kultus píše:Ted jsem se vratil z venku, koukam na fotky a zase...5x tele, 50Mpx, dve fotky po sobe, dobre zaostrene a uprostred serie nikoliv na zacatku foceni, vypnute auto makro a jedna fotka OK a druha total jak digizoom=olejomalba. Koukam na RAWy a krome trochu vyssiho ISO a vic sumu zadny podstatny rozdil (taky nechapu o tolik vyssi ISO i sum u prakticky totozne sceny za sluneho dne). Takze automatika si rekla, ze si ze mne udela dobry den a zapla buhvi jaky rezim...ja proste nechapu.
Mozna jsem na to prisel, resp. se mi povedlo problem zreplikovat. S AutoMakrem to uplne nesouvisi. Problematicky je v Pro nastaveni zapnuty "Automaticky vyber fotomodulu". Kdyz vyfotim snimek hlavnim modulem 1x, pak prezoomuju na 5x, tak na blizsi vzdalenosti nez je zrejme schopen zaostrit, zustava porad aktivni hlavni modul, ale zoomuje digitalne a v hledacku to neni vzdy poznat. Az kdyz zaostrim na vzdalenejsi predmet, prepne na 5x telefoto, ale ne vzdy uplne rychle. Staci fotit rychleji za sebou 1x, pak na dalku 5x a jeste treba 0,5-1s je pouze digitalnich 5x, ikdyz ostrim dostatecne daleko. Kdyz tohle nastaveni vypnu, nablizko 5x telefoto nezaostri a napise hlasku, ze mam jit dal. No je videt, ze se na tyhle "pomucky" musi opatrne. Ja to vypinam, potrebuji spolehlivy fotak, jak v praci, tak v soukromi.