Vodafone tarif z ulice

O síťových operátorech a jejich službách (O2, T-Mobile, Vodafone a další)

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod NIXON 17. 8. 2011 22:30

ahoj,
chtěl bych se zeptat jestli je možné aby dítě, které mu je 15 let (tzv. stále potřebuje zákonného zástupce), aby ho mohl na ulici ukecat Vodafone na tarif? Jde mi o to jestli museli mít podpis od zákonného zástupce nebo jenom toho dítěte, které není plnoleté. :hm

Díkec
Intel 4790K;GELID Tranquillo Rev.3;3x AC F12 PWN;ASUS GTX 970 MB: MSI Z97 Gaming 3;CM Silencio 550 LCD: ASUS 27";CORSAIR vengeance 2x4 GB 2133 Mhz;Corsair CX750 750W;2x SEAGGATE 1TB;1x SSD Kingstone HyperX 3K 120 Gb;Windows 7 Profesional 64 legální
NIXON
Junior

Odeslat příspěvekod audiobullys 18. 8. 2011 00:27

no u vdf lze mit tarif od 15 let , protoze k uzavreni tarifu staci rc a cislo obcanky
Daň ze samostatného myšlení nebyla dosud zavedena jen proto, že by to byl příjem pro stát zcela zanedbatelný.
audiobullys
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Reku 18. 8. 2011 07:45

No nevím, ale co takhle souhlas rodičů? To se mi nezdá, bez souhlasu... Zkus se zaptat na nějalém právním serveru, kde dávají rady grátis.
Reku
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod welby 18. 8. 2011 08:13

Vodafone žádný podpis a úpis na dobu určitou při pořízení tarifu nepožaduje, takže podpis nepotřebuje. Jestli si tarif může vzít bez schválení zákonného zástupce někdo mladší 18 let netuším. Každopádně u Vodafonu není problém tarif zrušit bez penále a poplatků.

EDIT: V rámci záruky spokojenosti může zákazník zrušit tarif okamžitě během prvních 30 dnů. Jinak se ruší tarif k datu zúčtovacího období. Zrušení tarifu je potřeba oznámit nejméně 4 dny před ukončením zúčtovacího období.
welby
Junior

Odeslat příspěvekod felix.org 18. 8. 2011 08:59

Dítě uzavřelo s VF smlouvu. Když si dítě koupí v obchodě čokoládu, taky uzavírá smlouvu (kupní) a zákonný zástupce za něj jednat nemusí. Způsobilost k právním úkonům, tedy i způsobilost být stranou smlouvy, nabývá člověk postupně. Plnou způsobilost získá dovršením 18 let věku. Čili, 15 leté dítě (nezletilé) může vstoupit do smluvního vztahu s VF za podmínky ust. § 9 obč. zák.: "Nezletilí mají způsobilost jen k takovým právním úkonům, které jsou svou povahou přiměřené rozumové a volní vyspělosti odpovídající jejich věku".

EDIT: Pokud je tedy dítě schopno si uvědomit svoje práva a povinnosti z takové smlouvy, případné následky apod., tak ano, může samo bez zákonného zástupce uzavřít smlouvu s VF.
felix.org
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Reku 18. 8. 2011 09:55

A jsme u toho - přiměřené!
Když si koupí čokoladu a má na ni, je to přiměřené.
Pokud si koupí tarif, který budou platit rodiče, je otázka přiměřenosti na místě. Takže to není tak jednoznačné.
Určitě doporučuji v rámci těch třiceti dnů spokojenosti odstoupit, pokud to nejde jinak... Ono zákony jsou dost na prd, protože záleží na výkladu a soudci. Každý je zmanipulovaný svým názorem a tedy i subjektivním výkladem práva ve svůj prospěch ;-)
Reku
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod snowboarder 18. 8. 2011 10:12

A z čeho usuzuješ, že ho budou platit rodiče? Nemyslím si. U VF jde mít tarif od patnácti už od dob Oskara a nikdy s tím evidentně nebyl problém a že už je to hezkých pár let, nikde z toho žádná aféra. Nevím, jak je to právně podložené, ale asi to možné je, jinak by si to určitě nedovolili.
Třeba je rozdíl v ústní a v písemné smlouvě. U O2 a TM souhlas rodičů být musí. U VF jsi navíc stejně jištěn jistinou, takže se to dítě nijak moc zadlužit nemůže. Se zpožděním maximálně ve výši paušálu.
::: Vyzkoušejte aplikaci SuperFórum pro Android http://goo.gl/3OyV6 :::
snowboarder
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod NIXON 18. 8. 2011 11:06

Díky moc chlapi ;-) Bohužel je to hlavně o výchově. Kdyby se mě zeptala segra, tak to zruším hned a nedovím se to až od dopisu Vodafone, že má tarif a 3 měsíce ho neplatí. Co se týče v zákoně slovo "přiměřené" je dost pochybné. Čekal bych něco směrodatnějšího, ale vlastně jsme v ČR :)
tak ještě jedno Děkuji :tleskani
Intel 4790K;GELID Tranquillo Rev.3;3x AC F12 PWN;ASUS GTX 970 MB: MSI Z97 Gaming 3;CM Silencio 550 LCD: ASUS 27";CORSAIR vengeance 2x4 GB 2133 Mhz;Corsair CX750 750W;2x SEAGGATE 1TB;1x SSD Kingstone HyperX 3K 120 Gb;Windows 7 Profesional 64 legální
NIXON
Junior

Odeslat příspěvekod Reku 18. 8. 2011 11:25

Jak píše Nixon, snowboardere. Je to nevýchovné. A od Vodafone špatné. Dokud si člověk nevydělá sám a je závislý na rodičích, nemělo by mu být umožněno bez souhlasu rodiče uzavřít jinou než jednorázovou službu s okamžitým zaplacením.... Či tak nějak :D

-- 18. 8. 2011 11:48 --

A pro obhájce práv náctiletých - žijeme v době, kdy se firmy s dlužníky nemazlí. Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají. Ale když se nečo stane, zloděj exekutor rodičům vybílí byt a na nic se prát nebude. Čtu o praktikách těch darebáků exekutorů každou chvíli. Pravda je nezajímá, jen prachy. Bohužel.... ;-)
Reku
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Snekac 19. 8. 2011 12:17

Upřímně jsem byl rád, že Vodafone jako jediný umožňuje již od 15 let mít tarif. Nikdy mi telefon nikdo jiný neplatil a v 15 už si člověk rozhodně musí uvědomovat, jakou službu si objednává. Nechápu ovšem co má společného nabídka na trhu s výchovnou funkcí... Ale asi je fakt, že nevypověditelné smlouvy T-Mobilu jsou mnohem výchovnější, to si člověk zapamatuje na dlouho..
> Jak pokračuje kampaň za svobodu informací?
>> Pardon, o tom nelze mluvit.
Snekac
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Reku 19. 8. 2011 21:14

Ne každý je v 15ti letech samostatný a finančně nezávislý :D
Co je na tom k nepochopení?
Až budeš mít snekaci děti, v patnácti letech si udělají nějakou smlouvu, na kterou doplatíš ty jako zodpovědný zástupce, pak pochopíš, o čem je řeč ;-)
Reku
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ultima__ratio 19. 8. 2011 21:34

V patnácti letech je člověk už i trestně odpovědný, takže pokud už uzavíral smlouvu s Vodafone a dopředu věděl, že jim nebude moc za poskytnuté služby zaplatit, tak může být odsouzen za trestný čin "Podvod", je-li škoda nad 5000 Kč, popř. může dostat pokutu až 15000 Kč za majetkový přestupek "podvod", je-li škoda do 5000 Kč.
ultima__ratio
Junior

Odeslat příspěvekod myšpulín 19. 8. 2011 21:50

Já mám šestnáctiletého syna a nevidím problém v tom, že by na ulici nebo i jinde mohl uzavřít nějakou smlouvu. Myslím, že jsou v tomhle ty děcka schopnější než třeba generace mých rodičů, které se daří třeba těm pouličním prodejcům snadněji zmanipulovat.
myšpulín
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Reku 19. 8. 2011 22:20

1. Tady nejde o trestní odpovědnost. Asi jsi to nepochopil. Dokud rodič živí a šatí děcko, byť náctileté, tak je problematická tzv. samostatnost - měl by ji dávat postupně rodič a ne obráceně - zákon bez ohledu na rodiče. Nebudu se ale hádat.
2. MYŠPULÍN- ale prosím tě. Je mnohem více těch, kteří koupí mobilu za kačku k předraženému tarifu a myslí si, jaké neudělali terno. Sám takové znám. Nesuď podle svého kluka a pořádně se kolem rozhlédni - ovcí, i když čímdál sebevědomnějších, je čím dál tím více. Nezapomeň, že informovaných je málo. Souvisí to s výchovou, EQ, IQ a podobně :-)
Jinak kluci nic ve zlém a jsem taky pro samostatnost a ne grůpovost....- ovcí, i když čímdál sebevědomnějších, je čím dál tím více. Nezapomeň, že informovaných je málo. Souvisí to s výchovou, EQ, IQ a podobně :-)
Jinak kluci nic ve zlém a jsem taky pro samostatnost a ne grůpovost....
Reku
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Morx 21. 8. 2011 11:04

Trochu Vás nechápu. Při založení tarifu u VF se musí skládat volací jistina 1000Kč (u levnějších paušálů teď možná jen 500Kč). Aby to 15 leté dítě mohlo smlouvu uzavřít, musí napřed mít těch 1000Kč (tzn. si buď vydělal/dostal od rodičů), aby s ním Vodafone vůbec transakci dokončil. Tato zároveň slouží jako limit, nad který mu operátor nedovolí se zadlužit. Tzn. pokud vůbec nic nezaplatí, v prvních 3 měsících (po prvních několika řádně zaplacených vyúčtováních se jistina vrací), tak mu prostě jistinu nevrátí, číslo zablokují, tarif zruší a hotovo.
Navíc, jakmile u Vodafonu včas nezaplatíte fakturu, začne Vás upomínat SMSkama a vyhrožovat zablokováním čísla pro placené služby. Po 3 týdnech varování k tomu skutečně přistoupí. Tzn. není možné, aby nezaplacený paušál běžel déle, než 2 měsíce (pokud není celková útrata nižší, než 120Kč, v takovém případě totiž není třeba faktury hradit do té doby, než je tato částka překročena).

Takže v tomto případě dítě 1. muselo mít u sebe 1000Kč, které do toho dalo. 2. muselo mít paušál o nižší celkové útratě, než 120Kč.
To, že si dítě na ulici uzavře smlouvu, jen tak někam vyhodí 1000Kč a rodiče o tom NEVĚDÍ a 3 měsíce se o tom nedozví svědčí především o špatném vztahu a komunikaci mezi rodičem a dítětem, za to žádný operátor nemůže.

Jinak já osobně byl v patnácti za Vodafone (resp. Oskar) strašně rád. Žádný jiný operátor tehdy nenabízel tarify pro mládež a já si k plné spokojenosti pořídil Odepiš. A vždycky, když se mě pouliční prodavači ptali "promiňte, bylo Vám 18?" jsem hrdě odpovídal "ne a už od patnácti mám paušál od Vodafonu" :D.

Nicméně k tématu. Ztráta mohla být maximálně v řádu stovek korun a to navíc uhraditelných z 1000Kč, které dítě operátorovi dalo již před čtvrt rokem a patrně dosud nikomu nechyběli.
Pokud jde o zrušení obecně, Vodafone neváže zákazníky časově, takže není problém si dojít na pobočku/zavolat, vše vysvětlit a zrušit. Při koupi na ulici navíc dle zákona můžete zrušit (do 14 dní tuším) hned, bez udání důvodů a bezplatně.

Jediný problém by mohl nastat, kdyby si dítě vzalo i zvýhodněný telefon a nevyřešilo se to a nevrátilo během prvního měsíce. Ale vážení rodičové, pokud si nevšimnete, že dítěti někam zmizelo 1000Kč a že má záhadně úplně nový mobil, tak se nad sebou vážně zamyslete. S tím Vám žádný operátor, ani zákon nepomůže
Morx
Junior

Další stránka