"Přechod" od nej.cz k O2

O síťových operátorech a jejich službách (O2, T-Mobile, Vodafone a další)

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod oldschooltrancer- 29. 1. 2025 20:03

Zdravím všechny, k 1.3.2025 budu nuceně převeden od nej.cz k O2, dle informací v moje O2 mi byl v pondělí zaslán dopis ohledně změn, ale ten zatím nepřišel. Pátral jsem a zjistil jsem, že z 300/300 Mbit budu převeden na 500/500, cena bude cca 349 Kč (zvýšení o 50 Kč). Až sem docela dobrý, ale teď k "problému".

U nej.cz si platím veřejnou IP, chtějí za ni 50 Kč měsíčně. O2 však nabízí pouze statickou veřejnou IP, ovšem za 250 Kč. Nepotřebuji statickou IP, ale veřejnou ano.
Ač jsem kontaktoval O2 již 3x, (2x telefonicky a osobně), dostávám různé informace. Ještě bych mohl zkusit chat, ale po poslední zkušenosti mám trochu pochybnosti o důvěryhodnosti sdělení.

Konečně dotaz pro více zkušené: Nabízí O2 veřejnou nestatickou IP, nebo jen tu statickou za 250 Kč?
Prošel jsem ceníky a vše, co se jen dalo, ale nikde jsem informaci o dynamické veřejné IP nenašel.
Pokud není jiná možnost, budu se muset s nej.cz => O2 rozloučit, 600 jim za to platit už z principu nebudu.

Děkuji všem.
oldschooltrancer-
Junior

Odeslat příspěvekod ze.us 29. 1. 2025 20:14

V aktualnim ceniku je k mani jen staticka IPv4 za 254,10 a IPv6 za 119,79.
ze.us
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oldschooltrancer- 29. 1. 2025 20:25

Ano, to jsem zjistil a 254 Kč se mi platit nechce.
oldschooltrancer-
Junior

Odeslat příspěvekod Jean_Valjean 29. 1. 2025 20:34

Kyslík nabízí veřejnou dynamickou IPv4 akorát u mobilního připojení, a to dokonce gratis. Jinak smůla a nejlíp mu udělat pá, pá, když je nenažraný.
Jean_Valjean
Junior

Odeslat příspěvekod oldschooltrancer- 29. 1. 2025 20:42

Naštěstí je kam přejít :-)
oldschooltrancer-
Junior

Odeslat příspěvekod Letadlo 29. 1. 2025 21:09

Kdysi bývala dynamická veřejná IP standard... Co nějaký tunel na levné VPS s veřejnou IP adresou?
Letadlo
Junior

Odeslat příspěvekod oldschooltrancer- 29. 1. 2025 21:18

To už vyjde levnějc ten jinej ISP.
oldschooltrancer-
Junior

Odeslat příspěvekod Torns 30. 1. 2025 01:05

Teď mám u nej.cz 100/100 za 299,- s pevnou veřejnou ipv4 adresou v ceně. O2 nabízí 100/100 za 299,- a pevnou veřejnou ipv4 adresu za 99,- měsíčně.
Torns
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jean_Valjean 30. 1. 2025 08:22

V oficiálním ceníku pro síť nej.cz je "Poplatek za veřejnou IP adresu - 254,10 Kč měsíčně".

https://www.nej.cz/data/folders/935.pdf
Jean_Valjean
Junior

Odeslat příspěvekod Torns 30. 1. 2025 15:37

Nej.cz byl minimálně v poslední době akviziční projekt. Skoupili asi 15 poskytovatelů a minimálně v mém v případě mám furt ty samé služby a cenu jako u původního poskytovatele a to už jsem u nich přes 4 roky.
Torns
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jean_Valjean 30. 1. 2025 16:20

Jenomže Nej.cz už rok patří pod Kyslík, který jistě bude chtít vložené investice zpátky, takže úprava cen směrem nahoru je pro koncáky nevyhnutelná.
Jean_Valjean
Junior

Odeslat příspěvekod Letadlo 30. 1. 2025 17:18

Torns píše:(...) Skoupili asi 15 poskytovatelů a minimálně v mém v případě mám furt ty samé služby a cenu jako u původního poskytovatele a to už jsem u nich přes 4 roky.

Tak to bude individuální, nebo se spíš čekalo s přechodem přímo k O2. Ale vím o lidech (optika na sídlišti), kterým byla skokově zvýšena cena o 300 korun novým výměrem. (No a když přesli jinam, tak si zvýšili rychlost a snížili měsíční platbu.)
Letadlo
Junior

Odeslat příspěvekod mojmax 30. 1. 2025 21:26

Budu v budoucnu řešit asi stejný problém. V současné době mám Nej.cz (bývalý Netbox) 1 Gbit za 299 Kč + veřejná IP adresa za 45 Kč měsíčně. Mně zatím žádné info ohledně převodu pod O2 nepřišlo, předpokládám ale, že během tohoto roku se tak stane. Pokud by mi chtěli taky napálit 250 Kč za veřejnou IP adresu, určitě bych se s nimi rozloučil, i když bych si pohoršil s uploadem, protože pak už tady je jenom exUPC Vodafone s kabelovým internetem maximálně 1000/100 Mbit.
mojmax
Junior

Odeslat příspěvekod zelitomas 31. 1. 2025 02:30

Zdravím, pockal bych na oficiální dopis / mail, pokud ještě nepřišel - já třeba u Nej.cz (v síti exNetBoxu) měl veřejnou statickou IP, v mailu ohledně přechodu jsem pak měl tuhle větičku:

> U internetu zachováme aktivní Vaši pevnou IP adresu, budete za ni nově platit 1,00 Kč s DPH měsíčně.

Jinak bych zkusil zavolat na infolinku Nej (dokud ještě funguje), měli by být schopni před přechodem ještě hýbat s parametry a možná i cenou.
zelitomas
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod oldschooltrancer- 31. 1. 2025 05:47

Dopis stále nemám, ale včera jsem navštívil pobočku nej.cz a potvrdili mi to, co se píše výše. Veřejná IP bude zachována za 1 Kč. Na O2 mi říkali úplně jiný informace. Btw paní z nej.cz mi vytiskla tu změnu, kterou bych měl dostat i poštou a dnes ráno koukám, že ten samej dopis vidím (v PDF) i v profilu nej.cz (včera tam nic nebylo).
oldschooltrancer-
Junior