O2 - data na měsíc "zdarma" (ale jen s placeným O2 security)

O síťových operátorech a jejich službách (O2, T-Mobile, Vodafone a další)

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod 5uch 2. 1. 2023 14:37

O2 přišlo s novým fíglem, jak vytáhnout z lidí pár drobných navíc... takže pozor na to.

Na konci prosince se objevila lákavá nabídka neomezených mobilních dat zdarma (v aplikaci a na webu Moje O2 ).
Pěkná nabídka zdánlivě bez háčku - bezplatný balíček neomezených dat nabídnutý k tarifu s FUPem je na měsíc od data své aktivace (bez ohledu na datum konce zúčtovacího období), bezplatný balíček se má po měsíci sám ukončit, nic se za to platit nemá.

Ale to by nebylo O2, aby k tomu nehodilo nějakou haluz pod nohy...
Po aktivaci přijde mail se shrnutím změn ve službách, a zde je uvedeno, že se souběžně aktivovala služba O2 security pro mobil za 39 Kč měsíčně. A to "na věčné časy" (není to jen po dobu platnosti balíčku dat navíc).

Nevím, zda byl zákazník dostatečně upozorněn při aktivaci "dat zdarma" na toto podvázání jedné bezplatné promo služby druhou službou, která už zdarma není a navíc jede v režimu "na dobu neomezenou" (službu si aktivoval někdo, komu dozoruji služby u O2).

Nicméně po hovoru s operátorkou O2 linky sama operátorka uvedla (nijak jsem ji k tomu netlačil), že tohle přifaření placené služby k propagovanému "bezplatnému" bonusu je od O2 pěkná čuňárna.
Moderátor, co pamatuje Siemens ME45
5uch
Moderátor

Odeslat příspěvekod havros 2. 1. 2023 14:52

Přitom to O2 Security jde okamžitě zase deaktivovat. Nezaplatíte nic a data na 30 jsou bez omezení zdarma.
havros
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod 5uch 2. 1. 2023 15:41

Zajímalo by mne, zda při aktivaci toho balíčku neomezených dat zdarma bylo patrné, že k tomu je to placené O2 security, a zda ho bylo možné při aktivaci odmítnout. To je to podstatné - zda si zákazník je vědom toho, že dostává i placenou službu, kterou nechce (když ji doposud neměl).
Já to už nevyzkouším, mám "vybráno".

Je tu někdo, kdo to ještě neaktivoval a mohl by se na to podívat?

Kdo neví, že si má po objednávce mobilních dat zrušit aktivaci O2 security, kterou k tomu dostal nádavkem... tak to asi zrušit nepůjde.

Zda se dá O2 security následně deaktivovat, aniž by se za něj platilo... nebyl bych si jist. Prý zaplatíme O2 security za celý měsíc (i když jsem ho během prvních pěti dnů deaktivoval). Alespoň tak mi to řekla operátorka zákaznické linky, se kterou jsem to řešil (a řekl bych, že byla zkušená a věděla, o čem mluví). Ledaže bych ji nepochopil a ona myslela (i když to výslovně neřekla), že zaplatíme jen poměrnou měsíční část. Uvidím za pár dní - O2 security bylo aktivováno na poslední tři dny prosincového zúčtovacího období, takže brzy budu mít vyúčtování v ruce.

Update 4.1.2023
Na základě vyúčtování:
O2 Security používané v necelém zúčtovacím období se platí poměrnou částí - teoreticky je tedy možné si bezplatná data navíc aktivovat a vzápětí deaktivovat "přibalenou" službu O2 Security a mít tedy data opravdu (téměř) zdarma.
Otázka je, zda to bude technicky možné - první dny po aktivaci služby se mi zdálo, že nemám v Moje O2 vůbec přístup k nastavení O2 Security (možná jsem se špatně díval). A zajímavé bylo, že jsem současně v Moje O2 viděl prvek pro aktivaci dat zdarma (přestože tento balíček byl již jednou aktivovaný). Možná dočasná chyba samoobsluhy v době, kdy jsem to kontroloval... možná záměr O2.

Ono mít neomezená data za cenu O2 security není zase až tak špatný kšeft. Ale jde mi o princip - je to jako když vám trhovec do tašky přihodí k vašemu nákupu nějaké své další zboží a pak ho chce zaplatit.

Navíc jsem do včerejška nastavení služby O2 security pro mobil nemohl v Moje O2 najít. Čekal jsem ji pod nastavením jednotlivých mobilních čísel na účtu, ale ono to je teď za celý účet... ale skoro bych přísahal, že to ještě včera nebylo ani tam.
5uch
Moderátor

Odeslat příspěvekod peta809 2. 1. 2023 17:21

O tomhle se ví už delší dobu a psali to i na několika místech, mimo jiné i zde: https://dotekomanie.cz/2022/04/o2-nabizi-neomezena-data-na-zkousku-ale-ma-to-jeden-hacek/
peta809
Moderátor

Odeslat příspěvekod 5uch 2. 1. 2023 17:38

OK, to je přesně ono. Takže žádná novinka. I když právě teď to bude asi aktuálně nabízené - nevím, zda plošně, nebo to cílí jen na vybrané jedince.

Já si toho všiml právě teď, když si to aktivoval můj zmatený známý (přes můj zákaz cokoli měnit v nastavení služeb O2). Vyjádření "Silvie Cieslarové, ředitelky segmentu mobilních služeb v O2" jako fajn. Ale zajímalo by mne, zda se o té vázanosti služeb dostatečně srozumitelně a jasně dozví zákazník v rámci aktivace služby.
5uch
Moderátor