Často kladené dotazy (FAQ) - průvodce nováčka

O mobilních telefonech značek Nokia i Microsoft

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Radek E. 17. 5. 2007 20:09

Je možné přivést a používat telefon Nokia ze zahraničí?
Autor: Radek E.


Situace kolem dovozu přístrojů Nokia ze zahraničí může být pro laika nejasná. Tito lidé se zpravidla zhlédnou v nízkých cenách zahraničního trhu, nechají se nalákat e-shopy nebo by si rádi ze svého zahraničního pobytu přivezli funkční "suvenýr". Ale pozor, ačkoliv se situace vyvíjí a již nyní je daleko příznivější, než na počátku tohoto roku (2007), stále platí, že některé takto dovezené telefony, byste v České (ale i Slovenské) republice mohli využít pouze jako velmi drahá těžítka.


Telefon ze zahraničí k nám ANO, ale pouze za předpokladu že:
• telefon lze dostupnými způsoby odblokovat. Informace o tom, které modely lze odblokovat hledejte zde. Protože se situace vyvíjí, bude lépe se na aktuální stav ke konkrétnímu modelu zeptat zde, nebo kontaktovat některý neautorizovaný servis.

• bude-li telefon odblokovaný nebo odblokovatelný, pak pravděpodobně nebude obsahovat českou lokalizaci (závisí na trhu, pro který byl telefon původně určen). Nejprve bude třeba změnit produktový kód, aby bylo možné telefon následně lokalizovat.

• po změně produktového kódu přichází na řadu aktualizace software (firmware) telefonu.

Jestliže vám nic nebude bránit projít všemi výše uvedenými body, pak bude možné provozovat takový telefon i v našich sítích.

Vrátit telefon zpět do původního stavu v podstatě nejde. Není možné nahrát zpět starší (nižší) verzi firmware, než je aktuální v telefonu.




Znovu otevři Často kladené dotazy (FAQ) - průvodce nováčka
Hledání ve fóru
Vstup do Nokia fóra
Obrázek
Radek E.
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Radek E. 18. 9. 2007 17:36

Navigace na „obyčejných“ telefonech s podporou Javy


Zajímáte se o navigaci, přitom však nevlastníte žádný z chytrých telefonů? Pak zaměřte svoji pozornost na navigační aplikace v Javě. Podmínkou je však podpora Bluetooth ze strany vašeho telefonu. Bezdrátový přenos dat je bezpodmínečně nutný ke komunikaci s externím GPS modulem. Více v článku Libora Matouška - Zkuste GPS navigaci s obyčejným javovým mobilem




Znovu otevři Často kladené dotazy (FAQ) - průvodce nováčka
Hledání ve fóru
Vstup do Nokia fóra
"De Funès"
Radek E.
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Radek E. 22. 2. 2008 23:33

Telefon odmítá instalovat SIS aplikaci
Autor: Radek E.


Důvody, proč není možné instalovat Symbianovou aplikaci do telefonu běžícím na platformě Symbian OS, lze rozdělit do třech částí.

Nejprve ale zkontrolujte nastavení instalace softwaru. Nejdete jej ve Správci aplikací - Volby - Nastavení. Zde změňte položku Instalace softwaru na Vše, položku Ověřit certif. online vypněte.

1. Aplikace není podporována
Znamená to, že se pokoušíte instalovat aplikaci, která není kompatibilní s verzí Symbianu na vašem telefonu. Máte-li Symbian první nebo druhé edice (Symbian OS 6,7,8), je vyloučeno instalovat aplikaci pro třetí edici a naopak, Symbian běžící na třetí edici prostředí S60 (Symbian OS 9) nepřijme žádnou starší aplikaci pro první nebo druhou edici. Systém vás o tom zpravidla informuje hlášením „Instalace aplikace XY není podporována“.

2. Platnost certifikátu vypršela
Aplikace distribuované pro třetí edici prostředí S60 (S60 3rd edition) musí být nějakým způsobem ověřené / podepsané, jinými slovy, certifikované. Platnost takového certifikátu je však časově omezená. Východiskem z této situace může být dočasné vrácení data telefonu před započetím instalace (půl roku, rok nebo delší doba - víc než dva roky nemá pravděpodobně smysl zkoušet). Druhým východiskem je aplikaci znovu certifikovat vlastním certifikátem. Je-li příčinou chyba na straně certifikátu, systém vás o tom zpravidla informuje hlášením „Platnost certifikátu vypršela / Prošlý certifikát“.

Více o certifikaci se dozvíte na domovských stránkách https://www.symbiansigned.com , zde se také certifikáty vytváří - jednoduchý český návod.

3. Aplikace není výrobcem certifikována
Někteří výrobci se certifikací svých aplikací nezdržují a ponechávají toto zcela na uživatelích. Pak vám nezbývá, než certifikaci provést svépomocí. Systém vás o tom zpravidla informuje hlášením „Neplatný certifikát“. Více k celému postupu naleznete v návodu výše anebo u nás v sekci Symbian.

Problematice certifikace se věnuje tato obecná diskuze:
Symbian 9.x - všeobecne o certifikácii, Symbian Signed, atď.




Znovu otevři Často kladené dotazy (FAQ) - průvodce nováčka
Hledání ve fóru
Vstup do Nokia fóra
"De Funès"
Radek E.
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dejvidek 5. 6. 2008 12:35

Změna produktového kódu

V tomto příspěvku názorně krok za krokem popíši jak změnit produktový kód u Nokie E51 a jak do telefonu dostat novější software i když vám ho Nokia Software Updater nenabídne. Některým uživatelům se bude zdát popis až moc polopatický - pro Vás tedy toto nebude určeno, ale mějte pochopení pro lidi co mění produktový kód poprvé.

Upozornění! Následující změny provádíte na svoje riziko, ani já ani nikdo jiný Vám neručí za bezproblémový proces změny produktového kódu. Případné poškození telefonu, ztrátu dat či ztrátu záruky jsou čistě Vaše věc!

Aby bylo jasno proč změna produktového kódu když mi telefon funguje.
    :?: Proč měnit produktový kód, co mi to přinese?
  • možnost nahrát nejaktuálnější software do telefonu
  • odstraněnění nastavení operátorů - datových účtů, úvodních animací operátora, spořičů a podobně. Z telefonu se stane po softwarové stránce nebrandovaný telefon


1. Krok

Zazálohujte si data z telefonu a to pomocí Nokia PC Suite. Download. (CZ verze 7.1.40.6).

Obrázek
Po připojení telefonu přes USB vyberte volbu zálohování. Nepřipojujte přes bluetooth či snad infraport! USB je mnohem rychlejší.

Obrázek
Označte to, co budete chtít zálohovat. Uvědomte si že v případě velké paměťové karty může záloha trvat i několik hodin!

2. Krok

Stáhněte si software Nemesis Service Suite a tento nainstaluje. Pokud již nemáte telefon připojený přes USB k počítači, tak ho opět připojte.

Obrázek
Po spuštění se vám objeví tato "nevábná" úvodní obrazovka. Klikněte na ikonu v pravém horním rohu - Scan for new device - tím se dostaneme do kompletní nabídky programu.

Obrázek
Klikneme na volbu Phone Info a posléze na volbu Scan a program si načte údaje z telefonu. Pokud se tak nestane, proveďte restart počítače, některé informace hovoří i o vyzkoušení na jiném počítači. Osobně sem musel systém restartovat a pak bylo vše v pohodě. Zajímá nás položka Product code - zatrhneme vpravo volbu Enable a klikneme na Read (načíst)- program si načte produktový kód z telefonu. Kód kterým chceme v telefonu stávající přepsat tak napište místo načteného a klikněte na volbu Write. Tím byl produktový kód změněn. Ukončíme aplikaci a můžem jít nahrát nový software do telefonu.

:?: Kde vezmu produktový kód k mému telefonu?
:arrow: V tomto seznamu. Kód je unikátní pro každý typ telefonu, není možné si vybrat libovolný!!!

:?: Jaký kód si zvolil ty?
:arrow: Zvolil sem kód 0554359, původní produktový kód byl 0556609 (Vodafone). Mám Nokii E51-1! Opět upozorním, že pokud máte jiný model, je třeba použít jiný!

Nahrání nového softwaru do telefonu.

Budeme potřebovat program Nokia Software Updater. (Download 22MB, CZ verze). Nainstalujte ho. Aktuální česká verze 1.4.70 funguje i na 64bit Windows Vista. Pokud máte starší verzi NSS, tak je nutné jí aktualizovat, jinak vás nepustí k identifikaci telefonu.

Obrázek
Uvítá nás upozornění na nutnost zálohování dat v telefonu.

Obrázek
Zde je nutné splnit důležité podmínky.
:!: V telefonu musí být SIM karta
:!: Musí být nastaven profil Normální
:!: Telefon musí mít dostatek energie - tedy buď plnou baterii a nebo ještě lépe - připojte ho k nabíječce.


Obrázek
A vida najednou je nový software na světě :-D

Obrázek
Pokud máte pomalé připojení, bude stahování trvat docela dlouho....

Obrázek
Pokud nakonec uvidíte tuto obrazovku, máte v telefonu nahrán aktuální software.
:arrow: Stačí tedy pomocí Nokia PC Suite do telefonu nahrát zálohovaná data.
:arrow: Nastavit na telefonu znovu všechny parametry - jazyk, čas, datové účty.
:arrow: Reinstalovat aplikace, které přestaly fungovat.

Obrázek
Výsledek.

A to je vše. Případné připomínky směřujte do diskuse o Nokii E51 nebo vámi používaných telefonech.
dejv
Updatováno 15.01.2009
dejvidek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod jannnn 1. 11. 2008 21:39

Nokia Mapy (Nokia Maps) & GPS v telefonech Nokia

Jelikož se tu množí dotazy, co všechno dokáží Nokia Mapy, jestli se za použití GPS něco platí, jak navigaci používat, či co k čemu je, připravil jsem malé shrnutí.

Zdarma využitelné jsou tyto věci:
Aplikace Nokia Maps (tj. samotný program, který je nainstalovaný v telefonu) a mapy (tj. mapy, které se stáhnou z internetu přes PC do telefonu na paměťovou kartu). Poté je možné si prohlížet mapy (něco jako elektronická obdoba papírového autoatlasu), je možné vyhledávat místa, adresy, body zájmu. Pokud má telefon interní GPS modul nebo je připojen externí, je možné si na mapě nechat zobrazit svoji aktuální polohu. Co ale možné není, je používat navigování, tzn. aby program navigoval na nějaké místo s tím, že v reálném čase sníma svoji polohu a zároveň ukazuje, kudy a jak daleko ještě jet, kde odbočit apod.

Za poplatek Nokii se funkce navíc rozšíří o:
Reálné navigování, tedy výpočet optimální trasy z aktuální pozice do cíle, hlasovou i obrazovou navigaci (tzn. hlášení typu „za 50 metrů odbočte doleva‟ a šipkami vyznačenou trasu s průjezdy křižovatkami). Pokud máte o tuto funkci zájem, je třeba si od Nokie koupit licenci. Ty nejsou jednorázové, ale časově omezené, a to v délce trvání 1 měsíc, 3 měsíce či 1 rok. Více informací je k získání na stránkách Nokia.


Za určitých podmínek je možné, aby se Nokia Mapy připojily k internetu pro dodatečné informace, nicméně nezbytné pro správnou funkčnost to není. V nastavení lze zapnout či vypnout automatické připojení k internetu při spuštění aplikace, což pro uživatele bez datového paušálu vřele doporučuji, lze tak předejít případnému zděšení na konci měsíce při pohledu na fakturu. Zde proto uvádím některé funkce, které připojení vyžadují.

Funkce, při kterých se platí za data (operátorovi):
a) Lepší a rychlejší lokalizace (neboli A-GPS, což je pomůcka pro GPS modul, aby rychleji zafixoval svoji aktualní polohu). Nevypíná se v aplikaci Mapy, ale v Menu > Nástroje > Nastavení > Obecné > Poloha > Metody polohy > Vypnout "Asistované GPS".
b) Stahování map v případě, kdy nejsou do telefonu staženy předem a je nainstalována pouze samostatná aplikace Nokia Maps.
c) Letecké mapy. Nokia Mapy nabízí i možnost zobrazení leteckých snímků. Ty ale nelze na kartu nahrát přes PC, vždy se stahují z internetu.
d) Dopravní informace. V některých zemích lze přijímat aktuální dopravní informace pomocí datových přenosů, nicméně v ČR tato funkce není v provozu.


Používání jiné navigační aplikace
Samozřejmě je možné použít i jiné aplikaci pro navigování. U nich je většinou aplikován jiný obchodní model, tzn. platí se pouze za jejich koupi a pak je navigování bezplatné a bez omezení (není nijak omezeno délkou trvání zakoupené licence jako u Nokia Maps). Samozřejmě lze sehnat i bezplatné programy (freeware), kdy je pak použití naprosto zdarma. Za používání GPS, tzn. příjem signálu a výpočet polohy se nikomu nic neplatí a to jak v případě externího, tak i interního modulu. Užití systému GPS je z principu zdarma, zpoplatněny jsou pouze aplikace (některé), které data z něj využívají.


Souhrn informací platí pro Nokia Mapy 2.0, pro verzi 1.0 se může drobně lišit, nicméně princip zůstává stejný nebo hodně podobný.
Část textu pochází od uživatele RobertS, kterému tímto děkuji.
jannnn
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Deleted user 13. 12. 2008 17:50

Návod: Jak znovu zprovoznit Nokia Software Updater pod Windows XP Service Pack 3

Tento návod je určen všem, kteří na svém počítači používají systém Windows XP SP3 a Nokia Software Updater jim po jeho aktualizaci odmítá identifikovat připojený telefon. Postupujte, prosím, dle následujících pokynů:

  1. Odinstalujte z PC stávající verzi programu Nokia Software Updater.
  2. Stáhněte a nainstalujte starší verzi NSU z TOHOTO ODKAZU. Program poté NESPOUŠTĚJTE!
  3. Stáhněte si soubor nsu_version.dll z TOHOTO ODKAZU.
  4. Tento soubor nsu_version.dll zkopírujte do umístění C:\Program Files\Nokia\Nokia Software Updater\, resp. přepište jím stávající soubor se stejným názvem.

Nokia Software Updater bude po tomto zákroku opět funkční, schopný najít váš telefon, příp. aktualizovat jeho firmware, je-li novější verze k dispozici.

Obrázek
Deleted user

Odeslat příspěvekod dejvidek 23. 5. 2009 17:30

Polopaticky zde ukážu nastavení gmailu v Nokii E51, stejně nebo velmi podobně se to bude nastavovat i v ostatních Symbian Nokiích. Pokud je někomu takový návod zbytečný a stačí mu parametry, tady jsou.

    Příchozí pošta - POP3 nastavení
  • pop.gmail.com
  • Vyžaduje SSL - ANO
  • Port - 995

    Odchozí pošta - SMTP nastavení
  • smtp.gmail.com
  • Vyžaduje autentizaci - ANO
  • Vyžaduje zabezpečení - ANO, StartTLS nebo SSL
  • Port - 465 nebo 587
  • Uživatelské jméno je vždy ve tvaru cokoliv@gmail.com, tedy celá emailová adresa!

Budu vycházet, že ještě schránku v telefonu definovanou nemáte. Takže si jí vytvoříme.
Obrázek

Jděte po ose jako na obrázku. Menu :arrow: Zprávy :arrow: Volby :arrow: Nastavení :arrow: Email :arrow: Volby :arrow: Nová schránka

Obrázek
Zde nastavíme základní parametry schránky. Spousta lidí ze zvyku zadává POP3 server jako pop3.gmail.com což je špatně! Musí být pop.gmail.com !!!

Obrázek
Nyní upravíme nastavení, přes Volby :arrow: Upravit :arrow: Nastavení připojení :arrow: Příchozí email se dosteneme do nastavení. Vyplňte uživatelské jméno ve tvaru cokoliv@gmail.com, heslo, (pokud chcete) definujte přístupový bod, v zabezpečení vyberte SSL/TLS a port nechte výchozí.

Obrázek
Poslední nastavení se týká odesílání pošty. Tedy menu Nastavení připojení :arrow: Odchozí email. Zde nezapomeňte na položku Zabezpečení, zde zvolte StartTLS a port 587. Vyskočte z nastavení a hotovo. Pokud by odesílání nefungovalo, změňte port na 465.

Toť vše.
dejv
dejvidek
VIP uživatel

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků