Mobil (Tablet) bez PWM a bez cenového stropu

Pokud nenaleznete vhodnější přihrádku

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod vormen 11. 10. 2020 11:23

Trošku hrušky s jabkama, ale jako příspěvek dobrý.
vormen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod engine_er 11. 10. 2020 11:51

Ludmila.Stanova: v zozname mobilných telefónov podľa typu podsvietenia (resp. displeja) na https://www.notebookcheck.net/PWM-Ranking-Notebooks-Smartphones-and-Tablets-with-PWM.163979.0.html je pri Poco X3 NFC uvedená táto hodnota, i keď nebol ešte oficiálne (nimi) testovaný. Zároveň rovnakú hodnotu má aj Xiaomi K30 5G, ktorý používa PWM pod 43 %, a tak len odhadujem, že aj Poco X3 bude na tom podobne. V tomto smere je to zatiaľ iba môj dohad.
ULN WS: i5-13600K + 64 GB DDR4 + KC3000 1TB + SX8200 1TB + M500 256GB + Kingston UV400 240GB + 2x HGST 1TB Himuro + RX570 4GB + RM750x + Xonar DGX+ CS2731
DSLR: Nikon D780 + Nikon 24-70 f/2.8 + Nikon 35 f/1.8 + Nikon 50 f/1.8 + Nikon + 85 f/1.8 + Godox V1
engine_er
Junior

Odeslat příspěvekod Ludmila.Stanova 11. 10. 2020 12:38

vormen píše:Trošku hrušky s jabkama, ale jako příspěvek dobrý.

Můžeš být konkrétnější? Nevím, jak reagovat, co upřesnit, vysvětlit.

-- 11. 10. 2020 13:40 --

Inženýr: ano, na základě těch indicií se to zdá být velice pravděpodobné :(
Ludmila.Stanova
Junior

Odeslat příspěvekod engine_er 11. 10. 2020 12:49

Je to škoda, pretože zvyšné Xiaomi telefóny, i keď mali PWM, tak iba do cca 15-20 %. Model 10T asi na tom bude tiež horšie, čo znamená, že v súčasnosti sa v podstate už nedá kúpiť telefón, ktorý by nebol bez PWM. A lepšie to už asi nebude.
ULN WS: i5-13600K + 64 GB DDR4 + KC3000 1TB + SX8200 1TB + M500 256GB + Kingston UV400 240GB + 2x HGST 1TB Himuro + RX570 4GB + RM750x + Xonar DGX+ CS2731
DSLR: Nikon D780 + Nikon 24-70 f/2.8 + Nikon 35 f/1.8 + Nikon 50 f/1.8 + Nikon + 85 f/1.8 + Godox V1
engine_er
Junior

Odeslat příspěvekod vormen 11. 10. 2020 13:07

Nemůžeš srovnávat to, že někomu vadí pulzující světlo vznikajících při výbojích v plynu, byť díky předřadníku na kmitočtech až 30kHz a důsledek pulzní šířkové modulace řízení jasu displeje. Vem si, že wolframová žárovka bliká 50Hz a nikomu nevadí a zářivka se startérem jo. Sice se jedná vždy o pulzování světla, s udanou stejnou veličinou, ale nedá se to porovnávat. Ze seznamu zařízení z předchozího odkazu jsem zjistil, že jsem měl telefon s LCD a PWM na 1157 Hz a nikdy jsem nepozoroval problém s očima. Taky to může být tím, že LCD tohle začnou používat třeba až pro posledních 30%, kdežto AMOLED už od 70% jasu. Takže ten Poco by měl být pro většinu lidí naprosto vpohodě, ale vždy se najde procento, kterým to vadit může, stejně jako tobě ty zářivky bez strobo efektu. Jinak Redmi Note 9 Pro 2404 Hz a těch už bude mezi lidma plno, tak by se daly najít zkušenosti.
vormen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod walter n. 11. 10. 2020 16:40

engine_er píše:A Honor 20 / Huawei 5T je teda "v pohode" pre oči? Lebo napr. taký iPhone 11 má taktiež IPS displej, taktiež bez PWM, ale je enormne veľa ľudí, ktorým ten displej jednoducho vadí resp. spôsobuje im bolesť hlavy a očí. Sám som si to vyskúšal a bol som prekvapený/šoknutý. Teda existuje ešte niečo iné ako je PWM čo má vplyv na komfort pri používaní... Ale doteraz som na to neprišiel :)

Ad iPhone 11: Používám jej cca měsíc jako osobní telefon. Musím přiznat, že co se týče displaye, první dva dny byly pro mě utrpením (už po deseti minutách silné bolesti hlavy - především ostré tahání za očima, které přetrvávalo). Teprve od třetího dne jsem začal pociťovat určitou úlevu. Kde byl největší problém?

Od první chvíle bylo zřejmé, že automatický jas nefunguje tak, jak jsem zvyklý (dříve Lumie 640 LTE). Nejen, že nereagoval plynule, ale hlavně nebral dostatečně v potaz, v jak moc nasvíceném prostředí se pohybuji. To se viditelně změnilo teprve kolem onoho třetího dne používání. Od té doby je vše v pořádku. Nevyhovovala mně taktéž aktivní funkce True Tone. Dá se říci k mému nemalému překvapení. (...)

P. S. Display má moc hezké barvy, ale také dost vysoký jas. Ten jsem musel snížit z výchozích 50 % na nějakých 35-40 %. Ponechán aktivní automatický jas, vypnutá ona funkce True Tone. K tomu tmavý vzhled, větší velikost textu. Vyzkoušel jsem i většinu dalších možností (viz Nastavení > Zobrazení a jas, popřípadě viz Nastavení > Zpřístupnění > Display a velikost textu, atd.). Jinak taktéž spadám mezi osoby, jež mají problém s regulací jasu pomocí PWM.
walter n.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vormen 11. 10. 2020 17:36

I iPhonu Xr/11 sw řeší bolesti hlavy a očí na zahraničních fórech, ale v souvislosti s Face ID, kdy senzor promítá na objekt síť bodů a následně je vyhodnocuje, displej je LCP bez PWM. Měl jsem Xr přes rok a na problémy si nevzpomím, přecházel jsem na něho z Amoled. Jinak tomu True Tone bych dal čas, ze začátku se mně to vůbec nelíbilo, teď už bez toho ani ránu.
vormen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ludmila.Stanova 11. 10. 2020 17:49

vormen: ano, v tom máš pravdu, sice jen napůl, ale konečně někdo další, krom inženýra, kdo aspoň trochu chápe problematiku flickeringu zdrojů světla. Žárovka nikomu, no nikomu, to si netroufám tvrdit, viz. dovětek na konci, nevadí, protože tepelná setrvačnost vlákna žárovky způsobuje, že žárovka nebliká, ale jen nepatrně pohasíná a hned je znovu rozsvícená předtím, než by došlo skutečně ke zhasnutí vlákna. Toto už ale platí méně pro zářivky a vůbec pro světelné LED.

Mimochodem si pamatuji událost starou už možná 15 nebo 20 let, kdy tehdy televize odvysílala seriál Pokémon a byla tam krátká scéna, s frekvencí asi 20Hz, kdy se měnila barva z červené na modrou a zpět. Výsledkem byly desetitisíce lidí s migrénou, stovky lidí s epileptickým záchvatem a několik mrtvých na tento záchvat. Takže není potřeba ani ON/OFF blikání. Určitě se najdou lidé, kteří jsou geneticky nastavení maximálně na světlo hořícího ohně a už žárovka jim může vadit. To jen tak pro zajímavost a na zdůraznění faktu, že nejde k této problematice přistupovat metodou "podle sebe soudím tebe", jak to drtivá většina lidí dělá... stačí se o flickeru zmínit někde v diskuzi a hned je člověk označený skoro za blázna.
Ludmila.Stanova
Junior

Odeslat příspěvekod suram 11. 10. 2020 18:29

16. prosince 1997 bylo do nemocnic s epileptickými záchvaty přijatých více než 635 japonských dětí. V tento den se v Japonsku vysílala premiéra epizody Dennó Senši Porigon, ve které se objevily scény vyvolávající epileptické záchvaty. V této konkrétní epizodě došlo k jasným výbuchům s rychle se měnícími modrými a červenými barevnými vzory. V následném výzkumu bylo zjištěno, že tyto světelné efekty způsobují, že někteří jedinci mají epileptické záchvaty, i když daná osoba neměla předchozí anamnézu epilepsie. Ve zbylém světě byla část zakázaná. Pokémon byl díky tomu v Japonsku na 4 měsíce zakázán, dokud se neupravila animace seriálu, aby k tomu již nedošlo.
https://www.posters.cz/blog/tohle-jste-o-fenomenu-pokemon-nevedeli-n3087
Naposledy upravil suram dne 11. 10. 2020 18:31, celkově upraveno 1
suram
Junior

Odeslat příspěvekod vormen 11. 10. 2020 18:31

Njn, každý zdroj je elmag. vlnění, třeba sluneční záření má frekvenci v řádu THz a to už asi nikomu fakt nevadí :) Určitě se shodneme na tom, že vždy bude horší amoled s pwm než lcd s pwm, protože u lcd se tohle používá v menším rozsahu jasu na spodní hranici a používá se násobně větší rychlost. Takže pokud budu mít třeba to Poco X3, tak se k blikání dostanu třeba až k večeru, kdy bude potřeba výrazně nižšího jasu než přes den. Taky mám obavy, že bez PWM už to nepůjde, je to pro vyrobce levný a jednoduchý řešení. A tu hranici si bohužel bude musel bohužel každej najít sám. Jen třeba zajímavá věc, když vyšel Iphone X, první ip s amoled a na 240 Hz, spousta uživatelů měla problémy a o rok později na Xs s 240 Hz už tolik problémy neměli.
vormen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod engine_er 11. 10. 2020 18:40

vormen: pokiaľ by bolo PWM pri jase pod 20% tak je to použiteľné, ale napr. Poco odhadujem pod hranicou 43% (podobne ako to má jeho súrodenec Xiaomi K30) a to už nie je typický "večerný jas". Ale na druhej strane sú ľudia, ktorí sú citliví na 500 Hz a niektorí vnímajú aj 2 kHz.
Osobne som skúšal aj iPhone 11, lebo tento model považujem za veľmi vydarený (v rámci možností), ale nezvykol som si na ten displej resp. do pár minút ma bolela hlava. A nebolo to FaceID, pretože to sa dá odfiltrovať jednoducho - prelepiť čidlo nepriesvitnou páskou :) Druhým dychom musím hneď dodať, že som ho vracal v 14-dňovej lehote, čo znamená, že som ho nechcel/nemohol plnohdnotne používať.
engine_er
Junior

Odeslat příspěvekod vormen 11. 10. 2020 18:56

Bude se vybírat hůř a hůř, ale v práci nafasuješ monitor a stropní svítidlo a nenaděláš nic...
vormen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod walter n. 11. 10. 2020 19:07

vormen píše:I iPhonu Xr/11 sw řeší bolesti hlavy a očí na zahraničních fórech, ale v souvislosti s Face ID, kdy senzor promítá na objekt síť bodů a následně je vyhodnocuje, displej je LCP bez PWM. Měl jsem Xr přes rok a na problémy si nevzpomím, přecházel jsem na něho z Amoled. Jinak tomu True Tone bych dal čas, ze začátku se mně to vůbec nelíbilo, teď už bez toho ani ránu.

Ad souvislost s Face ID: Nevím, přijde mně to prapodivné. (...) Jen tak bokem, displaye v iPhonech XR a iPhonech 11 nejsou totožné, přestože mají mnoho parametrů společných. Viz třeba testy na notebookcheck (výběrem):

Apple claims that the display covers a high percentage of the DCI P3 colour space and should achieve 625 cd/m² with a contrast ratio of 1,400: 1. This equates to a decent black level of 0.44 cd/m² by our calculations. However, our tests did not completely confirm these claims. The good news is that our test device gets even brighter than the iPhone XR, but it also has a much higher black value, yielding a contrast ratio of 999:1. [...]

https://www.notebookcheck.net/Apple-iPh ... 087.0.html

To Ludmila.Stanova: Když jsem nedávno řešil výměnu telefonu, překvapilo mě, co budu muset vzít v potaz. Zalíbil se mi totiž Xiaomi Mi Note 10 Lite, jenže co nevidím, onen na první pohled hezký AMOLED display bliká jak o závod. Domníval jsem se, že regulace jasu pomocí PWM je alespoň u dražších výrobků minulost, ale chyba lávky. Někdy v druhé půli roku 2011 se totiž tato problematika začala řešit i v naší kotlině. Zprvu velmi opatrně, posléze také nahlas. Bylo to v souvislosti s přechodem LCD monitorů podsvícených pomocí CCFL na LED. Viz jedna vzpomínka na cnews.cz:

Dell U2412M: re-test nejlevnějšího 24″ IPS s 1920 × 1200 px revize A04

Na podzim roku 2011 Dell doslova uzemnil veškerou konkurenci uvedením monitoru, který kromě kvalitní matrice IPS nabízel polohovatelný stojan, USB hub, dobré možnosti nastavení, podsvícení LED (a z toho plynoucí nízký příkon) a dostatečně rychlou odezvu. Tuhle kombinaci nabídnul za tehdy v přepočtu 6700 Kč, načež se následně dlouhou dobu prodával za parádních 6200 Kč vč. DPH. Není divu, že se dočkal obrovské popularity a na celý rok 2012 a velkou část roku 2013 ovládl všemožné žebříčky.

Jenže pomalu se také začala plnit fóra různými stížnostmi. Většinou se týkaly bolení hlavy a nevolnosti z regulace jasu, která byla realizována pomocí PWM na nedostatečně vysoké frekvenci. Zatímco u monitorů s podsvitem realizovanými zářivkovými trubicemi (CCFL) nebyly většinou ani frekvence PWM kolem 200 Hz palčivým problémem, s podsvitem LED se situace změnila. V té době ale ergonomii regulace podsvícení neřešilo nejen ExtraHardware, ale ani PRAD, TFTcentral či AnandTech. Nikdo také po monitoru s IPS příliš nechtěl, aby neměl tak agresivní antireflexní vrstvy (AG coating) a nepůsobil perleťovým či špinavým dojmem (rušivé hlavně při čtení textu na převážně bílé stránce). [...]

https://www.cnews.cz/dell-u2412m-re-tes ... evize-a04/
walter n.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod engine_er 15. 10. 2020 16:11

Zameriava sa na test PWM aj nejaký iný web okrem notebookcheck.net alebo nie? Lebo čakať na recenzie iba z tohto webu je dosť nepraktické :)
engine_er
Junior

Odeslat příspěvekod walter n. 15. 10. 2020 18:11

Když se tato problematika začala vážně řešit u LCD monitorů, pokud se nepletu, první respektovaná "Flicker Free" databáze vznikla na webu TFT Central: https://www.tftcentral.co.uk/articles/f ... tabase.htm

Avšak i tady se poslední zápis datuje k 19. květnu 2016. Naštěstí samotné recenze všech pozdějších monitorů onu žádanou informaci obsahují. Co se týče mobilních telefonů, krom zmíněného serveru Notebookcheck se tím nikdo další asi nezabývá. Nebo alespoň ne tak důsledně.
walter n.
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka