Osobní údaje a operátoři

O síťových operátorech a jejich službách (O2, T-Mobile, Vodafone a další)

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod monduha 10. 5. 2005 07:59

grep píše:...., napriklad tvoje RC nema Oskar vubec pravo chtit.


No, Odepiš oskar poskytuje i nadále, nedávno jsem si ho aktivovala. Co se týče RČ, možná nemá právo ho chtít, nicméně když ho neposkytneš, nedostaneš paušál. U Oskara ti hned na startu řeknou, že na jednu osobu můžeš mít tenhle paušál jen jednou.

//dejvidek: Rozdělil jsem téma týkající se tarifu Odepiš a problematice osobních údajů.
monduha
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dejvidek 10. 5. 2005 08:24

2grep: Pokud by operátor neměl právo chtít tvoje rodné číslo, tak podle čeho tě má identifikovat? Je to jediný údaj, který se s tebou táhne od narození až do smrti. Vše ostatní se může změnit, bydliště, čísla dokladů, atd.
Další otázkou je, proč RČ nesmí chtít Oskar a ostatní stovky firem ano, pojišťovny, banky, leasingovky, atd.
Můžeš mi tedy dát link na nějaký právní předpis, který Oskarovi (a jiným) zakazuje vyžadovat při uzavření smlouvy rodné číslo? Byl by za to hodně rád.
dejv
dejvidek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod grep 10. 5. 2005 10:21

dejvidek píše: Můžeš mi tedy dát link na nějaký právní předpis, který Oskarovi (a jiným) zakazuje vyžadovat při uzavření smlouvy rodné číslo? Byl by za to hodně rád.
dejvt/quote]


http://business.center.cz/business/prav ... ast1h1.asp

RČ má právo po tobě chtít jen ten, kdo ho potřebuje - např. zaměstnavatel nebo škola, který za tebe platí pojištění. Oskar ho tuším po přítelkyni ani nechtěl, rozhodně nikde na faktuře není. Revizorovi taky musí stačit datum narození.
grep
Junior

Odeslat příspěvekod Mijo 10. 5. 2005 10:40

to Grep: Oskar po Tobě bude chtít vždy RČ a bez něj tarif prostě neudělá (vyjímkou je účet na IČO). Pravdou je, že to číslo je čistě pro potřeby Oskara a nikam jinam, kromě jeho interních systémů samozřejmě, se nedostane. Takže tarif bez uvedení rodného čísla nelze :roll: , vážně.
Nechápu ten humbuk kolem RČ, beztak ho musím dávat tolika institucím, že o jednu dvě navíc vůbec nevadí. Naopak je hezká ta jeho jedinečnost.
Mijo :wink:
Mijo
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dejvidek 10. 5. 2005 11:14

grep píše:RČ má právo po tobě chtít jen ten, kdo ho potřebuje - např. zaměstnavatel nebo škola, který za tebe platí pojištění. Oskar ho tuším po přítelkyni ani nechtěl, rozhodně nikde na faktuře není. Revizorovi taky musí stačit datum narození. /quote]

Musím tě opět opravit, tušíš špatně, bez RČ (či IČA) ti paušál Oskar (ani jiný operátor) neudělá, neumožňují to systémy.
Co se týče faktury, tak tam rodné číslo být NESMÍ! A to s ohledem na zákon č. 101/2000 Sb - viz. tvůj odkaz na ten zákon. To, že není RČ nikde na faktuře, neznamená, že není v systému! Rozdíl je u IČA, to na faktuře být MUSÍ, např. z daňových důvodů. Blacklisty (Greylisty) všude ve firmách operují s RČ nebo IČO.
Uvedu další příklad, jestli se nepletu tak už funguje, nebo se připravuje finanční registr (můj název, nevím ofiko název), jde o to, že si finanční instituce mezi sebou můžou měnit informace o (ne) schopnosti lidí splácet závazky. Podle jakého údaje se asi ověřují? No podle RČ či IČA u firem.
dejv
dejvidek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod grep 10. 5. 2005 12:49

Ja osobne mam Oskartu, takze tyhle podrobnosti nevim, ale pokud prechazis z Oskarty na tarif, tak se vse vyrizuje pres operatora a nic nepodepisujes, tj. jestli po tobe chteji nejake cislo, muzes si vymyslet jake chces...

Tak a ted co sem zase napsal spatne:-)
grep
Junior

Odeslat příspěvekod dejvidek 10. 5. 2005 14:02

Ano není problém si při telefonické změně Oskarta -> paušál RČ vymyslet. Sice existují systémové kontroly RČ (je dělitelné 11), ale opravdu není problém tam nahlásit cokoliv. To nemění nic na faktu, že tu neřešíme možnost vymyslet si RČ, ale tvůj názor, že Oskar ho požaduje a že je to v rozporu se zákonem 101/2000 sb.
Navíc má operátor další mechanismy jak ověřit, že RČ je správné. Nenapsal si nic špatně a to proto, že si se zcela odklonil mimo téma, proč to nechápu. Takže bych rád zůstal u tématu případné protizákonému postupu požadovat RČ při uzavírání smlouvy. Zatím si zde hodil odkaz pouze na již zmíněný zákon, ale tam se tohle neřeší, nebo sem to z něj alespoň nevyčetl.
dejv
dejvidek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod grep 10. 5. 2005 15:33

Dejvidku, ja nejsem pravnik, takze k tomu tezko muzu neco rikat. Podle selskeho rozumu to tak je, protoze na 100% vim, ze revizor v tramvaji ho po tobe chtit nemuze. Datum narozeni a adresa trvaleho pobytu by mela bejt dostatecna. Na druhou stranu te samozrejme nikdo nenuti s nikym zadnou smlouvu uzavirat. To uz se muzeme dostat k tomu, jestli ma banka pravo po tobe pozadovat obcanku pri vyberu penez na prepazce;-)
grep
Junior

Odeslat příspěvekod dejvidek 11. 5. 2005 08:59

Mě by jen zajímalo jak si došel k tomu, že při uzavírání smlouvy mobilní operátor nesmí žádat tvoje RČ, já taky nejsem právník, ale žasnu co si řekl, proto chci vědět jak to je. Vůbec se neoháněj revizorem nebo výběrem hotovosti v bance, o tom se vůbec nebavím.
Přijde mi, že si to řekl, jen aby se neřeklo, oháníš se revizorama a bankou o které vůbec nebyla řeč.
dejv
dejvidek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Leeroy (novy) 23. 5. 2005 21:13

co tu resite,nikde neni psano ze musis nekomu dat RC ale stim pripadem ale nepocitej s tim ze s tebou nekdo uzavre nejakou smlouvu
Nokia connecting people!
Nokia 6230i - T-Mobile
Leeroy (novy)
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Sybelius4 6. 2. 2010 18:03


V rámci retence mi jej nabízeli, nicméně je to již více než 2 roky.
Sybelius4
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Snekac 6. 2. 2010 18:11

V rámci standardní nabídky mi ho nabízí eshop pokaždé, když otevřu příslušnou sekci...

Je nutné oživovat 5 let (!!!) staré téma takovouto informací?
> Jak pokračuje kampaň za svobodu informací?
>> Pardon, o tom nelze mluvit.
Snekac
VIP uživatel
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků