(moderní) náhrada za MDA Compact II

Srovnávání telefonů a hodnocení obchodů s telefony

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod IvanP 13. 10. 2011 19:33

No, myslím že Symbian je teď na ústupu, vždyť už i Nokia zavádí Windows, Nokia je poslední výrobce, který se tohoto OS drží.
Má Nokia 700 české prostředí a je i navigace v češtině? Nicméně je to zajímavý mobil, škoda toho autofokusu. Počkám na první recenze, zajímá mne hlavně výdrž, funkce kalendáře, kvalita foťáku a rychlost.
IvanP
Junior

Odeslat příspěvekod VMach3 13. 10. 2011 23:14

Prostředí je komplet v češtině včetně navigace i hlasových povelů (je tu i možnost si vytvořit vlastní hl. povely). Výdrž symbianových telefonů je všeobecně lepší než ostatních OS. Rychlost telefonu a možnosti kalendáře je lepší si osahat na živo než dát na něčí slova.
VMach3
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod TFSi 14. 10. 2011 18:36

Pokud ještě nemáš vybráno, tak nabízím Motorolu Defy. V podstatě splňuje většinu požadavků:
displej 480 × 854, 118g, 107mm na výšku, konektivita je jasná, foto 5M AF, LED blesk, indikační RGB led,... navíc jako bonus zvýšená odolnost.
Software je sice default anglicky a za moc nestojí, ale nahrání CM7 telefon počeští a vymazlí na maximum.
Vyměním ojetého pionýra za neojetou pionýrku. Zn.: ojedu sám
TFSi
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod IvanP 14. 10. 2011 21:40

Díky za tip, Motorola Defy vypadá opravdu zajímavě, navíc se do prodeje chystá inovovaná verze (Defy+). Mám dotazy k tomuto telefonu:
- Má navigaci s mapami ČR a to v češtině a plně fungující bez připojení k internetu?
- Při tom počeštění je počeštěn i kalendář (tzn. týden začíná v pondělí apod.) ?
- Lze tento telefon nastavit tak, aby se na hlavní obrazovce zobrazovaly 1-3 následující události v kalendáři? (jak už jsem psal výše - toto je pro mne naprosto klíčové)
- lze nějak rozumně zkopírovat adresář a obsah kalendáře do tohoto telefonu z MD Compact II?
IvanP
Junior

Odeslat příspěvekod Fickr 15. 10. 2011 07:44

Nokia již není na ústupu, Belle se povedl a nové telefony od Nokie také nejsou špatné.
Na otázky ohledně Defy ti (snad) odpoví TFSi.
Fickr
Junior

Odeslat příspěvekod TFSi 15. 10. 2011 08:41

Takže,
Ad navigace: defaultně ne - pouze Googlovská online, ale dají se dokoupit (od cca 1 000,-Kč) aplikace typu Sygic, Navigon, Smart Maps,...
Ad počeštění: nahráním CM7 se ti telefon počeští na 99,5% (anglicky zůstanou pouze pár drobností které nejsou součástí "čistého" Androidu). V kalendáři samozřejmě jde začátek týdne nastavit a to libovolně (klidně i na středu :) )
Ad události: defaultně opět neumí, ale stačí si táhnout některý ze spousty widgetů (většinou zdrama, případně za pár Kč) který to umí. Já třeba používám CallWidget.
Ad adresář: Tvoje MDA bohužel neznám, ale pokud umí odesílat kontakty jako vizitku přes BT, tak není problém označit všechny kontakty, telefony spárovat, odeslat a v novém pouze potvrdit přidání.

Tohle je právě krása moderních telefonů s OS: když něco neumí, tak během pár minut na internetu najdeš aplikaci která scházející funkcionalitu doplní :love:
Vyměním ojetého pionýra za neojetou pionýrku. Zn.: ojedu sám
TFSi
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Tonda512 15. 10. 2011 09:13

Tonda512
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod IvanP 15. 10. 2011 13:19

TFSi:
- jsou ty navigace v češtině a s mapami ČR?
- zajistí ten CM7 i to, že čas se bude zobrazovat v českém formátu (tedy ne 3:12 PM, ale 15:12), že datum se bude uvádět v českém formátu (dd.mm.rrrr), že v kalendáři budou i české svátky (a označeny jako nepracovní dny) a že telefon automaticky přejde na letní/zimní čas v době jak je to v ČR?
IvanP
Junior

Odeslat příspěvekod TFSi 15. 10. 2011 14:03

Navigace která by nebyla s uživatelem nekomunikovala česky by v dnešní době neuspěla. Všechny navigace které jsem vyjmenoval výš jsou buď české (SmartMaps), nebo jdou do češtiny přepnout. Jde jenom o to, které ti budou líp vyhovovat co se týče GUI, map, navigace.

Nastavení data a času je kompletně nastavitelné, třeba já mám 24h formát času a datum ve formátu "sobota 15. října 2011". Nad těmi svátky jsem teda ještě nikdy nepřemýšlel, ale pokud obětuješ pár minut strýčkovi Googlu tak 100% na něco přijdeš. Když ne, stačí se zeptat na nějakém specializovaném fóru.

Přechod letní/zimní čas je v dnešní době snad úplně normálním nebo ne...?!
Vyměním ojetého pionýra za neojetou pionýrku. Zn.: ojedu sám
TFSi
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod IvanP 24. 10. 2011 22:20

- stačí mi navigační software na úrovni TomTom z roku 2006, který mám v mobilu (tedy software z roku 2006), jen s aktuálními mapami. Potřebuji tedy funkce jako volba trasy (rychlejší/kratší/vyhnutí se dálnicím), navigování na POI, kvalitní routování, automatické přepočítávání trasy při jiné cestě, dobré pokrytí v ČR až do úrovni ulic ve vesnicích, v průběhu navigování zobrazování počet km k cíli,čas k cíli, počet km k odbočce, směr budoucí odbočky, aktuální rychlost, samozřejmostí je naprostá stabilita a plné a nativní využití displeje. Umí toto ty navigace pro Android?

- Má Motorola Defy vyřešené zamykání obrazovky proti náhodnému stisknutí (když je např. v kapse), má třeba automatické zamykání, nebo něco podobného? (toto mě na mém MDA Compact II často zlobí).

- Umí kalendář v Motorola Defy i opakované události (např. každé úterý, co 2 dny apod.), a to s možností dodatečné editace jendotlivého výskytu? Lze definovat i místo události (z přednastavených položek) a možnost předběžného připomenutí v určeném termínu? Umí kalendář v Motorola Defy s českými státnimi svátky aktivně pracovat, tedy brát je jako nepracovní dny? Umí se kalendář (a celý mobil) automaticky s nějakým software - automaticky synchronizovat s PC po připojení USB kabelu?

- jde do Motorola Defy zkopírovat i obsah kalendáře (z mého mobilu) a zprávy SMS/MMS?
IvanP
Junior

Odeslat příspěvekod IvanP 1. 11. 2011 22:26

Tak tady už asi odpověď nedostanu...
IvanP
Junior

Odeslat příspěvekod TFSi 2. 11. 2011 18:38

Asi jsem tvůj příspěvek nějak přehlédl :-[

Takže: navigační SW umí prakticky to samé co navigace-krabička na čelním skle. Jenom místo specializovaného HW máš telefon. Po podrobnějších specifikacích můžeš zapátrat třeba zde:
https://market.android.com/details?id=c ... tor_select
https://market.android.com/details?id=com.sygic.aura
https://market.android.com/details?id=c ... ve.android
Nebo na webech výrobců.

Automatické zamykání je také samozřejmost. Telefon necháš chvíli (dle nastavení) v klidu, displej se vypne a dokud nezmáčkneš tlačítko na horní hraně telefonu tak na nic nereaguje.

Defalutní kalendář přesně tohle neumí, ale Makret je plný nejrůznějších kalendářů, jak placených tak zdarma. Stačí je vyzkoušet a vybrat ten který ti vyhovuje.

Kopírování kalendáře & SMS záleží na tom, jestli tvé MDA dokáže tato data exportovat do nějakého rozumného formátu se kterým si poradí buď přímo telefon, nebo nějaká aplikace z Marketu (viz Google).
Vyměním ojetého pionýra za neojetou pionýrku. Zn.: ojedu sám
TFSi
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod IvanP 17. 11. 2011 14:00

Tak Defy+ už mám. Ještě potřebuji ze stávajícího MDA Compact II (Windows Mobile 5.0) přehrát do Defy+:

- všechny zprávy (SMS, MMS)
- celý adresář
- kalendář

Hledám na Internetu a všechny návody jak to udělat jsou spíš pro programátory (používají se tři až čtyři aplikace - na jedna na WM, druhá na Androidu , třetí až čtvrtá na PC - přičemž na PC je program v Pythonu nebo Perlu), případně jsou nejasné (nutnost nějakých knihoven, které nefungují). Případně (pro kontakty) přístup z mobilu na Internet (což zatím nemám).

A jak je to s tím CM7? Prodejce mi tvrdil, že nějakými úpravami software (ROM), počeštěním apod. přijdu o záruku.
IvanP
Junior

Odeslat příspěvekod TFSi 17. 11. 2011 20:34

IvanP: k záruce asi takhle: ano, Motorole (stejně jako velké části ostatních výrobců) se alternativní ROMky nelíbí a považují to za ztrátu záruky. Ale:
* pokud se ti na telefonu vyskytne softwarová závada, tak si prostě přehraješ ROM a za půl vesele jedeš dál bez nutnosti reklamace.
* pokud se ti na telefonu vyskytne drobná HW závada (vadný foťák, reproduktor, podsvícení,...) tak do telefonu nahraješ originální ROM a pošleš na reklamaci - servis nemá šanci poznat že tam bylo cokoliv jiného a i kdyby tak se potom většinou nepídí.
* pokud se vyskytne nějaká závažnější porucha (umře základní deska atp.) tak sice ROMku nepřehraješ, ale z mrtvého telefonu servis verzi OS nezíská.

V případně HW poruchy se v servisu většinou hledají důvody k neuznání typu oxidace, neodborný zásah, poškození uživatelem atp.

S exportem SMS a kalendáře nepomůžu (neznám možnosti tvého MDA), ale adresář se dá celkem snadno přenést přes vizitku - označíš všechny kontakty a dáš je odeslat přes BT do Defy kde je potom vyexportuješ.
Vyměním ojetého pionýra za neojetou pionýrku. Zn.: ojedu sám
TFSi
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tomsi81 18. 11. 2011 00:07

Zásadní otázkou je, HW klávesnice ano, nebo ne. Další otázkou je, jestli chcete telefon jako kus hardwaru do kterého hned po koupi nahodíte nějakou custom ROM, nebo telefon, kam výrobce už sám dodává kvalitní ROM.
tomsi81
Kolemjdoucí

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků