VF:wap vs. internet

O síťových operátorech a jejich službách (O2, T-Mobile, Vodafone a další)

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Vlk 24. 7. 2006 12:49

v6ak: podle mě je rozdíl v ceně způsoben menším datovým objemem wapových stránek, za menší množství jsou lidé ochotni zaplatit relativně víc.

PD: wap má svoje využití, někdy se mi třeba nechce zbytečně tahat velké webové stránky, tak mrknu na wap, za cenu internetu.
Vlk
Junior

Odeslat příspěvekod Vlk 24. 7. 2006 14:21

To je pravda, pak není třeba se zabývat APN a IP.
Vlk
Junior

Odeslat příspěvekod Vlk 24. 7. 2006 15:00

Jojo, ona se i u VF dá zadat IP adresa a port pro APN internet, jenže dost je jich blokovaných, takže je třeba hledat. Nebo použít Operu Mini :-)

Jen mě napadá, z wapu jde stahovat, to OM neumí...
Vlk
Junior

Odeslat příspěvekod Vlk 24. 7. 2006 15:17

To ani nemůže, když dáš APN internet, musíš použít jinou IP a port, ale už nevím, jaké.
Stahování pak není problém třeba přes IR a když nebude zbytí, tak prostě přes wap...
Vlk
Junior

Odeslat příspěvekod Vlk 24. 7. 2006 15:30

Na ten surfing je Opera určitě dobrá, rozdíl proti vestavěnému prohlížeči bohužel nemůžu posoudit, mám Philips 755 a ten ani u wapu ani v Javě nezmenšuje písmo, ale viděl jsem to třeba na SE k750i a je to fajn, taky ta datová komprese je super, upravuje to stránky na menší objem.
Vlk
Junior

Odeslat příspěvekod k-o-l-m-i 22. 8. 2006 03:13

V této oblasti mám jeden problém. Nechal jsem si poslat od Vodafonu do zahraničí smsku se snadným nastavení pro Připojení k WAPu (GPRS WAP). Používám Oskárka a každé připojení mě stojí 36 Kč!! Jaktože mi účtuje VF tuto částku jako kdybych se připojoval přes Připojení k internetu (po 100 kB bloku x 0,36 Kč)? Prosím vysvětlete mi to někdo.

Díky
Život je plný nejasností...
k-o-l-m-i
Junior

Odeslat příspěvekod v6ak 26. 8. 2006 14:52

Někde to tu už bylo, dostal jsem se na to při hledání před založením tohoto tématu, v historii to nemám. (Myslíte SMS ze zahraničí, že jo?)
v6ak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod 5uch 26. 8. 2006 23:06

kolmi: Cena skutečně odpovídá roamingovému ceníku - 100 kB balíku při přístupu přes apn internet .

Zakopaný pes bude asi v tom, že pro javové aplikace si nestačí poslat konfigurační SMS na WAP - ta nakonfiguruje WAP prohlížeč, ale ne Operu nebo Oskárka. Java aplikace se připojují přes HTTP, takže je nutno zkusit správně nastavit tento profil označovaný jako HTTP nebo JAVA (Siemensy: Nastavení -> Výměna dat -> HTTP profil, ostatní značky neznám).
HTTP profil se pak v tvém specifickém případě (výměna malého objemu dat v roamingu) by bylo asi třeba nasměrovat na datový profil s APN WAP. Odzkoušenou ale tuhle kombinaci nemám a nemám ani důvod ji teď zkoušet. :wink:

MMCH: Zvážil jsi, že existují i levnější způsoby (i mobilní) komunikace ze zahraničí než zatraceně drahý datový roaming nebo SMS? Na poměr objem dat/cena vycházejí nejlevněji MMS. V případě delšího pobytu v jedné zemi se vyplatí pořídit místní SIM kartu. A takový mail nebo mail na SMS také není k zahození (pokud je mail alespoň jedné straně dostupný).
Moderátor, co pamatuje Siemens ME45
5uch
Moderátor

Odeslat příspěvekod CZEcheRRy 28. 8. 2006 22:43

Aha, takže já jak pako zbytečně platil za GPRS wap při prohlížení wapových stránek místo toho abych jel raději přes 8 krát levnější GPRS web? OMG, hned si stáhnu nějakej ten prohlížeč co zvládne i webové stránky abych to okoštoval páč na wap jsem si nastavil na své nokči vodafone live! portálek, za který když neprojdu pokladnou neplatím :) Protože doteď jsem si myslel že třeba i takové icq v mobilu by mě vyšlo přes GPRS wap celkem draho... nebo jsem úplně mimo? :| Myslím že když jde přes GPRS web opera tak i Jim a rozhodně za míň.
Jen tak k tomu mimo téma, co to asi sežere za dejme tomu 10 minut běžení s ne příliš divokým psaním? :wink:
Tak eště jednou, s GPRS web se dostanu v poho na wap i web (pokud mám prohlížeč), a s GPRS wap jen na wapové stránky ve wapovém prohlížeči telefonu?
Jsem lamka, eště se vrátím k tomu prohlížeči, N6230i má internetový prohlížeč, znamená to snad že na prohlížení webových stránek nepotřebuju tu operu mini nebo jak to je.
CZEcheRRy
Junior

Odeslat příspěvekod Vlk 29. 8. 2006 07:41

1. U Vodníka je ten rozdíl asi 11x (6 hal. vs. 68 hal., myslím teda u prepaidu).
2. Nevím to jistě, ale myslím, že za live! platíš normálně data, pokud nemáš speciální live! telefon.
3. 10 minut Jima bych viděl maximálně za pár korun.
4. S APN wap se asi dostaneš leckam, třeba i toho Jima s tím využiješ, ale je to nesmysl.
5. Pokud máš prohlížeč v telefonu, tak Operu mini na web skutečně nepotřebuješ, ona ale zmenšuje objem dat kompresí přes vlastní server, takže je výhodnější.
Vlk
Junior

Odeslat příspěvekod CZEcheRRy 29. 8. 2006 16:52

Díky za reakci.
U vodafonu mám paušál a připojení na skok což je 0,48 vs 0,06, to vychází 8 krát ;)
Já to vím ale jistě že za live! neplatím, na faktuře za to není ani halíř, každopádně to je bubák od vodafonu, protože na to speciální telefon vúbec nepotřebuješ, stačí si to umět nastavit. Rozdíl mezi telefony je jen v tom že mají grafickou wapovou záložku a pár log :)
Neumím to teď moc pochopit, myslel jsem že je rozumnější když to teda jde, přistupovat na Jima za 0,06 než 0,48.
Aha, ano, je vestavěný v telefonu, ještě jsem ho ale nezkoušel, protože jsem nevěděl že by byl schopný zobrazit webové stránky a ani to že bych na ně mohl přistoupit za 0,06, tedy s nastavením GPRS web (internet). Všude se totiž vodafone ohání s tím že je to internet přes mobil propojený a používaný na počítači. Tak mě to zmátlo.
Teď jsem listoval malou příručkou a píší zde že: služba připojení k internetu umožňuje: prohlížet internetové stránky, číst a odpovídat na emaily, klábosit přes icq atd... z toho by mi mělo být vlastně jasné že myslí internet v mobilu, protože proč by psali co múžu na PC dělat.. třeba jako klábosit přes icq či stahovat softvér :)
Takže jsem se vlastně zeptal vás, co tomu rozumíte jestli je to tak a myslím správně, díky ;)
CZEcheRRy
Junior

Odeslat příspěvekod 5uch 29. 8. 2006 17:18

CZEcheRRy:
Samozřejmě, že pro přístup na WAP, internet či ICQ z telefonu (ať již přes vestavěný prohlížeč, nebo Operu mini) je lepší připojení přes APN internet (0.06 Kč/kB) - pokud to telefon umožňuje.
V případě Kolmiho šlo o připojení v roamingu, kdy cenu za malý objem dat (Oskárek - řádově jednotky kB) neúnosně prodražuje účtování APN internet po 100 kB balících, takže APN wap s o něco dražší cenou za kB vychází paradoxně levněji.

Vlk:
K nastavení přístupu na VF live! na obyčejném telefonu je info [url=http://mobilforum.mobilmania.cz/viewtopic.php?t=26215&start=all&postdays=0&postorder=desc] v této diskusi
[/url]
5uch
Moderátor

Odeslat příspěvekod k-o-l-m-i 30. 8. 2006 17:01

Ten můj problém by se dal či nedal vyreklamovat? Kdybych jim napsal, že jsem si poslal jejich aktivační smsku a nevěděl, že mi to přístup u programů nenastaví automaticky?! Ani žádné varování na stránkách nemají :-( Zkusit to můžu.

No a jak jsem zkoušel přenastavit Oskárka na GPRS Web, tak to zřejmě nepodporuje, protože to píše, že je nastavena pravděpodobně špatně datová komunikace :-(

Teď už jsem se fakt poučil :-(
Život je plný nejasností...
k-o-l-m-i
Junior

Odeslat příspěvekod M65 30. 8. 2006 22:09

Kazdopadne to reklamuj...vzdycky je sance na uspech.
Motorola d160;d520,T 180;F3;Alcatel OTC;Bosch 909;Ericsson T39m;T300;Nk 1600;5110;3210;3220:3330;7110;6610i;6230i;E65;6070;6280;2730;1610;Sagem c4;Samsung C 100;D600e;S5230star;B100;Galaxy S;Galaxy S4;LG C 3300;Siemens A55;C35i;M65;SE K 790i;SE C905;
M65
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod 5uch 31. 8. 2006 00:16

Zkusit reklamovat můžeš, ale tipuji, že vyreklamuješ... velký kulový. Službu jsi dostal přesně podle podmínek, za jakých má být poskytována. Že byla drahá? Hmm, to bude asi tvůj problém. Pokud budeš reklamovat ze zahraničí, tak počítej s tím, že i hovor s operátorem budeš platit jako roamingový hovor.
5uch
Moderátor

Předchozí stránka