Vrácení nevyčerpaného (propadlého) kreditu

O síťových operátorech a jejich službách (O2, T-Mobile, Vodafone a další)

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod myšpulín 4. 12. 2009 20:54

Nepíšu polopravdy, píšu jak to funguje. Operátoři v Čechách ti prostě vrátí kredit jen tak já k mají uvedeno ve svých podmínkách, to jestli jsou s nějakým zákonem v rozporu je věc jiná. Prostě když kontaktuješ operátora tak to z nich nedostaneš. To je prostě stávající stav.

Za sebe dodám že mě tohle nevadí, když dodržují to co mají ve svých podmínkách tak je to pro mě v pořádku. Bohužel se do všeho dneska montují různí regulátoři z EU i z domova. Potom to vypadá jak to vypadá.
myšpulín
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Fido+ 5. 12. 2009 02:09

No v tomhle pripade ne bohuzel ale bohudik. Sice regulace ze zasady odmitam ale kde neni konkurence, nejde to jinak.
Fido+
Expert

Odeslat příspěvekod Asta-killer 6. 12. 2009 22:14

Vazeni, kontaktoval som spolocnost Vodafone CZ a v podstate som ich poziadal o stanovisko, preco sa nezakonnym sposobom obohacuju prepadavanim kreditu.

Odpoved ktoru som dostal je ale vlastnym golom do ich branky.

"Dobrý den, jak vidíte, zabýváme se i stížnostmi, které sem uživatelé vloží jen jednou. U Vodafonu rozhodně pro předplacené služby NENÍ POTŘEBA SMLOUVA. Prostě koupíte SIM v obchodě (např. v Tescu) a ještě týž den telefonujete. Kredit, který dobijete, vám platí po dobu deseti měsíců. Tzn. kde není smlouva, není její rozvázání, není ani "kradení" kreditu."

.......

No to je ale vcelku paradox, pretoze ked si pozorne precitate ich Vseobecne obchodne podmienky... Cast o predplatenych sluzbach, docitate sa okrem ineho o moznostiach zrusenie zmluvy predplatenej karty... Ako je to mozne, ked odpoved z Vodafone CZ znie, ze oni zmluvu pri predplatenkach nemaju???
Ved to je paradox nie? :) a este jasne uvadzaju, ze platnost zmluvy(zmluvneho vztahu pri predplatenych kartach plati 10 mesiacov od posledneho nabitia kreditu. Takto sa zosmiesnit? Teda cakal som lepsi argument na tu ich zlodejinu a kradnutie.

To je tam niekto vazne tak hlupy, ze ani netusi, ze za zmluvu medzi obchodnym subjektom a fyzickou osobou sa poklada aj doklad o zaplateni a pri absencii pisomnej zmluvy ako takej sa dalej zmluvny vztah riadi Vseobecnymi obchodnymi podmienkami a ustanoveniami platneho Obcianskeho zakonnika. Uz len na zaklade platneho dokladu o zaplateni ma spotrebitel plne prava podla Obcianskeho zakonnika a Zakona o ochrane spotrebitelov.

A este nieco. Sme v Europskej unii, to znamena, ze legislativa by mala byt zosuladena podla smernic EU. Ak by aj nas a Vas Obciansky zakonnik upieral prava spotrebitelovi, rozhodne mame pravo sa domahat svojich obcianskych prav na Europskom sude pre ludske prava. Len si spomente, kolko krat uz prehrala Slovenska a aj Ceska republika sudne procesy a nakoniec sa vsetci danovi poplatnici museli skladat na odskodne a to len kvoli tomu, ze nase zakony neboli v sulade z medzinarodnym pravom a najnovsie aj podla platnych smernic EU.

Mam silny pocit, ze dotycny ktory je zodpovedny za odpoved ani nepozna VOP spolocnosti, v ktorej je zamestnany. :D

.......................

Vseobecne podminky Vodafone:

1.5 Uzavreni smlouvy

Smlouva medzi Vami a Vodafonem bude uzavrena jednim z techto zpusobu:

(a) aktivaci SIM karty do 30 dnu od data, kdy Vam SIM kartu dorucime, objednate-li si sluzby Vodafonu mimo Vodafone prodejnu, nebo

(b) aktivaci SIM karty primo na Vodafone prodejne, pokud SIM neni aktivni jiz v okamziku prevzeti, zaktivujeme Vam ji do 5 dnu, nebo

(c) jinym, s Vami dohodnutym, zpusobem

Uzavrenim smlouvy, vylomenim SIM karty z plastikove karticky nebo uzitim nektere ze sluzeb vyjadrujete svuj suhlas s temito Vseobecnymi podminkami. Pokud SIM kartu nevylomite a neuzijete zadnou sluzbu, muzete nam vratit neporusenou SIM kartu do 14 dnu od data, kdy ju prevezmete. V takovem pripade SMLOUVU povazujeme za NEUZAVRENOU

- Ja len dodavam k tejto casti, ze pokial Vseobecne podmienky porusuju zakon, tak su neplatne a je irelevantne, ze zakaznik s nimi suhlasil. Kto takuto vec neovlada, alebo si mysli opak, moze si to overit. Zakony su volne pristupne aj na webe

Pokracujeme dalsou statou:

Zlaty klinec programu:

8. Predplacene sluzby

8.2 SMLOUVU o poskytovani predplacenych sluzeb spolu uzavreme (i) uhrazenim ceny kreditu nebo prvnim dobitim kreditu, (ii)vylomenim SIM karty z plastikove karty, nebo (iii) aktivaci SIM karty, a to podle toho co nastane drive.

- takze obavam sa, ze ten kto mi pisal odpoved je uplne mimo s tvrdenim ze medzi zakaznikom a spolocnostou pri prepplatenkach neexistuje zmluva. Existuje a dokazuju to ich samotne Vseobecne podminky.

A teraz ustanovenie Vseobecnych podminek Vodafone CZ, ktore je v rozpore z Obcanskym zakonnikem:

8.3 na Vasi zadost Vam na castku uhrazeneho kreditu vystavime danovy doklad. Nezapomente, ze kupony pro dobijeni muzete vyuzit nejpozdeji do data uvedeneho na kuponu.Upozornujeme Vas take na to, ze kupony neni mozne vratit, a ze Vam nemuzeme vratit penize za nevyuziti kuponu NEBO NEVYCERPANI KREDITU VE STANOVENE LHUTE NEBO POKUD DOJDE K UKONCENI SMLOUVY.

Ako vidite, tak jasne pisu za "nevycerpanie kreditu" a nie za nevycerpanie sluzieb kupenym z kreditu a to je velky rozdiel a nemoze sa to davat do suvisu s nejakymi permanentkami, kde je pochopitelne, ze sa nedaju vratit peniaze sa nevycerpane sluzby, ktore uz boli uhradene. Tu ide o hotove peniaze (KREDIT), za ktore este neboli cerpane ziadne sluby, ci nejake predplatene balicky(napr,. zvyhodneneý balik sms, ci hovorov.

Dufam ze rozdiel a pointu pochopia aj ti najpomalsi a konecne si uvedomia, ze su okradani a prichadzaju o peniaze aj ked im nebola dodana ziadna realna sluzba, ci produkt.

Podobne kreditne sluby su aj rozne kasina, ci stavkove kancelarie na nete, kde si prevediete peniaze z uctu a mozete ich vyuzivat. Po skonceni zmluvy si peniaze presuniete naspat a nikto si ich nenecha. Treba si uvedomit, ze nikto si nemoze privastnit cudzie peniaze len tak, Vzdy na to musi byt jasny pravny narok.

Vyzyvam Vas aby ste neboli aj nadalej dobrovolne okradani a bojujte za svoje zakonne prava. Kontaktujte Zdruzeni spotrebitelu a COI a tlacme vsetci na nich, aby si telekomunikacne splocnosti svojvolne nevytvarali pravidla ktore su v nesulade so zakonmi a nebudme hlupy. Na jednej strane sa kazdy bije aj o par supov a tu akosi zabuda a prehliada, ze je okradany!!!
http://linkbun.ch/268h
Asta-killer
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Snekac 6. 12. 2009 23:42

Ty se fakt musíš doma nudit... Kupuješ to za těchto podmínek, tak s tím musíš počítat ... i když by mohla být situace lepší, kdo proboha ruší předplacenky jako na běžícím pásu? A jistou oklikou jde kredit získat zpět vždy - stačí převést na Odepiš a zrušit ;)
> Jak pokračuje kampaň za svobodu informací?
>> Pardon, o tom nelze mluvit.
Snekac
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod wit.cz 7. 12. 2009 13:19

Já s ním souhlasím teda, sereme si na hlavu. ESD by to vyřešil raz dva si myslím, když se s tím u nás nic neděje.
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod myšpulín 7. 12. 2009 14:22

Nejde o to s ním souhlasit nebo ne, jde o to že pokud chceš od nich ty peníze zpět musíš to dát k soudu a ten soud vyhrát. To jestli je právo na tvé straně je věc úplně jiná a v této době bezpředmětná. O tom rozhodne ať ten soud.
myšpulín
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod audiobullys 7. 12. 2009 18:29

no z vdf a o2 to jde dostat lehce prevodem na odepis / zero. nabizi neco takovyho treba t mobile ?
Daň ze samostatného myšlení nebyla dosud zavedena jen proto, že by to byl příjem pro stát zcela zanedbatelný.
audiobullys
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod wit.cz 7. 12. 2009 19:24

jasne, ale uz je to klicka .. a fakt me zajima, jestli kdyz si ted dobiju vanocni bonusy u O2, ktere vycerpam, tak zdalipak mi prevedou celej investovanej kredit po vycerpani bonusu na zero ..
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Asta-killer 8. 12. 2009 01:19

Snekac píše:Ty se fakt musíš doma nudit... Kupuješ to za těchto podmínek, tak s tím musíš počítat ... i když by mohla být situace lepší, kdo proboha ruší předplacenky jako na běžícím pásu? A jistou oklikou jde kredit získat zpět vždy - stačí převést na Odepiš a zrušit ;)

Ty o com tocis??? Nejde o nic ine, len o zakladny pravny princip a bud rad, ze svoj cas stracam aj na to, aby pomohol takym ignorantom ako si Ty. A mna nezaujimaju nejake okluky. Mna zaujima len to ze obchodna spolocnost flagrantne porususuje zakony a nedovolenym sposobom sa
obohacuje na zakaznikoch, ktori si vdaka chabemu pravnenu povedomiu nechaju siahat na vlastny majetok. Ako Vam to mam este napisat? Aj ten saso z Vodafone CZ mi argumentoval totalnou kravinou ako je "neexistencia zmluvy" ktoru som samozrejme vyvvratil. Co ste uz hlupe telce aby ste si nechavali sliapat po hlavach? Myslel som si, ze nie ste taki bananistan ako Slovensko, ale mylil som sa. U nas sotva bola podana zaloba, tak vsetky tri telekomunikacne spolocnosti sa toho zlodejstva zriekli, pretoze sudny spor prehraju na celej ciare! A ten kto to nechape ani po jasnom vysvteleni ako dotycny moderator, tak takych ludi lutujem.

"Kupuješ to za těchto podmínek, tak s tím musíš počítat"
- clovece, Tebe kolkokrat to je este potrebne vysvetlit, ze obchodne podmienky musia byt v sulade so zakonom? To je bezpredmetne za akych podmienok som to kupoval. Ak raz tie podmienky nesplnnaju zakonne nalezitosti, tak je to problem danej spolocnosti a nie zakaznika.

Aj vdaka ignoranstvu a neochoty ludi v CR pretrvava stav, kde si mozu spolocnosti v pohode siahat na majetok zakaznikov. Najviac ma serie, ze vsetka moja snaha a sily ktore davam do toho, aby som situaciu riesil so vsetkymi zainteresovanumi subjektami, Vodafone CZ, O2 CZ, Telekomunikacni urad CR, ZOS, COI je ste ignorantami posliapavana. A potom vsetkom si len zliznu smotanku. Mam chut sa na to vykaslat kvoli jednej prepplatenke, ked vidim tych neprajnikov a neochotnych ludi, ktori ma len zosmiesnuju a zaroven si pokojne nechavaju **** na hlavu. Sme to my len divny narod. (grcajuci smajlik)

"Nejde o to s ním souhlasit nebo ne, jde o to že pokud chceš od nich ty peníze zpět musíš to dát k soudu a ten soud vyhrát."

- vsak o to cele ide! Aby boli co najskor na dane spolocnosti podane navrhy na zacatie konania. A preto kazdy koho sa to tyka by mal aspon tlacit na ZOS a COI aby boli nuteni konat. Ved tie organizacie to maju vo svojom popise, aby chranili prava zakaznika. Cim viac dotazov budu dostavat, tym urgentnejsie sa tym bud zaoberat. U nas sa tyn zaoberal dokonca minister spravodlivosti. Treba sa do toho poriadne opriet a medializovat to. Ale takto sa to neda ,ze ako napr, ja. mam zaujem situaciu riesit a jeidne co strevam su ignortanti, ktori sa mu vysmievaju a ignoruju to. To je polutovania hodne, ak niekto namiesto domahania sa svojich zakonnych prav sa smeje z iniciativy tomu druhemu. Kto je teda na konci za blbca? Ten kto sa necha okradat,alebo kto si haji svoje prava???
Kazdy komu to nie je lahostajne by mal kontaktovat aspon ZOS a COI a pytat sa.Cim nas bude viac, tym skor sa bude dany pripad riesit.
http://linkbun.ch/268h
Asta-killer
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vpe 8. 12. 2009 03:42

myšpulín píše:Nejde o to s ním souhlasit nebo ne, jde o to že pokud chceš od nich ty peníze zpět musíš to dát k soudu a ten soud vyhrát. To jestli je právo na tvé straně je věc úplně jiná a v této době bezpředmětná. O tom rozhodne ať ten soud.

Přesně tak, proč to sos dodnes neudělal, nepodal k soudu? Nevyčerpaný dobitý kredit bych ještě pochopil (to, že není cesty, jak jej dostat zpět), ale co propadlý dobíjecí kupon, který odmítnou nahradit? To je jasné bezdůvodné obohacení a nepřiměřená smluvní podmínka, na 99% by to operátor prohrál.

Vzpomeňte si, že za Oskara byly kupony bez expiračního data a že za dob SPT Telecom tato causa už u soudu byla (kupony do telefonních budek).
vpe
Junior

Odeslat příspěvekod Gulde 20. 7. 2010 16:33

Byl jsem sem odkázán z jiného tématu, tak sem překopíruji to co jsem psal již tam:
Zdravím. Někdy před bezmála dvěma lety jsem naletěl pouliční dealerce od T-mobile (...postupně jsem si k této společnosti vybudoval docela slušnou nenávist), a upsal jsem se jí na tarif 150. Vzhledem k tomu, že ta ženská byla vyloženě ulhaná, vůbec jsem netušil, že se jedná o další SIM kartu, kde budu nucen každý měsíc platit 200kč (z toho 150 Kč jde na kredit té karty), ale předpokládal jsem že se pouze jedná o úpravu k SIM kartě stávající. Samozřejmě že to byl omyl. A 14 denní lhůtu na vrácení smlouvy jsem promeškal, protože jsem o tom nevěděl. Jinými slovy teď mám SIM kartu s cca 2800 Kč, které nevím jak využít. Původně jsem se dočetl, že je možné zažádat za jistý poplatek o vyplacení kreditu, což ale jak se zdá nakonec nelze. Doufal jsem že půjde využít přes m-platbu, což také nelze, protože mi to akorát přijde ke klasickému vyúčtování, a nikoliv že se částka odečte přímo z kreditu.
Jediné, co jsem se dočetl že by šlo udělat je to, že bych si zažádal o přenos čísla k jinému operátorovi, a že mi pak bude přeplatek vyplacen. Mohl by mi někdo toto osvětlit? Nebude to znamenat, že když si tu SIM kartu přenesu k jinému operátorovi, že se zase zavážu zase k placení u jiného operátora? Nebo existuje jiný způsob jak ty peníze získat, nebo alespoň jejich valnou většinu?
Jinak smlouva mi končí až v lednu 2011 (což je další věc, kterou zcela nechápu, smlouva má být na 24 měsíců, přičemž já jsem tuto smlouvu podepsal v říjnu 2008, a tedy jsem od září 2008 platil měsíčně ten kredit).

Předem díky za odpovědi a rady.
Druhý den mne vyhodili z práce, prý že mám poruchu osobnosti...to je v pořádku, mám ještě další čtyři.
Gulde
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vpe 23. 7. 2010 11:03

Oni u kreditních tarifů vracejí kredit? Ten si můžeš podle mě leda tak provolat, ale přesné podmínky neznám, tohoto operátora, který má imho nejvíce klientů (asi z řad vovčanů) míjím obloukem.

jak to využít - objednávat něco na prémiových číslech leda a podat výpověď raději s 4 měs. předstihem k datu výročí, možná ti zavolají, že mají pro tebe nabídku.

Dost bych se divil, kdyby šel tento kredit z paušálu využít jinak, maximálně zkusit, zda ho nepřevedou na Twist a pak by se třeba něco dalo udělat.

Případně zažádat o přenos čísla, co nabídnou (nikdy jsem to nedělal) - asi nic když si u nich neprovolal nic.
vpe
Junior

Odeslat příspěvekod tom0 26. 7. 2010 19:46

vpe píše:Oni u kreditních tarifů vracejí kredit? Ten si můžeš podle mě leda tak provolat, ale přesné podmínky neznám, tohoto operátora, který má imho nejvíce klientů (asi z řad vovčanů) míjím obloukem.

jak to využít - objednávat něco na prémiových číslech

Kreditní tarify - kredit se bohužel nedá provolat na prémiových čísel, jen volání a sms v sítích po
území ČR. Ptal jsem se na to u operátora, mám vysoký kredit , ale stále musím platit měsíční poplatky., a provolat se to nedá stačit.
Naposledy upravil Fíla dne 26. 7. 2010 23:17, celkově upraveno 1
Důvod: opraven formát citace
tom0
tom0
Junior

Odeslat příspěvekod radim 27. 7. 2010 07:26

Ani se z toho nedá dobít předplacenka? Jako to jde u O2?
radim
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Snekac 27. 7. 2010 07:37

Kredit, který získáte v rámci Kreditních tarifů není žádný přeplatek, jde využít pouze na věci určené (hlas, MMS, SMS). Tedy nijak jinak jej nelze vyplatit, ani využít.

Toto téma je proto o předplaceném kreditu z titulu předplacené služby.

(Gulde: Nenapsal jsi nikde přesně jaký to máš vlastně tarif)
> Jak pokračuje kampaň za svobodu informací?
>> Pardon, o tom nelze mluvit.
Snekac
VIP uživatel

Předchozí stránkaDalší stránka