jak je tohle možné, že podvodná SMS má stejný text odesilate

O síťových operátorech a jejich službách (O2, T-Mobile, Vodafone a další)

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Da Gony 4. 9. 2024 17:01

Jak je možné, že příchozí SMS se zobrazí takto ??? (zaměřte se na obrázku na horní část Displeje) Víc o tom nevím, jestli třeba dotyčný neměl uložené číslo +29929829832 pod názvem "CSOB"
Obrázek
Naposledy upravil Da Gony dne 4. 9. 2024 18:14, celkově upraveno 1
Da Gony
Junior

Odeslat příspěvekod m.x. 4. 9. 2024 17:52

viz konec odstavce Krátké kódy https://cs.wikipedia.org/wiki/SMS
m.x.
Junior

Odeslat příspěvekod Da Gony 4. 9. 2024 18:11

+TL+DR: že by CSOB odesílala : bitt.ly? :twisted:
Pardon,neupřesnil jsem jak to myslím. Ne, že je možnost posílat zprávy s "textovým údajem odesílatele",ale že je možnost posílat podvodné textové zprávy s textovým údajem odesílatele. (Ta moje suggesition s tím uloženým číslem byl takový nápad scénáře,když si uživatel nechá malwarem s přístupem do seznamu uložit číslo +350444000666 pod názvem CSOB)

Kde je chyba.
Operátor neprovádí kontrolu?
Operátor nezaručuje unikátnost (odesilatel je většinou nějaká právnická osoba) ? Když ČSOB a Vadim Kurchgyeanko chtějí odesílat pod stejným názvem
Nebo nezkoumá podobnost CSOB vs Banka CSOB?
Spoléhá se,že uživatel provádí nějakou kontrolu ? Obsah zprávy z toho uplně vylučuju ale třeba středisko SMS zpráv? Pokud to dnešní telefony vůbec umí zobrazit. Nebo shodou okolností je středisko zpráv u pravé i podvodné SMS stejné...

Upraveno,už jsem přišel na tom že název vlákna jde měnit editací prvního příspěvku(a že jde vůbec)?
Naposledy upravil Da Gony dne 4. 9. 2024 18:18, celkově upraveno 6
Da Gony
Junior

Odeslat příspěvekod m.x. 4. 9. 2024 18:11

aha, tak to tu budou snad větší odborníci; ale příště prosím lepší název vlákna než "jak je tohle možné", a taky doplnit ten zdroj (https://www.idnes.cz/mobil/mobilni-oper ... ratori_LHR)
Naposledy upravil m.x. dne 4. 9. 2024 18:16, celkově upraveno 2
m.x.
Junior

Odeslat příspěvekod Nick Cave 4. 9. 2024 18:13

m.x. píše:a příště prosím lepší název vlákna

Název vlákna lze upravit dle požadavku...
Marantz 1060, Yamaha AX-900, Yamaha AVX-500, Marantz CD67, Harman/Kardon HD750, Kenwood GE- 7030, Cabasse MT32 Alderney, Focal JMLab Chorus 707
Nick Cave
Moderátor

Odeslat příspěvekod m.x. 4. 9. 2024 18:25

… možná o se o tom psalo i jinde se stejným displejšotem než jak jsem dohledal výše na iDnes ? protože tam to uvedené nevidím.

Takže zahraniční tel. č. … +299… že by se tam ten textový alias odesilatele dával v momentě odeslání a je pak součástí té zprávy, takže je možné z pochybných sítí tyto věci rozesílat? Myslel jsem, že v Grónsku žijí slušní lidé :)
m.x.
Junior

Odeslat příspěvekod Da Gony 4. 9. 2024 18:41

Ty signed integery v mých postech jsou vymyšlené a neseijde na jejich konkrétní hodnoťě. Ono se na tom píše už na víc serverech,(technet idnes je taková vyjímka, tam už pár let píšou o věcech o 2 roky napřed než jiná česká média), ale nikde jsem se nedozvěděl, kde je zakopaný pes, příčina, nebo ta chyba ,že tahle shoda názvu odesilatele je možná, když jde o jiný subjekt

Ano nebo to opravdu posílají ty banky samy. Jak to dokázat?
PS: mě dotykáč ukládá displejšoty s názvem "Screenshot <>.jpg"
Da Gony
Junior

Odeslat příspěvekod m.x. 4. 9. 2024 18:51

aha, to jsou mi srandičky…

(jinak, trochu mimo hlavní mísu, tohle je poměrně zákeřné, protože tato konkétní bit(.)ly(/)xxxxxxx url odkazuje na URL s IP adresou místo domény, takže takové ty některé operátoří bezpečnostní Safe internety založení čistě na DNS si ničeho nevšimnou)
m.x.
Junior

Odeslat příspěvekod Da Gony 4. 9. 2024 19:01

No, ale to bych tvrdil, že pro keřík přehlížíte strom, protože tam vidí bit.ly, což už první řadě je podzřelé. (A taky nevím, jestli ty jejich systémy jsou tak dokonalé, že skenují i cíle zkracovačů, kromě toho některé zkracovače mohou dovolit měnit adresu a přinejhorším cílzkracovače opět může měnit cíl, který už falešný bankéř má v moci)
, ale je pravda, že s číselnou adresou nemuseli počítat
:potichu a co teprv až použijí IPv6 adresu a ještě rozdělenou ve dvou SMS ... konec představ :shock:
Da Gony
Junior

Odeslat příspěvekod m.x. 4. 9. 2024 19:24

(naposledy odbíhám, tak nějak jsem měl na mysli konkrétně jen zdarma volitelnou službu Security balíček u TM tarifů Next, jak jsem z veřejných dokumentů pobral jak funguje, to by ale bylo na samostatné téma; už mlčím a doufám a věřím, že člověku nelezou do zpráv, ikdyž u SMS nebo RCS zpráv asi klidně mohou)
m.x.
Junior