Google Pixel 8 /Pro - obecná diskuze

Diskuze o dalších značkách (BlackBerry, Vodafone, Mivvy, Siemens atd.)

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod foto1977 8. 3. 2024 20:25

Super zpráva, dokud mi to bude myslet budu používat svou vlastní...
foto1977
Junior

Odeslat příspěvekod Ředitel ČTÚ 9. 3. 2024 18:55

Kam až klesne cena? Google Pixel 8 pořád zlevňuje!

Google Pixel 8 se pomalu řadí k telefonům s velmi atraktivním poměrem cena versus výkon
Jeho procesor nepatří k nejsilnějším, vše ale vynahradí čistý Android a výborný fotoaparát
Zapomenout nesmíme ani na extrémně dlouhou podporu, bude dostávat aktualizace až do roku 2030

V předchozích dnech řada prodejců snížila cenu telefonu k hranici 15 000 korun, někteří prodejci se už před pár týdny dostali pod tuto hranici. Sám při nákupech nejdu jen po nejnižší ceně, ale čtu si rovněž recenze jednotlivých obchodů. V současnosti ale cena telefonu spadla natolik, že nemusíte riskovat nákupem u neznámého prodejce a můžete sáhnout po některém z prověřených obchodů (například Alza jej má za 15 490 korun), aniž byste zbytečně připláceli několik tisíc.

https://www.svetandroida.cz/google-pixel-8-sleva-cesko-heureka/
Ředitel ČTÚ
Vrátnej na ČTÚ

Odeslat příspěvekod Tomáš S. 11. 3. 2024 20:15

Ahoj, vyměnil jsem Samsung Galaxy S23 za Pixel 8. Tady jsou moje dojmy po 10-ti dnech používání, třeba se to bude někomu hodit při rozhodování.

Design je super. Sice je o něco větší a težší než S23, ale díky zaobleným hranám se velice příjemně drží. Chvíli mi trvalo zvyknout si na prohozená tlačitka hlasitosti a napájení, ale je to jen o zvyku. Co mi vyložene sedí, je umístění a styl fotomodulu. Za prvé je umístěný více ke středu, takže si ho nikdy nezakrývám prstem a za druhé je krytý jedním kusem skla, takže ho jen přetřu třeba rukávem a je čistý. Zapuštěné a oddělené čočky u S23 byly doslova lapače prachu a bordelu. Akorát je to teda pěkně kluzká potvora, bez obalu bych se asi bál. Celkově mě osobně více sedí Pixel.

Displej se mi líbí více u Pixelu, barvy mi přijdou přirozenější, přesto ne vyblité. Čitelnost na slunci je u Pixelu asi o něco lepší, ale neměl jsem problém ani u S23, u obou je super. Ale třeba v místnosti ve tmě Pixel jas více snižuje a to je mi příjemnější, S23 mi často přidávala jasu zbytečně moc. Celkově mi automatická regulace přijde na Pixelu spolehlivější. V čem je ale zase S23 podle mě lepší, je celkový pocit z displeje při dotyku. Pixel působí tak nějak víc ,,plastověji", oproti tomu S23 působí jako kus kvalitního, pevného panelu.

Zvuk mi připadá o něco čistější a lepší u Pixelu, ale nejsem žádný audiofil, podle mě mají oba super zvuk.

Foťák je u Pixelu bez debat o třídu lepší a S23 se absolutně nechytá. Už tak jsem musel používat GCam port, protože ať recenze tvrdí co chcou a telefon chválí, tak to co někdy lezlo z S23 byl na danou třídu opravdu hnus. Pixel oproti tomu dělá nádherné fotky, je konzistentní a hlavně je s ním fakt radost fotit. V přímém srovnání (přes 300 fotek) Pixel totálně rozdrtil S23 a měl jsem chvílemi dokonce pocit, že srovnávám telefony za 8 a 20k a ne přístroje ve stejné cenovce.

Čtečka otisku prstu, z různých fór a zkušeností první strašák a úplně zbytečný. Jasně, ultrazvuková čtečka na S23 je lepší, ale ta na Pixelu šlape taky skvěle. Vlastně jediný citelný rozdíl je fungování i při zhasnutém displeji a rychlost u S23, ale těch pár milisekund mě fakt nezabije. Málokdy se mi stává, že nezareaguje na první pokus a asi jen 2x se mi stalo, že jsem musel dávat pin. Za mě naprosto pohodová čtečka, nemám s ní sebemenší problém a to mám na displeji zatím obyčejnou hydrogelovku z Alíka za 4Kč.

Tensor G3, druhý strašák a taky zbytečný. Opět platí, že Snap8gen2 v S23 je samozřejmě výkonější SoC, ale to rozhodně neznamená, že Tensor G3 je nějaký prů..r a ořezávátko. Zahřívání jsem zažil jen při prvním nastavování telefonu, pak jsem ho aktualizoval a od té doby nic, žádné zahřívání se nekoná. U baterie tu nebudu psát SoT, každý používáme telefon jinak, ale při mém používání mi přijde výdrž lepší než u S23, takže baterka je za mě taky super. Hry už moc nehraju, ale schválně jsem pár titulů zkusil a šlapaly bez problémů, takže čísílka v benchmarcích jsou jedna věc, ale reálná praxe druhá. 5G chytám taky v pohodě (Kaktus) a tam kde byl signál na S23, je i na Pixelu. Celkově prostě telefon šlape jak hodinky a rozhodně netrpí nedostatkem výkonu.

Čistý Android je super a šlape hladce, ale pár věcí z OneUI mi chybí, nastavba Samsungu podle mě není špatná a třeba galerie, správce souborů nebo ovládání třemi gesty dole mi na S23 seděli víc. Zvláštní je ale stahovací lišta, která je u Pixelu trochu nedomyšlená. Třeba spojený přepínač pro WiFi/data, který se musí nejprve rozkliknout, Bluetooth taky nejde kliknutím prostě vypnout/zapnout, ale rozbalí se nabídka kde se teprve musí přepnout. Nebo přepínač zvukových profilů a NFC, ty pro změnu chybí úplně. Sice se dají doinstalovat, ale proč chybí v základu, fakt nechápu. Jinak používám vždy alternativní launcher, takže spousta věcí je mi jedno a neřeším je, kromě té stahovací lišty jsem ale na žádný problém nenarazil.

Pixel 8 je za mě nejlepší a nejvyváženější volba v dnešní omezené nabídce ,,kompaktních" vlajek s Androidem. Jsem s ním rozhodně spokojenější než s S23, pro mě nemá žádný vyložený nedostatek. Navíc jen za ten foťák bych mu byl asi ochoten nějaké chyby odpustit, ale na žádné opravdové problémy jsem nenarazil. A cena pořád příjemně klesá, takže pokud chcete menší telefon, Pixel 8 rozhodně doporučuju.
Tomáš S.
Junior

Odeslat příspěvekod DirtyKing 11. 3. 2024 20:28

Pěkně porovnání z praxe. Tohle se pěkně čte ;-)
DirtyKing
Junior

Odeslat příspěvekod foto1977 11. 3. 2024 20:45

Za mě naprostý souhlas s recenzí, akorát mě tedy drobet vadí ta váha, za mě by byly plastová záda ideál, stejně nosím v obalu. Těch 50g navíc oproti předchozímu S10e je hodně znát.
foto1977
Junior

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 11. 3. 2024 20:49

Tomáš S. píše:Bluetooth taky nejde kliknutím prostě vypnout/zapnout, ale rozbalí se nabídka kde se teprve musí přepnout.

No tohle platí až poslední týden, bylo to bohužel součástí posledního updatu. Do té doby to vždycky šlo kliknutím normálně zapnout a vypnout. Netuším, proč to takhle zmatlali, přijde mi to rozhodně změna k horšímu.
Mr.Scully
Pokročilý

Odeslat příspěvekod drive18 11. 3. 2024 22:47

Hmm Pixel 8 ma Battery 4575 mAh kym S23 jen 3900 tak ta vydrz musi byt lepsi.
drive18
Junior

Odeslat příspěvekod Dzejn Dočk 13. 3. 2024 12:08

Hezké, osobně jsem šel z P6P na S23 a rychle jsem se vrátil k Pixelu :-D S23 se mi špatně držela, foťák velký špatný a už jen tohle stačilo k útěku :-D
Dzejn Dočk
Poslední varování

Odeslat příspěvekod somedude 13. 3. 2024 22:31

Tomáš S. píše:Ahoj, vyměnil jsem Samsung Galaxy S23 za Pixel 8. Tady jsou moje dojmy po 10-ti dnech používání, třeba se to bude někomu hodit při rozhodování.

Design je super. Sice je o něco větší a težší než S23, ale díky zaobleným hranám se velice příjemně drží. Chvíli mi trvalo zvyknout si na prohozená tlačitka hlasitosti a napájení, ale je to jen o zvyku. Co mi vyložene sedí, je umístění a styl fotomodulu. Za prvé je umístěný více ke středu, takže si ho nikdy nezakrývám prstem a za druhé je krytý jedním kusem skla, takže ho jen přetřu třeba rukávem a je čistý. Zapuštěné a oddělené čočky u S23 byly doslova lapače prachu a bordelu. Akorát je to teda pěkně kluzká potvora, bez obalu bych se asi bál. Celkově mě osobně více sedí Pixel.

Displej se mi líbí více u Pixelu, barvy mi přijdou přirozenější, přesto ne vyblité. Čitelnost na slunci je u Pixelu asi o něco lepší, ale neměl jsem problém ani u S23, u obou je super. Ale třeba v místnosti ve tmě Pixel jas více snižuje a to je mi příjemnější, S23 mi často přidávala jasu zbytečně moc. Celkově mi automatická regulace přijde na Pixelu spolehlivější. V čem je ale zase S23 podle mě lepší, je celkový pocit z displeje při dotyku. Pixel působí tak nějak víc ,,plastověji", oproti tomu S23 působí jako kus kvalitního, pevného panelu.

Zvuk mi připadá o něco čistější a lepší u Pixelu, ale nejsem žádný audiofil, podle mě mají oba super zvuk.

Foťák je u Pixelu bez debat o třídu lepší a S23 se absolutně nechytá. Už tak jsem musel používat GCam port, protože ať recenze tvrdí co chcou a telefon chválí, tak to co někdy lezlo z S23 byl na danou třídu opravdu hnus. Pixel oproti tomu dělá nádherné fotky, je konzistentní a hlavně je s ním fakt radost fotit. V přímém srovnání (přes 300 fotek) Pixel totálně rozdrtil S23 a měl jsem chvílemi dokonce pocit, že srovnávám telefony za 8 a 20k a ne přístroje ve stejné cenovce.

Čtečka otisku prstu, z různých fór a zkušeností první strašák a úplně zbytečný. Jasně, ultrazvuková čtečka na S23 je lepší, ale ta na Pixelu šlape taky skvěle. Vlastně jediný citelný rozdíl je fungování i při zhasnutém displeji a rychlost u S23, ale těch pár milisekund mě fakt nezabije. Málokdy se mi stává, že nezareaguje na první pokus a asi jen 2x se mi stalo, že jsem musel dávat pin. Za mě naprosto pohodová čtečka, nemám s ní sebemenší problém a to mám na displeji zatím obyčejnou hydrogelovku z Alíka za 4Kč.

Tensor G3, druhý strašák a taky zbytečný. Opět platí, že Snap8gen2 v S23 je samozřejmě výkonější SoC, ale to rozhodně neznamená, že Tensor G3 je nějaký prů..r a ořezávátko. Zahřívání jsem zažil jen při prvním nastavování telefonu, pak jsem ho aktualizoval a od té doby nic, žádné zahřívání se nekoná. U baterie tu nebudu psát SoT, každý používáme telefon jinak, ale při mém používání mi přijde výdrž lepší než u S23, takže baterka je za mě taky super. Hry už moc nehraju, ale schválně jsem pár titulů zkusil a šlapaly bez problémů, takže čísílka v benchmarcích jsou jedna věc, ale reálná praxe druhá. 5G chytám taky v pohodě (Kaktus) a tam kde byl signál na S23, je i na Pixelu. Celkově prostě telefon šlape jak hodinky a rozhodně netrpí nedostatkem výkonu.

Čistý Android je super a šlape hladce, ale pár věcí z OneUI mi chybí, nastavba Samsungu podle mě není špatná a třeba galerie, správce souborů nebo ovládání třemi gesty dole mi na S23 seděli víc. Zvláštní je ale stahovací lišta, která je u Pixelu trochu nedomyšlená. Třeba spojený přepínač pro WiFi/data, který se musí nejprve rozkliknout, Bluetooth taky nejde kliknutím prostě vypnout/zapnout, ale rozbalí se nabídka kde se teprve musí přepnout. Nebo přepínač zvukových profilů a NFC, ty pro změnu chybí úplně. Sice se dají doinstalovat, ale proč chybí v základu, fakt nechápu. Jinak používám vždy alternativní launcher, takže spousta věcí je mi jedno a neřeším je, kromě té stahovací lišty jsem ale na žádný problém nenarazil.

Pixel 8 je za mě nejlepší a nejvyváženější volba v dnešní omezené nabídce ,,kompaktních" vlajek s Androidem. Jsem s ním rozhodně spokojenější než s S23, pro mě nemá žádný vyložený nedostatek. Navíc jen za ten foťák bych mu byl asi ochoten nějaké chyby odpustit, ale na žádné opravdové problémy jsem nenarazil. A cena pořád příjemně klesá, takže pokud chcete menší telefon, Pixel 8 rozhodně doporučuju.

Doufam ze to co sem zvyraznil si nekdo z Google precte :) Ikdyz pro Pixel 9 uz je asi pozde....

Jinak s vetsinou souhlasim. Pekna recka. Jen par pripominek:

Co se tyka tech prepinacu tak ty tam bejvaly. Google je postupne odstranuje nebo zakopava hloubeji do nastaveni. Wifi roletka zmizela s droidem 8, Bluetooth minulej mesic. Taky me to sere. Ale Google se proste snazi vsechno delat blbuvzdorny a ovladany AI... Na druhou stranu nedelaj nic co nedela treba M$ s winblows.

S cim ale nesouhlasim je ten snimac otisku. Neni tak tragickej jako ho delaj v recenzich nebo na redditu ale dost mizernej je. To je proste fakt. Chvili sem mel cinu se snimacem na power button a to se proste s timhle neda vubec srovnat. Google ho ma skladacce (asi proto ze tam jina moznost neni) tak nevim pro to nedaj vsude. Musim ale podotknout ze neznam nikoho kdo ma Fold takze nevim jestli je stejne dobrej jako maj nekteri cinani.
somedude
Junior

Odeslat příspěvekod lada t5 14. 3. 2024 13:01

A přitom na Pixel 5, kde tedy byla čtečka na zádech, (telefonu) :-) tak tam makala na 100%.
Pixel 5, Pixel 6, Pixel 8
lada t5
Junior

Odeslat příspěvekod Kapr99 14. 3. 2024 13:19

@Tomáš S.: Ono bohuzel Samsung se poslednich X let doslova vyprdl na jejich "nejlepsi" radu S a vesmes vse davaj do Ultry.
Dny kdy rada S(obyc) byla nejlepsi nebo alespon k tomu tihla jsou pryc. Jasne telefon nestoji 30...ale taky ani 10 a obcas se chova jakoby stal 10 coz je videt hlavne u fotaku.
Na GSMArene je srovnani par fotek s S24U s S24+(stejny fotaky jako S24) a ty fotky z toho "zakladniho" jsou hruza.
Nevim co tam Samsung dela.

Ja mel(a porad mam) doma Pixel 8 Pro a ted momentalne pouzivam S24U a ano na prvni/druhy mozna i treti pohled je S24U "lepsi" telefon...zvlada toho vic. Ma delsi vydrz lepsi display lepsi zvuk lepsi SoC atd atd ALE hodne zalezi co od telefonu chcete a co fakt potrebujete.
U mne je to fotak a po cca mesici a neco s S24U musim rict ze je videt zlepseni oproti starsim rada ale porad to neni ono.
Samsung je na tom tak nejak porad stejne. Hodne fotek je krasnych a lepsich nez u konkurence. Jenze pak se "zblazni" a fotka se uplne strasne nepovede. Je rozmazana nebo ma strasny prepaly nebo (a to bohuzel dost casto) je az moc zasumnena.
Ano v nekterych situacich je lepsi jak Pixel 8 Pro ale kde se mu za mne(a to mam hodne fotek z obou) nemuze rovnat je konzistence a spoleh. Pixel malokdy nebo skoro vubec neudela spatnou fotku a je tam strasne moc videt jak maj vychytanej SW...i kdyz fotku vyfotite a nez se "upravi" tak si rikate WTF jsem to vyfotil to bude blby...a ono ne. Vyleze z toho krasna ostra fotka.
U S24U si rikam dost casto pravy opak...telefon vyfoti a upravi extra rychle ale az si spis rikam..to je vse? Co ten sum? To nic?
A taky ano a porad bohuzel Samsung neumi fotit neco co se hybe nebo hybe extra rychle.
Je podstatne lepsi nez to bylo ale porad to neni ono.
I kdyz v tomhle ujede i Pixel a mam i fotky z iPhonu 15 Pro kdy i ten nebyl nejrychlejsi takze si kolikrat rikam jestli po telefonu nechci uz moc.

Tak i tak na kdo chce telefon na fotky tak s Pixelem neudela chybu a mit o neco lepsi video(a neprepalovat obliceje coz je za mne tragedie) tak je jeden z nej.
Kapr99
Junior

Odeslat příspěvekod Tomáš S. 14. 3. 2024 17:58

foto1977:

Souhlasím, taky by mi plastová záda a nižší váha vůbec nevadily. Já bych to klidně celé zmenšil k velikosti S10e :-). Ty rozměry a váha 150g u S10e považuju dodnes za ideál. Ale myslím, že takovým prckům už odzvonilo a musíme být rádi i za tuhle velikost. Na druhou stranu mi ale designový směr u Pixelu 8 trochu připomíná právě S10e. Krásně zaoblená záda, foťáky více ke středu a kryté jedním kusem skla. Tohle je pro mě prostě praktický design, který považuju za ideální.

somedude:

Hele tohle fakt nechápu. Já s ní opravdu nemám sebemenší problém, jak jsem psal. V drtivé většině reaguje opravdu na první pokus a je jedno, jestli odemykám telefon, používám biometriku v apkách nebo třeba platím. Prostě je fakt spolehlivá. Jen se zeptám, jakým způsobem skenuješ otisky? Já to dělám u všech telefonu vždy tak, že pokaždé naskenuju jen pravý palec na všechny možnosti. Takže u Pixelu mám naskenovanou horní/prostřední/spodní část článku po celé délce a čtvrtý otisk je taková kombinace všeho (samozřejmě po nalepení fólie). Při odemykání na otisk vůbec netlačím a fakt šlape nádherně.

Kapr99:

Přesně tak, záleží co od telefonu kdo očekavá. U mě to jsou hlavně malé rozměry a co nejlepší foťák, zbytek HW nemusí být na technologické špici, ale chci aby byl alespoň opravdu dobrý/vynikající. A tohle prostě Pixel 8 splňuje skvěle. Navíc ten foták je prostě špičkový, oproti malé S23 je to neskutečný rozdíl a hlavně je opravdu konzistentní. Proto je pro mě radost s ním fotit. Nemusím se bát, že nějaká fotka nevyjde, protože Pixel fakt nedělá skoro žádné chyby a fotky jsou vždy super. Tohle u S23 opravdu nehrozilo, ani u stock kamery, ani u GCam portu.
Tomáš S.
Junior

Odeslat příspěvekod Domin7 14. 3. 2024 21:23

Tomáš S: prosím tě, to jsi ty, co dával ve vláknu o galaxy s23 nějaké fotky psů? Že fotíš hodně psy? Protože pokud ano, tak tam jsi ten foťák vychvaloval do nebes. Pokud ne, tak se pletu a omlouvám.
Domin7
Junior

Odeslat příspěvekod Kapr99 14. 3. 2024 23:06

No jak jsem psal bohuzel "obyc" Ska to odnasi uz par let a zrovna fotaky tam jsou dost podprumerny a to ostatni co maj uplne nevim jestli vyvazi to kdyz nekdo chce vylozene Samsung.
Mozna tak hry a vykon? I kdyz ani ten Pixel na tom realne neni tak spatne a i tak kdo by to s hrama myslel vazne nekoupi si S23/S24.

BTW shodou okolnosti se mi dnes na den dostal na nastaveni atd iPhone 15 Pro tak jsem prubnul fotky a za mne je to celkem velky zklamani.
Nebudu hodnotit barvy/teplotu atd ale napr detaily a ta konzistence uz u iPhonu za mne neni.
Udelal jsem asi 50 side by side fotek a kdyz byl mazlej Samsung byl i iPhone...a kolikrat na tom byla S24U lip. Delal jsem je v horsich podminkach(umely svetlo a jeste ne moc a hejbajici se decko)

Musim rict ze jsem byl az prekvapenej. Mel jsem iPhony za "etalony" toho ze vyfoti skoro vse nerozmazane a oni jsou uz ted s tou S24U vlastne nastejno.

Takze mi ted prijde ze kdo chce fakt konzistetni fotky tak Pixel je jasna volba i kdyz ten jejich barevnej ton nemusi sedet vsem...plus to video hodne vylepsili ale porad to neni ono.
Krom Videoboostu to je vecer proste pecka.
Kapr99
Junior

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 15. 3. 2024 01:53

S tou nekonzistencí u Samsungu je to trefa na hřebíček. Vidím to u manželčiny S23 - dvě tři fotky naprosto v pohodě a čtvrtá příšerná. Někde se to vždycky jakoby zlomí, někde je skok. Možná nad určité ISO, nevím. Ale není to primárně hardwarem, ale naprosto nesmyslným zpracováním, především přeostřením. Kdyby měl Samsung software od Googlu, tak třeba bude špička. Ale spíš ne, viz ty GCam porty. Je to lepší, ale oproti Pixelu pořád zoufalost.

Nepatrně bych Pixel ještě doporučil vylepšit v tom, že občas mírně podexponuje (možná trik, aby se vyhnul vyšším ISO). Ale focení do 50 mpix rawu je pecka.
Mr.Scully
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka