sodja píše:Docela bych ocenil to delší psaní
sodja: Pixel už používám od loňského září, takže už jsem si na něj zvykl, ale pár věcí, co si momentálně pamatuju, co mi po přechodu chyběly.
1) Používám k zabezpečení PIN + otisk prstu a při zadávání PINu u Samsungu (ale i předchozích Lumií co jsem měl) stačí zadat PIN a netřeba potvrzovat, kdežto u Pixelu musíte ještě PIN potvrdit, což je otravné kliknutí navíc.
2) U Samsungů jsem měl platby Google Pay zabezpečené tím, že jsem NFC zapínal až u pokladny a po zaplacení opět vypnul, protože Samsungy mají přepínač NFC v horním rychlém menu, kdežto Pixel má přepínač NFC ukrytý hluboko v menu nastavení. Nicméně u Pixelu po nějaké aktualizaci už přibila možnost vyžadování odemčení zařízení před pro NFC, ale zpočátku mě nezabezpečení plateb do 500 Kč hodně vadilo.
3) Samsungy, ale i jiné androidy, umí přenášet obraz do televize přes Miracast, který podporuje snad většina televizorů a není závislý na internetovém připojení. Kdežto Pixely podporují pouze Chromecast, na který potřebujete k televizi extra přijímač a musíte být připojen k internetu. Toto jsem zjistil, když jsem chtěl pustit dětem nějakou pohádku na televizi.
4) Již zmíněná vybíravost Pixelů na kvalitní USB kabely a rychlonabíječky jen s Power Delivery, poněvadž mám plno nabíječek s Fast Charging od Samsungu nebo Quick Charge od Qualcommu.
5) U dual-SIM Samsungu máte přepínání SIMek pro hovory/sms/data snadno přístupné z horního rychlého menu, kdežto u Pixelu je to hluboko v menu nastavení a občas potřebuji přehodit datovou SIM pro data.
6) Již zmíněné vnucování UTC do názvu fotek a videí, což mě vypeklo když jsem hledal fotky z přelomu roku, protože fotky z první hodiny nového roku měly stále název PXL_20211231_23.... Co se týče řešení tohoto problému pomocí alternativní aplikace na focení, tak samozřejmě to by šlo, kdysi jsem si hrál s aplikací Open Camera, ale speciálně u Pixelů to postrádá smysl, protože největší síla při focení u nich je právě ve vlastní fotoaplikaci od Googu s podporou AI. Myslím, že fotit s jinou aplikací, tak Pixel degradujete na průměrný fotomobil, poněvadž foto hw u Pixelů nepatří ke špičce a dohaní to právě sw.
7) Absence nějakého manuálního nastavení u focení aspoň WB, protože se mi zdá, že Pixel táhne vyvážení do víc do chladných tónů, čímž docela zabíjí snímky během zlaté hodinky nebo západu/výhodu slunce. A AI občas zbytečně vytahuje stíny čímž některé fotky působí amatérsky provedeným HDR.
To je asi vše, na co si teď vzpomenu

.
Ale určitě bych našel i nějaké negativní věci na Samsung, které jsou u Pixelů lepší. Co mě teď napadá, tak třeba to, jak Samsung blokuje některé základní funkce samotného Androidu, třeba možnost formátovat SD kartu jako rozšíření interní paměti (užitečné pro staré telefony k prodloužení života), více uživatelských účtů (blokuje to u telefonů, ale ne u tabletů) nebo zablokovaný interní VoIP SIP klient ačkoli toto už už není aktuální, protože Google interního SIP klienta vyřadil globálně od Androidu 12.
Mr.Scully: Hromadně přejmenovat fotky/videa v TC je opravdu otázkou několika kliknutí, ale když fotky nahráváte do Google Photos a chcete mít všude stejné názvy fotek, tak bych musel fotky nejprve stáhnout do PC, přejmenovat a pak opět nahrát do mobilu, aby je uploadoval do Google Photos, což by byla otrava. Po dobu používání Pixelu jsem se s touto UTC googlovinou už prostě smířil.
Jinak do letošního jara jsem si také předplácel Office 365 kvůli OneDrive kvůli fotkám než jsem objevil problém s GPS souřadnicemi. OneDrive používám pro přenášení fotek do PC už roky, ale zároveň jsem fotky vždy stahoval z mobilů kabelem nebo čtečkou a jelikož jsem puntičkář, tak jsem fotky z OneDrive a stažené kabelem/čtečkou pomocí TC porovnával a zjistil jsem, že občas některé fotky nejsou bitově zcela identické a i ty rozdílné jsem ukládal. A letos jsem náhodou zjistil, že ten rozdíl spočíval vždy v tom, že u fotek z OneDrive chyběly GPS souřadnice. Myslím, že na vině je mobilní aplikace OneDrive a nějaké fotky z OneDrive bez souřadnic jsem našel také u manželky, které fotky z mobilu také zálohuji, takže to není je problém u mě a dá se to i dogooglit. Takže vás před spoléháním se pouze na OneDrive varuji.