Google Pixel 4a – obecná diskuze

Diskuze o dalších značkách (BlackBerry, Vodafone, Mivvy, Siemens atd.)

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod tomus 20. 1. 2025 15:05

Mě se naštěstí podařilo včas tu nesmyslnou aktualizaci zablokovat podle návodu na Redditu, výměnu baterie jsem v plánu měl ale ne tak rychle, telefon mám 4 roky a baterie je už opotřebovaná i když jsem jí šetřil a snažil se jí nevybíjet do nuly ani nenabíjet do 100%, stejně už je tak na 60% kapacity.
Také jsem využil možnosti výměny baterie zdarma, vyplnil formulář a Google se mi asi po týdnu ozval že to schválil a pošle mi 1220 Kč (ekvivalent 50 USD), budou to posílat přes službu Payoneer, ve které jsem se musel zaregistrovat a vyplnit tam číslo mého bankovního účtu a teď už nezbývá než jen čekat jestli ty peníze opravdu dorazí.

https://www.reddit.com/r/Pixel4a/commen ... he_forced/
tomus
Junior

Odeslat příspěvekod strny88 20. 1. 2025 18:35

Dnes mi volal otec, že jeho 4a je také postižený. Pokud nechám vyměnit baterii, o jejiž orginalitě bude asi pochyb, bude telefon v pořádku? To ta aktualizace dokázala odrovnat baterii? Nebo jak tomu rozumět?
Siemens M50,CX65,Nokia3510i,SamsungE720,MotorolaE398,L7,RazrV3,RizrZ3,SagemMYZ-55,LG Shine,NokiaN82,Sony Ericsson w810i,Motorola Ming,Samsung Galaxy Spica,Motorola DEFY,ATRIX, X, X+1,X Style,X4,Z3 PLAY,LG G8s,Google Pixel5, Pixel8
strny88
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod P3p3k 20. 1. 2025 19:05

Ja si ucet jeste nedelal, cekame jestli nam schvali ten mobil. Pak by me zajimalo, jak se ty dolary prevedou na koruny... Nebo to rovnou prijde sem?

O baterii si myslim, ze se zjistilo, ze 4a muze mit baterii se kterou jsou problemy. Kdyz u auta zjisti, ze se pouzil spatny kabel, svolaji auta do servisu, kde ti daji novy. Tak tady se asi zjistilo, ze muze nastat problem s baterii, tak ji oznacili jako vadnou, snizili ji kapacitu, zakazali rychle nabijeni a majitel muze dostat odskodne, v podporovanych statech mu ji zdarma vymeni.
Je to Amerika, kdyby ten mobil nekomu bouchnul v kapse, vysoudi miliony.
To je tedy muj nazor, co jsem si udelal po precteni ruznych clanku na netu.

Treba sem nekdo napise co zjistil on.
Hlavne tedy jak to je s tema penezma..

Co jsem koukal na netu, tak vymena baterie ja za 1000-1500. Coz mi prijde hodne, kdyz baterie vyjde na tri stovky. Je i za 1300, ale rozdil v nich asi moc velky nebude.. Budeme se ptat v mistnim servisu na kolik by to vyslo. Bohuzel nejde ten mobil nekam poslat na tyden.
Alcatel OT - Alcatel 301 - Samsung Monte + Xperia E15i - Lumia 620 - Lumia 820 - Lumia 1020 - Pixel 3a - Pixel 4a - Pixel 7a
P3p3k
Junior

Odeslat příspěvekod pablo-cz 21. 1. 2025 10:14

Zřejmě se jedná o problém s některými neoriginálními bateriemi. Výměna za originál by tomu měla snad pomoci. Než jsem se ale odhodlal ji objednat, tak se všechny baterie na českých e-shopech vyprodaly :-) Musel jsem tedy objednat z německého ebay, tam to už ale také rychle mizí...
pablo-cz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tomus 21. 1. 2025 17:28

Na Reddit fóru dnes někdo psal, že poté co si nechal vyměnit baterii, tak se vše vrátilo do normálu a telefon funguje zase bez problémů.
https://www.reddit.com/r/GooglePixel/co ... py_ending/
tomus
Junior

Odeslat příspěvekod P3p3k 21. 1. 2025 23:27

Hm... Co asi znamená tohle: (strojový překlad)

Bydlím ve velké oblasti metra s mnoha autorizovanými opravárenskými centry, takže jsem šel touto cestou a dnes jsem dostal bezplatnou výměnu baterie.
Opravdu to nemohlo jít hladší - nechali to vyměnit za 2 hodiny a po dokončení práce už můj telefon nebyl v 'bateriovém vězení' od Googlu.

Jsem si docela jistý, že opravárenské centrum musí nahlásit číslo IMEI zpět Googlu, aby jim sdělilo, že baterie byla vyměněna, a pak to spustí obnovení funkce nabíjení telefonu.

Že by kvůli té bezplatné výměně?
Alcatel OT - Alcatel 301 - Samsung Monte + Xperia E15i - Lumia 620 - Lumia 820 - Lumia 1020 - Pixel 3a - Pixel 4a - Pixel 7a
P3p3k
Junior

Odeslat příspěvekod pablo-cz 21. 1. 2025 23:36

Já četl, že někteří lidé si výměnu baterie provedli sami, takže to s tím hlášením IMEI asi tak úplně pravda nebude.
pablo-cz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ziki 22. 1. 2025 00:31

tomus píše:Mě se naštěstí podařilo včas tu nesmyslnou aktualizaci zablokovat podle návodu na Redditu, výměnu baterie jsem v plánu měl ale ne tak rychle, telefon mám 4 roky a baterie je už opotřebovaná i když jsem jí šetřil a snažil se jí nevybíjet do nuly ani nenabíjet do 100%, stejně už je tak na 60% kapacity.
Také jsem využil možnosti výměny baterie zdarma, vyplnil formulář a Google se mi asi po týdnu ozval že to schválil a pošle mi 1220 Kč (ekvivalent 50 USD), budou to posílat přes službu Payoneer, ve které jsem se musel zaregistrovat a vyplnit tam číslo mého bankovního účtu a teď už nezbývá než jen čekat jestli ty peníze opravdu dorazí.

https://www.reddit.com/r/Pixel4a/commen ... he_forced/

Tento návod se objevuje snad na každém fóru, kde řeší tento problém. Kterou konkrétně metodu jste použil :?:
Já zkusil stáhnout namátkou nějaký firewall, ale nenašel jsem možnost nějak blokovat systémové aplikace jako Google Play. Pak se tam zmiňuje aplikace AdAway, která v Google Play není a při stažení z jiného zdroje (APKPure) a instalaci stejně nefunguje. Pak je tam varianta s rootovaným telefonem. A nakonec použití nějaké DNS služby. Osobně jsem ohledně těchto rad a zejména k těm prvním dvěma možnostem, hodně skeptický. Pochybuji, že firewall či jiná uživatelsky instalovaná aplikace, může mít tu moc blokovat od internetu systémové aplikace a dokonce samotný update OS Android. To by bylo bezpečnostní riziko jak prase, protože by to samé mohl dělat i kdejaký malware. Tento návod mi spíš připadá jako hoax, který někdo metodou ctrl+c někde zkopíruje a ctrl+v jej do nějako diskuse vloží :hm .
Já zatím držím na vypnuté automatické aktualizaci v menu pro vývojáře. Dále jsem ve službách Google vypnul automaticky instalovat aktualizace systémových služeb. A v obchodě Google Play jsem taktéž vypnul automatickou aktualizaci aplikací. A aktualizaci to zatím odolává, ačkoli ji ale vnucuje, ať ji stáhnu, že už mám 4. den zastaralý systém.

Mimochodem co se týče výplaty peněz přes službu Payoneer, tak tato služba si kromě toho, že si hned z příchozí $50 USD kompenzace ihned strhne poplatek $3 USD, tak ještě je tam roční poplatek $29.95 USD v případě, že nemáte obrat $2000 USD. Takže se doporučuje účet u Payoneer ihned zrušit po přijetí kompenzace. Více když tak tady https://wiki.rossmanngroup.com/wiki/Pix ... ce_Program
Já jsem ten formulář ohledně kompenzace zatím ani nezkoušel vyplnit.
"Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora."
ziki
Junior

Odeslat příspěvekod P3p3k 22. 1. 2025 00:42

pablo-cz píše:Já četl, že někteří lidé si výměnu baterie provedli sami, takže to s tím hlášením IMEI asi tak úplně pravda nebude.

Myslim, ze tohle byl pripad, kdy ten clovek vyuzil to, ze v nekterych statech je vymena v autorizovanem servisu zdarma. Proto to asi museli hlasit.
Ja bych se do vymeny nepoustel a radeji to nechal na nekom, kdo s tim ma zkusnosti a taky mi neprijde moc vyhodne kupovat kvuli jednomu displeji tubu lepidla. Pokud tedy dojde ta kompenzace :)

Jo a ted jsem koukal, ze ta baterie asi bude opravdu vyprodana.. Bude to chtit vydrzet.
Jinak co jsem dostal informaci o nasem mobilu.. Rano 100%, v pul jedne 57%, v dve 23%, 14:45 13%, ve tri 6%. Takze mame "stesti, ze to vydrzi alespon do odpoledne... Predpokladam, ze dopoledne v praci nebyl mobil moc pouzivan...
P3p3k
Junior

Odeslat příspěvekod tomus 22. 1. 2025 15:58

Pablo-cz>

Byl to trochu boj, ale nakonec jsem použil aplikaci AdAway https://adaway.org
stáh jsem jí přes aplikaci F-Droid (což je taková alternativní obdoba Google play), AdAway je primárně blokátor reklam, neblokuje přímo aplikaci, ale adresu ze které se stahuje ta aktualizace, je potřeba ji tam podle návodu přidat, telefon pak při kontrole aktualizace hlásí že žádná nová není k dispozici.
Pokud už se předtím aktualizace stáhla a telefon žádá o restart, tak je potřeba ji smazat a to tak že se vymažou data v aplikaci Služby Google play, což smaže i některé uživatelské nastavení u Služeb Google v telefonu, například se mi smazala platební karta uložená v telefonu, takže bylo nutné ji tam znovu do peněženky přidat, nebo se vypnulo zálohování dat telefonu.
Nicméně teď mě všechno funguje jak má a aktualizace již neotravuje.
AdAway běží stále na pozadí, ale baterku nijak nežere, až mě přijdou od Googlu peníze a trochu se situace s hromadnou výměnou baterií uklidní, tak si ji nechám pak také nejspíš vyměnit.
Mám už od podzimu koupený Pixel 8a, ale zatím ho aktivně nepoužívám, protože už není tak kompaktní a hlavně dost přibral na váze, což mně vadí.
tomus
Junior

Odeslat příspěvekod gloom83 22. 1. 2025 18:17

ziki píše:....... tak ještě je tam roční poplatek $29.95 USD v případě, že nemáte obrat $2000 USD. Takže se doporučuje účet u Payoneer ihned zrušit po přijetí kompenzace.

Tak za toto upozornění díky. Já bych to nechal být a pak bych koukal. :-)
Teď se budu rozhodovat, jestli se budu pokoušet s aktualizací vracet zpět nebo objednám a vyměním baterii, ale přijde mi to zbytečné, když ta původní je ještě dostačující, ale zase si nejsem jist, že zvládnu downgrade firmwaru, pokud někdo nehodí nějaké video na youtube. :-D
gloom83
Junior

Odeslat příspěvekod tomus 22. 1. 2025 18:42

Návod na downgrade firmwaru je zde:
https://www.reddit.com/r/Pixel4a/commen ... ry_update/
tomus
Junior

Odeslat příspěvekod strny88 22. 1. 2025 19:47

A ten downgrade sw tomu pomůže? :D to by snad pak google byl schopný opravit aktualizací ne?
strny88
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tomus 22. 1. 2025 20:33

Myslím že Google aktualizaci opravovat nebude, má nás donutit vyměnit si baterii a nebo přejít na novější model telefonu.
Downgrade může být řešením pro ty kterým se již telefon aktualizoval a nechtějí měnit baterii,
je ale potřeba si pohlídat, aby po downgradu telefon opět neaktualizoval, jinak se celý problém bude opakovat !
tomus
Junior

Odeslat příspěvekod gloom83 22. 1. 2025 21:42

Tomus díky, než se naskladní baterie, tak se o ten downgrade pokusím.
gloom83
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka