Výběr mé první navigace do auta. Limit 7000 Kč

Navigační aplikace, samostatné přístroje pro navigaci, mobilní i jiné mapy

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Tučňák 13. 11. 2009 00:59

Zdravím místní odborníky !

Dostal jsem za úkol vybrat pro otce navigaci do auta. Jako naprostý laik v této problematice se proto obracím na Vás s prosbou o pomoc s výběrem. Samozřejmě mám nějaké požadavky a kritéria.

Značka: Co jsem sondoval po známých, tak bych měl vybírat mezi značkami Garmin a TomTom. Osobně musím říct, že zrovna tyto 2 značky znám a TomTom u mě vede z důvodu osobních preferencí k této značce. Není to však podmínka..

Co by měla umět?
Jak napsáno v titulku cenový limit je 7 000 Kč plus mínus nějaká ta stokoruna. Pokud to bude méně, budu jedině rád. Za své peníze chci samozřejmě co nejlepší přístroj. Věci jako mp3 přehrávač a bluetooth mě vůbec nezajímají. Jde mi hlavně o kvalitní a značkovou navigaci. Takže pokud rozdíl mezi přístrojem za 4000 a za 7000 budou jen tyto doplňkové věci. Chci ten levnější. Pokud mezi těmito přístroji budou rozdíly v nějakých funkcích souvisejících s navigací jsem ochoten uvažovat o té dražší..Rád bych, aby uměla víc průjezdních bodů. Otec určitě ocení jednoduché a intuitivní ovládání (TomTom má, Garmin ne?) Další věc navigování na čísla popisná umí jenom Garmin? Jinak pouze ulice?
Přečetl jsem nějaké články ohledně navigací a pár témat tady, takže bych měl i pár dotazů:
RDS-TMC příjímač: k čemu je to dobré? :-) Příjímá to dopravní informace z rádia nebo jak to vlastně funguje?
POI - někde jsem našel, že to jsou jakési body zájmu. Tzn. ony se zobrazují na mapě? Je nutné je nějakým způsobem do navigace doinstalovat?
K čemu slouží u navigace slot na SD kartu?
Zobrazení 3D mapy - je to praktické a využitelné?
Navádění jizdními pruhy: Jak toto funguje? Tzn. jedu po cestě a na další křižovatce budu muset odbočit do leva, takže navigace mě upozorní, že bych měl být v levém pruhu? A nebo to je úplně něco jiného?
Aktivní držák: V tomto případě je ten držák stále v autě a navigace se do něj jen zasune? Pokud držák aktivní není, tak "přichytím" navigaci na okno a ještě musím zapojit kabel do zapalovače? Tento držák je součástí balení nebo se to kupuje jako příslušenství zvlášť? Je potřeba společně s navigací kupovat ještě nějaké příslušenství?

Teď k nějakým modelům co jsem našel a nějakým způsobem mě zaujaly:
:arrow: TomTom GO 730 Traffic
Co mě zaujalo: 2 roky aktualizace zdarma, FM vysílač - možnost připojit na stereo v autě, 3D zobrazení mapy (nevím zda je to užitečná funkce)
:arrow: TomTom GO 730
prakticky totožné parametry jako v minulém případě, ve výpise se neuvádí, že by uměla hlasově navigovat - neumí?

:arrow: TomTom XXL IQ Routes™ Europe
Co mě zaujalo: Větší dispej než v minulých případě.

:arrow: Garmin Nüvi 255W Lifetime (doživotní aktualizace map)
Zaujala mě hlavně doživotní aktualizace map.

Více jsem prozatím nabídku Garminu nestudoval, jelikož stejně nevím zda jsem doposud vybíral dobře, takže si raději nechám poradit. Takže co říkáte na můj prvotní nástřel modelů? Ještě bych dodal, že mě celkem zaujaly doplňkové funkce TomTomu (IQ routes, map share). Otázka je zda je to funkční a k něčemu - z popisu to vypadá pěkně :-)

Jak již jsem zmiňoval, není mým cílem utratit 7 000 Kč. Byl bych i rád, kdyby se ta cena pohybovala kolem 5000 Kč. Pokud však existují padné argumenty proč si připlatit a získat za to opravdu ocenitelné funkce při navigování, tak proč ne. Rád bych proto získal víc tipů pro koupi. Navigaci v ceně kolem 5000 Kč a v ceně kolem 7 000 Kč. Co se týče e-shopu, je mi to jedno. Pokud máte tip na obchod se slušnými cenami, dobrým jménem a referencemi, tak nechám si poradit i v této oblasti.

Díky za Vaše reakce !
The choises we make, not the chances we take, determine our destiny
Tučňák
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Romstar 13. 11. 2009 07:50

Zdravím, pokud chcete gps do 7000kč tak já osobně bych Vám doporučil Garmin nuvi 765 http://shop.symat.cz/index.php?main_pag ... ducts_id=5 , ale nemá doživotní aktualizaci jako zmíněná 255W Lifetime s doživotní stojí více o 1300kč. Je to ovšem gps která má absolutně vše co člověk potřebuje a navíc možnost plánovat trasy na pc. Ovšem 255tka je také výborná gps. Navigování na čísla popisná má jen Garmin, ale neznamená to, že by TT naváděl jen na ulice, protože TT má pokrytí čísly orientačními, ale v tom se nemůže měřit s Garminem, který navádí na přesnou adresu i v těch nejmenších vesnicích. Garmin má také jednoduché ovládání.
Ano RDS- TMC přijímá dopravní inf. z rádia, ale u nás se na to dá spolehnout na 50% na západě je to lepší.
Některé Poi se musí do gps nainstalovat jako např. Radary atd. na které gps upozorňuje.
Slot na kartu slouží k tomu, že například zmíněná 255W má jen vnitřní paměť 2GB a nová mapa Evropy 2010.20 se na ni nevleze celá proto se mapa nahraje na kartu nebo část do gps a zbytek na kartu.
Zobrazení 3D mapy - je to praktické a využitelné?- ANO
Řazení do pruhů funguje tak, že u Garminu je v levém horním rohu znázornění např. pěti pruhů a ty ve kterých se má člověk držet jsou výrazně bíle proti zbytku, viz obrázek http://shop.symat.cz/index.php?main_pag ... ucts_id=61
Aktivní držák- Napájecí kabel vede do držáku a gps se nabíjí přes něj. Neaktivní držák jen drží gps a napájecí kabel se musí vždy zasunout do gps. ( Já mám aktivní a bez něj si to mohu těžko představit, ale je to otázka zvyku.)
Já osobně doporučuji Garmin nuvi 765 a pokud to fin. situace dovolí tak s Lifetime.
http://shop.symat.cz/index.php?main_pag ... ucts_id=57
Jinak 765tka má vnitřní paměť 4GB
U nákupu Garminu je ještě důležité vědět, že je potřeba, aby prodejce prodával oficiální dovezené přístroje, protože jinak budou v balení chybět mapy Atlas Czech 8, Adresy Czech v.1 a Topo Czech 3 a zmíněné Adresy jsou ta popisná a orientační čísla.
A kdybych si vybíral TT tak jen s dvouletou aktualizací a i to se mi zdá málo.
Neexistuje hloupá otázka, jen hloupá odpověď.
Romstar
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod p.jirasek 13. 11. 2009 09:11

99% automobilových navigací všech značek má hlasové navádění (instrukce). Garmin i TomTom jsou velice kvalitní navigace.
Pro začátečníky osobně doporučuji TomTom. Jednodušší a intuitivnější ovládání, jednodušší instalace vlastních POI (bodů zájmu - radarů a dalších, viz www.poi.cz). Ještě mi nikdy nikdo nenadával.
Aktualizce map zdarma je obecně výhodný bonus, ale pozor - doživotním se nerozumí životnost uživatele ;-) , ale navigace (odhaduji max. 4 roky podpory).
Rozdíly u TomToma:
930 - EPT (dopočítávání polohy při ztrátě GPS signálu pomocí čidla zrychlení/zpomalení), 4G vnitřní paměti, SD slot
730 - v podstatě to samé jako 930, ale bez EPT, pouze 2G paměti, SD slot
XL, XXL - nemá SD, nemá BT, podle verzí 1 - 2G paměti, nemá EPT, nemá HF, nemá čidlo jasu (automatické přepínání den/noc)
Jinak jsou funkčně skoro stejné.
TomTom GO 930T; Garmin eTrex Vista HCx; Samsung Galaxy3 + Sygic (dříve také TT5 a TT6 na PDA, iGo, SmartMaps, krátce BeOnRoad, TT One XL, TT GO 730T)
p.jirasek
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod audis 13. 11. 2009 15:39

rozdíly mezi 4 asi nejlepšími značkami funkčně moc nejsou, resp. nejsou u nejvyšších modelů. Levnější garmin a Tomtom jsou funkčně očesané přístroje.

hezky jsem rozdíly 4 značek shrnul zde viewtopic.php?p=6602535&sid=905971d63e8cb60f27187bfc5bf48420#p6602535

Já hlasuju pro Navon N470 s Igo8 (4000 kč). Nebo to samé ale s TMC, model N560 s igo8 (4500 kč). Nebo stejné jako N470ka ale s 5" display, model N650 (5000 kč). Všechny jsou funkčně a mapově stejné. jsou to navigace nabušené spoustou užitečných věcí, navigačně nejvybavenější na trhu, spolehlivě routují a ukazují manévry. Ne, není to věhlasné jméno jako profláknutý garmin a Tomík. Zatím... Ovladaní není tak blbuvzdorné jako Tomtomy, ale lze v menu zvolit ZAČÁTEČNICKÝ REŽIM a díky němu se skryje 70% funkcí a nastavení. V tomto režimu je jednodušší než Tomík. Až se tatík seznámí, může se přepnout na POKROČILY:-)
Naposledy upravil audis dne 14. 11. 2009 10:28, celkově upraveno 1
Mohli bychom prosím vystoupit ihned z Evropské Unie?
audis
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Platič 14. 11. 2009 04:47

:idea: TomTom GO 730 je vyloženě dobrá volba
pro otce, člověka, který chce jezdit a nechat se pohodově navigovat, uznává to i Lutonský (ač sám garminista) ve Velkém testu 23 navigací, doporučuji projít.
V použitelnosti a ovládání je TomTom výborný, Garmin pro začátečníky není tak intuitivní ale má jiné exkluzivní výhody viz dále

TomTom
:arrow: výborné, intuitivní ovládání, dobře naviguje, nemá vlezlý hlas (hlasovou navigaci má každý TT, to už se ani neuvádí)
:arrow: 3D zobrazení je dobrá věc, jezdím jen v tomto režimu
:arrow: POI potěší - (points of interest) body zájmu jsou v TT udělány přehledně a snadno se používají, dají se pohodlně přidávat, nejpopulárnější jsou asi radary, více na www.poi.cz
:arrow: RDS-TMC je k ničemu, nedá se podle něj jezdit a fungovat to nebude (jak se domnívají někteří optimisté), proto nemá cenu vyhazovat peníze za verze Traffic, označované též písmenem T, tj. GO 730 T, RDS-TMC v Česku: pachatel neznámý, Proč je RDS-TMC u nás k ničemu, Proč nefunguje RDS-TMC
:arrow: IQ routes je asi dobré - tato funkce zajišťuje na základě sběru statistických dat optimální navigaci v různé dny a hodiny, protože se neví nic podrobnějšího o algoritmu výpočtu a principech, tak se to těžko vyhodnocuje a kontroluje
:arrow: Mapshare je super - uživatelé sami opravují a zpřesňují mapy, funguje to, myslím, že to nikdo jiný nemá
:arrow: navádění na jízdní pruhy - někdo je z toho nadšen, já to vypínám. Jedná se o schématické zobrazení víceproudové vozovky přes celý displej s vyznačením pruhu, do kterého se máš zařadit, nejčastěji při sjezdu z dálnice. Vadí mi na tom, že zobrazení je statické a v tom okamžiku nezobrazuje, kde jsem. Více mi vyhovuje vlevo dole zobrazení příštího manévru, kde ty pruhy vidím také. Ukázka navádění do jízdních pruhů.
:arrow: FM vysílač - nepoužitelné
:arrow: aktivní držák - nemá. Je to trend u mnoha navigací. I když bych to přivítal, tak jsem zjistil, že to není klíčová vlastnost. Strpím pasivní držák. (Ano, držák je součástí všech navigací. Buď strkáš napájení do zapalovače nebo si necháš v servisu napojit napájecí kabel na elektroinstalaci a vyvést poblíž držáku - doporučuji)
:arrow: orientační čísla TT zná orientační čísla ve "větších" městech, seznam takových měst není k dispozici, pokud je pro otce klíčová navigace na číslo i na vesnicích, tak to umí jedině Garmin, rozdíly v číslech popisných a orientačních dokazují, že jsme mistry ve výrobě chaosu
:arrow: průjezdní body - zadávají se v itineráři, jsou dvojího typu podle způsobu zadávání: buď přesně lokalizované místo nebo přibližná poloha (zpravidla město)

Zkus si prohlédnout ještě TomTom XL IQ Routes Europe, je levnější a nemá blbiny typu FM vysílač. Další info a ukázky www.tomtom.com - Automobilová navigace

Obecně
:arrow: velikost displeje není klíčová pro výběr I když každý intuitivně řekne, že větší je lepší, tak mám osobně vyzkoušeno, že se dá jezdit i podle mobilu v držáku, k čemuž jsem se stavěl zpočátku odmítavě. Ano, je to extrém. Velikost 3.5-5" je tak akorát a rozdíl mezi 4" a 5" je bezvýznamný.
:arrow: doživotní aktualizace map je dobrá - není to zdarma, něco to stojí ale to se dá pochopit
:arrow: SD karta v navigaci - podle toho která navigace jak kdo to používá: může tam být mapa, fotky, hudba, soubory pro přenášení

Garmin
Pokud je klíčová pro otce některá z následujících vlastností
:arrow: navigace na číslo popisné v každé vesnici
nebo
:arrow: turistická navigace, navigace na kolo
tak je jedinou volbou Garmin
Platič
Junior

Odeslat příspěvekod shevy 14. 11. 2009 06:42

PLATIC :)
no toho Garmina si vazne hodne osekal :tleskani o<:)
shevy
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Romstar 14. 11. 2009 09:38

Zdravím, to je pravda, protože Garmin nabízí skoro to samé co TT a navíc možost doživotní aktualizace. Na druhou stranu pokud někdo chce TT s aktivním držákem tak je možnost si koupit 750tku. Že?
Neexistuje hloupá otázka, jen hloupá odpověď.
Romstar
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Tučňák 16. 11. 2009 00:26

Díky všem za Vaše postřehy. Hlavně Platičovi, který mi to pěkně popsal..Díky za odkaz na velký test navigací.

I u navigací, stejně jako u jiných přístrojů platí, že každý prosazuje svou oblíbenou značku na úkor té jiné a mezi těmi top výrobci i zde zas nijak markantní rozdíly nejsou..

Pro otce, určitě není nejdůležitější vlastností navigování na čísla popisná. Daleko více podle mě ocení jednoduchost a intuitivnost ovládání. Prostě, aby to rychle pochopil a naučil se s tím pracovat je to nejdůležitější, protože jinak by ta navigace taky mohla zkočit v šuflíku, kdyby ho to znechutilo. :-) Přesně jak píše Platič, prostě chce jezdit a nechat se navigovat. Proto jsem se s největší pravděpodobností rozhodl pro TomTom s 2letou aktualizací map..

Čili TomTom 750 je to samé jako 730 akorát má aktivní držák? Nemyslím si, že je to klíčová vlastnost, ale potěší. Navíc navigace mají baterii, na webu TomTom jsem vyčetl, že s výdrží až 5 hodin, tzn. není vždy potřeba připojovat napájecí kabel, ne?

A ještě podle fotek na webu TomTom ne, že by byly nějak moc kvalitní a bylo to z nich dobře poznat, ale přišel mi ten aktivní držák jako taková velká obluda proti tomu pasivnímu, ale to je možná jen můj mylný pocit :-)

Ještě jsem se chtěl zeptat k té aktualizaci map. Na jejich webu píšou, že nové mapy vydávají 4x do roka..Když jsem se tam někde proklikal, tak jsem zjistil, že za tu aktualizaci chcou přes 2000 Kč a v nějakém e-shopu jsem našel 2letou aktualizaci map za příplatek snad 1200 Kč. Navíc je nutné opravdu tak často ty mapy aktualizovat? Podle mě tam k velkým změnám docházet nemůže..A myslím, že i jednou za rok či 2 by ta aktualizace měla být dostatečná (když za ni mám platit :-) ) Teď možná špatné přirovnání, ale spousta řidičů jezdí taky podle autoatlasů, které jsou staré i víc jak 10 let :-)

Takže teď bych to viděl na dilema mezi 730 a 750, ještě musím rozmyslet jestli opravdu ten aktivní držák stojí za příplatek cca 1700 Kč..930 a EPT mi nepřijde jako podstatná vlastnost, za kterou bych musel připlácet a verze traffic u 730 a 750 po přečtení této a další diskuze zde taky nemá smysl..

A mapy se tedy na 2GB vnitřní paměti vlezou nebo je vhodné koupit ještě nějakou SD kartu?

Co říkáte na tento e-shop :arrow: http://www.navigacegps.cz/tomtom/tt730tr/. Nemáte někdo zkušenost, dá se jim důvěřovat? Mají celkem zajímavou cenu..

750 s dvouletou aktualizací map jsem tam nenašel, ale možná by se dala dokoupit..750 + aktualizace map jsem našel třeba zde :arrow: http://www.mobily-navigace.cz/?Mode=Sti&StiId=27175, ale není skladem - pouze na objednávku.
The choises we make, not the chances we take, determine our destiny
Tučňák
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod audis 16. 11. 2009 00:42

ad držák aktivní: moc to žeřeš.

prostě když máš
a) aktivní držák, navi držíš v ruce , zasuneš a jedeš.

b) když máš pasivní, navi držíš v ruce, zasuneš, vezmeš do ruky kabel, přehodíš ho prstech, pokusíš se nasunout napoprvé do zdířky, časem se ti to podaří napoprvé a jedeš.

počet slov v každém odstavci vyjadřuje pohodlnostní rozdíl mezi aktivním a pasivním držákem. číselně 1sekunda proti 4 s. :-)

baterie sice teoreticky vydrží 5 h třeba, ale praxe je jiná, a stejně se uživatel naučí připojoval kabel neustále. třeba proto, že když to měsíc leželo v šuplíku, kdo ví jak byla vybitá baterie z předchozí jízdy nebo hraním si s ní v obýváku, takže další jizda vydrží max 1 h:-)

ad aktualizace:
pokud navi nějaký obchodák nevyužívá denně, nebo týdne, mapy stačí (vzhledem k investovaným penězům) aktualizovat jednou za dva roky. slyšel jsem, že když chci u tomtomu po dvou letech aktualizovat, tak musím zaplatit částku, která se rovná jako za dvě roční aktualizace. Jak je to přesně nevím, ale pokud je to pravda, tak se mi to dost příčí.
Mohli bychom prosím vystoupit ihned z Evropské Unie?
audis
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Tučňák 18. 11. 2009 19:38

No nejspíš to vidím na tu 730. Zas takový problém ty ten neaktivní držák být neměl ;-)

Co říkate ještě na ten e-shop http://www.navigacegps.cz ? Mají tam velice slušnou cenu i celkově ten web na mě působí solidním dojmem, takže by to mělo být v pohodě, ne?
The choises we make, not the chances we take, determine our destiny
Tučňák
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Tučňák 23. 11. 2009 23:38

Stále se nemůžu rozhodnout jestli vzít 730 + 2 letá aktualizace map za 6000 Kč nebo vzít 750 IQ za 5400 Kč :idea:
The choises we make, not the chances we take, determine our destiny
Tučňák
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod adam007cz 10. 12. 2009 15:42

Ahoj Tučňáku.
Bral jsi to nakonec v tom e shopu co tu uvádíš?
adam007cz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Tučňák 17. 12. 2009 14:05

Ne, nakonec jsem kupoval v www.alfacomp.cz
The choises we make, not the chances we take, determine our destiny
Tučňák
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Akan 18. 12. 2009 13:20

Tučňák píše:Ne, nakonec jsem kupoval v http://www.alfacomp.cz

Mohu se (pro účel svého průzkumu) uctivě zeptat, proč jste kupoval to co jste kupoval, a tam co jste kupoval? Jinak chválím Vaše rozhodnutí, že jste si nevybral něco jiného (s velkou opbrazovkou a televizí), tím jsen byl totiž posléze (v rámci svého průzkumu) hrubě zklamán.
Akan
Junior

Odeslat příspěvekod Tučňák 31. 12. 2009 13:30

Vybral jsem to co jsem vybral, protože:
:arrow: kladný vztah k značce TomTom (nevím proč, nikdy jsem od nich nic nekupoval), ale v celkově na mě působí příjemně
:arrow: doporučení z této diskuze
:arrow: dobré výsledky v testu navigací
:arrow: snadné ovládání

Na alfě jsem nakoupil proto, protože je to můj oblíbený IT e-shop. Nakupuju tam skoro veškeré IT věci posledních 10 let. :-)
The choises we make, not the chances we take, determine our destiny
Tučňák
Junior
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků