Google Pixel 6 /Pro - obecná diskuze

Diskuze o dalších značkách (BlackBerry, Vodafone, Mivvy, Siemens atd.)

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 11. 12. 2022 00:13

Ad posun času v názvu fotky - a nestačí ti s tím pracovat až pak na počítači? Já to řeším jednoduše, fotky se mi replikují na PC přes OneDrive (které mám součástí Office 365) a na PC pak jedním klikem v Total Commanderu hromadně přejmenuju automaticky stažené fotky podle skutečného času pořízení fotky, takže z:
PXL_20221208_183103439.jpg
udělám prakticky jedním klikem (hromadně pro všechny soubory):
2022-12-08-19-31-03-PXL_20221208_183103439.jpg

Rovnou se mi to pak krásně řadí třeba s fotkami z jiných telefonů (můj předchozí, manželky atd.).

Btw. pokud potřebuješ výdrž, tak jsi měl jít rovnou do sedmičky, z mého pohledu má zřetelně lepší práci s baterkou než šestka. Teď je 23 hodin a moje 7 Pro má stále 60 procent baterky (vyndal jsem z nabíječky v 9 ráno). Moje předchozí 6 Pro by měla tak 30-35 procent.
Mr.Scully
Pokročilý

Odeslat příspěvekod sodja 15. 12. 2022 14:41

Ad posun času v názvu fotky - kdyby to byla jen tato relativní drobnost, tak ji samozřejmě vyřeším hromadným přejmenováním. Ale těchto "drobností" mi na Pixelu 6 (a zřejmě na Pixelech obecně) vadí více: při focení chybí manuální režim (úprava ISO, ruční ostření), minimální vzdálenost od objektu je příliš velká. Je sice skvělé, že Pixely umí pěkné noční fotky, ale to já nevyužiju.

Ad výdrž baterky - ta je sice pro mě důležitá, ale nehodlám utrácet víc než 12 tisíc. Pracuji s příliš velkým rizikem poškození mobilu, raději si po rozbití koupím nový.
Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy A53
sodja
Junior

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 15. 12. 2022 15:40

Manuální režim je podle mě jen otázka aplikace, ta defaultní to (bůhvíproč) nenabízí, ale jakákoliv aplikace třetí strany to podle mě normálně umí. Já jsem svého času fotil s mobilem manuálně, ale zjistil jsem, že v drtivé většině případů je to k ničemu, protože JPEG skládaný nějakými algoritmy z více expozicí je prostě v tomto případě lepší. Kolikrát udělám i očividně špatnou a mázlou fotku třeba svýho dítěte, Pixel napíše "moment, zpracovávám" a vypadne z toho pěkný ostrý obličej, nechápu. Jen mi vadí mírná podexpozice, ale to přežiju.
Mr.Scully
Pokročilý

Odeslat příspěvekod sodja 15. 12. 2022 16:18

Je možné, že Pixely fotí líp než Samsungy. U Samsungů jsem potřeboval vnucovat dostatečně krátkej čas, aby fotka nablízko nebyla mázlá. Evidentně dával přednost vyšší citlivosti než času.
sodja
Junior

Odeslat příspěvekod JiříTechnik 15. 12. 2022 20:09

Kouzlo pixelů je právě v jeho UI, která sama rozhodne jestli je lepší čas zkrátit nebo vyfotit X snímku a skládat je (můžou to být i desítky) a následně to pomocí algoritmu dopočítá... Občas z toho vyleze dobrá šílenost :-)
JiříTechnik
Junior

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 15. 12. 2022 20:42

sodja píše:Je možné, že Pixely fotí líp než Samsungy. U Samsungů jsem potřeboval vnucovat dostatečně krátkej čas, aby fotka nablízko nebyla mázlá. Evidentně dával přednost vyšší citlivosti než času.

Ano, to se v diskusích řeší často. Samsung má možná o něco lepší HW, ale horší inteligenci. S Pixely člověk fotku ve velké většině případů nemázne, protože Google za prvé fakt vychytal tu automatiku (poměr ISO-čas nastaví skoro vždy nejlépe, aby čas vyšel co nejblíž 1/100 a ISO bylo přijatelné, dejme tomu třeba pod 600) a plus se do toho vloží to skládání jednotlivých snímků, nemám moc představu, jak to funguje, ale občas fakt vidím na displeji fotku, u které vidím, že se přeci jen mázla, ale Google řekne "zpracovávám" a fotka je nakonec ostrá. Je to za cenu mírné podexpozice a mírného překontrastování, ale nic, co by se nedalo ještě upravit. (Nicméně nevidím rozdíl mezi 6 Pro a 7 Pro).
Mr.Scully
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ziki 16. 12. 2022 01:46

sodja píše:Docela bych ocenil to delší psaní ;-)

sodja: Pixel už používám od loňského září, takže už jsem si na něj zvykl, ale pár věcí, co si momentálně pamatuju, co mi po přechodu chyběly.
1) Používám k zabezpečení PIN + otisk prstu a při zadávání PINu u Samsungu (ale i předchozích Lumií co jsem měl) stačí zadat PIN a netřeba potvrzovat, kdežto u Pixelu musíte ještě PIN potvrdit, což je otravné kliknutí navíc.
2) U Samsungů jsem měl platby Google Pay zabezpečené tím, že jsem NFC zapínal až u pokladny a po zaplacení opět vypnul, protože Samsungy mají přepínač NFC v horním rychlém menu, kdežto Pixel má přepínač NFC ukrytý hluboko v menu nastavení. Nicméně u Pixelu po nějaké aktualizaci už přibila možnost vyžadování odemčení zařízení před pro NFC, ale zpočátku mě nezabezpečení plateb do 500 Kč hodně vadilo.
3) Samsungy, ale i jiné androidy, umí přenášet obraz do televize přes Miracast, který podporuje snad většina televizorů a není závislý na internetovém připojení. Kdežto Pixely podporují pouze Chromecast, na který potřebujete k televizi extra přijímač a musíte být připojen k internetu. Toto jsem zjistil, když jsem chtěl pustit dětem nějakou pohádku na televizi.
4) Již zmíněná vybíravost Pixelů na kvalitní USB kabely a rychlonabíječky jen s Power Delivery, poněvadž mám plno nabíječek s Fast Charging od Samsungu nebo Quick Charge od Qualcommu.
5) U dual-SIM Samsungu máte přepínání SIMek pro hovory/sms/data snadno přístupné z horního rychlého menu, kdežto u Pixelu je to hluboko v menu nastavení a občas potřebuji přehodit datovou SIM pro data.
6) Již zmíněné vnucování UTC do názvu fotek a videí, což mě vypeklo když jsem hledal fotky z přelomu roku, protože fotky z první hodiny nového roku měly stále název PXL_20211231_23.... Co se týče řešení tohoto problému pomocí alternativní aplikace na focení, tak samozřejmě to by šlo, kdysi jsem si hrál s aplikací Open Camera, ale speciálně u Pixelů to postrádá smysl, protože největší síla při focení u nich je právě ve vlastní fotoaplikaci od Googu s podporou AI. Myslím, že fotit s jinou aplikací, tak Pixel degradujete na průměrný fotomobil, poněvadž foto hw u Pixelů nepatří ke špičce a dohaní to právě sw.
7) Absence nějakého manuálního nastavení u focení aspoň WB, protože se mi zdá, že Pixel táhne vyvážení do víc do chladných tónů, čímž docela zabíjí snímky během zlaté hodinky nebo západu/výhodu slunce. A AI občas zbytečně vytahuje stíny čímž některé fotky působí amatérsky provedeným HDR.

To je asi vše, na co si teď vzpomenu :-).

Ale určitě bych našel i nějaké negativní věci na Samsung, které jsou u Pixelů lepší. Co mě teď napadá, tak třeba to, jak Samsung blokuje některé základní funkce samotného Androidu, třeba možnost formátovat SD kartu jako rozšíření interní paměti (užitečné pro staré telefony k prodloužení života), více uživatelských účtů (blokuje to u telefonů, ale ne u tabletů) nebo zablokovaný interní VoIP SIP klient ačkoli toto už už není aktuální, protože Google interního SIP klienta vyřadil globálně od Androidu 12.

Mr.Scully: Hromadně přejmenovat fotky/videa v TC je opravdu otázkou několika kliknutí, ale když fotky nahráváte do Google Photos a chcete mít všude stejné názvy fotek, tak bych musel fotky nejprve stáhnout do PC, přejmenovat a pak opět nahrát do mobilu, aby je uploadoval do Google Photos, což by byla otrava. Po dobu používání Pixelu jsem se s touto UTC googlovinou už prostě smířil.
Jinak do letošního jara jsem si také předplácel Office 365 kvůli OneDrive kvůli fotkám než jsem objevil problém s GPS souřadnicemi. OneDrive používám pro přenášení fotek do PC už roky, ale zároveň jsem fotky vždy stahoval z mobilů kabelem nebo čtečkou a jelikož jsem puntičkář, tak jsem fotky z OneDrive a stažené kabelem/čtečkou pomocí TC porovnával a zjistil jsem, že občas některé fotky nejsou bitově zcela identické a i ty rozdílné jsem ukládal. A letos jsem náhodou zjistil, že ten rozdíl spočíval vždy v tom, že u fotek z OneDrive chyběly GPS souřadnice. Myslím, že na vině je mobilní aplikace OneDrive a nějaké fotky z OneDrive bez souřadnic jsem našel také u manželky, které fotky z mobilu také zálohuji, takže to není je problém u mě a dá se to i dogooglit. Takže vás před spoléháním se pouze na OneDrive varuji.
"Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora."
ziki
Junior

Odeslat příspěvekod sodja 25. 12. 2022 20:45

JiříTechnik píše:Kouzlo pixelů je právě v jeho UI, která sama rozhodne jestli je lepší čas zkrátit nebo vyfotit X snímku a skládat je (můžou to být i desítky) a následně to pomocí algoritmu dopočítá... Občas z toho vyleze dobrá šílenost :-)

Věřím, že ve spoustě situací se takovýto algoritmus hodí.

-- 25. 12. 2022 19:53 --

Mr.Scully píše:
sodja píše:Je možné, že Pixely fotí líp než Samsungy. U Samsungů jsem potřeboval vnucovat dostatečně krátkej čas, aby fotka nablízko nebyla mázlá. Evidentně dával přednost vyšší citlivosti než času.

Ano, to se v diskusích řeší často. Samsung má možná o něco lepší HW, ale horší inteligenci. S Pixely člověk fotku ve velké většině případů nemázne, protože Google za prvé fakt vychytal tu automatiku (poměr ISO-čas nastaví skoro vždy nejlépe, aby čas vyšel co nejblíž 1/100 a ISO bylo přijatelné, dejme tomu třeba pod 600) a plus se do toho vloží to skládání jednotlivých snímků, nemám moc představu, jak to funguje, ale občas fakt vidím na displeji fotku, u které vidím, že se přeci jen mázla, ale Google řekne "zpracovávám" a fotka je nakonec ostrá. Je to za cenu mírné podexpozice a mírného překontrastování, ale nic, co by se nedalo ještě upravit. (Nicméně nevidím rozdíl mezi 6 Pro a 7 Pro).

Směřovat čas k jedné setině vteřiny je určitě dobrá vlastnost. Včera jsem zkoušel fotit novou A53 scénu u vánočního stromečku a Samsung trval na času 1/20... Algoritmus "uvažování" musí bejt příšernej, protože by mělo bejt jasný, že na tak krátkou vzdálenost musí bejt minimálně některý objekty mázlý. Navíc tam byly lidský tváře, který automaticky nerozpoznal. V automatickém režimu (Fotografie) NELZE u Samsungu vynutit blesk! Přitom u mý starý S7 to jde...

-- 25. 12. 2022 20:17 --

Nová zkouška: tak P6 i A53 fotily oba tmavou scénu s lidskými tvářena 1/32 nebo 1/33. Neplatí tedy, že by se snažily fotit na 1/100. Asi taky zohlednily, že ISO už je dost vysoké a nepůjdou vejš. Pixel rozpoznával tváře automaticky, zatímco Samsung pouze v režimu Portrét (a možná i Pro, to si teď neuvědomuju). Pixel má fotku lepší, ale ne zas o tolik. Nechápu, proč Samsung nerozpoznává tváře ve výchozím režimu Fotografie - v tomhle uznávám, že je výhoda Pixelu.
sodja
Junior

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 26. 12. 2022 11:41

Ano, i Pixel někdy jde k 1/30, ale umí "zařídit", že výsledná fotka je ostrá. Buď je to tím, že prostě skrytě udělá víc fotek v sérii a složí je do jedné, nebo má hodně dobré algoritmy doostření nebo je to nejspíš kombinace obojího. Jak šestka, tak sedmička mají jedinou nevýhodu a to je to, že takto zpracovaná fotka bývá obvykle bůhvíproč podexponovaná a lehce překontrastovaná, ale s tím se pořád dá pracovat lépe než s mázlou fotkou :-) Co jsem viděl u Samsungů, tak ten se s pohybovou neostrostí softwarově nepáře, zatímco Pixel se snaží s ní něco udělat a většinou úspěšně.
Mr.Scully
Pokročilý

Odeslat příspěvekod sodja 26. 12. 2022 21:53

Uznávám, že Pixel pohybový fotky fotí dobře.

-- 26. 12. 2022 20:55 --

Dnes jsem zjistil, že s magnetickejma koncovkama má problém i A53 - bez problémů se nabíjí, ale nedokáže se propojit s počítačem. To mě dost irituje!
sodja
Junior

Odeslat příspěvekod vajo7174 27. 12. 2022 15:45

Skúšal si aj opačne otočiť podaktore to majú tak
vajo7174
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod sodja 27. 12. 2022 23:53

vajo7174 píše:Skúšal si aj opačne otočiť podaktore to majú tak

Otočení jsem samozřejmě zkoušel. Nepomohlo. Můžu ještě vyzkoušet víc kabelů a počítačů, ale obávám se, že když u S7 to funguje, tak to bude vlastnost A53.
sodja
Junior

Odeslat příspěvekod sodja 1. 1. 2023 01:15

ziki píše:
sodja píše:Docela bych ocenil to delší psaní ;-)

sodja: Pixel už používám od loňského září, takže už jsem si na něj zvykl, ale pár věcí, co si momentálně pamatuju, co mi po přechodu chyběly.

MOCKRÁT DĚKUJU ZA SPOUSTU UŽITEČNÝCH POSTŘEHŮ!

Ad 4) mám právě doma a v práci asi 4 funkční nabíječky a je mi líto je všechny vyhodit jenom kvůli vybíravosti Pixelu. Na druhou stranu by mi v zásadě ve většině případů stačilo pomalé nabíjení - předpokládám, že si Pixel vezme alespoň 5V x 2A = 10 W

Ad 6) teď laboruji s aplikací Open Camera u A53 (výchozí aplikace od Samsungu přibarvuje zelenou dočervena) a opravdu to není žádná sláva. Zaprvé se mi nedaří ji spustit při zamčené obrazovce dvojklikem zapínacího tlačítka - vyžaduje odemčení, což ovšem postrádá veškerou eleganci. Zadruhé z ní lezou dost podobné fotky jako z výchozí aplikace. Je otázka, na jaké úrovni zpracování dat alternativní aplikace pracují. Jestli je "chyba" barevného podání už v hardwaru nebo aplikace zpracovávají až pokročilé výstupy, kdy už toho mnoho upravit nedokáží.

Obecně mi u současných fotoaplikací vadí, že nelze nastavit určitá nastavení jednoduchými gesty, ale pro často používané operace je třeba jít hluboko do nastavení a ještě se u toho strefovat do pidisymbolů na displeji. Například vynucení/vypnutí blesku bych si dokázal představit mnohem elegantněji.

Ad OneDrive - velmi zajímavý postřeh o mazání GPS souřadnic!
sodja
Junior

Odeslat příspěvekod JiříTechnik 1. 1. 2023 15:05

Pokud nabíječka není PD tak si nevezme nic, prostě ji odmítne...
JiříTechnik
Junior

Odeslat příspěvekod sodja 8. 1. 2023 11:39

Myslím, že se Pixel 6 dobíjí i z nabíječek bez PD, byť pomalu. Když jsem měl ještě Pixel, neměl jsem doma žádnou nabíječku s PD kromě jedné, a přesto jsem byl schopen Pixel nabít.
sodja
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka