Vzpomínáte na mobilní pravěk? Pomozte nám s článkem

O síťových operátorech a jejich službách (O2, T-Mobile, Vodafone a další)

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Zekon 12. 9. 2011 20:09

pavproch: SMS rozhodne nefungovali hned od zacatku gsm v ČR.
R.
Zekon
Junior

Odeslat příspěvekod pavproch 12. 9. 2011 20:12

já nemluvím o záčátku gsm, já mluvím o začátku předplacenek....
pavproch
Junior

Odeslat příspěvekod Zekon 12. 9. 2011 20:34

Kamaradka si tenkrat poridila GO sadu s telefonem Siemens (takovej placatej modrocerny) a SMS rozhodne nemela. Kdy to presne bylo uz nevim.
R.
Zekon
Junior

Odeslat příspěvekod petuna84 12. 9. 2011 20:44

Dobrý večer, také jsem našel nějaký ceník z časopisu Mobility 5/01, tak tady dám přímo vyfocený ten ceník: Obrázek
Alcatel One Touch Club db (1,5 roku)->Siemens C35i (1,5 roku)->Sony Ericsson K750i (6 měsíců)->Sony Ericsson W850i (1 rok)->Nokia N95 (6 měsíců)->Nokia N95 8GB (3 roky)->Nokia N8-00 (od 10.12.2010)-> Do 18.10. Nokia Lumia 1020
petuna84
Junior

Odeslat příspěvekod Rkubik 12. 9. 2011 21:44

ja jsem majitelem čísla 602 ... ... od roku 1996.Už rok před tím jsem shromažďoval všemožné materiály od jediného mobilního operátora Eurotelu,To byla ještě analogová sít NMT a vzpomínám si,že operátoraka v zákazníckém centru mě odkazovala na červen 1996,kdy má být spuštěna převratná digitální sít GSM. A 5.června 96 jsem se stal jejich zákazníkem až do teď.Nebýt už třetí retenční nabídky,tak tam už u nich nejsem,už mě pěkně vytáčí.Mobil Nokia 1610 v tehdejší ceně 9 900kč se ještě nachází ve skříni a spoustu materiálů z let 1995 - 1999.Pokud to někomu pomůže,klidně se ozvěte.
Rkubik
Junior

Odeslat příspěvekod pc-mravenec 12. 9. 2011 21:47

Paegas Twist Standart vlastní síť špička po zvýšení Dph 5,70 mimo špičku od 19:00 a SO i Ne po celý den plus svátek též za 3,40 s účtováním 3,40 ostatní sítě za 7,90 a sms 3,40 zde je odkaz ,že nekecám http://www.t-mobile.cz/web/cz/residenti ... ststandard ,jinak jeden z nejstarších né li prvních předplacených karet od spol. Eurotel původně číslo 601 je Felicia do všech sítí za 3,80 s účtováním 60+30 o ten jsem přišel a zase jsem hosehnal přes internet za 200 měl jsem kliku jinak špička na net tato karta nemá uplatněnou FUP takže na volání dlabu potřebuji levný internet za 40 tejdně.
pc-mravenec
Junior

Odeslat příspěvekod ToMMyK 13. 9. 2011 00:37

Kdyz zavzpominam na doby, kdy pro me bylo pripojeni k netu vizi vzdalene budoucnosti, jsem projizdel CD mobilit s offline mobilmanii vcetne diskuzi (ty tehdy jeste mely nejakou uroven). Tam jsou cenne informace, ale uznavam, ze poradne to procist je prace na nekolik vice tydnu
Kdyz turbo tlaci, tri valce staci
ToMMyK
Junior

Odeslat příspěvekod ok.lin 13. 9. 2011 06:41

Tuším v roce 1996(možná i dřív?),když se jako první začala prodávat sada GO s telefonem Alcatel one touch nás stálo jeho pořízení 9999 Kč.Minuta volání byla za 15 korun a sms nešly odesílat.Ten stav byl možná půl roku,možná rok.Pak je Eurotel povolil i předplacenkám.A předplacené karty byly jen v hodnotě 1000 korun.Ten telefon byl na svou dobu poměrně dobře vybavený a hlavně měl neskutečně dobrý příjem.Zažil jsem několikrát situaci,kdy jiní volající neměli signál a já jsem vytáhl Alcatela,vysunul anténku a nebyl problém :-).
ok.lin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Zekon 13. 9. 2011 07:54

ok.lin: GO sady se zacali prodavat az nekdy v roce 98 moza na konci 97.
R.
Zekon
Junior

Odeslat příspěvekod polda 13. 9. 2011 08:18

Dokud nepřišel Paegas tak to byla tragédie, od roku 98 už to bylo sice na dnešní poměry pořád drahé(telefony) ale snesitelné. Nástup Twistů byla bomba do té doby nevídaná.
V 1995 jsem musel mít prac telefon číslo 601.....tuším nějaká Nokia velikost - pánská taška za cca 25t, placené i příchozí hovory,dostupnost dobrá, kvalita hovorů nic moc. Co stála minuta nevím ale za 10 hovorů denně to pak bylo okolo 5 -6 tisíc měsíšně,Žádné SMS, a podobné vymoženosti. Těžký monopol Eurotelu. Jěště předtím jsem brigádničil v bance na valutách a tam v roce 1992-93 chodil zákazník s taškou jako když se stěhuje, a v tom měl ten jen ten přístroj tipuji váha do 10 kg.
Jen si vzpomínám,že tehdá Eurotel vytřískal majlatnt- když celá EU postupně přecházela na GSM, ET skupoval za babku plný sklady starých strojů na NMTa tady to za 25. - 50.t prodával jak hitovky.
Rozhodně také v té době neměli lidé takovou potřebu mít vlastní foun, ten boom přišel až tím nástupem Paegasu,kdy pak během 2 let měli telefon i ti co jej do té doby považovali za blbost a že si jej nikdy nepořídí. Oskar tenkrát měl vstoupit dřív aspoň o rok, takhle mu moc smetany nezbylo a spíše se stal operátorem pro mobilní fanoušky. - kde měl signál :!:

Taky jsme znali i sposty značek ,které už dávno nejsou BOSCH,ERICSSON,SIEMENS,PANASONIC žádný LG,SAMSUNG atd :-D
polda
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Aleš P. 13. 9. 2011 11:01

Díky všem za postřehy. Všechny materiály vítám, takže pokud můžete tak je naskenujte a vložte sem do fóra.

Jinak doba sítí NMT je z dnešního pohledu opravdu zajímavá. Víte třeba kolik tehdy stála aktivace telefonního čísla? Můžete si tipnout :)

A ještě bych měl jednu otázku já: účtovaly se tehdy hovory po třiceti sekundách (30+30)? Může mi to někdo prosím potvrdit či vyvrátit?

Ještě jednou díky všem!
externí redaktor e15.cz/finexpert a mobilmania.cz
Aleš P.
Redaktor MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod polda 13. 9. 2011 11:51

aktivaci bych odhadl na 5 či 10.t
účtování si nevybavím,mám snad za to že v tom byl pěkný guláš,jinak se počítal hovor do hlas.schránky (signál taky nebyl všude) a kdoví jestli ještě nebyl poplatek za spojení + čas. V Errortelích fakturách se pomalu nevyznám ani dnes. :shock:
polda
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fiza 13. 9. 2011 12:10

Oskarta - http://www.vodafone.cz/o_vodafonu/tisko ... &year=2000

Btw, mam jejich tarif a platim o dvacet haliru za minutu vic...a účtování bylo 60+ 1...

Je mi z toho na blití...

EDIT

Smsky za korunu uz na zacatku...ja pisu za 1.50,-

http://www.vodafone.cz/o_vodafonu/tisko ... &year=2000
Fiza
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Zekon 13. 9. 2011 13:02

Ales P. : ano, bylo to 30+30.
R.
Zekon
Junior

Odeslat příspěvekod Aleš P. 13. 9. 2011 13:06