Sdílení 3G/UMTS infrastruktury [T-Mobile 3G nepostaví]

O síťových operátorech a jejich službách (O2, T-Mobile, Vodafone a další)

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod zajDee 11. 11. 2007 12:36

Zdravíčko všem,
poměrně dost se tu ve fóru spekuluje o tom, že po novém roce dojde ke spuštění sdílené 3G/UMTS infrastruktury (aby operátoři ušetřili).

Eurotel to tedy dělat nemusí, on podmínky 3G licence už splnil. T-Mobile je pravděpodobně splnil také (byť pouze datovou sítí). Ale Vodafone zatím nenabízí nic (kromě Huawei datové karty pro GSM/3G :-)). Pokud nespustí 3G síť do 1.1., hrozí mu pravděpodobně sankce ze strany ČTÚ za nesplnění licence - byť vím dobře, že v Praze už mu jeden čas 3G vysílače běžely - jen se na ně nedalo připojit.

Vím, že všechny informace tohoto druhu se operátoři snaží zatím držet pod pokličkou, ale věřím, že alespoň něco nového se dozvíme :-)
-= Nic není tím, čím se zdá být =-

Jsem mobilní maniak :-)
zajDee
Junior

Odeslat příspěvekod kirejam 11. 11. 2007 13:06

To je CR s 3G na tom tak zle? To som prekvapeny. V SR je pokrytych uz 60% obyvatelstva (Orange)...
kirejam
Junior

Odeslat příspěvekod vodafone-maniak 11. 11. 2007 13:55

Vodafone po novém roce... :wink:
vodafone-maniak
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod X-Brace 11. 11. 2007 15:55

kirejam píše:To je CR s 3G na tom tak zle? To som prekvapeny. V SR je pokrytych uz 60% obyvatelstva (Orange)...

V ČR má 3G jen O2 a to v Praze, Brně, Ostravě (neoficiálně) a Karlových Varech. :cry:
@peroutka
X-Brace
Junior

Odeslat příspěvekod uiqjirka 11. 11. 2007 15:57

Osobne jsem na to zvedavy,jestli Vodafone spusti 3G.Jsme ve svete s 3G nejhure a vyjimecni...Vodafone nedostane sankci,ale prijde o licenci,kterou draze zaplatil.Slovensku zavidim...
uiqjirka
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod pgrom 11. 11. 2007 16:11

Myslím že veľmi nemáš čo závidieť....je tu jeden jediný skutočne poriadny operátor, a to Orange, inak o ničom...ale s Orange som skutočne maximálne spokojný. Hlavne s HSDPA (HSUPA) som spokojný....mám to síce len ako sekundárne pripojenie, ale je to v pohode, bez výpadkov...
pgrom
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod goob 11. 11. 2007 16:27

X-Brace: Nene, má i T-Mobile, ale pouze jako datovou 3G síť.
goob B-]

ZÁKLADY PRAVOPISU: ne "já sem", ale "já jsem". Ne "standart", ale "standard". Ne "hold", ale "holt". Ne "ženy, mobily, ryby, atd. byli", ale "byly". Nebo jste tak neschopní, že neumíte pár jednoduchých pravidel...?
goob
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Jirka_2 11. 11. 2007 17:54

Podle tiskového mluvčího O2 by v Ostravě měly být 2 základnové stanice, mně včera CellTrack našel další 4 nově spuštěné buňky (takže to vypadá na další dvě lokality). O nějakém velkém rozšíření nemůže být řeči a na sdílení to nevypadá vůbec)
Teprve pivo dělá žízeň krásnou...
Jirka_2
Junior

Odeslat příspěvekod zajDee 12. 11. 2007 10:04

Díky všem za odpovědi :)
Jirka_2: Já poslední dobou pozoruji, že O2 pomaloučku rozšiřuje 3G vysílače v okolí Prahy. Nenápadně...
Smysluplnější by samozřejmě bylo spouštět 3G ve všech krajských a posléze okresních městech, nicméně toho se asi jen tak nedočkáme.

A na dotaz, jestli jsme na tom opravdu tak zle, odpovídám: Ano. Jsme na tom tak zle:-)

zajDee
Junior

Odeslat příspěvekod esquire 17. 11. 2007 17:07

T-Mobile a Vodafone se zatím nedohodli na sdílení sítí GSM a UMTS. Více informací v tomto článku
esquire
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bjirka 17. 11. 2007 18:16

kirejam píše:To je CR s 3G na tom tak zle? To som prekvapeny. V SR je pokrytych uz 60% obyvatelstva (Orange)...

ČR na tom není zle! To jsou velice jemná slova. ČR je ve sračkách. A ty vtipy o T-mobile a jeho 4G internetu jsou fakt o ničem a to nehovořím ani o pokrytí.... Tedy pokud mi dotyčný co to psal nepředvede mobil, který se k jejich síti umí připojit :mrgreen: . Pokud tímto TM splnil literu licence, tak nezbývá než zatlačit slzu v oku s odkazem na CZ úžasné zákony, které mu toto umožnily.
Úplně scetné: nechápu, že tuto technologii (HSDPA) nabízí v ČR pouze O2, které si konkuruje vlastně samo sobě. Dal bych smajla, ale takového tady nemají. Čus.
Ale jako uživatel O2 HSDPA v Praze musím říci, že je to naprostá bomba - a nedovedu si představit, kdyby mi DL chodil 7,2Mb/s (i když je pravda, že momentálně disponuji MT ,který umí pouze 3,6Mb/s)...
bjirka
Junior

Odeslat příspěvekod goob 18. 11. 2007 14:40

bjirka: To není o žádných zákonech ČR. Internet 4G patří mezi 3G sítě, i když je pouze datová. O2 nabízí tzv. UMTS FDD, T-M zase UMTS TDD. Takže Tvůj příspěvek je trochu mimo ;-)
goob B-]

ZÁKLADY PRAVOPISU: ne "já sem", ale "já jsem". Ne "standart", ale "standard". Ne "hold", ale "holt". Ne "ženy, mobily, ryby, atd. byli", ale "byly". Nebo jste tak neschopní, že neumíte pár jednoduchých pravidel...?
goob
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fido+ 19. 11. 2007 11:41

goob píše:bjirka: To není o žádných zákonech ČR. Internet 4G patří mezi 3G sítě, i když je pouze datová. O2 nabízí tzv. UMTS FDD, T-M zase UMTS TDD. Takže Tvůj příspěvek je trochu mimo ;-)n/quote]

Technologicky tam sice patri ale jinak ne.
Za 1. pouziva TDD takze je nekompatibilni
za 2. pouziva jine frekvence takze je opet nekompatibilni
Z toho vyplyva, ze je to pouzitelne vyhradne se specialnim zarizenim (modemem), ktere jde koupit jen u operatora. Proto souhlasim s Bjirkou, ze to je jen obejiti zakona.
Fido+
Expert

Odeslat příspěvekod zajDee 19. 11. 2007 13:34

goob píše:Nebo vám všem tak chybí vidět obličej toho druhého...? :-)-/quote]

Mně v tomle případě spíš chybí mít na jednom zařízení (PDA) rychlá data v oněch větších městech :)
Takhle mám na výběr: Buď s sebou všude tahat PC s modemem (a je jedno, jestli to bude CDMA od O2 nebo UMTS-TDD od T-M), nebo zůstat u pomalé technologie, ale zato na PDAčku (GPRS/EDGE)...

zajDee
Junior

Odeslat příspěvekod goob 19. 11. 2007 14:04

No, pokud používáš PDAčko, tak tam bohatě stačí GPRS, resp. EDGE, které má T-M naopak nejlepší v ČR, má ho téměř všude a když použiješ na surfování Operu Mini, půjde Ti internet nakonec rychleji s EDGE, než nekomprimovaný internet s 3G ;-)
goob B-]

goob
Pokročilý

Další stránka