Víme, že existují různé pochybné weby (s trapnými hrami nebo nějakým pofidérním a nezajímavým "digitálním obsahem"), které vám nějakým fíglem v uživatelském rozhraní a šikovnou psychologickou manipulací vnutí předplatné na něco, co nechcete. A pak je problém to předplatné zrušit.
Teď nemluvím o těch webech, kde do políčka formuláře vyplníte číslo mobilu (třeba v domnění, že získáte nějakou pěknou výhru nebo odměnu) a pak s odesláním čísla mimochodem potvrdíte podmínky předplatného (kterých jste si nevšimli). Nemluvím ani o relativně slušně ošetřených "objednávkách", kde před aktivací služby a předplatného musíte odeslat odsouhlasovací SMS typu "ANO".
Mluvím o případech, kde k objednávce stačí kliknutí na webu za předpokladu, že jdete přes mobilní připojení (z telefonu nebo přes modem s mobilním připojením). Kliknete na reklamní banner, maskovaný třeba za obrázek nějakého videa k přehrání... a máte předplatné. V lepším případě musíte odkliknout ještě nějaké potvrzení podmínek (které může být podané pěkně manipulativně). Ale jsou hlasy, že to jde i bez potvrzení těch podmínek.

Zajímalo by mne to z technického hlediska, jak to funguje (nejsem oběť, ale rád bych tomu rozuměl).
Člověk s mobilním připojením (přes SIM kartu operátora) od O2 navštíví pochybný web. A je jím ztotožněn - web si dovede O2 říct o "platbu třetí straně, mobilní platbu". Žádné vyplňování mobilního čísla k tomu ztotožnění není potřeba. Kliknete a máte předplatné.
Doteď jsem žil v představě, že provozovatel navštíveného webu může zjistit moji IP adresu (a tím i pravděpodobnou geografickou polohu a poskytovatele internetu), nějaké charakteristiky prohlížeče a zařízení používaného k brouzdání, může načíst nějaké cookies. Ale že mne může identifikovat jako konkrétního zákazníka operátora a rovnou u něj objednat nějakou platbu z mého účtu? To jsem fakt netušil.
A O2 potvrzuje, že to možné je:
https://www.facebook.com/o2cz/posts/513 ... 9376132617
O2: "V případě platby přes internet se nevyplňuje číslo služby, číslo služby je rozpoznáno sítí a transakce bývá potvrzena např. kliknutím na reklamní banner či nabídku."
Dokáže někdo vysvětlit, jak webová stránka identifikuje na základě pouhého kliknutí konkrétního zákazníka O2 a říct si O2 o vyúčtování poskytnutých "služeb"?