Vodafone a účtování dat z nedatové SIM u iPhone

O síťových operátorech a jejich službách (O2, T-Mobile, Vodafone a další)

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod bubocz 14. 2. 2023 11:31

Zdravím,

rád bych se zeptal, zda jste někdo řešil a případně vyřešil následující problém.

Mám dualsim iPhone 13 Pro, v něm 2 esim, přičemž jako primární datovou esim používám T-mobile. Aniž bych přepnul data na druhou eSIM, Vodafone mi v nahodilých intervalech účtuje spotřebu 1 jednotky (bajt?) dat

Obrázek.

Nepomohla ani změna APN, pořád to pokračovalo. POmohlo až vypnutí dat v samoobsluze.

Když jse to reklamoval u Vodafone, tak mi tvrdí, že u nich je vše v pořádku. Apple na podpoře tvrdí, že bez přepnutí sim na data v menu telefon nic nemůže generovat.

Co s tím dál? Nějaká rada? Stížnost na Vodafone u ČTU?

Mimochodem - kdysi mi už někdo zmiňoval, že stejný problém řešil při roamingu mimo EU, že Vodafone pořád nějaká data účtoval...

Díky za názory / rady / doporučení
bubocz
Junior

Odeslat příspěvekod ze.us 14. 2. 2023 12:02

Data jsi zakazal, tak mas vyreseno!
Stiznost podat muzes, ale VF to uradu snadno dolozi - tvoji reklamaci taky nezamitl jen z rozmaru, ale neco mu ze systemu vyjelo a to neco jim predaji.
Stoji ti to za to kvuli par trikorunam? A co je to za predplacenku?
ze.us
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bubocz 14. 2. 2023 14:21

No vyřešeno to až tak moc není... Můj use case je ten mít tuto druhou SIM s daty jako zálohu v místech, kde nejdou data T-mobile, plus být na příjmu na tomto čísle. Vypnutí dat v samoobsluze není řešení, bez dat to - předpokládám - nezapnu.

Systém může vyjíždět něco blbě, ne? A pokud výrobce telefonu řekne, že něco není možné...

Z pohledu peněz to za to nestojí, z principu ano. A k těm penězům - za 3 měsíce mám takto po kreditu a přitom jsem z mého pohledu nic nečerpal... Takže za rok to už hodí několik stokorun... A pokud nejsem sám, koho Vodafone takto "holí"...

Mám tarif Vodafone 30, pro to občasné použití na data a příjem mi to vycházelo jako nejlepší volba. A navíc jsme používal email_to_SMS, co teď zrušili :-( Takže klidně uvítám i doporučení na jinou možnost řešení občasných dat a přijmu (mimo T-mobile a jeho klony, chci jinou síť)
bubocz
Junior

Odeslat příspěvekod Milos 14. 2. 2023 14:38

Když výrobce telefonu řekne, že něco není možné, tak tomu bych osobně úplně nevěřil :roll: Jinak IOS neumí měřit a zobrazit přehledy spotřebovaných dat a která aplikace kolik dat přesně spotřebovala, pro jednotlivé SIM a pro WiFi, podobně jako Android? Případně si stáhni appku, která to umí https://geekflare.com/iphone-data-usage-monitoring/ ať zjistíš, jestli se opravdu přes tu druhou eSIM telefon nesnaží někam připojovat.
Milos
Pokročilý

Odeslat příspěvekod zivan 14. 2. 2023 15:27

Prevod cisla k T-mobilu na Twist, pokud stale plati, ze do 1MB/den nic neuctuje?
viewtopic.php?p=13165467#p13165467

Edit:
Jasně, nedošlo mi, že chce druhou síť.
Naposledy upravil zivan dne 14. 2. 2023 18:51, celkově upraveno 1
zivan
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ze.us 14. 2. 2023 16:35

Zivan: Uz neplati, navic je to T-M, od ktereho SIMku uz ma a dalsi nechce.

VF a jeho '3Kc/do 10MB' je jeste slusne. Uzivatele O2 site tu mnohokrat vypraveli o samovolnem 'pripojeni na den' (tedy 25-30Kc).
ze.us
Pokročilý

Odeslat příspěvekod hauzz 15. 2. 2023 09:19

To samé jeho (O2) nevirtuální virtuálové - Bleskmobil i Tescomobile si účtují při nevypnutých denních datech bez měsíčního balíčku. Dost prasárna je že se při aktivaci měsíčního nebo týdenního balíčku sám denní net zapne (po dobu aktivního jiného balíčku samozřejmě dle logiky O2 nejde deaktivovat) a po deaktivaci těchto balíčků zůstává denní balíček aktivní takže se hned po deaktivaci strhne ten denní (i při vypnutých datech). V případě Android telefonů to bylo dle zdejších diskutujících že si telefon občas stáhne synchronizaci času s NTP serverem. Ale u Tesco ten denní balíček šel aktivovat/deaktivovat i přes SMS, pokud si pamatuji. Jen nevím jestli Tesco podporuje eSIM. I tak mají ten denní net předražený. Myslím že alternativa k občasnému připojení za symbolickou cenu se u zdejších (lido)opů nenajde. Snad jedině Fayn pod VF má za 16 Kč buď 100MB na 24 hodin nebo 25MB na měsíc s tím že má navíc poFUP 32kbit do konce balíčku.
hauzz
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bubocz 16. 2. 2023 20:09

Milos píše:Když výrobce telefonu řekne, že něco není možné, tak tomu bych osobně úplně nevěřil :roll: Jinak IOS neumí měřit a zobrazit přehledy spotřebovaných dat a která aplikace kolik dat přesně spotřebovala, pro jednotlivé SIM a pro WiFi, podobně jako Android? Případně si stáhni appku, která to umí https://geekflare.com/iphone-data-usage-monitoring/ ať zjistíš, jestli se opravdu přes tu druhou eSIM telefon nesnaží někam připojovat.

Aplikace My Data Manager mi u druhé sim nic neukazuje…
bubocz
Junior

Odeslat příspěvekod Milos 16. 2. 2023 20:25

Jak dlouho ti ta appka běží? Alespoň čtyři dny? Dle toho lednového výpisu se ti telefon nepřipojoval každý den, ale třeba až po třech dnech. A data sis na testování v samoobsluze zase zapnul?
Milos
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bubocz 16. 2. 2023 22:45

Díval jsem se do historie, jestli z něčeho tento jev nepoznám… Jako pokus směr budoucnost si umím představit vypnout data na primární sim a zapnout Vodafone, ovšem při nízké četnosti výskytu budu i několik dní bez dat… :-( Navíc je otázka, zda spotřebu ve velikosti 1 (mimochodem - co to vlastně je? kB?) aplikace vůbec chytí…
bubocz
Junior

Odeslat příspěvekod BukCZ 17. 2. 2023 09:43

iOS si vždycky něco "cucne" z každé aktivní SIM, dokud nezakážete data u operátora. Např. VoLTE atd., prostě to tak je. Nepomůže ani všechno zakázat v telefonu. Není proti tomu obrana. Je to prostě "vlastnost" iOS. Bohužel.
BukCZ
Junior

Odeslat příspěvekod 5uch 17. 2. 2023 12:23

bubocz píše:Vypnutí dat v samoobsluze není řešení, bez dat to - předpokládám - nezapnu.

VF dělal to, že na jeho web a do aplikace Můj Vodafone (na Androidu) se dalo dostat, i když měl člověk data u operátora blokovaná. Stačilo je pustit v mobilu. Právě pro potřebu zapnutí dat či jiných služeb, kontroly útraty atd. to dávalo dobrý smysl. Nefungovalo to v zahraničí.
Taková datová "walled garden" - web a aplikace operátora dostupná zdarma.

Ale nedávno jsem to zkoušel, a přinejmenším aplikace na Androidu si bez povolených dat u operátora neškrtla. On s tím byl trochu problém i v tom smyslu, že aplikace a web obsahovaly bannery a obsah dalších stran, a to pak nefungovalo... tak to možná zařízli. Každopádně doporučuji vyzkoušet, třeba to v aplikaci na jablečných telefonech ještě běží. Ale moc šancí tomu nedávám, spíš to zařízli na úrovni změn pravidel na firewallu k doméně.
Na druhou stranu... já mám historický tarif, na kterém je se správou účtu řada technických problémů - já si samoobslužně data nezapnu, ani když mám přístup do Samoobsluhy nebo aplikace Můj Vodafone, takže u někoho jiného to může být jinak. ;-)

Pak nezbývá než případnou aktivaci dat provést voláním operátorovi. Pokud vím, už neexistují ani žádné SMS povely pro zapnutí balíčku dat.
Moderátor, co pamatuje Siemens ME45
5uch
Moderátor

Odeslat příspěvekod ze.us 17. 2. 2023 13:07

SMS pro zapnuti balicku dat existuje, na data on/off ne.
ze.us
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bubocz 17. 2. 2023 16:15

BukCZ píše:iOS si vždycky něco "cucne" z každé aktivní SIM, dokud nezakážete data u operátora. Např. VoLTE atd., prostě to tak je. Nepomůže ani všechno zakázat v telefonu. Není proti tomu obrana. Je to prostě "vlastnost" iOS. Bohužel.

Aha, takže podpora u Apple neměla pravdu… Takže pak opravdu zbývá jen ta samoobsluha :-(
bubocz
Junior

Odeslat příspěvekod nereknujaksejmenuju 17. 2. 2023 17:51

Pokud Oskarta https://www.oskarta.cz (vodafouni virtual) umi esim, porid si tu.
Tam by te za ta pripojeni strhavali max halire.

Internet
Internet jak je třeba 1,00Kč / 0,83Kč Objem dat 1 MB / 1Kč
Internet na měsíc 77,00Kč / 63,64Kč Objem dat 1 GB
Internet na měsíc – dokoupení objemu dat 77,00Kč / 63,64Kč Objem dat 1 GB
Ceny včetně/bez 21% DPH.
Způsob účtování dat
• Internet jak je třeba je automaticky nastavený. Aktivuje se při každém připojení k internetu. Z kreditu vám
odečteme vždy částku odpovídající množství přenesených dat po kB.
nereknujaksejmenuju
Junior

Další stránka