Zneužití účtu zákazníka O2 k nevyžádaným mobilním platbám

O síťových operátorech a jejich službách (O2, T-Mobile, Vodafone a další)

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod eetg 22. 10. 2022 05:16

ČT se charakterizuje jako skoro nekomerční, nezávislá na státu a vybírá od nás koncesionářské poplatky za službu veřejnosti. Tu ale teď zajímají jen chudáci ukrajinci a hodní operátoři jim přece pomáhají: SIM zdarma, data zdarma, volání na ukrajinu zdarma či se slevou, ...

https://www.ceskatelevize.cz/vse-o-ct/zakladni-informace-o-ct/

Mají v kontaktech přímo volbu "námět na reportáž":
https://www.ceskatelevize.cz/vse-o-ct/kontakty/

Obával bych se ale, že to jsou stejní šmejdi jako mobilní operátoři, udělají z toho max chybu hloupých zákazníků, že si zapomněli vypnout aktivní platební služby. Nebudou chtít přijít o příjem z reklamy od mobilních operátorů, stejně jako mobilmania.cz.
eetg
osobne

Odeslat příspěvekod jjrr 22. 10. 2022 07:57

Také nevěřím, že redaktoři mobilmanie nečtou diskuze na svém serveru. Kdyby o tom aktualizovaném problému chtěli aktuálně také něco napsat, tak by to už napsali před dotekomanií.
jjrr
osobne

Odeslat příspěvekod Idroid21 22. 10. 2022 08:24

Ahoj, napadá mě zkusit tuto kauzu poslat Martinovi Mikyskovi, věřím že on by se v tom mohl pošťourat a získat potřebnou publicitu.
Idroid21
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod xtonda 22. 10. 2022 11:12

5uch píše:Ale evidentně se tehdy ještě nevědělo, že za těmi záhadně získanými předplatnými je "header enrichment", a že je to záležitost výlučně O2 a jeho nadstandardní spolupráce s "třetími stranami"
...
A hlavně - odborné weby moc lidem nepomůžou, jejich čtenáři jsou poučení a zrovna tenhle podvod je ohrožuje méně.

Asi není podstatný, jak je to technicky řešený, podstatný problém je, že to potvrzení probíhá pouze na tom webu, takže to může někdo objednat omylem nebo ten proklik může obstarat nějaký škodlivý skript. A že tu objednávku lze provést nejen na telefonu ve kterém je ta SIM, ale že když to připojení nasdílím přes wifi, tak to může objednat kdokoliv kdo je to wifi připojený, v tomto případě nikoliv omylem, ale s vědomím, že to zaplatí majitel toho čísla.

Já se pohybuju v IT a tyhle věci celkem sleduju a možná právě proto by mě ani ve snu nenapadlo, že to mají takto nezabezpečené, čili i technicky orientovaný člověk může naletět.
xtonda
Junior

Odeslat příspěvekod 5uch 22. 10. 2022 11:38

Xtonda:

Ano, přesně o to jde a tak jsem to O2 na jejich fb prezentoval: ověření zákazníka je pochybné. Jednak není spolehlivě určena jeho identita (modem), ale ani úmysl (firmě, která získala inkasní servis od O2 nic nebrání ověřovací a identifikační skript nasadit třeba na kliknutí na reklamní banner, co vypadá jako přehrávač videa, nebo vyskakovací reklamu včetně "křížku" na její "zavření"). A to nemluvím o "kvalitě" obsahu, co se tady nabízí.

Moje poznámka s hodnocením předchozího článku na MM směřovala k tomu, že v té době nebylo zřejmé, že se identita platícího určí pouhým kliknutím - v článku to není dostatečně zdůrazněno. Před dvěma lety se mělo za to, že člověk někam vyplnil své číslo, jen si to už nepamatuje.

A k tomu technicky orientovanému člověku, který se spíš ochrání... To chápu tak, že takový člověk jednak ví, co je samoobslužné nastavení účtu, a pravděpodobněji projde jeho možnosti a zakáže vše co nepoužívá. Lamy (při vší úctě) netuší, co jsou mobilní platby, že mají samoobsluhu a že by si v ní mohli nastavení služeb zkontrolovat a upravit.
Ale kdo si ty mobilní platby nezakáže a je u O2 a požívá mobil nebo modem přes mobilní data, tak se jednoho dne může napálit - a jedno, zda je technicky zdatný nebo ne.
Moderátor, co pamatuje Siemens ME45
5uch
Moderátor

Odeslat příspěvekod 5uch 23. 10. 2022 13:28

Idroid21 píše:...co kauzu poslat Martinovi Mikyskovi

Je nějaký rozumný kontakt na něj?
I když jeho cílová skupina mi IMHO nepřijde jako ideální (dopad omezený na ty, co se beztak orientují).
Na druhou stranu to docela zapadá do jeho zaměření na online šmejdy.
A lepší publicita s omezeným dopadem než žádná.
5uch
Moderátor

Odeslat příspěvekod peta809 23. 10. 2022 13:34

Zkus mu poslat zprávu přes jeho profil na FB: https://m.facebook.com/mikyrovauzasnapout/
peta809
Moderátor

Odeslat příspěvekod 5uch 23. 10. 2022 13:49

No právě kontaktování ode mne (jako neznámého anonyma) přes sociální sítě jsem se chtěl vyhnout.
(je přítomen v různých formách na spoustě z nich, někdy i duplicitně). Obávám se, že tomu nebude věnovat pozornost (pokud si toho vůbec všimne).
Navíc zrovna tenhle FB profil má poslední příspěvek v květnu, nevypadá moc udržovaně.

Nějaké kontakty na něj si dovedu vyhledat, ale nepovažuji je za spolehlivé. A spamovat ho (pro jistotu) na více z nich mi nepřijde dobrý nápad.

Proto jsem se ptal - jestli tu není někdo, kdo má spolehlivý kontakt, ideálně se s ním osobně zná.
5uch
Moderátor

Odeslat příspěvekod 5uch 23. 10. 2022 19:49

To mne taky napadlo, ale nenašel jsem přímý kontakt na Mikysku, jen obecný formulář "Kontaktujte nás". Čili považuji to za nespolehlivý kontakt.
5uch
Moderátor

Odeslat příspěvekod peta809 23. 10. 2022 19:59

Tak to asi bohužel víc neporadím. Doufat v ty Černý ovce, ty by se toho chytit mohly.
peta809
Moderátor

Odeslat příspěvekod 5uch 23. 10. 2022 20:02

Pokud se nikdo neozve, tak zkusím "rande na slepo" (nějaký náhodně vybraný kontakt na Mikýře).
Černé ovce zatím nic (ale byl víkend).
5uch
Moderátor

Odeslat příspěvekod peta809 23. 10. 2022 20:16

Upřímně, jiný pořad vysílaný v TV jež by byl alternativou k Černým ovcím mě nenapadá.
peta809
Moderátor

Odeslat příspěvekod Idroid21 24. 10. 2022 16:33

5uch píše:Pokud se nikdo neozve, tak zkusím "rande na slepo" (nějaký náhodně vybraný kontakt na Mikýře).
Černé ovce zatím nic (ale byl víkend).

Kontaktujte ho prosím na instagramu, má tam účet martin_mikyska a je zaručeně aktivní. Už jsem mu něco předeslal, ale Vy jak čtu, máte toto téma více obsáhle.
Idroid21
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod 5uch 24. 10. 2022 19:01

Idroid21:
OK, zkusil jsem mu napsat na IG (i když sám na něm nejsem aktivní... snad to IG nevyhodnotí jako spam a nezahodí).
5uch
Moderátor

Předchozí stránkaDalší stránka