Dotazy k BB Q5

Diskuze o dalších značkách (BlackBerry, Vodafone, Mivvy, Siemens atd.)

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod libol 18. 12. 2014 12:32

Dobrý den,

oslovil mne tento mobil, ale po předchozích zkušeností s jinými mobily se rachci zeptat i na triviálnosti
- chápu soprávně, že nejde udělat domovská obrazovka s denní agendou
- neexistují profily - kromě nočního - kde jde zakázat vše, nebo vše kromě volání, to by stačilo, kdyby
- jdou udělat white listy/black listy a nějak uživatelsky příjemně je zapínat/vypínat?

- dá se blesk použít jako světlo?
- jaká je kvalita klávesnice - používal jsem palm Treo 680 a Nokii E72 - horší to snad není?
- dají se klávesám přiřadít funkce - rychlé spouštění
- existuje slušná navigace? resp opravdu Google mapy fungují bez problémů?

Předpokládám využití HLAVNĚ plánování - zápis schůzek a úkolů - synchronizace s cloudem, mail, telefonování, SMS, spíše okrajově momentky, internet. očekávám rychlost a funkčnost.
Je něco na co bych si měl dát pozor?
Děkuji
libol
Junior

Odeslat příspěvekod D.Francis 18. 12. 2014 12:35

Klávesnice na BB Q5 je perfektní, lepší, než na Nokii E72, fce se dají přiřadit :)
D.Francis
Uživatel deaktivován

Odeslat příspěvekod Rezza 20. 12. 2014 17:49

K profilum - existuji, jen v soucasnych verzich jsou prednastaveny. Jde zakazat jak vse, tak vse krome telefonnich hovoru. A cekam, ze na nejake podrobnejsi bude spousta aplikaci. Oficialne by vlastni profily mely prijit s pristi verzi 10.3.1 v unoru. White a blacklisty jdou delat pomoci 3rd party aplikaci. K agende se da dostat v hubu.

Dioda fotaku jde pouzit jako svetlo. Rychle spousteni je na Passportu s verzi 10.3.0. S vyse zminenou 10.3.1 se to dostane i do starsich telefonu. Navigace me zatim prijde nejlepsi Sygic, ten je v Amazon AppStore (opet, od verze 10.3.1 bude na vsech i starsich telefonech). Pekna je i NavFree.

Na co si dat pozor? Pokud treba clovek pro jednu z tech nutnych veci pouziva treba nejakou cloudovou sluzbu, ktera neni podporovana. Hlavne v cervene je Q5 moc pekna.
BlackBerry Passport SE, Lenovo X1 Carbon 2nd gen s Fedora 23 Alpha, Sony PS3/4/Vita
Rezza
Junior

Odeslat příspěvekod libol 20. 12. 2014 20:48

Díky,

takže vypadá to, že v únoru by to mohl být ideální OS ;-)

k těm cloud službám - kalendář, mail jsou na googlu, úkoly u toodledo - obojí by nemělo být (aspoň teoreticky) problém

S dat v cloudu mám větší strach - používám Google drive a Tresorit - obojí mají jakous takous podporu, ale to zjistím až když vyzkouším
libol
Junior

Odeslat příspěvekod Pepan_22 20. 12. 2014 21:05

Pokud o ni mas zájem tak koupi neodkladej, je to výprodej a za chvíli nebudou, nebo jen dráž.
Pepan_22
Junior

Odeslat příspěvekod alex430 20. 12. 2014 21:32

jak psal Rezza jde tedy vše a pokud použiješ neoficiální tzv. leaked verzi jde již vše zmiňované.
Co se týče klávesnice tak je bez konkurence, měl jsem v minulosti e72 a tato nedosahuje ani polovičních hodnot jako u BB. Pokud by jsi ještě uvažoval o Q10 doporučuji vyzkoušet oba druhy kláves která lépe sedne.
alex430
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod D.Francis 21. 12. 2014 07:27

Funguje na OS BB 10 GMail?
D.Francis
Uživatel deaktivován

Odeslat příspěvekod sflorus 21. 12. 2014 12:23

Samozřejmě funguje, ovšem ne formou aplikace ale přes BlackBerry HUB
sflorus
Junior

Odeslat příspěvekod D.Francis 21. 12. 2014 12:34

Tak to je OK, čekám na BB Classic a jak jsem se na webech dočet, tak si ještě nějaký čas počkám :-)
D.Francis
Uživatel deaktivován

Odeslat příspěvekod milans74 26. 1. 2015 22:53

Ty máš ale trpezlivosť.
BB Passport
BB Q5 -ex
Nokia E6 - ex
Nokia E52 - ex
milans74
Junior

Odeslat příspěvekod D.Francis 26. 1. 2015 23:04

Ale jo, rád si počkám :) a nejdřív si BB Classic vyzkouším někde naživo
D.Francis
Uživatel deaktivován

Odeslat příspěvekod inkvizition 26. 1. 2015 23:39

Nechce se mi číst všechny ty kecy pode/nade mnou - podle toho jak to máš nastavené - na to už mám moc vína v sobě, tak to vezmu z gruntu...

Domovská obrazovka s agendou je, je součástí HUBu se zprávami, stač sjet prstem shora dolů a objeví se naplánovaná agenda na příští dva dny.

V novém update je velké množství profilů včetně možnosti si tvořit vlastní - takže neomezené možnosti

Black/White listy jsem nezkoušel, takže budu předpokládat, že to tam není, nicméně jsou dostupné aplikace (podle ohlasu velmi kvalitní), které to umí dobře.

Ano světlo se použít dá, dokonce se dá dát do horní lišty pro rychlé puštění jedním dotykem.

Klávesnice super, sám jsem měl E90, E72, E7 a moje Q10 je opravdu hodně dobrá - podle Francise je Q5 dokonce ještě o fous lepší, to bude asi o vkusu, ale co jsem jí zkoušel ,vypadala také dost pohodlně. Osobně jsem klávesnici na E72 neměl moc rád, byla měkká a nedostatečně citlivá, E90 byla lepší, taky měkká, ale zato 5 řad. BB se s tím blbě srovnává, mě vyhovuje moc, ale zkrátka funguje úplně jinak než vysunovací qwerty z E72.

Ano, ke každé klávese se dá přiřadit a) kontakt b) aplikace - stačí vypnout nejakou tu asistentku v nastavení, která předpokládá, že když píšeš v menu, tak chceš něco po ní.

Navigace jsem zrovna nedávno řešil, situace je docela dobrá... osobně jsem přecházel z WP 8, kde jsem si zvyknul na kvalitu Here Drive, takže přechod nebyl lehký, ale možnosti jsou. Nejlepší bude nainstalovat autonavigaci a zvlášť aplikaci pro pěší turistiku, protože žádná není pro mé účely dost univerzální. Ale s tím se dá žít... pořád je testuju, takže nebudu psát, které používám, stále se to může změnit a nerad bych radil zle :)

pozor by sis měl dát především na to co od telefonu chceš, pokud si nejsi jist a chceš více zábavy, možná zvaž dotykové BB, čtvercový displej na Q10/Q5/classic naprosto znemožňuje jakékoliv rozumné hraní her. Co se aplikací týče, dá se nainstalovat cokoliv z google play, ne 100% ale funguje, je třeba s tím počítat, že něco zkrátka může zradit.

Za překlepy se omlouvám, jak jsem psal na začátku - víno... kdyby tě jěště něco zajímalo, napiš PM, Q10 mám nově, takže stále objevuju nové funkce a vylepšováky... zajímavostí je, že mají naprosto shodný firmware s Q5, to nemá žádné jiné BB, ani classic.
inkvizition
Junior