od Petr T. 10. 10. 2011 20:35
Hmm, tak se omlouvám a jsem lehce v šoku ... V cenících O2 i TM lze poměrně rychle najít, že se roamingové hovory účtují tak, jak jsem napsal. Na webu VF jsem to ale marně hledal asi půl hodiny, všude se mluví jen o volání ze zahraničí, ale nikde se neříká, jestli se tím myslí jen volání ze zahraničí do CZ nebo do stejné zóny apod.
Tedy jsem také zavolal na infolinku, kde mi slečna nejprve tvrdila, že cena roamingového hovoru se řídí výhradně tím ze které zóny volám, a vůbec nezáleží na tom, do které. Což se mi nezdálo pravděpodobné, tak jsem chtěl vědět, jestli opravdu např. ze Slovenska do Senegalu zaplatím jen 10.30. Tak to už otočila, že to bude (tuším) 90 Kč. Upozornil jsem ji, že mi teď říká něco úplně jiného než na začátku rozhovoru, a ona pravila, že na začátku jsme mluvili o volání na české číslo v zahraničí, kdežto teď mluvíme o volání na zahraniční číslo. Namítl jsem, že to je přece samozřejmé, že když volám na české číslo, tak volám vždy za stejnou cenu, ať je to číslo v Česku nebo v Antarktidě. Souhlasila, a pravila, že tedy např. ze Slovenska do Francie na francouzské číslo nebudu volat za 10.30, ale za (cca) 30 Kč.
Což mi ovšem přijde v rozporu s regulací EU, která (alespoň jsem si to doteď myslel), reguluje roamingové volání v rámci EU, tedy nejen z EU do mateřské země. Na moji námitku rozporu s regulací EU slečna pravila, že se musím obrátit jinam, že ona ty ceny nedělá. Tak jsem jí slíbil stížnost na ČTÚ, ale to jsem jen tak kecal ... Víte někdo (Snekač?), jak je to přesně s tou regulací? Přece O2 a TM by jen tak samy od sebe nezavedli cenu roamingu 10.30 v rámci celé EU, kdyby je k tomu někdo nedotlačil ...
EDIT: Buď se v tom ceníku VF ztrácím nebo jsem úplně blbej, ale pokud jde o Francii, tak tam nic, co by aspoň vzdáleně připomínalo 30 Kč, nevidím. I kdybych sečetl odchozí hovor z SK a mezinárodní hovor CZ -> FR, tak jsem pořád teprve na 21.70 včetně DPH ...