Konec služby CLIP - svévolná blokace od TM

O síťových operátorech a jejich službách (O2, T-Mobile, Vodafone a další)

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod rssreader 26. 9. 2023 15:58

Jak to, že tu ještě nikdo neřeší, že ten německej ksindl začal blokovat CLIP, tudíž se nedá volat přes VOIP pod vlastním tel. číslem? Vymlouvá se na ochranu proti spoofingu, ale všem je jasné, že chce primárně znemožnit levné volání přes VOIP.
rssreader
Junior

Odeslat příspěvekod jege 26. 9. 2023 16:07

To zas nemusí být pravda, jelikož VOIP již dnes používá minimum lidí, ale spoofing se v poslední době rozšířil neskutečným způsobem!

PS: Sám jsem VOIP kdysi hodně aktivně využíval a měl jsem přes 30 čísel u 802.cz a Mikrotechu, ale poté, co obě firmy neskutečně zdražili a skoro každý v zahraničí má nějaký messenger, tak používání VOIP celkem ztratilo smysl.

Z druhé strany, sám jsem se v poslední době setkal s tím, že mi volala "banka", že můj účet, který i ní ani nemám, je v ohrožení a musím podniknout určité kroky, které mi volající nadiktuje, abych jej ochranil.
Apple iPhone 13 Mini 128GB Black|Apple iPad mini Cellular 256GB|Apple Watch Series 8 45 mm Cellular Graphite Steel|Apple AirPods Pro 2 (2022) | Apple MacBook Air 13,3"/M1/ 8GB/256GB/stříbrný.
jege
Junior

Odeslat příspěvekod .357 26. 9. 2023 16:51

V době, kdy se dá neomezené volání sehnat pod dvě kila, je už VoIP celkem přežitek.
Ještě bych zakázal anonymní SIM.
.357
BAN MM.cz

Odeslat příspěvekod elefor 26. 9. 2023 16:58

No ještě že o ničem nerozhoduješ, jaký je důvod zakázat předplaceny?
A voip je přežitek možná pro tebe, asi jako u těch simkaret nechápeš proč to lidi používají.
elefor
Junior

Odeslat příspěvekod .357 26. 9. 2023 17:15

O předplacenkách jsem ale nic nepsal.
Pokud se někdo živí pácháním trestné činnosti, tak anonymní SIM je samozřejmě základ.
.357
BAN MM.cz

Odeslat příspěvekod rssreader 26. 9. 2023 17:18

jege píše:To zas nemusí být pravda, jelikož VOIP již dnes používá minimum lidí, ale spoofing se v poslední době rozšířil neskutečným způsobem!

PS: Sám jsem VOIP kdysi hodně aktivně využíval a měl jsem přes 30 čísel u 802.cz a Mikrotechu, ale poté, co obě firmy neskutečně zdražili a skoro každý v zahraničí má nějaký messenger, tak používání VOIP celkem ztratilo smysl.

Z druhé strany, sám jsem se v poslední době setkal s tím, že mi volala "banka", že můj účet, který i ní ani nemám, je v ohrožení a musím podniknout určité kroky, které mi volající nadiktuje, abych jej ochranil.

Podle této debilní logiky by se teda měly přestat vyrábět nože, protože s jeho pomocí taky může někdo někoho okrást. Měli by se přestat vyrábět auta, protože je taky zloději používají při loupeži... Zakážeme nejlépe všechno, protože s trochou fantazie se dá vlastně cokoliv použít při krádeži. Už chápeš, jak stupidní je to argument?

.357 píše:V době, kdy se dá neomezené volání sehnat pod dvě kila, je už VoIP celkem přežitek.
Ještě bych zakázal anonymní SIM.

Tvrdit, že VOIP je přežitek, je úplně mimo, na to nemá cenu ani reagovat. Asi jsi nejspíš ani nezaregistroval, že VOIP začali teprve poměrně nedávno postupně zavádět sami operátoři byť v určité modifikaci (VoLTE/VoWiFi) a třeba už to používáš při volání a ani o tom (nic) nevíš.
rssreader
Junior

Odeslat příspěvekod .357 26. 9. 2023 17:32

Je mi fakt jedno přes co volám, hlavně když se dovolám. Ale účet co mám u Odorika asi 20 let, jsem už asi 10 let nepoužil...
.357
BAN MM.cz

Odeslat příspěvekod ze.us 26. 9. 2023 17:36

.357 píše:Ještě bych zakázal anonymní SIM.

Vsak se brzo dockas, uz jsme skoro posledni v EU, kde to narizeni zatim neveslo v platnost.
ze.us
Pokročilý

Odeslat příspěvekod 5uch 26. 9. 2023 19:00

.357 píše:účet co mám u Odorika asi 20 let, jsem už asi 10 let nepoužil...

No fajn. Dík za info. Ale že "ty" něco nějak máš nebo nemáš ještě neznamená, že to stejně mají nebo musí mít i druzí. Co já vím... na Odoriku jede naše poliklinika. A škola (a ne, nebyl jsem to já, kdo to tam zavedl). A není důvod to měnit.
VoIP IMHO stále dává smysl pro konzervativní firmy a organizace, které z nějakých důvodů chtějí mít i čísla pevných linek.
Jo, a mimochodem... u nás jede na VoIP od Odoriku celá rodina.
Moderátor, co pamatuje Siemens ME45
5uch
Moderátor

Odeslat příspěvekod .357 26. 9. 2023 19:06

Nějak ti uniká pointa. Tohle vlákno je o CLIPu a ne o VoIPU...
Naše firma jede taky na VoIPu, ale používá přidělená čísla a ne CLIP.
Já tam měl nastavený svý mobilní číslo abych ušetřil, ale tohle je už teď jaksi pasé.

//mod edit: odstraněno osobní napadání
.357
BAN MM.cz

Odeslat příspěvekod 5uch 26. 9. 2023 19:13

rssreader píše:německej ksindl začal blokovat CLIP, tudíž se nedá volat přes VOIP pod vlastním tel. číslem? Vymlouvá se na ochranu proti spoofingu, ale všem je jasné, že chce primárně znemožnit levné volání přes VOIP.

Už se to řeší.
Třeba tady: https://forum.odorik.cz/viewtopic.php?t=5378

Motivaci korporace k tomuto kroku těžko prohlédneme. Ale spíš věřím, že cíl je obecná ochrana proti (podvodnému) spoofingu. Kdyby jim vadil jako takový VoIP, zasáhli by již dávno - v době, kdy byl populární. A krom toho... když volá někdo z VoIP na mobil, dostane mobilní operátor standardní propojovací poplatek, takže nevidím ekonomický důvod k obraně proti VoIP jako takovému.

Problém je spíš v principu té ochrany: TM v implementaci současné ochrany pozná spoofing a zasáhne jen v případě, že se volá do sítě TM se spoofovaným číslem od TM. Což v případě podvodníků nebývá (tuším) tak časté... ti s oblibou spoofují známá čísla institucí, tedy pevné linky, 800, 900... V TM zablokují hovory CZ uživatelů VoIP, kteří mají možnost nastavit CLIP na své (ověřené) mobilní číslo od TM... ale nezastaví hovory podvodníků, co se vydávají za nějakou instituci. Jinými slovy, tento způsob blokace naštve primárně zákazníky TM!

-- 26. 9. 2023 20:18 --

.357 píše:Nějak ti uniká pointa. Tohle vlákno je o CLIPu a ne o VoIPU...

Chceš se hádat? :roll:

.357 píše:- Ale účet co mám u Odorika asi 20 let, jsem už asi 10 let nepoužil...
- V době, kdy se dá neomezené volání sehnat pod dvě kila, je už VoIP celkem přežitek.
- Ještě bych zakázal anonymní SIM.

Tohle, s čím jsi ty začal, a na co částečně reaguji.. to je jak o CLIPu?

P.S. Nikde jsem netvrdil, že poliklinika nebo škola jedou na CLIPovaných číslech. To dělají domácí uživatelé - snad oba víme, jaký dobrý důvod k tomu je.
Moderátor, co pamatuje Siemens ME45
5uch
Moderátor

Odeslat příspěvekod t152 27. 9. 2023 12:03

To jejich blokování postrádá smysl. Blokují jen clip u čísel TM. Pokud podvodník volá z číslem O2, nebo Vodafonu,tak to funguje. Nebo jestli volá jakoby s clipen TM čísla ze zahraničí,tak to taky neblokují.Postihují tím nemalou skupinu slušných lidí. Pokud chtěly bojovat proti podvodům,tak to mají dělat nějakým blacklistem čísel.Clip pro nastavení vyžaduje potvrzení sms např u Odorika a tím je ověřeno pravé číslo.
t152
Junior

Odeslat příspěvekod jege 27. 9. 2023 12:35

rssreader píše:
jege píše:To zas nemusí být pravda, jelikož VOIP již dnes používá minimum lidí, ale spoofing se v poslední době rozšířil neskutečným způsobem!

Podle této debilní logiky by se teda měly přestat vyrábět nože, protože s jeho pomocí taky může někdo někoho okrást. Měli by se přestat vyrábět auta, protože je taky zloději používají při loupeži... Zakážeme nejlépe všechno, protože s trochou fantazie se dá vlastně cokoliv použít při krádeži. Už chápeš, jak stupidní je to argument?

Tak pokud se silně rozmohou loupeže s pomocí vyskakovacích nožů, tak se třeba také omezí jejích výroba, ale zbylé typy se budou vyrábět i nadále. VOIP můžeš dál používat, ale vlastní mobilní číslo už mu holt nepodstrčíš. :-P

T-Mobile posiluje ochranu proti spoofingu. Podvodných hovorů z podstrčených čísel přibývá
Apple iPhone 13 Mini 128GB Black|Apple iPad mini Cellular 256GB|Apple Watch Series 8 45 mm Cellular Graphite Steel|Apple AirPods Pro 2 (2022) | Apple MacBook Air 13,3"/M1/ 8GB/256GB/stříbrný.
jege
Junior

Odeslat příspěvekod ... 27. 9. 2023 18:56

t152 píše:To jejich blokování postrádá smysl. Blokují jen clip u čísel TM. Pokud podvodník volá z číslem O2, nebo Vodafonu,tak to funguje. Nebo jestli volá jakoby s clipen TM čísla ze zahraničí,tak to taky neblokují.Postihují tím nemalou skupinu slušných lidí. Pokud chtěly bojovat proti podvodům,tak to mají dělat nějakým blacklistem čísel.Clip pro nastavení vyžaduje potvrzení sms např u Odorika a tím je ověřeno pravé číslo.

Oni tim ale nebojuji proti podvodum, snizuji si naklady na back office, ktere musi zdarma odpovidat pojicejnimu organu na dotazy ohledne SIM pouzitych pri podvodech. Kdyz nebudou podvodnici pouzivat jejich SIM, nebude je policie zatezovat zadostmi o informace.
...
Kolemjdoucí