NORDIC Telecom.cz - obecná diskuze

O síťových operátorech a jejich službách (O2, T-Mobile, Vodafone a další)

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod oooooooooo 22. 2. 2017 19:41

Jo to bylo lidem co meli ufona taky...Meli internet pouzitelny na stahovani posty tak max..Pardon,zprava nesmela mit prilohu :-)
Ale mozna se zas nějací křeni chytnou,lidi jsou nepoucitelni.Skorapky se hraly uz ve starym Římě a jeste dnes jde najit nejaky ovecky na ostrihani
oooooooooo
Android Maniak

Odeslat příspěvekod Jan.Potucek 22. 2. 2017 22:26

honzatrx píše:Celý projekt je jen kříšení mrtvého koně, naprosto mizerné pokrytí, specifická nestandartní frekvence, nutnost nestandartního zařízení, to nějaké LTE nezachrání, takovou službu si pořídí jen pár nadšenců nebo zoufalců, stejně jako dosud. A jestli bude kvalita služeb na 420 MHz stejná, jako dosud, utečou i oni. Jinak s výrazem 4.operátor bych zacházel v tomto případě velmi opatrně, to je značně nadnesené označení, přesněji by to vystihlo "jeden z mnoha poskytovatelů mobilních služeb"

Síť CDMA společnosti Nordic Telecom nefunguje na "nestandardní" frekvenci. Využívá pásmo 420 MHz, které je pro tuto technologii vhodné. Mimochodem, i O2 provozuje svoji CDMA síť na frekvenci 450 MHz. Nordic Telecom využívá takové frekvence, které jsou k dispozici. Pásma vhodná pro GSM jsou bohužel rozebrána a pokud nedojde k jejich refarmingu, žádný nový hráč se ke GSM nedostane.

Po přechodu na LTE bude připojení k internetu na síti Nordic Telecomu násobně rychlejší než dnes, kdy je omezeno na max. 3,1 Mb/s. O tom, že je tato služba - neomezený mobilní internet bez FUP - žádaná, svědčí desítky tisíc zákazníků Nordic Telecomu. V některých lokalitách jsme jediným dostupným operátorem.

K otázce čtvrtého mobilního operátora: Nordic Telecom říká, že chce aspirovat na tuto pozici. Je ale potřeba si definovat, co to je a může být čtvrtý operátor.

Čtvrtý mobilní operátor nebude moci fungovat na vlastní síti GSM, protože pro tu v České republice nejsou a nebudou kmitočty. Již dnes velcí mobilní operátoři sdílí své věže a konektivitu, aby vylepšili dosah svých sítí. Připravovaná aukce kmitočtů v pásmu 3,7 GHz sice umožní sestavit sítě pro budoucí využití 5G, tato technologie je ale stále ještě ve vývoji. Na trhu nejsou mobilní telefony schopné přijímat 5G ani jakoukoli službu v pásmu 3,7 GHz, ale ani 700 MHz. Jestliže tedy letos budou vydraženy kmitočty v pásmu 3,7 GHz a jejich držitelé budou muset podle podmínek Českého telekomunikačního úřadu nejpozději do dvou let zprovoznit sítě, budou v nich muset provozovat jiné než mobilní hlasové a datové služby. Nejpravděpodobnějším využitím jsou fixní datové a hlasové služby - tedy bezdrátový broadband, ovšem ne pro mobilní telefony.

Vhodnější pro 5G budou sítě v pásmu 700 MHz, jehož kmitočty nyní využívá televizní vysílání a které budou uvolněny přechodem na nový televizní vysílací standard začátkem roku 2021 (sítě v pásmu 3,7 GHz budou využity jen pro dokrytí signálem 5G v hustě obydlených oblastech). Český telekomunikační úřad zatím nestanovil termín případné aukce na tyto kmitočty. Pokud má tedy čtvrtý mobilní operátor nabízet obdobné služby jako "velká trojka", bude muset kombinovat kapacitu ve vlastních sítích s kapacitou pronajatou v sítích GSM a částečně fungovat jako plnohodnotný virtuální mobilní operátor. Tak jako to už nyní praktikuje Nordic Telecom.

Jan Potůček,
mluvčí Nordic Telecom

-- 22. 2. 2017 23:31 --

pcwifi píše:mr. Potucek, muzete objasnit, proc se nekde vase BTS zrusily a casto bez nahrady ? A bude li se zahustovat stavajici sit ? Kdysi davno jsem pouzival mobilni net Ufona, od BTS 3,5km a signal zadna slava, tomu odpovidala i kvalita pripojeni. Mozna se nekdo nechal ukolebat tim, ze nejaka masina vypocetla jak se bude signal tam a tam sirit, ale realita je proste jina. Neni problem najit lokality, kdy je BTS a dalsi az za 22km. Je to asi dano tim, ze primarne jste pokryvali mesta a mestecka a o nejake kryti mezi nima uz neslo, coz je podstatna chyba. A lidi dneska netuji vsude, mesto, chata, les, louka... a kde nejde netovat, takovy operator u lidi nenabere body. Pokud nekdy v daleke budoucnosti bude drazba LTE700, pak snad bude moznost vystavet vlastni LTE sit. Do te doby usmoleny najem v nejake nynejsi siti a skrz to nejak neverim, ze by jste nasadili ceny nizsi, nez onen operator.

Nemůžeme komentovat rozhodnutí předchozího provozovatele Air Telecomu. Nordic Telecom má od loňského června nového vlastníka, investiční skupinu Nordic Investors, a ten žádné BTS bez náhrady nerušil. Naopak připravuje přechod sítě CDMA na technologii LTE, která umožní výrazně zrychlit internetové připojení. Nordic Telecom tedy bude mít vlastní síť LTE již na přelomu prvního a druhého čtvrtletí příštího roku.

Jan Potůček,
mluvčí Air Telecom

-- 22. 2. 2017 23:34 --

petyo píše:Neomezený internet na LTE sítí za 300,-Kč bych bral domů místo wifi. Frekvence je mi ukradená.

Po přechodu od technologie CDMA na LTE bude síť Nordic Telecomu v podstatě fungovat jako alternativa k wi-fi. Stejné to bude se sítěmi v pásmu 3,7 GHz, jejichž aukci na letošní jaro připravuje Český telekomunikační úřad. Nordic Telecom vážně zvažuje účast v této aukci.

Jan Potůček,
mluvčí Air Telecom

-- 22. 2. 2017 23:37 --

oooooooooo píše:Jo to bylo lidem co meli ufona taky...Meli internet pouzitelny na stahovani posty tak max..Pardon,zprava nesmela mit prilohu :-)
Ale mozna se zas nějací křeni chytnou,lidi jsou nepoucitelni.Skorapky se hraly uz ve starym Římě a jeste dnes jde najit nejaky ovecky na ostrihani

Nordic Telecom rozhodně neklame zákazníky. O rychlosti připojení informujeme na našem webu:

http://www.nordictelecom.cz/mobilni-internet

Technologicky není možné v síti CDMA zajistit rychlejší připojení. Proto připravujeme přechod na technologii LTE, po kterém se rychlost připojení několikanásobně zvýší. Zhruba za rok to budete moci osobně vyzkoušet.

Jan Potůček,
mluvčí Nordic Telecom
Jan.Potucek
Junior

Odeslat příspěvekod pcwifi 22. 2. 2017 22:55

"V některých lokalitách jsme jediným dostupným operátorem." tak to bych rad vedel kde... vim o stovkach mist, kde jste jedinym, ktery tam neni. Samozrejme za to muze vase / ufonovo ledabile odflaknute nepokryti a casto silne zarazejici umisteni BTS. Obavam se, ze s tim jak se tresete ze by jste sly k nekteremu operatorovi do najmu aby jste meli kompletni pokryti 2G/4G, ze vase CDMA sit zustane s pokrytim tam jak je ted. Pak dlouho nic az do aukce 700Mhz.
Asus X550C, Intel i5-3337U 17W TPD ! 12GB RAM, Intel 250GB SSD, Intel HD, DVD-RW ,15,6" matny ,W10P, 500GB USB3,Samsung S21FE 5G 128GB + TM noFUP, Home VDSL Terminator 125/25M, Koss PortaPro, Asus 24" FullHD, MESH TPlink, MiBOXs + IPTV TM full.
pcwifi
Junior

Odeslat příspěvekod šuhaj 23. 2. 2017 09:45

K Nordic: mám stále tarif "Za nula" i když dnes už ho nevyužíváme, je stále funkční. Chtěl jsem jej zrušit, ale bylo mě řečeno, že by to byla škoda.
Otázka: bude se v tomto tarifu něco měnit?
šuhaj
Junior

Odeslat příspěvekod Jan.Potucek 23. 2. 2017 10:26

pcwifi píše:"V některých lokalitách jsme jediným dostupným operátorem." tak to bych rad vedel kde... vim o stovkach mist, kde jste jedinym, ktery tam neni. Samozrejme za to muze vase / ufonovo ledabile odflaknute nepokryti a casto silne zarazejici umisteni BTS. Obavam se, ze s tim jak se tresete ze by jste sly k nekteremu operatorovi do najmu aby jste meli kompletni pokryti 2G/4G, ze vase CDMA sit zustane s pokrytim tam jak je ted. Pak dlouho nic az do aukce 700Mhz.

Aktuálně pokrýváme 85 procent obyvatel České republiky, takže existují místa, kde nejsme. Jde však o lokality, které se z ekonomického hlediska nevyplatí pokrývat, protože by generovala ztrátu. A je to také proto, že naše frekvence je velmi prostupná a v příhraničí by hrozilo rušení služeb v sousedních státech. Proto příhraniční lokality nepokrýváme.

Jan Potůček,
mluvčí Nordic Telecom
Jan.Potucek
Junior

Odeslat příspěvekod Ředitel ČTÚ 23. 2. 2017 11:12

Budete nabízet ve virtuálovi předplacenku ? Jaké má ten virtuál předčíslí ?
Ředitel ČTÚ
Vrátnej na ČTÚ

Odeslat příspěvekod oooooooooo 23. 2. 2017 11:42

Mily pane mluvči
Je mi dost let abych pamatoval vyroky mluvciho UFOUNA a abych mohl tyto vyroky nasledne porovnavat s realitou..Vzpominate ?Nepouzitelna sr.agora,obzvlastve vtipne bylo ze se nechali na internet ktery byl i zadarmo drahy nachytat setrilci kteri meli v dosahu mistniho providera wifi.Mimochodem staci se projit tady starou diskuzi.Chapu ,necim se clovek zivit musi ale tady je to celkem kontraproduktivni a stara shnila brambora v obalu s novym nazvem - vetsinou tato obchodni strategie je prokouknuta.
Dalsi dil sagy o tom jak sedlat mrtveho kone a nachytal lidi co si nevsimnou ze na nem sedi a jeste plati.
oooooooooo
Android Maniak

Odeslat příspěvekod Jan.Potucek 23. 2. 2017 12:43

Netuším, co v minulosti říkal mluvčí U:fona, ale s touto značkou nemá Nordic Telecom nic společného. Současný majitel přebíral Nordic Telecom (tehdy ještě pod značkou Air Telecom) loni v červnu, U:fon nebyl součástí transakce. Nyní probíhají výběrová řízení na dodavatele nových technologií a na přelomu prvního a druhého čtvrtletí 2018 přejde síť CDMA na LTE. Poté se rychlost připojení k internetu několikanásobně zvýší. Proces přechodu na novou vysílací technologii nelze uspíšit, po vysoutěžení všech dodavatelů to trvá přibližně rok, než se přepojí všechny BTS na LTE.

Jan Potůček,
mluvčí Nordic Telecom
Jan.Potucek
Junior

Odeslat příspěvekod pcwifi 23. 2. 2017 13:03

Mr. Potucek, takze to chapu ze vasim cilem jsou mesta a mestecka, cokoliv mezi nima jsou zbytecne vynalozene prostredky. Z toho usuzuji, ze par BTS bude jeste zruseno, bo kryji doslova horni dolni + par obci kolem. Velmi by me zajimalo cim chcete zaujmout, s virtualy se dnes da volat za 1,20 apod. a aby nekdo menil sit pro usporu par haleru ( a fixoval se na vas pristroj), no zoufali jsou schopni i toho. Data predpokladam nase trojka taky nafoukne, neochotne ale bude muset, asi to nebude bez FUPu za 4 kila, kazdy GB navrch se pocita.

Ja nejak furt nevim co dovedete nabidnout aby jste lidi zaujaly. Trojka ma velke rezervy na pripadny pokles cen, ti si nedaj odtahovat ovecky. Ufon uz v dobe hrubeho pokryti LTE v CR pusobil jako velmi chudy pribuzny, dneska je to uplna bida. Trojka testuje, nasazuje vice pasem, mava nekde 180,225 Mbity (celoplosne 75), cim budete mavat vy, az 30Mbit ? A to jen na odlehcene BTS, v praxi tak 10-15. Pusobi to tak lakave, jako O2 reklama, az 80Mbit za 599... a 4km od ustredny dostanu za 499 neuveritelne 3Mbity.

Jak bude probihat ono predelani na LTE, nove pristroje budou umet CDMA i LTE ? Bo kdyz sajt prepnete na LTE, odriznete si CDMA ovecky. Uvitam vice info aspon orientacne.
Asus X550C, Intel i5-3337U 17W TPD ! 12GB RAM, Intel 250GB SSD, Intel HD, DVD-RW ,15,6" matny ,W10P, 500GB USB3,Samsung S21FE 5G 128GB + TM noFUP, Home VDSL Terminator 125/25M, Koss PortaPro, Asus 24" FullHD, MESH TPlink, MiBOXs + IPTV TM full.
pcwifi
Junior

Odeslat příspěvekod osobne2 23. 2. 2017 13:15

Jan.Potucek píše:Dobrý den, je třeba rozlišovat produkty a sítě, na kterých je Nordic Telecom poskytuje. Neomezený internet je dostupný na síti CDMA a pro jeho příjem je potřeba speciální zařízení od Nordicu:

http://www.nordictelecom.cz/mobilni-internet

Ten tarif bych bral pro připojení domácího PC, vyšší rychlost ani nepotřebuji, ale max. tak za 100 Kč měsíčně. I bych si koupil za 1000 Kč CDMA modem. Za 300 Kč můžu mít rychlejší WiFi.
osobne2
Junior

Odeslat příspěvekod Lexx 23. 2. 2017 13:42

Asi bych tu neposílal na Nordic takový hejty, jsem optimista, tak uvidíme, co bude. Zejména teda doufám, že od Airu nepřevezmou ty šmejdské praktiky na důchodce.
Lexx
Junior

Odeslat příspěvekod oooooooooo 23. 2. 2017 14:21

Mno tak ja to pro pana mluvciho zkusim jinak - nic spolecneho..hmmm
http://m.ihned.cz/c1-65626060-nordic-vy ... ilni-lidry
A jeste takto - pokud o nekom vite ze v predchozich firmach se choval k zakaznikum dle hesla podojit,oblbnout a nasledne stoji za jinou firmou,co myslite ?
Varianta 1,byl ba pouti v Lourdech kde prozrel.Varianta dve,vi ze lide jsou nepoucitelni a skoci na špek i opakovaně.Ta otazka je jen recnická..
oooooooooo
Android Maniak

Odeslat příspěvekod radim 23. 2. 2017 14:22

šuhaj píše:K Nordic: mám stále tarif "Za nula" i když dnes už ho nevyužíváme, je stále funkční. Chtěl jsem jej zrušit, ale bylo mě řečeno, že by to byla škoda.
Otázka: bude se v tomto tarifu něco měnit?

No hlavně by to chtělo udělat něco s cenou volání. 4,50 Kč/min. je dneska nepoužitelné. Jinak bych si z toho klidně udělal svoje hlavní číslo. Takto mi to leží v šuplíku.
radim
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod honzatrx 23. 2. 2017 15:35

Je jasné, že p.Potůček, jako mluvčí NT bude do hájit svého zaměstnavatele a jeho služby, koneckonců to je jeho práce, jako všech mluvčích. Ať nám tu bude vysvětlovat a argumentovat teoretickým pokrytím a kdovíčím ještě, realita je taková, že jejich pokrytí na 420 MHz je mizerné a i když časem spustí LTE420, kde jak uvádí, dojde ke zrychlení a zlepšení služby (to říkali i ti předtím :-P ), zásadní handicap ve špatném pokrytí, tím nezmizí. Takže pokud chtějí "konkurovat", je naprosto nezbytné zlepšit - rozšířit pokrytí a nasadit přijatelnou cenovou politiku. Např. skutečně neomezený internet s min. zaručenou rychlostí 20Mb za max. 300 - 400 Kč měsíčně.Je třeba si uvědomit, že dnes v kdejaké Horní Dolní už běží wifi lokálních poskytovatelů. Sám mám chalupu na polosamotě u lesa u bývalého voj. prostoru, kde spíš potkám lesní zvěř než lidi a mám tam wifi 50/25 Mb za 250,- Kč měsíčně. Mimochodem pokrytí LTE tam mají všichni z trojky takové, že mi stačí USB modem uvnitř objektu, zatímco nejbližší pokrytí sítí CDMA je ve vzdálenosti 25km :-P
honzatrx
Junior

Odeslat příspěvekod petyo 23. 2. 2017 16:59

Vidíš a já jsem cca. 6 km od krajského města a nikdo se není schopen pořádné wifi dotáhnout. Momentálně mám 14/2,agregace 1:10, za 300,- a je to značně nespolehlivé. LTE bych bral místo toho hned. Je to mnohem stabilnější technologie než wifi. Není tak náchylná k rušení. Spíš sama vyruší jiné sítě. Takže mě ani nezajímá celkové pokrytí. Zajímá mě pouze dosah té mé BTS. Pokud mi to Nordic nabídne tak budu jeho zákazník.
petyo
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka