Datovy roaming, pocet spojeni a uctovani

O síťových operátorech a jejich službách (O2, T-Mobile, Vodafone a další)

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod lives 25. 9. 2006 11:51

Vratil jsem se ted ze zahranici a jsem celkem nemile prekvapen vyuctovanim roamingovych dat.
Konkretne mam problem s poctem uctovanych spojeni prostrednictvim aplikaci OperaMini a Nav4all.
U obou aplikaci mi operator (VF i O2 - na ruznych SIMkach) uctuji kazdy dotaz na server jako samostatne spojeni, jeho hodnotu zaokrouhluji nahoru na celych 100kB a za kazdych 100kB pak platim cca 26 Kc.
Zjistit si tedy pocasi pres OperuMini me stalo 104 Kc.
1. Vyhledat googlem stranku o pocasi
2. Zobrazit stranku o pocasi
3. Vyhledat misto
4. Zobrazit predpoved

Celkem jsem prenesel cca 40 kB, operator mi vsak nauctoval 400kB.

S Nav4all mam obdobny problem, kazdy dotaz na server na nejaky POI ci vypocet trasy stoji 26 Kc, coz pri poctu 176 spojeni dela celkem nepeknou sumu.

Resil jste nekdo podobnou situaci?
Proc operator kazdy dotaz na server uctuje jako nove spojeni?
Nebo je chyba obou aplikaci ze spojeni ihned uzaviraji?
lives
Junior

Odeslat příspěvekod Toncek27 25. 9. 2006 12:10

Obávám se, že je to dáno aplikací, která uzavírá a znovu otevírá každé spojení. Jednou jsem toto řešil u jisté zabezpečovačky, jejíž aplikace odesílala asi tak 30x do hodiny dvoubitový tok. To by samo o sobě nevadilo, ale jde o to, že SW, který to obsluhoval, vždy po odeslání uzavřel spojení a znovu jej otevíral. Pak se zákazník dostal na celkem vysoké částky:-(
Toncek27
Junior

Odeslat příspěvekod Michal 4077 25. 9. 2006 12:58

Dnes mi prislo vyuctovani od VF a stalo se mi to same - byl jsem v roamingu v USA (Cingular a T-Mobile) a mam zaplatit nerealne vysokou castku za data, vyuctovani za cervenec a srpen. Zkusim to reklamovat, uvidime, co se stim da delat. M.
Michal 4077
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Fido+ 25. 9. 2006 14:40

Obavam se ze nic. To je ten system uctovani celych 100 kB za kazde pripojeni. Nechapu proc to tak je. Proc nesectou data za den nebo celou dobu pobytu se zaokrouhlenim na 100 kB nahoru. To by jeste bylo unosne. Takhle je to sproste okradani.
Fido+
Expert

Odeslat příspěvekod lives 25. 9. 2006 17:02

S tim naprosto souhlasim, v ceniku O2 navic o tom, ze za kazde spojeni uctuji 100 kB nemaji ani zminku. Jsem zvedavy jak se postavi k me reklamaci.
lives
Junior

Odeslat příspěvekod btw 25. 9. 2006 17:12

Na tohle je dobrý GPRS balíček od ET buď 2 nebo 4 MB, kdy za počtu spojení nezáleží. Po vyčerpání datového limitu je účtování již standardní, tj. po těch 100 kB.
Употреблю ваш алкоголь, недорого.
btw
Junior

Odeslat příspěvekod Fido+ 25. 9. 2006 18:53

Pletes se. Na poctu spojeni zalezi. Z toho limitu ti to ubyva po 100 kB za kazde spojeni.
Fido+
Expert

Odeslat příspěvekod btw 25. 9. 2006 21:42

Co, fakt? :shock: Tak to sorry za mylnou informaci. Zmátla mě ta poslední věta na webu O2, že po vyčerpání volných kB je účtování prováděno dle pravidel účtování GPRS při roamingu.
Употреблю ваш алкоголь, недорого.
btw
Junior

Odeslat příspěvekod lives 25. 9. 2006 23:32

A jak by se dalo zajistit aby se aplikace mezi dvema dotazy neodpojovali?
Treba u te Opery to nechapu - proc ukoncuje spojeni. V zahranici tak kazda libovolne velka stranka stoji jako by mela 100kB.
lives
Junior

Odeslat příspěvekod Fido+ 25. 9. 2006 23:57

Na mem telefonu pomaha iniciovat spojeni nejak jinak. Napr. synchronizaci hodin. Prenese se pritom par bajtu ale spojeni zustane aktivni dokud ho manualne neukoncim. Jinak se napr. mailovy klient taky porad odpojuje a pripojuje. Ale kdyz ho pouziju na uz aktivni spojeni tak ho neukonci. Chce to najit nejaky osvedceny zpusob jeste doma a pak ho pouzit v zahranici.
Fido+
Expert