O2 3G: výstavba, zkušenosti

O síťových operátorech a jejich službách (O2, T-Mobile, Vodafone a další)

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod CoolPoker 26. 6. 2009 07:15

Hoj jen se chci zeptat, kde se v Pardubicich chyta to 3g v centru ho nevidim... Myslim tim okoli Perstynskeho namesti.. Diky...
CoolPoker
Junior

Odeslat příspěvekod KubbY 26. 6. 2009 07:27

Po celé Plzni svítí od včerejšího dne EDGE, dolazeno UMTS, tak teď je čas na GSM :-)

Jinak co se týká UMTS, není problem se dostat k rychlostem okolo 3,2Mbit a to kdykoliv přes den i v noci. Překvapující je stabilita i odezvy (cca 80ms průměr). Ověřeno na 4 různých místech a 4 různých HW (E51 via kabl, E71 via modrozub, Huawei E220, AnyData 635WH)
Ou tů - ken dů
KubbY
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mirek.email.cz 26. 6. 2009 09:52

EDGE? Takze to fakt rozjizdeji? To by bylo fajn, ale hlavne mimo pokryti 3G. Protoze HSDPA je sice pekne, ale jakmile vyjedu mimo Ostravu, tak pravdepodobnost EDGE mam nejake 3%??
V Ostrave na Dubine porad jenom (co se 2G tyce) GPRS a rychlost, i kdyz beru v potaz, ze to je jen GPRS, je hrozna. (nameril jsem 45kbit ~ 5.5kB/s down a 22kbit ~ 3kB/s upload).
mirek.email.cz
Junior

Odeslat příspěvekod Jirka_2 26. 6. 2009 10:08

No, já akorát nechápu, proč začínají v Plzni, kde je 3G. Vybral bych si spíše město, kde 3G v nejbližší době nebude.
Teprve pivo dělá žízeň krásnou...
Jirka_2
Junior

Odeslat příspěvekod Pav Lucistnik 26. 6. 2009 10:12

EDGE je tam, kde je zároveň 3G, protože se tam dostalo díky výměně BTS Nokia za duální BTS Huawei...
Nokia E71 (O2/3G), Nokia E51 (T/3G), 4x Nokia 6120c (Vdf/3G, Vdf/GSM, O2/GSM, T/GSM), 2x Axesstel (U:fon, O2 CDMA), ZTE LTE usb stick (O2 LTE), Lenovo ThinkPad Edge, toť výbava lovce
Pav Lucistnik
Lovec BTS

Odeslat příspěvekod mirek.email.cz 26. 6. 2009 10:18

To jsem pochopil ctenim zpet, ale neni vsude hned aktivni. To je nejaky zamer? Signal 3G tady mam slusny (4-5 carek) a EDGE neni...nicmene tady to neresim.
Znamena to jinymi slovy, ze EDGE nebude vsude, ale jen tam kde je zaroven i 3G (+tam kde uz ted je) ? To by bylo dost smutne, rekl bych. (Nastesti aspon na chatu jezdim tam, kde nejakou nahodou zrovna EDGE je, takze jsem asi vyhral v loterii :-) )
mirek.email.cz
Junior

Odeslat příspěvekod Pav Lucistnik 26. 6. 2009 10:21

EDGE bude všude, tak bylo ohlášeno. Otázkou je kdy...
Nokia E71 (O2/3G), Nokia E51 (T/3G), 4x Nokia 6120c (Vdf/3G, Vdf/GSM, O2/GSM, T/GSM), 2x Axesstel (U:fon, O2 CDMA), ZTE LTE usb stick (O2 LTE), Lenovo ThinkPad Edge, toť výbava lovce
Pav Lucistnik
Lovec BTS

Odeslat příspěvekod Jirka_2 26. 6. 2009 10:49

No jo, ale pokud jsem dobře pochopil, tak EDGE nebylo rozšířeno kvůli licenčním poplatkům, které Nokia vyžadovala za provozování u BTS. V tom případě to znamená výměnu všech sajtů v ČR za Huawei (mimo Prahu a Brno), což asi taky nebude levná záležitost. Kromě toho naroste objem přenesených dat i na páteřních sítích. S průchodností musí mít O2 už teď problémy nebo v místech, kde je větší "datový frmol" například v Ostravě-Kunčicích, není stále zapnuté HSDPA. Protože podle mapy pokrytí by zapnuté být mělo, reklamoval jsem to, ale samozřejmě se doposud nikdo neobtěžoval s odpovědí ...
Teprve pivo dělá žízeň krásnou...
Jirka_2
Junior

Odeslat příspěvekod KubbY 26. 6. 2009 11:40

O2 má v plánu nejbližších 3 let modernizovat kompletně celou síť, takže skutečně dojde na výměnu všech Nokia sajtů za Hurávej mimo Prahy a Brna (sem bude sestěhován zbytek moderních sajtů Nokia z ČR). Co se týče konektivity, tak má O2 oproti konkurenci výhodu, že vlastní spoustu optických tras a není problem si sajty připojit přímo na optiky. Je to vše otázka peněz a popravdě řečeno, místo 3 let bych to viděl spíš tak na 6...do 3 let bude spíš pokryto UMTSkem to co se chce pokrýt a pak dojde postupně na obměnu ostatního HW.
Ou tů - ken dů
KubbY
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Pav Lucistnik 26. 6. 2009 11:55

Ano, výměna všech krabic Nokia za krabice Huawei. Mimochodem T-Mobile do toho šlape docela rychle, už má hotový celý Plzeňský kraj a 1/2 jižní Moravy..
Pav Lucistnik
Lovec BTS

Odeslat příspěvekod KubbY 26. 6. 2009 13:59

njn, ale UMTS pořád nikde...
Ou tů - ken dů
KubbY
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod snowboarder 26. 6. 2009 17:36

Bohužel. Ale u O2 to roste jako houby po dešti, tak, jak jsem to fakt nečekal. To už snad vlastně ani moc krajských měst nezbývá? Jestli počítám Pardubky na spadnutí, tak paráda. Třeba se i téčko probere.
::: Vyzkoušejte aplikaci SuperFórum pro Android http://goo.gl/3OyV6 :::
snowboarder
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod CoolPoker 27. 6. 2009 21:13

Hoj promiňte, že s tím tady otravuju... Ale do mobilu sem si dal ten CellTrack.. Zajímalo by mě jestli mi tato aplikace ukáže přítomnost 3G i když mi to mobil normálně nenajde ani když dám vyhledávat sítě u manuální volby operátora... Mířím konkrtrétně na Pardubice... Tam to je to prej už ve vzduchu, ale když sem tam včera byl tak nic ani když sem vyhledával sítě.. Zas se tam dostanu až za pár dní tak proto se ptám...
CoolPoker
Junior

Odeslat příspěvekod Pav Lucistnik 27. 6. 2009 21:22

CellTrack ti neukáže nic, co ti neukáže indikátor signálu v levém horním rohu pohotovostní obrazovky
Pav Lucistnik
Lovec BTS

Odeslat příspěvekod CoolPoker 27. 6. 2009 21:36

JJ dík moc za info... TAk nevím, kde to v Pardubkach svítí.... Obešel jsem celý centrum až k nádrazi a nic... Jedině že by u Globusu... bo Polabiny...
CoolPoker
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka