kup s takovou slevou, tak je to super.
Ideálně bych zabrousil na weby, kde je porovnání... na něco člověk v rychlosti narazí na ifixitu, na quoře.. a přímé porovnání nic moc. V nekvalitní fotce ležícího telefonu na posteli bez porovnání se ztratí cokoli.

EDIT: sypu si popel na hlavu, popletl jsem si TFT s TN. Nicméně trvám na tom, že když už je použitá IPS technologie, obvykle to rovnou zmíní v letáku
Siemens M50 -> SE T300 -> SE K750i -> SE C702 -> SE Elm -> Motorola Atrix 4G -> Lumia 1020 (AT&T) -> Lumia 930 -> Galaxy S7 -> Huawei P30 Pro -> Vivo X100 Pro
Pan Kája
Ex-moderátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod orgasmic 19. 5. 2020 09:41

+1
NEevlim, tedy jsem.
orgasmic
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Alpha8520 19. 5. 2020 11:53

TFT je obecné označení LCD, pleteš si to s TN. TFT může být jak TN, tak VA nebo IPS. Ale máš pravdu, že je divné, že nikde IPS neuvádí.
Jinak třeba Samsung, když dělá levné telefony nebo tablety, kde není OLED, tak tady všude uvádí, že je tam TFT, přitom jde o IPS nebo v jejich případě PLS.
Alpha8520
Junior

Odeslat příspěvekod xzeit 19. 5. 2020 12:17

Alfo, počkej si na iphone 12 se 120 HZ .
xzeit
Junior

Odeslat příspěvekod Alpha8520 19. 5. 2020 12:20

OLED si už určitě kupovat nebudu. Měl jsem ho několikrát v mnoha iteracích a nikdy mi nesedl. I S20 jsem zkoušel.
Alpha8520
Junior

Odeslat příspěvekod xzeit 19. 5. 2020 12:50

V čem ti jako nesedl? OLED je mnohem lepší, než LCD.....
Kdybych ti dal za denního světla před sebe 10x OLED a 10x LCD a pomíchal ti je dohromady, tak to ani nepoznáš (teda poznáš, OLED je prostě lepší).
xzeit
Junior

Odeslat příspěvekod tubik 19. 5. 2020 13:22

Nekteri lidi jsou proste na to PWM u OLEDu citlivi, me to taky ze zacatku trochu vadilo jak jsem presel z LCD, ale casem jsem si zvykl.
tubik
Junior

Odeslat příspěvekod xzeit 19. 5. 2020 14:42

No fajn, jako u 60 Hz obrazovky chápu, že to někdo vnímá. Ale 120 Hz už snad nemůže být problém.
xzeit
Junior

Odeslat příspěvekod tubik 19. 5. 2020 15:29

PWM je "blikani" OLED displeje, aby se redukoval jas, byva to kolem 250 Hz, LCD sviti neustale.
tubik
Junior

Odeslat příspěvekod miky_lbc 19. 5. 2020 16:08

120Hz s tím nemá nic společného.... opravdu to jde řádově ve stovkách Hz.

Taky to vidim a štve mě to... nicméně řešení je celkem jednoduché. Lze najít bez problému nastavení úrovně podsvícení, kdy blikání není patrné. Akorát v noci je to nepříjemné, takže si k použití mobilu člověk musí třeba rozsvítit lampičku.

Já noční mrknutí na čas apod. přežiju i s blikáním... a během dne mám nastaveno tak, aby neblikalo.

PS: většina lidí to nevidí...

--------------------------------------------------------
A k dotazu... uvažovat tímhle směrem je naprostá kravina a ztráta času. Apple stále prodává telefony bez OLED. Kvalitativní výsledky s nima budeš mít lepší, než když si koupíš drahý model a doma do něj na koleni budeš montovat pochybný čínský panel.

Ty čínské panely tu jsou hlavně pro lidi, co telefon rozflákají a levně ho nějak chtějí dát dohromady.
miky_lbc
Junior

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků