právě před chvilkou mi kdosi volal z čísla
+49 172 129 2956
V Německu mám část rodiny a různé známé, tak jsem telefonát automaticky bezelstně přijal, že číslo neznám, to mě nijak "netrigrovalo". Nestalo by se to poprvé, že např. sestřenice má nové číslo, které ještě nemám v telefonní databázi.
![:-) :)](./images/smilies/01.gif)
Bezelstně jsem teda telefonát přijal, řekl "svoje jméno, bitte" a čekal jsem jaký známý hlas uslyším. Chvilku bylo ticho a pak mi jakýsi chlápek špatnou angličtinou začal tvrdit, že je prý z Microsoftu a ptal se mě jestli mám v počítači Windowsy.
Zaujalo mě kam hovor povede, tak jsem to hned nepoložil. Zeptal jsem se kde vzal moje číslo. On odpověděl, že je prý registrované u Microsoftu. Já mu na to odpověděl, že to není pravda, že to je soukromé číslo, které nikde registorvané určitě není. On na to, že prý registrované je a pak se opět ptal zda mám počítač s Windowsama. Já mu na to neurčitě odpověděl, že nejspíš úplně každý má nějaký počítač s Windowsama. On na to, že prý jsem se stal cílem útoků hackerů, že musím počítač odvirovat, protože ho prý mám zavirovaný. Prý mi bude říkat co přesně mám dělat abych počítač odviroval.
![:D :D](./images/smilies/39.gif)
![:D :D](./images/smilies/39.gif)
Tím mi už bylo jasný o co tady jde, tak jsem mu jen sdělil, že mu nedůvěřuji a hovor končím, což jsem vzápětí udělal.
Pár dodatečných postřehů - jak můžou být podobné podvody úspěšné? Jak je asi velká pravděpodobnost, že chlápek zavolá kamsi do Česka a narazí tam na někoho, kdo s ním bude anglicky komunikovat?
Co je tohle za zoufalce, kteří se snaží živit tímto způsobem?
Stalo se vám už něco podobného?
Jinak, abych nebyl za totálního blbce - telefonát jsem vzal pouze proto, že byl s německou předvolbou. Kdyby byl buhví odkud jinud, tak bych to pochopitelně ignoroval.
![:-] :-]](./images/smilies/07.gif)
![:-D :-D](./images/smilies/04.gif)