Mně se zatím daří aktualizaci odolávat a jsem zvědavý, jak dlouho to vydrží. Zrovna dneska je to kulatých 50 dní. Zajímavé, že Pixel 4a už aspoň rok nedostával žádné aktualizace, ale teď se může Google přetrhnout, aby mi "aktualizoval" telefon

. O kompenzaci jsem zatím nežádal.
Blokovací aplikace AdAway (doplněná o těch několik adres) mi sice stále běží, ale nemyslím si, že to je zrovna ona, která brání v nainstalování aplikace. Předpokládám, že kdyby fungovala a blokovala, tak by nefungovaly ani aktualizace aplikací v Google Play, blokovala by i reklamy třeba v Youtube a nevyskakovaly by informace o aktualizaci.
Kdyby se ještě někdo bránil aktualizaci, tak níže uvádím kroky, které jsem podnikl:
1) Vypnout automatické aktualizace, Nastavení -> Systém -> Pro vývojáře - > Automatické aktualizace systému
2) Vypnout aktualizace služeb, Nastavení -> Google -> Všechny služby -> Aktualizace služeb systému -> Automaticky instalovat aktualizace systémových služeb
3) Vypnout automatické aktualizace aplikací v Google Play, Obchod -> Nastavení -> Nastavení sítě -> Automatické aktualizace aplikací -> Neaktualizovat aplikace automaticky
4) A pak používané WiFi nastavit jako měřenou síť, Využití sítě -> Považovat za měřenou síť
A hlavně nikdy nekliknout na Stáhnout a nainstalovat, ve vyskakovacím okně nabízející aktualizaci.
Co se týče některých bodů, tak vůli bodu 3) používané aplikace jednou za čas aktualizuji ručně, kliknu na Aktualizovat. A kvůli bodu 4) přestanou Google Fotky zálohovat, ale stačí v aplikaci povolit využití mobilních dat - dát neomezeno a bude to zálohovat fotky i videa i přes měřenou WiFi síť.