Nazdar všichni,
právě před chvilkou mi kdosi volal z čísla
+49 172 129 2956
V Německu mám část rodiny a různé známé, tak jsem telefonát automaticky bezelstně přijal, že číslo neznám, to mě nijak "netrigrovalo". Nestalo by se to poprvé, že např. sestřenice má nové číslo, které ještě nemám v telefonní databázi.
Bezelstně jsem teda telefonát přijal, řekl "svoje jméno, bitte" a čekal jsem jaký známý hlas uslyším. Chvilku bylo ticho a pak mi jakýsi chlápek špatnou angličtinou začal tvrdit, že je prý z Microsoftu a ptal se mě jestli mám v počítači Windowsy.
Zaujalo mě kam hovor povede, tak jsem to hned nepoložil. Zeptal jsem se kde vzal moje číslo. On odpověděl, že je prý registrované u Microsoftu. Já mu na to odpověděl, že to není pravda, že to je soukromé číslo, které nikde registorvané určitě není. On na to, že prý registrované je a pak se opět ptal zda mám počítač s Windowsama. Já mu na to neurčitě odpověděl, že nejspíš úplně každý má nějaký počítač s Windowsama. On na to, že prý jsem se stal cílem útoků hackerů, že musím počítač odvirovat, protože ho prý mám zavirovaný. Prý mi bude říkat co přesně mám dělat abych počítač odviroval.
Tím mi už bylo jasný o co tady jde, tak jsem mu jen sdělil, že mu nedůvěřuji a hovor končím, což jsem vzápětí udělal.
Pár dodatečných postřehů - jak můžou být podobné podvody úspěšné? Jak je asi velká pravděpodobnost, že chlápek zavolá kamsi do Česka a narazí tam na někoho, kdo s ním bude anglicky komunikovat?
Co je tohle za zoufalce, kteří se snaží živit tímto způsobem?
Stalo se vám už něco podobného?
Jinak, abych nebyl za totálního blbce - telefonát jsem vzal pouze proto, že byl s německou předvolbou. Kdyby byl buhví odkud jinud, tak bych to pochopitelně ignoroval.