Ono se opravdu stačí trochu poloudat na to AppStoru:
freesms
Je tam.
mapy+jednoduchá navigace
Google Maps jsou pro BB plnohodnotné včetně všech funkcí Latitude. Za sebe bych dodal, že dokonce lépe ovladatelné, než na Androidu (speciálně funkce Latitude). Kromě toho jsou tam BB Maps, které umí pár věciček navíc (odesílat vlastní souřadnice mailem, sms a pod. na jedno kliknutí - používám na přidání bodů do TomTom v počítači, protože na zařízení je to opruz). Pokud je mi ovšem známo, žádná samostatná plnohodnotná turn-by-turn navigace pro BB není, i když chodí zvěsti o nějaké od Garminu.
gmail
BB má nativní podporu jak pro GMail, tak pro vedlejší služby (GTalk). Umí dokonce sám od sebe s Google synchronizovat adresář i kalendář.
vyhledávání spojů MHD
Speciální aplikace k dispozici není, já používám webový m.idos.cz. Protože vlastní prohlížeč běží na komprimovaném a neomezeném BIS tarifu, na 3G je rychlé a datové přenosy mě netrápí.
soundhound (zjišťování písniček)
Tohle netuším, ale hudebních služeb je tam asi tisícovka, tak snad něco z toho bude dělat to samé...
a nějaká app na livescore

Je tam nějaká obdoba od SKY Sports
A padání? Já fakt nevím. Za tři týdny ani jednou - a to s ním dělám docela psí kusy.